Semințe decorticate (fără coajă) sau nedecorticate?
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Mâncare pentru oameni sau pentru păsărele?
Am tot auzit întrebări de genul: ”Meiul se mănâncă, nu e pentru păsări?”, ”Semințele de cânepa decorticate se mai pot mesteca?” sau ”Care semințe sunt mai sănătoase? Cele decorticate sau cele nedecorticate?”.
Ce înseamnă decorticare?
Înainte de toate, ce înseamnă seminţe decorticate şi ce înseamnă seminţe nedecorticate? Pe scurt şi pe înţeles: semințele decorticate sunt cele care nu mai au coajă, fiindcă după ce au fost culese ea le-a fost îndepărtată mecanic. Celelate, bineînţeles, o mai au. De exemplu, făina albă este obținută din boabe de grâu decorticate, cărora li s-a îndepărtat coaja, şi de-asta are şi culoarea albă. Făina integrală este obţinută din boabe întregi, cu coajă cu tot, măcinate.
Decorticarea mecanică este făcută de utilaje speciale prevăzute cu diverse mecanisme, fie cu suprafețe care vibrează puternic sub semințele nedecorticate, vibrații care sparg coaja, fie cu jeturi puternice de aer care proiectează semințele pe o suprafață suficient de dură pentru a face același lucru.
La ce e bună coaja?
Stratul exterior al semințelor, sau coaja, le menține intacte grăsimile și celelalte substanțe nutritive din interior. Ea le asigură supraviețuirea până când ajung în mediul potrivit pentru a încolți, adică în pământ. Este, dacă vreți, un scut de protecție natural al semințelor.
Coaja este în mod normal mai dură și conține multe fibre, dar mai poate conţine minerale și alți nutrienți. Prin decorticarea grâului, se pierd, din păcate, aproape toate substanțele nutritive, motiv pentru care făina albă nu face decât să ne îngrașe. Prin decorticarea susanului, se pierde o mare parte din cantitatea de calciu pe care o are.
Deci ce mănâncă păsărelele e bun şi pentru noi?
Nu chiar. În cazul unor semințe, varianta decorticată este mai potrivită, deoarece sunt mai ușor digerabile.
De exemplu, semințele de mei au coaja foarte tare, şi asta le face nedigerabile pentru oameni, deși fibrele sunt benefice. Aşa că în varianta nedecorticată meiul nu este bun chiar pentru oricine. În varianta decorticată însă, putem să-l mâncăm liniştiţi, are destule minerale, nu conține în mod natural gluten și este extrem de hrănitor.
Un alt exemplu: semințele de cânepă decorticate au mai multe proteine, mai mulți acizi grași (Omega 3) și mai puțini carbohidrați (adică îngrașă mai puțin). Dar pierd din fibrele insolubile care curăță colonul și ușurează digestia, din minerale, și se degradează mai ușor în contact cu aerul. Din acest motiv se recomandă păstrarea lor la frigider.
Şi încă un exemplu: semințele de in nu le veți găsi decorticate, dar, pentru că sunt mai greu digerabile din cauza stratului exterior, cel mai bine e să le măcinați şi să le consumați iute. Le puteţi păstra şi la frigider, în borcan cu capac, pentru cel mult 2 sau 3 zile.
Aşadeci: decorticat sau nedecorticat?
Recomandarea mea este să consumați cereale integrale și semințe, măcinate sau întregi, naturale, neprăjite, de câte ori puteţi. Toate și în orice formă, sunt pline de proprietati nutritive. Echilibrul este şi aici cheia: cele care se pot ciuguli nedecorticate mâncaţi-le aşa pentru a nu pierde din mineralele și fibrele pe care le conține coaja; pe restul, mâncaţi-le fără coajă. În acest fel, veți avea o digestie mai bună, un tranzit mai sănătos, veți avea mai multă energie şi veţi primi aportul echilibrat de minerale, grăsimi sănătoase, vitamine şi chiar proteine. Puteţi începe ziua cu forţe proaspete consumând la micul dejun o porție de cereale integrale, peste care să presărați un mix de semințe. Adăugaţi peste ele iaurt, pentru a le înmuia, sau un lapte vegetal. Dar se pot prepara multe rețete, pentru multe gusturi și pentru o mulțime de efecte benefice pentru sănătate.
