Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Cremele de protecţie solară - de ce e bine să le alegi pe cele organice
24.05.2017
Razvan Mottok
1.099 vizualizări

Vara se apropie cu paşi repezi şi, înainte de a plănui vacanţele de la malul mării, noi te ajuăm să te informezi corect despre protecţia solară, despre cremele pe care trebuie să le foloseşti în funcţie de tenul tău şi de riscurile la care te expui dacă nu îţi protejezi pielea. Şi, ca să îţi uşurăm căutările, am adunat pentru tine toate informaţiile de care ai nevoie în articolul ce urmează.

Despre protecţia solară şi riscurile expunerii prelungite la soare. Ce înseamnă FPS?

Cum beneficiem de protecţia solară adevărată pentru pielea noastră? Folosind creme de protecţie solară sau produse special create ce pun o barieră între piele şi razele UV (ultraviolete). E bine să ştii că razele UV sunt de două tipuri: UVA care tind să îmbătrânească pielea şi UVB care pot cauza arsuri. Este indicat deci să cumperi produse de protecţie solară care să te protejeze de ambele. Acel indice FPS pe care îl găseşti pe ambalajele produselor se traduce în indice de protecţie solară şi îţi arată cât de mult blochează razele soarelui şi reprezintă, teoretic, timpul necesar apariţiei unei arsuri. De exemplu, cu un produs având un factor de protecţie solară 10 va dura de 10 ori mai mult timp până la apariţia unei arsuri, decât în lipsa protecţiei. Un produs cu FPS 15 blochează 94% din razele UVB, cu FPS 30 blochează 97% din razele UVB, iar cu FPS 45 blochează 98% din razele ce pot arde pielea.

Cât timp poți petrece la soare cu un anumit FPS?

Și mai concret, cum se calculează timpul petrecut la soare cu protecția unei creme și care e legătura cu acest factor? De exemplu, FPS15 echivalează cu 5 minute x 15, deci putem sta în relativă siguranță la soare timp de 75 de minute, după care crema trebuie reaplicată. Dar nu vă bazaţi doar pe asta, standardele nu au mai fost actualizate din 1978, iar soarele este din ce în ce mai puternic.

Foarte important de ştiut este că niciun produs de protecţie solară nu îţi va apăra pielea în procent de 100% de razele soarelui şi că, indiferent de factorul de protecţie, trebuie reaplicat la cel mult două ore sau imediat după ce ai ieşit din apă. Nu aştepta să te usuci la soare, ci foloseşte prosopul pentru că pielea udă este mai predispusă la arsuri solare întrucât absoarbe mai multe radiaţii solare. Şi dacă eşti deja bronzat, nu înseamnă că pielea ta este protejată. Este doar colorată, aşa că tot ai nevoie de produse cu protecţie solară.

Indiferent de cât de mult îţi place să leneveşti la soare sau de cât de mult îţi place cum arată pielea ta bronzată, nu te expune la soare mai mult decât este nevoie şi mai ales nu în intervalul 10.00-16.00! Într-adevăr, soarele are multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi absorbţia şi stimularea sintezei naturale de vitamină D în corp, ce contribuie la absorbţia calciului în oase şi la instalarea stării de bine, însă atunci când te expui prea mult la soare, iată ce poţi risca:

  • arsuri solare
  • eritem solar (arsuri de gradul I sau II)
  • alergie la soare (se manifestă la nivelul zonelor expuse la soare prin roşeaţă, erupţii şi prurit)
  • insolaţie
  • pierderea elasticitatăţii pielii
  • îmbătrânirea prematură şi uscarea pielii
  • eczeme
  • mâncărimi
  • leziuni oculare (degenerare maculară, cataractă şi chiar afecţiuni ce pot cauza pierderea temporară a vederii)
  • cancer de piele sau aluniţe care din cauza expunerii se pot transforma în melanom (cea mai agresivă formă de cancer de piele)

Şi nu doar o expunere prelungită la soare poate avea efecte secundare neplăcute. Află că pielea poate fi deteriorată chiar şi după 15 minute de expunere la soare fără protecţie.

Republica BIO

Artizani de sănătate

Republica BIO

Artizani de sănătate

Republica BIO

Artizani de sănătate

Protecţia solară e obligatorie pentru păstrarea sănătaţii pielii

Ca să te fereşti şi să diminuezi efectele nocive pe care le poate avea soarele asupra pielii tale, foloseşte mereu produse de protecţie solară, în toate anotimpurile, chiar şi când afară nu e soare şi chiar atunci când plouă sau e frig. Razele UV se strecoară şi printre nori, și prin umbrele, și prin haine (dacă nu sunt din cele speciale cu protecție UV) şi îţi pot afecta pielea chiar atunci când te crezi la adăpost. Aşa că e important să aplici pe pielea expusă la lumina naturală un produs cu factor de protecţie cu 20 de minute înainte să ieşi din casă, dar mai ales când mergi la plajă!

Protejat corect, îţi vei păstra pielea sănătoasă şi te vei putea bucura de efectele benefice pe care soarele le are asupra sănătăţii pielii. Ştiai că razele soarelui pot avea efect benefic pentru psoriazis, acnee, eczeme şi infecţii fungice? Mai mult, soarele poate distruge bacterii. După al doilea război mondial, soldaţii germani au folosit lumina soarelui pentru a dezinfecta şi vindeca rănile camarazilor.

Protecţie solară în scop estetic şi anti-îmbătrânire

Expunerea pielii la razele soarelui îi poate cauza modificări de culoare şi textură, poate scădea nivelul de colagen din piele şi afectează şi nivelul de elastină, determinând astfel apariţia ridurilor. Aşadar, prea mult soare fără protecţia corespunzătoare poate duce la pierderea aspectului sănătos şi radiant al pielii, la decolorare şi la apariţia ridurilor, la o piele îmbătrânită prematur.

Ce poţi face pentru a evita îmbatrânirea pielii ca urmare a expunerii? Foloseşte o cremă cu factor de cel puţin 30 sau produse cosmetice care au protecţie UV. Dar nici asta nu e suficient. Este cunoscut faptul că unele substanțe, atunci când sunt aplicate pe piele, se absorb direct în fluxul sangvin. Deși studiile indică procente diferite pentru absorbţia în corp, ele confirmă faptul că pielea este o poartă de intrare pentru multe chimicale și substanțe potențial toxice periculoase pentru sănătate.

Cele mai multe creme și loțiuni de protecție solară pentru copii conțin o combinație de substanțe chimice printre care filtre UV sintetice, parabeni, substanțe petrochimice, uree, emulsifianți iritanți, coloranți sintetici și parfumuri artificiale.

Pentru a evita eczemele, alergiile şi toate chimicalele periculoase de mai sus, vă recomandăm să alegeți loțiuni și creme de protecție solară certificate organic. Ele sunt preparate din ingrediente netoxice şi filtre naturale.

Dacă eşti una dintre acele persoane care crede că bronzul la solar este mai sănătos decât expunerea la soare, avem câteva veşti nu prea bune. Aparatele de bronzat te expun şi ele tot la raze UV, deci te expui aceloraşi riscuri în timpul bronzării. Nu te ajută cu nimic dacă înainte să mergi la plajă faci câteva şedinţe de solar pentru că nu îţi va proteja pielea în niciun fel. Dacă totuşi vrei să mergi la solar, asigură-te că foloseşti cremă de protecţie solară!

Înapoi la cuprins

Cum alegi dintre tipurile de produse de protecţie solară?

Cu atâtea tipuri de produse pentru protecţie solară nu e de mirare că mulţi dintre noi ne pierdem răbdarea când ajungem la raionul de cosmetice şi trebuie să alegem un produs. Asigură-te doar că acel produs pe care îl alegi este potrivit pentru pielea ta, e uşor de aplicat pentru tine şi se potriveşte cu activităţile la care vrei să participi. Şi ar fi bine să nu foloseşti crema de anul trecut sau cel puţin să îi citeşti ambalajul. Majoritatea cremelor au inscripţionate perioada în care se mai pot folosi după ce ambalajul a fost deschis. Sau, mergi pe FPS mare, e mai sigur! Și neapărat alege o loțiune organică după plajă, pentru a-ți hidrata pielea. Ca alternativă, poți folosi uleiul de cocos, care are proprietăți hidratante recunoscute.

Tenul tău și produsele de protecţie solară

Factorul de protecţie solară înscris pe ambalajelor produselor de protecţie este extrem de important şi ar trebui ales în funcţie de tipul de piele pe care îl ai:

  • Dacă ai pielea sensibilă care se arde întotdeauna şi nu se bronzează niciodată sau care se arde uşor şi se bronzează puţin, trebuie să alegi o cremă de protecţie solară cu FPS 50, mare.
  • Dacă știi că pielea ta se arde moderat şi se bronzează gradual până la ciocolatiu deschis sau care se bronzează până la ciocolatiu moderat şi se arde foarte puţin, poți folosi produse cu FPS mai scăzut, de 30 sau cel mult 20.
  • Dacă te consideri un "norocos” cu pielea care se arde rar şi se bronzează până la nuanţe închise sau care nu se arde niciodată și se bronzează până la nuanţe foarte închise pot folosi şi produse cu FPS 15.
  • Sfatul nostru: alege mereu să fii “on the safe side” și folosește mereu loțiuni solare sau creme de plajă cu FPS 50.

În plus, dacă ai pielea sensibilă, ori cu multe alunițe sau suferi de diverse afecţiuni ale pielii, cel mai indicat este să consulţi un medic specialist înainte să mergi la plajă şi înainte să cumperi un anume produs de protecţie. Şi, cel mai indicat este să testezi orice produs de protecţie solară pe o porţiune mica de piele, înainte de a aplica pe întregul corp. Dacă în 24 de ore nu s-a întâmplat nimic, ar trebui să fii în siguranţă.

Republica BIO

Artizani de sănătate

Republica BIO

Artizani de sănătate

Republica BIO

Artizani de sănătate

Ce alegi? Loţiuni, creme sau spray-uri de protecţie solară?

Cum ştii ce să alegi dintre loţiune, cremă sau spray? În primul rând în funcţie de piele. Dacă ai pielea uscată ar fi bine să alegi o cremă hidratantă, dar dacă ai pielea normală trebuie doar să descoperi textura care îţi place mai mult sau care ţi se pare mai uşor de aplicat. Spray-ul poate acoperi de exemplu o suprafaţă mai mare de piele, pe când cremele şi loţiunile necesită aplicare cu mâna, iar uleiul de plajă are textură grasă ce nu e tocmai pe placul tuturor.

Produse de protecţie solară pentru copii. Indispensabile în orice anotimp!

Protecţia solară pentru copii trebuie să fie cu factor ridicat, FPS 50, şi musai fără chimicale nocive pentru că cei mici au pielea mult mai sensibilă decât a adulţilor, deci necesită extra îngrijire şi protecţie. Găseşti aici un produs numai bun pentru cei mici!

Bine de ştiut este că nu trebuie expuși direct la soare nou-născuţii şi sugarii cu vârsta sub 6 luni şi chiar până la 3 ani, iar produsele de protecţie solară ar trebui să fie utilizate pentru copii dupa vârsta de saşe luni.

Înapoi la cuprins

Cum alegem corect produsele de protecţie solară?

