Vezi sidebar
Prăjitura Alinei, cu cocos, fără făină și fără gluten
08.01.2016
Ruxandra Comsa
6.746 vizualizări

E prăjitura cu care Alina, colega noastră, ne-a servit de ziua ei de naștere și, pe lângă faptul a fost excelentă, nu conține deloc făină, ceea ce o face perfectă pentru persoanele cu intoleranță sau cu sensibilitate la gluten. De fapt, dacă îți place cocosul, o adori această prăjitură, chiar dacă nu ai o problemă cu glutenul. 

Cu un blat delicat, preparat cu ouă de de țară sau bio și nucă, plus o cremă aromată cu fulgi de cocos, vei savura fiecare îmbucătură din această prăjitură. 

 

Timp de preparare: cam o oră, cu tot cu coacere. 

Pentru blat vei avea nevoie de: 

10 ouă 

20 de linguri de nucă măcinată 

4 linguri de zahăr brun 

4 linguri de cacao pudră

Pentru cremă vei avea nevoie de: 

1/2 de litru de lapte

200 de grame de fulgi de nucă de cocos 

4 linguri de zahăr brun 

1 linguriță cu esență de rom 

1 vârf de cuțit de pudră de vanilie 

2 linguri de ulei de cocos

 

Mod de preparare: 

Ar fi minunat dacă ai folosi la rețeta asta ouă de la țară, cum a avut Alina, sau ecologice din magazine, de la găini fericite care mai ciugulesc și câte o râmă sau un fir de iarbă din bătătură. Chiar și numai gândul că ouăle sunt de la găini liniștite, crescute în condiții decente, pe mine m-ar face să savurez cu mai multă plăcere prăjitura asta.

Să revenim însă la rețeta Alinei. Tu bate întâi albușurile spumă, turnând zahărul treptat până obții o spumă lucioasă și aerată. Apoi adaugă pe rând gălbenușurile, și la urmă pudra de cacao și nuca măcinată 

Toarnă aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie și coace-l la cuptor timp de 25-35 de minute sau până când o scobitoare înfiptă în el iese curată. 170-180 de grade Celsius, știi tu.

Cât timp aluatul se coace la cuptor, fierbe laptele pe foc împreună cu zahărul până dă în clocot, după care stinge focul și adaugă fulgii de cocos, ulei de cocos, vanilia și romul. Ține fulgii de cocos la înmuiat cam 10-15 minute.  

Lasă foaia de prăjitură  se mai răcească - eu  scoate-o pe balcon acum afară e răcoare, apoi taie-o pe din două și întinde crema peste primul strat, după care acoper-o cu al doilea strat. 

Pudrează prăjitura cu fulgi de cocos și, gata, îi poți invita pe cei dragi la un desert delicios și fără gluten 

Uite așa o minunăție îți va ieși:

 

Poftă bună!

Ruxi, Republica BIO

Copyright Republica BIO

Comentarii (2 comentarii)

  • Maria pe

    Buna Ada!
    Ai putea pune zahar de cocos, mult mai nutritiv si mai sanatos, sau ai putea pune sirop de agave. Poti experimenta dupa bunul plac! Succes!
    Maria, Republica BIO

  • Ada pe

    As vrea sa fac aceasta prajitura insa nu vreau sa pun zahar. Cu as putea sa il inlocuiesc ?

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.