Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Cele mai bune ceaiuri care îți susțin imunitatea
06.03.2017
Razvan Mottok
4.271 vizualizări

Chiar dacă te-ai culcat aseară pe timp de iarnă și când te-ai trezit azi dimineață erai deja în mijlocul primăverii, poate nu e cazul să te entuziasmezi și să treci direct la mânecă scurtă. Sau, dacă vrei neapărat, caută să te asiguri că imunitatea ta este sus. Altfel, soarele ăsta cu dinți s-ar putea să-ți contrazică așteptările primăvăratice.

Un ceai imunizant, aromat şi sănătos te va ajuta nu doar să te încălzeşti dacă tricoul cu care te-ai păcălit să te îmbraci pare totuși cam subțire. Te va ajuta să treci cu brio prin sezonul “acum-e-rece-acum-e-cald”, și să prinzi curaj să ieşi la o plimbare chiar așa cum ai îndrăznit să te îmbraci. Există o mulţime de ceaiuri care îţi stimulează sistemul imunitar, îţi pun sângele în mişcare şi te energizează. Poţi consulta lista noastră de mai jos şi, după o ceaşcă, poate două, vei cânta “vine, vine primăvara!”.

Despre alimentele funcționale care îți fac bine când vremea este înșelătoare am vorbit zilele trecute, aici. Azi vei afla puțin mai multe despre ceaiurile care te ajută să ai un organism rezistent, sau care te ajută să te refaci iute, acum când germenii patogeni și virusurile prind viață și se înmulțesc.

Cele mai bune ceaiuri care îți susțin imunitatea - Video Republica BIO

1. Ceaiul de mușețel

Ceai de musetel

Ceaiul de muşeţel este şi el des folosit în orice sezon, pentru că te ajută să te relaxezi şi să ai un somn liniştit, dacă îl consumi cu 30 de minute înainte de culcare. Este capabil să combată gripa şi răceala, are proprietăţi antiinflamatoare, cicatrizante, dezinfectante, ameliorează durerile de gât şi de cap şi scade febra. Este benefic şi pentru sistemul digestiv şi cel nervos. Mai mult, se poate folosi şi ca mască pentru ten, sau în coprese pentru ochii iritați de răceală, având capacitatea de a vindeca răni, de a atenua roşeaţa şi de a calma iritaţiile.

Republica BIO

Artizani de sănătate

2. Ceaiul de mentă

Cele mai bune ceaiuri care îți susțin imunitatea - Video Republica BIO

Ceaiul de mentă este probabil cel mai des consumat ceai în timpul răcelii. Stimulează sistemul imunitar pentru că este foarte bogat în nutrienţi precum calciul, fosforul şi vitamina B. Un ceai cald de mentă te ajută să vindeci mai repede răcelile de sezon şi eventualele infecţii din organism. Este util şi în tratarea diverselor probleme stomacale şi indigestiilor şi, pentru că are în componenţă şi taninuri, are proprietăţi de dezinfectare, antifermentative şi spasmolitice.

Republica BIO

Artizani de sănătate

3. Ceaiul de lămâie

Ceai de lamaie

Ceaiul de lămâie este extra plin de vitamine, în special A, B şi C, ce susţin sănătatea sistemului imunitar. Este cunoscut pentru capacitatea lui de a trata gripa, răceala, înfecţiile în gât şi amigdalitele, de a ameliora durerile, de a stimula metabolismul şi de a ajuta organismul să se recupereze mai repede. Mai stimulează şi dizolvarea toxinelor din ficat, curăţă sistemul digestiv, previne apariţia pietrelor la rinichi, reglează tensiunea arterială, scade colesterolul rău, previne apariţia ridurilor şi a acneei. Este indicat şi pentru a detoxifia organismul, după perioadele cu mese încărcate.

