Nuci și alune crude, grăsimi sănătoase pe care trebuie să le consumi zilnic
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Am tot întrebat oamenii care ne-au sunat la Republica BIO și mai nou îi întrebăm și pe cei care ne trec pragul magazinului din Băneasa, ce înseamnă pentru ei o gustare sănătoasă. Majoritatea nu se gândesc la nuci sau alte rubedenii ale lor din familia oleaginoaselor, cum ar fi migdalele, alunele caju sau fisticul, ci la alte... știți voi. Nu vreau să le numesc aici, ca să nu le fac reclamă. O să le numesc doar pe cele care știu că ne fac bine. Despre câteva nuci sau alune o să vorbesc în continuare, cu sprijinul specialiștilor în nutriție, care le ridică în slăvi proprietățile.
Beneficiile nucilor și alunelor crude
Consumate cu regularitate și cu moderație, nucile și alunele prezintă nenumărate beneficii pentru sănătate, printre care capacitatea de a scădea colesterolul, prevenirea bolilor cardiovasculare, reducerea riscului de cancer și, deși probabil nu v-ați aștepta la asta, se pare că nucile ne ajută și să slăbim (cu condiția, desigur, să nu le consumăm în exces și să fie crude și neprăjite).
Oleaginoasele conțin o mare cantitate de proteine, fibre și acizi grași esențiali. Un pumn (aproximativ 50 de grame, în funcție de “pumn” – asta este și o măsură sănătoasă de porție potrivită pentru fiecare posesor al pumnului respectiv) din diverse nuci și alune neprăjite și nesărate constituie una dintre cele mai sănătoase gustări pe care le putem lua pe parcursul zilei. O gustare care ne aduce un aport valoros de vitamine și minerale. E important însă să alegem doar sortimentele crude, nu pe cele prăjite. Fiecare varietate conține substanțe nutritive diferite și ne aduce beneficii variate pentru sănătate. Le puteți alege pe cele mai potrivite în cazul vostru urmând recomandările de mai jos, sau puteți consuma un mix din mai multe sortimente, pentru a acoperi toată gama acestora.
Nucile, cele mai bogate în acizi Omega 3
Nucile conțin cei mai mulți antioxidanți dintre toate oleaginoasele, iar aceștia vă vor proteja celulele împotriva periculoșilor radicali liberi. Nucile constituie și cea mai bogată sursă de acizi grași Omega 3, care combat inflamația, fiind o alternativă excelentă de a îngloba acești acizi în alimentație pentru persoanele care nu mănâncă pește gras suficient de des.
Migdalele, în topul surselor de fibre, antioxidanți și Calciu
Migdalele conțin cele mai multe fibre în comparație cu celelalte varietăți de oleaginoase și cea mai mare cantitate de Vitamina E, un puternic antioxidant. Se pare că migdalele cresc și numărul de bacterii beneficii din intestine, care stimulează sistemul imunitar. Acestea constituie și o sursă bună de calciu, care, după cum bine știm, ne ajută să avem oase puternice. Migdalele contribuie și la sănătatea inimii, dar cu condiția să le consumăm cu tot cu pielița maro. Motivul constă în faptul că în coajă se regăsesc foarte mulți antioxidanți, numiți flavonoizi, cu rol protector pentru sistemul cardiovascular.
Alunele caju, sursă de Fier, Zinc și Magneziu
Alunele caju sunt o bună sursă de fier și zinc. Fierul contribuie la livrarea oxigenului către celule, prevenind anemia, iar Zincul este foarte important pentru buna funcționare a sistemului imunitar și a vederii. Alunele caju sunt și o bună sursă de Magneziu, care îmbunătățește memoria și ne menține creierul tânăr.
Fisticul, sărac în calorii dar bogat în Potasiu si Vitamina B6
Fisticul crud conține cele mai puține calorii dintre toate oleaginoasele. În cazul în care sunteți la dietă, vă recomand totuși să îl cumpărați nedecojit. Astfel îl veți ronțăi mai încet și veți mânca per total mai puțin. Fisticul este o bună sursă de gama-tocoferol, o formă de Vitamina E cu proprietăți anticancerigene, de Potasiu, un mineral esențial pentru sănătatea sistemului nervos și muscular și de Vitamina B6, care, printre altele, ne îmbunătățește starea de spirit și ne întărește sistemul imunitar.
Organismul nu poate funcționa fără grăsimi sănătoase!
Există multă lume care încă mai condamnă alunele, nucile si semințele pentru că sunt grase și îngrașă, după cum se crede. Nu este așa. În realitate, dacă sunt consumate crude, în amestec și nu în exces, ca și gustare între mese, mestecate pe-ndelete (pentru a fi digerate ușor), presărate în salate ori măcinate în shake-uri sau smoothie-uri, nucile, alunele și semințele conțin nutrienți esențiali: grăsimi sănătoase, proteine, fibre, vitamine, minerale, fitonutrienti și antioxidanți.
Sănătate! Și nu evita gustările cu grăsimi sănătoase!
Ruxi, pentru Republica BIO
Surse de informare, grase și sănătoase:http://www.everydayhealth.com/diet-and-nutrition/0406/why-you-should-go-nuts-for-nuts.aspx#01
http://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-nuts
http://www.cristianmargarit.ro/2008/06/dieta/nuci-seminte-alune-crude
Copyright Republica BIO
TAG-uri: