Câte ceva despre ovăz, plus beneficii şi reţete [video]
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Ovăzul este printre cele mai populare alimente sănătoase din întreaga lume. Fulgi de ovăz pentru micul dejun, făină de ovăz pentru pâine, prăjituri și alte bunătăți, ovăz granulat pentru fiert (sau terci, găsești rețeta în clipul de mai jos), toate sunt variațiuni pe aceeași temă: beneficiile ovăzului se împart între conținutul bogat în proteine, fibre, grăsimi poli și mononesaturate, calorii (energie benefică), vitamine B.
Ovăzul este o sursă bogată de fibre (10,6 g) și o sursă majoră de avenantramidă, un antioxidant care reglează tensiunea arterială și luptă împotriva inflamației arteriale.
Rețete simple cu ovăz [video]
Beneficii ale consumului de ovăz
-
Ovăzul ajută la scăderea tensiunii arteriale și reduce riscul bolilor de inimă, iar studiile au demonstrat că nutrienții și compușii din ovăz, dacă este consumat cu regulartitate, sunt la fel de eficienți ca medicamentele anti-hipertensive.
-
Ovăzul reglează zahărul din sânge datorită conținutului ridicat de fibre, cu indice glicemic scăzut; previne astfel rezistența la insulină, sindromul metabolic și diabetul de tip 2.
-
Ovăzul este sățios și îmbunătățește calitatea digestiei.
-
Ovăzul este bogat în avenantramidă și alți antioxidanți care susțin distrugerea radicalilor liberi, combat inflamația, împiedică întărirea arterelor și pot reduce riscul de cancer și boli de inimă.
-
Conținutul ridicat de fibre din ovăz scade riscul de apariție a cancerului colorectal.
-
Ovăzul reduce apetitul și ajută la scăderea în greutate, deoarece beta-glucanul pe care îl conține crește nivelul de colecistochinină hormonală.
Alte rețete cu ovăz
Fulgi de ovăz
Ingrediente:
-
o ceaşcă de fulgi de ovăz
-
2 ceşti de lapte sau apă; cu lapte are un gust mai bun. Dacă vrei să folosești un lapte vegetal, e bine să nu-l fierbi, ci doar să-l încălzești și să lași fulgii puțin mai mult în el (cam 15 minute).
Preparare:
Amestecă 1 ceașcă de fulgi de ovăz și 2 cești de lapte într-o cratiță medie.
Adu la fierbere, redu căldura și fierbe timp de 5 minute, acoperită.
Ia cratița de pe foc și lasă să se răcească timp de 2 minute.
Ovăz instant
Ingrediente:
-
o ceaşcă de ovăz instant
-
2 ceşti de lapte sau apă
Preparare:
Fierbe 2 ceşti de apă sau lapte şi adaugă o cană de ovăz instant.
Redu flacăra şi lasă să fiarbă un minut, neacoperit.
Ia cratiţa de pe foc şi las-o.
Servește după jumătate de minut.
Ovăz granulat
Ingrediente:
-
o ceaşcă de ovăz instant
-
3 ceşti de apă
Preparare:
Amestecă ingredientele într-o cratiță, adu la fierbere, apoi acoperă.
Fierbe o jumătate de oră și apoi ia-o de pe foc.
Lasă acoperit timp de 5 minute.
Comentează și spune-ne: Tu cum folosești ovăzul?
Laurențiu și Răzvan, Republica BIO
Copyright Republica BIO
TAG-uri:
Maria Petridean pe
Salut! Unde se gaseste ovaz granulat? Multumesc!
1 pe
1
Nicoleta Omir pe
M-ar interesa ovaz granulat. Stiti cumva unde pot gasi ovaz granulat? Sau mai precis steel cut oats.