Dacă ne întrebi pe noi, o alegere corectă este o alegere sănătoasă pentru corpul tău. Aşadar, un produs de protecţie solară ales corect ar trebui să fie bio şi cu factor de protecţie potrivit tipului tău de piele. Cum am mai precizat, niciun produs nu oferă protecţie împotriva razelor UV în procent de 100%, aşa că nu te lăsa păcălit de ambalajele pe care scrie „ecran solar total” sau „protecţie 100%”, pentru că ele nu există!

Alegerea produselor de protecţie solară în funcţie de ten

Dacă vorbim de protecţia feţei, se schimbă puţin lucrurile, pentru că este indicat să ai un produs separat faţă de cel pentru restul corpului, cu protecţie mai ridicată pentru a preveni apariţia ridurilor, uscarea şi petele maronii. Dacă ai tenul uscat, alege o cremă hidratantă cu FPS 30, dacă ai tenul sensibil, un produs cu FPS 50 este indicat, dacă ai tenul gras alege o cremă cu FPS 30 fără uleiuri, iar pentru tenul cu rozacee este indicată crema cu FPS minim 15 care să nu conţină parfum sau alcool.

De altfel, sfatul nostru este să alegi produse de protecţie solară ce nu conţin nici coloranţi, conservaţi şi parfum sintetici, SLS sau parabeni, derivaţi din petrol, parafină sau silicon pentru că toate substanţele acestea sunt nocive pentru piele. Sfatul nostru este deci să alegi bio. Pentru că certificarea bio exclude toate chimicalele periculoase de mai sus.

Alegerea produselor de protecţie solară în funcţie de calitatea ingredientelor

Produsele de protecţie solară nu ar trebui să conţină: alcool etilic, parabeni (conservanți), ftalați, fenoxietanol, propilen glicol, glicerină, polietilen glicol, coloranți sintetici, alergeni, parfum, sulfați, alcali, ulei de parafină, materii prime derivate din uleiuri minerale, silicon sau dioxan. Aceste substanţe pot cauza alergii, iritaţii, eczeme şi dermatite şi au potenţial cancerigen, toxic sau mutagen, sunt periculoase pentru orice adult şi cu atât mai mult pentru femeile însărcinate întrucât pot pătrunde prin piele până ajung la făt.

Noi le considerăm preparate cu ingrediente de calitate doar pe cele certificate organic, care provin din natura curată şi care aduc doar beneficii corpului nostru.

Tipuri de produse bio de protecţie solară şi avantajele lor

Vestea bună pentru toată lumea este că se găsesc de cumpărat produse de protecţie solară bio, cu factor de protecţie diferit şi sub formă de cremă, loţiune sau spray. Iată aici o cremă bio cu FPS 50 şi aici o loţiune bio cu FPS 20. Deci nu îţi face griji că ţinând cont de ce nu trebuie să conţină un produs de protecţie solară nu vei găsi nimic de cumpărat. Sunt destule variante disponibile iar avantajele produselor organice de protecţie solară sunt multiple:

  • Nu conţin chimicale şi pesticide
  • Nu afectează pielea şi nici nu există riscul de a dezvolta boli grave în urma folosirii lor
  • Pot fi folosite de întreaga familie pentru că sunt obţinute din produse “curate”
  • Sunt sigure chiar şi pentru copii şi femeile însărcinate
  • Pot fi folosite şi de persoanele cu pielea sensibilă

Alegerea produselor de protecţie solară în funcţie de rezistenţa la apă

Protecţie solară 100% rezistentă la apă nu există! De aceea pe ambalajele produselor ce susţin că sunt rezistente la apă este trecută recomandarea de a reaplica după baie sau dacă aţi transpirat. De exemplu, un produs de protecţie solară poate fi etichetat ca “rezistent la apă”, şi asta doar pentru o perioadă de 40-80 de minute, doar dacă un organism ca FDA (Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din USA) a aprobat acest lucru.

