3 rețete delicioase cu paste fără gluten
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Există o mare varietate de paste fără gluten în prezent, astfel încât atât cei cu intoleranță sau sensibilitate la gluten, dar și cei care vor, pur și simplu, să reducă aportul de gluten din alimentația lor se pot bucura de gustul unor paste excelente, fără a-și face griji în legătură cu conținutul de gluten.
Beneficiile pastelor fără gluten:
Persoanele care suferă de celiachie sau alergie la gluten optează pentru o dietă cu un conținut scăzut de gluten sau fără gluten pentru a-și gestiona simptomele produsele de reacția sistemului imunitar care atacă celulele din intestin.
Persoanele cu sensibilitate la gluten manifestă simptome gastrointestinale chiar în absența bolii celiace.
Un studiu recent realizat în Danemarca a investigat dacă o dietă fără gluten este benefică și în cazul persoanelor care nu sunt alergice la gluten, iar rezultatele au fost surprinzătoare. Participanții au consumat o dietă bogată în gluten și una cu conținut redus de gluten timp de mai multe săptămâni.
Concluzia studiului a fost că o dietă cu un conținut scăzut de gluten a dus la modificarea microbiomului din intestine (bacteriile care populează intestinele), la reducerea disconfortului gastrointestinal și la o modestă scădere în greutate. Cercetătorii consideră că modificările la nivel digestiv precum reducerea balonării sunt cauzate de schimbările de la nivel bacterian. În comparație cu o dietă bogată în gluten, o dietă cu un conținut scăzut de gluten a dus la modificări în structura și funcția ecosistemului intestinal complex format din bacterii, ceea ce a avut ca urmare o digestie îmbunătățită și scăderea în greutate.
Incluzând așadar mai multe alimente fără gluten în dieta ta, cum sunt pastele fără gluten, chiar dacă nu suferi de boala celiacă sau de intoleranță la gluten, poate fi așadar benefic pentru sănătatea ta gastrointestinală, îți poate îmbunătăți digestia și te poate ajuta să slăbești.
Poți găsi o mare varietate de paste fără gluten în magazinul Republica BIO, cum ar fi Fettuccine fără gluten, Spaghetti din orez integral fără gluten sau Fusilli din hrișcă fără gluten.
ics-voucher-articleIată mai jos trei rețete cu paste fără gluten vegetariene simple, delicioase și rapide pe care le poți pregăti oricând ai poftă de un preparat gustos și sănătos:
Paste fără gluten cu roșii și lămâie
Ingrediente de care ai nevoie:
- 1/2 pachet de paste fără gluten (de exemplu, spaghetti) sau cantitatea pentru 2 porții
- 2 căni roșii bine coapte tăiate cubulețe (aproximativ 4 roșii mici sau 2 roșii mari)
- Zeama de la o lămâie
- 2 lingurițe coajă de lămâie rasă (de la lămâi netratate)
- 2 linguri capere
- 3 căței de usturoi tocați mărunt
- 4 frunze mari de busuioc tocate
- 4 linguri de ulei extravirgin de măsline
- Sare de mare după gust
- Fulgi de ardei iute (chili) opțional, după gust
Cum se prepară:
- Pune apă la fiert cu puțină sare.
- Când apa clocotește, adaugă pastele.
- Urmează instrucțiunile cu privire la timpul de fierbere de pe ambalaj.
- Separat, combină cuburile de roșii tocate, cu busuiocul, coaja și zeama de lămâie, caperele și uleiul de măsline.
- Adaugă sare după gust la amestecul de mai sus.
- Când pastele sunt al dente, scurge-le și pune-le într-un bol.
- Adaugă mixul cu roșii peste paste și amestecă-le ușor.
- Opțional, presară câțiva fulgi de ardei iute uscat (chili) – atenție, doar câțiva pentru că, în general, sunt foarte iuți.
- Pune în farfurii și servește preparatul cald.
Paste cu broccoli și morcovi în stil chinezesc
Ingrediente de care ai nevoie:
- 1/2 pungă de paste fără gluten sau cantitatea pentru 2 porții (de exemplu, tăiței)
- ¼ ceapă mică tocată
- 4 căței de usturoi presați
- 1 bucată de aproximativ 1 cm ghimbir ras
- 150 grame alune prăjite măcinate
- 200 ml apă
- 1 linguriță sos de soia (fără gluten)
- 1 lingură zahăr brun sau zahăr de cocos
- Aproximativ 400 grame broccoli rupt în inflorescențe mai mici
- 1 morcov mare dat pe răzătoare (prin ochiurile mai mari)
- 1 mână de pătrunjel tocat
Cum se prepară:
- Pune apă la fiert cu puțină sare.
- Când apa clocotește, adaugă pastele.
- Urmează instrucțiunile cu privire la timpul de fierbere de pe ambalaj.
- Scurge-le și pune-le într-un bol.
- În timp ce se fierb pastele, amestecă alunele bine măcinate cu apa, ceapa tocată, cățeii de usturoi striviți, ghimbirul dat pe răzătoare, sosul de soia și zahărul brun.
- Toarnă puțin ulei de măsline într-o tigaie tip wok și pune la sotat la foc mediu inflorescențele de broccoli și morcovul dat pe răzătoarea cu ochiuri mari timp de un minut.
- Adaugă pasta cu alune prăjite și ține pe foc timp de aproximativ cinci minute.
- Dacă sosul se îngroașă prea mult, mai adaugă apă.
- Amestecă pastele cu sosul și presară cu pătrunjel tocat înainte de a servi.
Paste fără gluten cu sos de roșii cu măsline
Ingrediente de care ai nevoie:
- 1 pungă de paste fără gluten (de exemplu, fettuccine)
- ¼ linguriță fulgi de ardei iute (chili) sau după gust
- 4 linguri ulei de măsline extravirgin
- 1 cană (150 de grame) măsline fără sâmburi tăiate în jumătăți
- 1 linguriță oregano uscat
- 2 linguri pătrunjel proaspăt tocat
- 2 căței de usturoi tocat mărunt
- 1 cutie de roșii decojite în sos tomat rupte în bucăți
- 1 lingură de capere
Cum se prepară:
- Pune apă la fiert cu puțină sare.
- Când apa clocotește, adaugă pastele.
- Urmează instrucțiunile cu privire la timpul de fierbere de pe ambalaj.
- Scurge-le și pune-le într-un bol.
- Pune la sotat într-o tigaie usturoiul și fulgii de chili în ulei de măsline timp de 1-2 minute până când usturoiul capătă o culoare galben-aurie.
- Adaugă roșiile, oregano, măslinele și caperele, condimentează cu sare și lasă puțin amestecul pe foc.
- Amestecă pastele cu sosul.
- Presară deasupra pătrunjel proaspăt tocat și servește.
Ruxi Republica BIO
Copyright Republica BIO
Sursa pentru studiul menționat în material:
A low-gluten diet induces changes in the intestinal microbiome of healthy Danish adults