4. Ceaiul de ghimbir

Ceai de ghimbir

Ceaiul de ghimbir întăreşte sistemul imunitar, contribuie la normalizarea digestiei şi stimulează circulaţia sangvină. Aşa că îți va fi benefic și dacă ai răcit sau dacă vrei să previi îmbolnăvirea, ori dacă îți simți mâinile şi picioarele reci. Desigur, îl poţi bea şi doar pentru că îţi place, îndulcit cu puţină miere şi o feliuţă de lămâie. Ar fi bine să îl consumi dimineaţa şi nu seara, pentru că ghimbirul are şi efect energizant.

Republica BIO

Artizani de sănătate

5. Ceaiul de măceșe

Ceai de macese

Ceaiul de măceşe este un bun antioxidant şi diminuează efectele nocive ale radicalilor liberi. Este bogat în vitaminele A, C, D, E şi vitamine din complexul B, calciu, fier, bioflavonoide, pectină, seleniu, magneziu, fosfor, potasiu, sulf şi siliciu. Ceaiul de măceşe îţi va creşte rezistenţa organismului în faţa răcelilor de sezon şi este un excelent calmant, recomandat în caz de insomnie, anxietate sau depresie. Ameliorează şi durerile de cap, ameţelile, afecţiunile respiratorii şi poate preveni astmul. “Măceaşa de pe tort”, este că el calmează crizele şi colicile biliare, şi contribuie la detoxifierea ficatului, excelent pentru perioada de după sărbătorile de iarnă, sau după perioadele când avem tendinţa să facem excese alimentare.

6. Ceaiul de cătină

Ceai de catina

Ceaiul de cătină este un puternic vitaminizant. Este ideal să îl consumi chiar la trecerea din iarnă către primăvară, pentru că poate înlocui cu succes o parte din vitaminele pe care le iei în mod obişnuit din fructe şi legume care lipsesc acum. Întăreşte sistemul imunitar, te umple de energie şi te ajută să te adaptezi mai uşor la trecerile de la cald la rece şi invers. Cătina reglează tranzitul intestinal, protejează corpul de radicalii liberi şi de substanţele toxice. Despre cătină şi ceaiul de cătină am vorbit mai pe îndetele aici.

7. Ceaiul de scorțișoară

Scortisoara de Ceylon

Ceaiul de scorţişoară ţine locul unei pături pufoase. Creşte temperatura corpului şi te ajută să faci mai uşor faţă frigului, îţi creează o stare de spirit bună şi întăreşte sistemul de apărare al organismului. Este un ceai aromat, cu efecte benefice şi pentru sistemul digestiv, capabil să reducă nivelul colesterolului rău şi să stopeze dezvoltarea celulelor canceroase.

Republica BIO

Artizani de sănătate

8. Ceaiul de Echinaceea

Ceai de Echinaceea

Ceaiul de Echinaceea are proprietăţi antivirale, antibacteriene şi antifungice. Este ideal pentru a fi consumat în sezonul rece sau primăvara, pentru că ajută organismul să lupte împotriva oricărei infecţii virale. Este bogat în vitaminele A, C şi E şi mai conţine cupru, potasiu, iod şi fier şi este imunostimulent.

Republica BIO

Artizani de sănătate

9. Ceaiul de soc

Ceai de soc

Ceaiul de soc te ajută în lupta împotriva răcelilor, gripelor, tusei şi bronşitelor. Dacă începi să consumi ceai de soc la debutul răcelii, te va ajuta să te vindeci mai repede, va împiedica curgerea nasului şi a ochilor şi te va ajuta să transpiri astfel încât să scadă temperatura natural, şi să elimini toxinele din corp. Este util şi în tratarea dereglărilor digestive şi a nevralgiilor.

Cele mai bune ceaiuri care îți susțin imunitatea - Video Republica BIO  

10. Ceaiul de lemn dulce

Ceai de lemn dulce

Ceaiul de lemn dulce are efect imunostimulant, diuretic, antiinflamator și expectorant (contribuie la înlăturarea secrețiilor nazale). Poate ameliora chiar simptomele ulcerului gastric, duodenal sau ale gastritei hiperacide. O recomandare de la noi ar fi ceaiul de lemn dulce cu mentă, delicios şi aromat.

