Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Ce superalimente sa introduci in dieta copilului tau si cum? [infografic]
17.07.2019
Ruxi Comsa
814 vizualizări

Ca părinți, alimentația copiilor noștri este de maximă importanță pentru noi. Cu siguranță că știți cam care sunt alimentele cele mai sănătoase și ce beneficii au ele pentru sănătate. Dar știți că puteți utiliza puterea acestor alimente-cheie pentru a stimula imunitatea copilului și sănătatea sa generală?

Numeroși părinți, mai ales cu copii de 2-5 ani, se întreabă cum să adauge mai exact aceste alimente sănătoase în dieta copilului ca să-i tenteze pe copii să mănânce și să nu refuze mâncarea.

Fructele de pădure, legumele cu frunze verzi, nucile sau semințele sunt alimente bogate în compuși chimici precum antioxidanți, fibre sau acizi grași considerați benefici pentru sănătate. Le putem socoti adevărate superalimente extrem de importante pentru buna dezvoltare a copilului.  

Conform studiilor, o dietă preponderant vegană (subliniem, nu exclusiv vegană, ci doar preponderant vegană) poate contribui la prevenirea, tratarea sau vindecarea a numeroase afecțiuni precum cele cardiace, diabetul de tip 2 și hipertensiunea. Dacă îi veți convinge pe copii să devină interesați de alimente precum legume, fructe, nuci, semințe etc. de timpuriu, îi veți ajuta să-și sporească aportul de nutrienți-cheie.

 

Ce superalimente sa introduci în dieta copilului tau si cum? - Video Republica BIO

 

Iată care ar fi cele mai indicate alimente pentru copii:

  1. Fructe de pădure

Cu cât fructele și legumele sunt mai colorate, cu atât mai bine. Culoarea fructelor de pădure este determinată de pigmenți naturali precum antocianinele care sunt de asemenea puternici antioxidanți. Aceștia ajută la combaterea radicalilor liberi în exces care afectează organismul. Afinele, murele sau zmeura prezintă cea mai intensă activitate antioxidantă. Fructele de pădure au și multe fibre de care organismul nostru are nevoie pentru o digestie sănătoasă.

Acum murele și alte fructe de pădure sunt coapte, dar în afara sezonului lor le puteți utiliza congelate la smoothie-uri, budinci de ovăz sau tarte.

fructe de padure
  1. Semințe

Semințele de floarea-soarelui, de cânepă, de in și de chia acoperă nevoile copiilor de minerale precum magneziu, fier, zinc, de proteine, fibre și grăsimi sănătoase. Dați-le copiilor o punguliță cu semințe ca gustare, presărați-le peste supe sau salate, utilizați-le la prăjituri sau adăugați-le la smoothie-uri.

Atenție, semințele de in trebuie să fie măcinate pentru a fi digerate. Toate semințele e de preferat să fie păstrate la frigider pentru a-și conserva calitățile. Excepție fac semințele de chia care pot fi depozitate la temperatura camerei.

seminte
  1. Legumele cu frunze verzi

Cu toții am auzit despre cât de sănătoase pe plan nutrițional sunt legumele cu frunze verzi. Acestea sunt bogate în fier, calciu, fibre, vitamina C, acizi grași de tipul omega 3 și acid folic.

Însă cum reușiți să vă convingeți copilul să fie tentat să mănânce varză, spanac, ștevie când de obicei gustul lor nu prea tentează copiii? Răspunsul este: începeți devreme și nu renunțați! Cercetările recente arată că, atunci când copiilor mici le sunt oferite legume în forma lor cea mai simplă de timpuriu, prezintă o probabilitate mai mare de a mânca până și legume nefamiliare, cum ar fi kale, ulterior. Aveți răbdare: unii copii au nevoie să vadă un aliment de 10 ori înainte de a-și face curaj să guste din el. Serviți-i copilului legumele preferate cel mai ușor de preparat.

legume cu frunze verzi
  1. Nucile și untul de arahide

Untul de arahide e uneori criticat pentru că are un conținut caloric ridicat. În același timp, mulți copii adoră acest aliment, mai ales cu pâine și dulceață sau pe clătite. Este relativ ieftin, ușor de depozitat, nu necesită preparare și două linguri de unt de arahide acoperă aproape 50% din nevoile proteice ale copilului. Conține în plus magneziu, vitamine din grupa B și grăsimi sănătoase. Poți găsi și unt sau cremă de migdale, caju, nuci.

Poți presăra nuci, alune, migdale sau arahide peste budinca de ovăz sau le poți adăuga la salate, eventual tăiate feliuțe sau măcinate. Le poți combina cu miere pentru un desert nutritiv și delicios.

nuci si unt de arahide
  1. Cereale integrale

De la cerealele tradiționale precum orezul brun sau pastele integrale la cele mai exotice precum quinoa, hrișcă sau amaranth, acestea sunt extrem de sănătoase.

Au multe fibre, proteine, aminoacizi, fier, calciu și alte minerale, precum și vitamine din grupa B. Toate acestea reprezintă ingrediente-cheie pentru organismul aflat în dezvoltare al copilului.

În cazul în care copiii voștri nu se acomodează prea ușor cu aroma și textura pastelor sau orezului integral, începeți prin a le combina cu cele clasice, rafinate și creșteți treptat procentul acestora în preparatele culinare.

cereale integrale
  1. Pește și fructe de mare

Peștele reprezintă o sursă excelentă de acizi grași omega 3 care sunt benefici pentru dezvoltarea creierului. În cazul în care copilul vostru nu e înnebunit după pește, încercați să-i treziți interesul preparându-l în așa fel încât gustul său să devină mai puțin sesizabil.

Folosiți peștele la salate cu paste și cu un sos aromat sau transformați-l în chifteluțe cu verdeață. Batoanele de pește congelate din comerț sunt adesea atractive pentru copii datorită crustei crocante și aurii. Și nu uitați de o garnitură gustoasă care să le trezească interesul celor mici.

peste si fructe de mare

 

Ce superalimente sa introduci în dieta copilului tau si cum? - Republica BIO
descarcă mai jos infograficul

 

Ruxi şi Laur, Republica BIO
Copyright Republica BIO

 

Sursele noastre:

1. https://easymommylife.com/best-vegan-superfoods-kids/

2. https://www.parents.com/recipes/nutrition/kids/superfoods-for-kids/?slide=slide_2004575#slide_2004575 

Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.

TAG-uri:

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.