Vezi sidebar
Surse de fibre
17.06.2021
Laur
1.040 vizualizări

Ce sunt fibrele și ce rol au?

Fibrele contribuie la suprimarea poftei de mâncare, fiind recomandate, în special, în dietele de slăbit. În plus, fibrele facilitează tranzitul, contribuie la reducerea colesterolului și la reglarea glicemiei. Există, de asemenea, numeroase studii care susțin că aportul adecvat de fibre protejează împotriva cancerului de colon.

Există două tipuri de fibre în alimentele vegetale:

  • Fibrele solubile, cu rol în reducerea colesterolui din sânge.
  • Fibrele insolubile, cu rol în reglarea funcției intestinale.
Aproape toate alimentele vegetale conțin ambele tipuri de fibre.

 

Surse de fibre

 

Alimente bogate în fibre

Principalele surse de fibre sunt legumele și fructele, dar și produsele din cereale, leguminoasele și nucile

  • fasole kidney
  • porumb
  • bostan
  • ţelină
  • conopidă
  • fructe de pădure
  • cocos
  • salată romaine
  • varză
  • portocale
  • avocado
  • ciuperci

Sfaturi pentru creșterea aportului de alimente bogate în fibre

  • Înlocuiți produsele din cereale rafinate cu orez brun, paște sau pâine din cereale integrale;
  • Consumați mai multe fructe bogate în fibre: mere și pere cu coajă lor, zmeură și mure, fructe uscate (prune uscate, caise și curmale);
  • Alegeți mai des legumele bogate în fibre: anghinare, mazăre, sfeclă, morcovi, broccoli, varză, varză de Bruxelles, porumb, napi, cartofi cu coajă;
  • Consumați mai des leguminoase, surse excelente de fibre alimentare: fasole albă sau roșie, linte, năut;
  • Adăugați linte sau fasole în supe, caserole și salate;
  • Alegeți cereale bogate în fibre;
  • Când faceți rețete de brioșe înlocuiți făină albă cu făină integrală;
  • Adăugați semințe de in măcinate sau tărâțe de grâu sau de ovăz;
  • Adăugați tărâțe de grâu sau de ovăz, semințe de in sau semințe de chia la iaurturi și compoturi;
  • Adăugați boabe de soia în supe sau salate;
  • Dacă va doriți o gustare bogată în fibre, mâncați o mână mică de fructe uscate și nuci;
  • Citiți etichetele alimentelor și alegeți pâine, covrigi, tortilla și biscuiți care conțin 2-4 g de fibre per porție.

Este foarte important să creșteți treptat aportul de fibre și să beți multă apă pentru a evita anumite simptome gastrointestinale.

Laur, Republica BIO
Copyright Republica BIO

Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.

TAG-uri:

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.