Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Ce este un produs bio? Cum se obține și de ce e mai sănătos?
17.10.2016
Ruxandra Comsa
2.179 vizualizări

Cu toții ne dorim să avem o viață sănătoasă, iar o alimentație sănătoasă este primul pas în această direcție. Așa se face că alimentele bio sunt din ce în ce mai populare și mai căutate. La fel și cosmeticele organice sau produsele de curățenie.

Nutriționiștii ne recomandă să mâncăm cât mai multe fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase, ceea ce e bine. Dar și mai bine, sau mai important, este să ne hrănim cu alimente care să conțină cât mai multe substanțe nutritive și cât mai puține chimicale dăunătoare. De ce? Păi știm cu toții cât de nocive sunt ele și cât de prezente sunt prin produsele de tot felul, de la alimente la cosmetice și la cele pentru curățenie. În concluzie, modul în care sunt produse alimentele poate avea un impact major asupra sănătății noastre și totodată asupra mediului.

Continuând ideea, voi încerca să evidențiez diferențele uriașe dintre produsele certificate organic și cele convenționale, vorbind despre modul de producție și procesare al celor organice, bio sau eco. Despre cele convenționale, nu cred că mai e nevoie să vorbesc. S-a vorbit mult, de la marea revoluție agrară încoace...

Ce înseamnă produs BIO?

Pentru ca produsele alimentare să fie etichetate drept „organice”, “bio” sau “ecologice” (toate cele trei etichete sunt identice, diferențele sunt doar geografice, în funcție de tările în care sunt folosite), acestea trebuie să respecte niște legi foarte stricte de producție, procesare, ambalare și chiar comercializare. BIO este reglementat de la pământ, sămânță, apă, hrană, animale și până la etichetă și raftul magazinului pe care produsele sunt expuse.

Certificare BIO înseamnă culturi nestropite cu chimicale nocive și fără OMG-uri

Culturi bio fara pesticide si OMG

Culturile organice trebuie să fie cultivate într-un sol curat, să nu sufere modificări și să fie separate de produsele convenționale. Folosirea pesticidelor și a fertilizatorilor chimici nu este permisă, deși în anumite cazuri se pot folosi pesticide certificate organic. Pentru stropeli se pot folosi tot felul de infuzii, ceaiuri, macerate din plante, chiar lapte și uleiuri vegetale organice.

În general, alimentele organice nu sunt sterilizate prin iradiere, solvenți industriali și nu conțin aditivi sintetici.  De asemenea, folosirea organismelor modificate genetic este interzisă prin lege.

Certificare BIO înseamnă asigurarea unui trai normal animalelor din ferme

Animalele pasc libere in agricultura bio

Animalele din fermele ecologice sunt crescute în libertate sau au adăposturi deschise, sunt hrănite cu furaje 100% ecologice și nu li se administrează antibiotice sau hormoni de creștere. Unele țări permit folosirea unor medicamente reglementate prin lege, dar numai atunci când viața animalului este pusă în pericol, și este interzisă sacrificarea lui pentru o perioadă lungă de timp, necesară eliminării medicamentului din organism. Altele o interzic cu desăvârșire.

BIO înseamnă grija față de mediul înconjurător

Agricultura bio are grija de mediu

Pentru fermierii care practică agricultura ecologică, starea bună a solului şi respectul faţă de mediu sunt de o importanţă crucială. Fermierii care practică agricultura ecologică nu încearcă doar să menţină solul într-o stare bună, ci chiar să-l facă mai fertil prin adoptarea rotației culturilor, pentru a lăsa solului timp de recuperare şi a adăuga nutrienţi folositori în sol (de exemplu, lucerna fixează azotul în sol). Ei folosesc îngrăşăminte ecologice pe bază de gunoi de grajd pentru îmbunătăţirea structurii solului şi prevenirea eroziunii acestuia. Se plantează garduri vii şi fâneţe pentru prevenirea eroziunii solului şi pierderea de nutrienţi.

BIO înseamnă cultivarea biodiversității

Biodiversitate

Respectul pentru fiecare organism viu reprezintă un principiu general al agriculturii ecologice, începând cu cel mai mic microorganism din sol până la cel mai mare copac care creşte deasupra. De aceea, în agricultura ecologică, practicile aplicate încearcă să asigure menţinerea și chiar sporirea biodiversităţii naturale. De exemplu, folosirea gunoiului de grajd creşte concentraţia de microorganisme din sol, iar introducerea în sistemul agricol a duşmanilor naturali ai buruienilor şi dăunătorilor, de exemplu, a gărgărițelor, pentru a distruge afidele care produc daune plantelor, asigură un ecosistem sănătos.

BIO înseamnă conservarea și protejarea resurselor de apă

Bio protejeaza resursele de apa

Fermierii care practică agricultura ecologică privesc apa ca pe o resursă vitală care trebuie protejată, iar metodele ecologice caută să asigure conservarea resurselor de apă și menţinerea calităţii acestora.

Dar despre procesare, ambalare și transport?

Procesarea, ambalarea și transportul produselor organice trebuie făcută totodată în asemenea mod încât să se evite contaminarea dintre produsele organice și cele convenționale.

Ce este conversia de la agricultura convențională la agricultura ecologică?

Trecerea de la agricultura convențională la cea ecologică nu se face brusc, ci treptat, pentru ca agricultorii să aibă timp să adopte regulile de producție ecologică, iar reziduurile de pesticide să dispară din pământ și apă. Durata perioadei de conversie este de 2 ani pentru culturile de câmp anuale, 3 ani pentru culturile perene și plantații, 2 ani pentru pajiști și culturi furajere, 6-12 luni pentru animale de carne, 6 luni pentru animalele de lapte, 10 săptămâni pentru păsările folosite la producția de carne, 6 săptămâni pentru păsări folosite la producția de ouă, 1 an pentru albine.

Pe durata întregului lanţ de obţinere a unui produs ecologic, operatorii trebuie să respecte permanent regulile stabilite în legislaţia UE şi naţională. Ei trebuie să-şi supună activitatea unor vizite de inspecţie realizate de organisme de inspecţie şi certificare independente și acreditate, locale sau internaționale, pentru a se verifica faptul că ei respectă în întregime legislaţia în vigoare privind producţia ecologică.

În Romania se aplică aceeași legislație în domeniu care există în întreaga Uniune Europeană, iar procesul de certificare al produselor bio este supravegheat de autoritățile statului prin intermediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltarii Rurale, care acreditează organismele de inspecție și certificare mai sus menționate.

Cum se certifică produsele cosmetice organice?

Spre deosebire de produsele alimentare, în cazul cosmeticelor nu există reglementări legale la nivelul Uniunii Europene privind certificarea organică. Cosmeticele organice sunt certificate de către organisme private, pe baza unor reglemetări foarte stricte, stabilite de comun acord și aplicate unitar.

În prezent, la nivel european, o mare parte din organismele de certificare au definit un standard minim comun restrictiv, denumit COSMOS. Pe răspunderea lor, aceste organisme verifică procesele de aprovizionare, producție si transport ale cosmeticelor și emit certificatul în condițiile în care sunt îndeplinite standardele necesare.

Cel mai important de știut este că un procent al ingredientelor din produsele cosmetice (ajunge și până la 99%) sau de curățenie trebuie să fie certificat organic, obținute după principiile de cultivare și creștere descrise mai sus. Restul trebuie să fie naturale și neapărat să nu conțină o mulțime de ingrediente dovedit nocive, o listă înterzisă în producerea și procesarea cosmeticelor organice.

Desigur că ar mai fi foarte multe lucruri de spus pe acest subiect, dar o să mă opresc aici și promit să continui cu altă ocazie. Putem însă conchide că toate fazele prin care trece produsul organic, până la momentul în care ajunge în coșurile noastre de cumpărături sunt atent controlate astfel încât să putem fi siguri că plătim pentru un produs cu adevărat sănătos și ecologic, bio, organic.

 

Pe curând!

 

Ruxi, pentru Republica BIO

Sursele mele:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Alimente_organice
http://ec.europa.eu/agriculture/organic/consumer-trust/environment/index_en.htm
http://agrointel.ro/7980/care-sunt-diferente-intre-produsele-etichetate-bio-eco-sau-organic-si-cele-cu-inscriptia-natura0l/
http://www.madr.ro/agricultura-ecologica.html
http://ec.europa.eu/agriculture/organic/organic-farming/what-is-organic-farming/organic-certification/index_en.html

 

Copyright Republica BIO 

Comentarii (4 comentarii)

  • afakuwemotog pe

    ] Amoxicillin 500mg Capsules ykb.zmnu.republicabio.ro.wiv.dv http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

  • iqaiversigods pe

    Amoxil[/url] Amoxicillin 500mg xdw.qajj.republicabio.ro.brl.zn http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
  • oseweiyenozi pe

    Amoxicillin[/url] Amoxicillin No Prescription net.mglt.republicabio.ro.ebp.zt http://mewkid.net/when-is-xuxlya/
  • ejomitetxigzi pe

    ] Amoxicillin On Line xsq.lwif.republicabio.ro.hmn.ru http://mewkid.net/when-is-xuxlya/

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.