Vezi sidebar
5 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să alegi uleiul de cocos
05.01.2016
Ruxandra Comsa
2.921 vizualizări

Nu mai e o noutate pentru tine faptul că uleiul de cocos prezintă multe beneficii pentru sănătate. Dar știi să-l alegi corect? Este un produs foarte căutat astăzi și piața este invadată de diverse mărci, feluri, gramaje, ambalaje, etc. Eu am ajutat la alegerea uleiului de cocos îmbuteliat sub marca Republica BIO, așa că am ajuns să știu multe despre acest ulei în general și vreau să te ajut să alegi bine.

Sunt câteva lucruri pe care e bine să le știi atunci când îți cumperi uleiul de cocos, dacă vrei să te bucuri cu adevărat de efectele extraordinare pentru sănătate, datorită cărora acest ulei este faimos în întreaga lume. Am ales să vorbesc aici despre 5 dintre ele, cele mai importante.

Poate ai auzit persoane ca susțin că știu cât de sănătos e uleiul de cocos, că îl consumă, dar că au găsit un produs ieftin și bun și că nu văd de ce ar da mai mulți bani pe anumite mărci, dacă îl pot cumpăra la un preț mai mic chiar și decât cel al uleiului de măsline. Ca și în cazul uleiului de măsline însă, există diferențe majore între diferitele sortimente de ulei de cocos din comerț. Iată ce ar trebui să urmărești atunci când alegi un ulei de cocos: 

Să fie ulei de cocos virgin sau extravirgin 

E o mare diferență între uleiul de cocos „100% natural”, „pur” sau în orice alt mod aleg producătorii să-l denumească pentru a-și ademeni cumpărătorii, și cel denumit „extravirgin”. Termenul extravirgin” nu este o simplă găselniță de marketing. Uleiul de cocos extravirgin prezintă diferențe importante față de uleiul de cocos denumit natural, sau pur. Diferențele vin de la sursa uleiului (se stoarce pulpa proaspătă, sau se storc fulgii uscați, de câte ori se storc sau a câta presare), la metoda de extracție, până la metoda de filtrare și, bineînțeles, la beneficiile pe care le are pentru sănătate. Uleiul de cocos extravirgin crește în popularitate în întreaga lume și pe bună dreptate, deoarece virgin sau extravirgin înseamnă că este minim procesat și că își păstrează nealterate calitățile.  

Să fie ulei de cocos extras la rece 

Principala diferență între uleiul de cocos obișnuit și cel extravirgin constă în procesul de extracție. În timp ce primul este extras din nucile de cocos uscate și poate implica procesarea termică, cel extravirgin este extras la rece sau la temperaturi mici din laptele de cocos obținut din nucile de cocos proaspete. Regula care se aplică în mod obligatoriu în cazul uleiului de cocos virgin sau extravirgin este că în nicio fază a procesului de fabricație nu este implicată căldura excesivă și nici măcar lumina solară, ceea ce menține intacte proprietățile sale fizico-chimice și organoleptice. 

Să aibă aromă și gust de nucă de cocos 

Unele persoane evită uleiul cu aromă de cocos pentru că nu vor să modifice gustul preparatelor culinare atunci când îl folosesc la gătit. Când nu mai are aromă sau gust de nucă de cocos, înseamnă că uleiul de cocos a fost supus unui proces de rafinare și dezodorizare care are ca efect și pierderea multora dintre proprietățile sale. Extracția prin presarea la rece asigură conservarea tuturor calităților uleiului de cocos, adică un conținut ridicat de grăsimi sănătoase, de vitamina E, de minerale și de antioxidanți care lipsesc aproape complet din uleiul de cocos convențional ca rezultat al încălzirii, filtrării, rafinării, dezodorizării și albirii, ce au drept scop transformarea lui într-un ulei fără culoare, fără aromă și fără gust. 

De multe ori, aceste procedee contribuie și la apariția în uleiul de cocos a periculoaselor grăsimi de tip trans, care există și în uleiurile rafinate din comerț. Ce rost mai are atunci consumi un ulei de cocos de altfel sănătos când el devine după toate aceste transfornări la fel de nociv ca și obișnuitul ulei de gătit obținut din semințe de floarea-soarelui, de exemplu? 

fie ambalat într-un recipient de sticlă și nu de plastic

Poate , la prima vedere, acest lucru nu pare prea important. Contează conținutul, nu ambalajul, nu? De ce să dai banii pe sticlă, când plasticul poate fi mai ieftin? Tocmai aici este capcana. Și în cazul uleiului de cocos, ambalajul este important. Un ulei de calitate este întotdeauna comercializat în borcane de sticlă. De ce? Pentru că un recipient de plastic ieftin alterează nu doar gustul, ci și calitățile produsului. Cantitatea de antioxidanți se diminuează semnificativ, uleiul râncezește mai repede și mai ușor, iar aroma caracteristică se pierde. În plus, de multe ori un ambalaj ieftin de plastic e un indicator al unui ulei de calitate îndoielnică, produs în cantități industriale și într-un mediu nepotrivit pentru a-i conserva toate calitățile. Nu vorbesc aici și de toate chimicalele pe care plasticul le eliberează încet-încet în uleiul pe care îl adăpostește. Și nici de „calitatea” de mare poluator a plasticului, care rezistă în natură sute de ani.

ics-collection-in-article-random

Să fie ulei de cocos organic, ecologic sau bio

Uleiul de cocos organic este controlat cu mare atenție pe tot parcursul producției, transportului și comercializării lui, astfel încât poți avea garanția că și-a păstrat intacte toate calitățile. Deși puțin mai scump, îți recomand cu tărie uleiul de cocos organic, bio sau eco. Cred că ai mai auzit asta, dar în viață rareori se aplică regula „și ieftin, și bun”. Un preț foarte mic e adesea o dovadă a faptului că el a fost produs, ambalat și transportat în condiții improprii. Un ulei de cocos organic, chiar dacă mai scump, îți oferă siguranța că nu ai aruncat banii pe fereastră. Până la urmă, l-ai cumpărat pentru virtuțile sale și de aceea e bine să te asiguri că vei și beneficia de ele. 

M-aș bucura dacă am reușit să te ajut și de data asta, și că poate ți-am răspuns la câteva întrebări pe care le aveai, legat de uleiul de cocos.

Pe curând!

Ruxi, Republica BIO

Copyright Republica BIO

Comentarii (2 comentarii)

  • Maria pe

    Da, este indicat pentru masaj in sarcina si este indicat chiar si pentru masajul bebelusului. Moasele de la Active Center din Bucuresti il folosesc pentru asta. Multumesc pentru intrebare si sarcina usoara!
    Maria, Republica BIO

  • Lavinia pe

    Este indicat si in sarcina, pentru masajul corporal?

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.