Republica BIO

Artizani de sănătate

11. Ceaiul de cimbru

Ceai de cimbru

Ceaiul de cimbru este un antibiotic natural. Are efect dezinfectant şi antispatic pentru sistemul digestiv şi pentru plămâni. Calmează tusea, contribuie la ameliorarea infecţiilor respiratorii ca pneumonia, amigdalita, faringita sau bronşita. Este eficient împotriva infectiilor intestinale precum enterocolita sau dereglările digestive şi împotriva infecţiilor urinare.

12. Ceaiul verde

Ceai verde

Ceaiul verde este un bun energizant atât pentru corp, cât şi pentru starea de spirit. Contribuie la întărirea sistemului imunitar, ajutându-te să lupţi împotriva răcelilor şi virusurilor. Este eficient şi în lupta împotriva bolilor cardiovasculare, ale sistemului nervos, artritei, diabetului şi chiar cancerului, datorită cantităţii mari de antioxidanţi pe care îi conţine. Mai conţine uleiuri esentiale, minerale (magneziu, mangan, zinc, calciu, fluor) şi vitamine (o cantitate importantă de vitamina C şi câteva din grupul B, vitaminele K si E) şi este un foarte bun înlocuitor al cafelei pentru că reuşeşte să te energizeze după doar o ceaşcă. Este important să provină din culturi certificate ecologic, cultura convențională a plantei de ceai fiind una intens pesticizată.

Republica BIO

Artizani de sănătate

13. Ceaiul matcha

ceai matcha

Ceaiul matcha este un detoxifiant al organismului, contribuie la stimularea metabolismului şi te ajută să combaţi virozele şi bacteriile. Este şi un bun energizant cu proprietăţi antiîmbătrânire şi contribuie la arderea grăsimilor.

Republica BIO

Artizani de sănătate

De proprietățile ceaiului Matcha mai poți beneficia consumându-l ca supliment nutritiv, sub formă de capsule ecologice.

Republica BIO

Artizani de sănătate

14. Ceaiul de fructe

Ceai de fructe

Ceaiul de fructe poate fi remediul pentru anotimpuri de tranziție fără răceli şi fără griji. Poţi combina fructele ce îţi plac cel mai mult astfel încât să obţii un ceai delicios, vitaminizant, care te va întări şi te va apăra de viruşii sezonieri. Poţi încerca lămâie cu măceşe, cătină cu portocală sau cam tot ce îţi trece prin cap. Noi îţi sugerăm ceaiul de fructe bio obţinut din bucăţele de măr, coajă de portocală şi lămâie, măceşe şi hibiscus.

Republica BIO

Artizani de sănătate

Un aspect important de care ar fi bine să ţii cont este să prepari ceaiurile din planta efectivă sau fructul în sine pentru că vei beneficia pe deplin de proprietăţile acestora. Şi ceaiurile la plic sunt sănătoase, însă, de multe ori, vitaminele şi mineralele din conţinut sunt diluate şi vei avea nevoie de o porţie mult mai mare ca organismul tău să ia nutrienţii necesari. Şi încearcă să consumi ceaiul neîndulcit, pe cât posibil. Sau să adaugi miere bio în loc de zahăr, dar numai după ce temperatura ceaiului a mai scăzut, pentru a nu distruge nutrienții din miere. E mult mai sănătos aşa!

 

Acestea fiind spuse, nu îţi rămâne decât să îţi prepari ceaiul preferat şi să te bucuri de o viaţă sănătoasă, chiar şi pe o vreme înșelătoare, cum e cea de-acum!

 

Florrie, pentru Republica BIO

Surse aromate și supersănătoase:
http://www.mindbodygreen.com/0-27995/teas-are-a-superfood-too-try-these-14-mood-boosting-flavors.html
http://www.life.ro/fine-living/sanatate-si-ingrijire/cele-mai-bune-6-ceaiuri-pentru-iarna-16462323
http://lataifas.ro/medicina_naturista_alternativa/6978/beneficiile-ceaiului-de-lamaie/

 

 Copyright Republica BIO

Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.

TAG-uri:

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.