Copiii sunt mai tentați de semințele decorticate pentru că sunt mai uşor de mâncat și mai gustoase. Includeţi-le în mod constant în alimentația lor, întregi sau măcinate, în funcție de recomandările alimentare specifice pentru vârsta lor, neapărat crude. Despre diferențele dintre câteva sortimente mai cunoscute, vă scriu imediat mai jos.
Mei decorticat versus mei nedecorticat
Primul avantaj în favoarea celui decorticat: e sănătos pentru bebeluși, poate fi introdus în diversificare, înca de la 7 luni. Cel decorticat fierbe mai ușor, pentru cel nedecorticat timpul de fierbere se dublează, până la 50 de minute. Cel nedecorticat va aduce un aport mai mare de fibre insolubile în dietă, fibre care susțin tranzitul intestinal sănătos. În rest, ca și beneficii, ambele variante sunt bogate în magneziu, antioxidanți (fenoli) și vitamina E.
Grâu decorticat versus grâu nedecorticat
Despre grâul decorticat s-au spus multe, în principiu este golit de multe dintre fibrele benefice pentru digestie, de vitaminele și mineralele curative. Rămâne glutenul în mare parte, și despre el nu putem spune multe lucruri bune. Grăul nedecorticat în schimb, este altă poveste: curăță și protejează tubul digestiv prin ușurarea digestiei și reglarea tranziției, imbunatateste asimilarea mineralelor necesare funcționării sănătoase a organismului, conține magneziu, este bogat în fosfor și calciu, în vitamine din complexul B și fibre vegetale.
Susan decorticat versus susan nedecorticat
O jumătate de cană de semințele nedecorticate și neprăjite de susan conțin mai mult calciu decât o jumătate de cană de lapte, mai multă proteină decât carnea, scad colesterolul și ajută la detoxifierea ficatului. Prin comparație, susanul decorticat va conține mai puțin de jumătate din cantitatea de calciu. Prin decorticare, și susanul pierde o bună parte din valoarea nutritivă, din minerale, vitamine și fibre.
Canepa decorticată versus cânepă nedecorticată
Semințele nedecorticate sunt o sursă excelentă de minerale și sunt mai rezistente procesului de oxidare, odată ce recipientul în care sunt păstrate a fost deschis. Ca și în cazul celorlalte semințe, varianta cu coajă va conține fibrele benefice digestiei și tranzitului intestinal, și cea mai mare parte dintre mineralele prezente în semințele de cânepă. Pe de altă parte, îndepărtarea învelișului va face ca prin digerare, să beneficiem de o cantitate mai mare de proteină și de o cantitate mai mică de carbohidrați. În plus rețetele de lapte din semințe de cânepă nedecorticate sunt mai răspândite și mai ușor de preparat.
În magazinul Republicii BIO găsiţi atât semințe decorticate, cât și nedecorticate, certificate ecologic. Vă pot recomanda, fără contraindicații: mei, cânepă decorticată şi nedecorticată, in, susan integral sau decorticat, chia sau amarant, precum și diverse variante de mixuri pentru micul dejun. Avem şi combinații gata pregătite, cum ar fi Supermuesli cu goji și semințe de cânepă, la care mai adăugați doar lapte sau iaurt.
Le găsiţi şi mai jos, gata de pus în coş, la distanţa de-un click.
Ruxi, Republica BIO
Iată şi unde am găsit toate informaţiile astea interesante:
Kathleen M. Zelman, „The Truth about White Foods”, WebMD, 2010.„Millet”, The World’s Healthiest Foods, accesat martie 2015.
„Hulled Hemp Seeds vs Whole Hemp Seeds”, Hemp Seed.ca, accesat martie 2015.
Ligia Pop, "Cinci semințe și beneficiile lor" articol de blog
Copyright Republica BIO