Înapoi la cuprins

Cum te protejezi de soare când nu ai la îndemână produse de protecţie solară

Dacă nu ai la îndemână crema de protecţie solară, iată câteva sfaturi despre cum te poţi proteja de soare şi evita arsurile solare:

  • Poartă haine cu mâneci lungi şi închise la culoare (hainele închise la culoare protejează mai bine pielea decât cele deschise pentru că absorb mai bine razele UV)! Este recomandat ca hainele însele să fie din cele cu protecție UV.
  • Dacă eşti la mare sau la piscină acoperă-ţi corpul cu un tricou lung!
  • Poartă pălărie şi ochelari de soare!
  • Stai cât mai mult la umbră, sub o umbrelă sau sub un copac!
  • Evită să te expui la soare în perioadele de maximă activitate solară (între 10am și 16pm)

Poţi încerca oricând şi varianta mai simplă şi ecologică şi anume de a folosi uleiul de cocos. Acesta are un grad mic de protecţie solară, însă te va proteja dacă nu exagerezi cu expunerea la soare, și îți va păstra pielea hidratată.

La final, îţi lăsăm câteva sfaturi numai bune de urmat pentru perioada verii, când căldurile sunt excesive și vrei-nu-vrei, ajung să te expui la soare:

  • Bea multă apă și lichide (nu reci!) pentru o hidratare optimă şi pentru a stimula vindecarea şi regenerearea celulelor!
  • Redu cantitatea de grăsimi consumate şi creşte consumul de legume, fructe şi alimente antioxidante precum ananasul, fasolea, sfecla roşie, varza, ceaiul verde, ghimbirul!
  • Poarta haine închise la culoare, cu protecţie solară, pălărie şi ochelari de soare!
  • Evită expunerea la soare în intervalul 10.00-16.00!
  • Foloseste cosmetice organice, fără parfumuri sintetice sau chiar fără parfum, conservanţi, emulgatori, coloranţi, grăsimi sau uleiuri de silicon pentru că pot determina reacţii fotoalergizante!
  • Aplică produse de protecţie solară bio pe pielea curată, cu 15-30 de minute înainte de expunerea la soare, inclusiv pe pielea de sub costumul de baie sau sub haine!
  • Aplică un strat gros din produsul de protecţie! Un adult ar trebui să folosească aproximativ 30 ml de cremă de protecţie zilnic, atunci când este in vacanţă la mare.
  • Foloseşte balsam de buze pentru a le proteja.
  • Aplică din nou cremă de protecție solară la cel mult două ore, sau imediat după ce ai ieşi din apă ori dacă ai transpirat excesiv.
  • Usucă pielea prin tamponare cu prosopul, nu la soare.
  • Îngrijeşte pielea şi după plajă cu cremă bogată în vitamina E şi antioxidanţi, fără emulgatori, sau cu un ulei hidratant natural, cum este uleiul de cocos.
  • Nu te expune la soare dacă ai tratat vreo porţiune de piele cu antihistaminice pentru înţepături de insecte, cosmetice parfumate sau produse antiacneice.
  • Dacă urmezi un anume tratament, întreabă medicul dacă ai voie să stai la soare. Unele antibiotice, antiinflamatoare, anticoncepţionale sau antihipertensive pot da fototoxicitate.
  • Consultă medicul specialist pentru orice modificare sau apariţie a aluniţelor, sau a leziunilor care nu se vindecă.
  • Foloseşte produse organice de protecţie solară în toate anotimpurile.

 

Bronz uniform, sănătos și o vară fără griji îți doresc!

 

Florrie, pentru Republica BIO

 

Înapoi la cuprins

Sursele mele, cu FPS mare
http://extoxnet.orst.edu/tibs/cutaneou.htm
http://www.livescience.com/59219-sunscreen-facts.html
http://www.aihw.gov.au/excessive-sun-exposure/
http://www.tanfaq.com/the-best-time-of-day-to-tan-safely/
https://www.cancer.org/latest-news/the-ugly-truth-about-indoor-tanning.html
http://www.anpc.gov.ro/articol/391/cosmetice-de-protectie-solara-si-autobronzante
http://www.livestrong.com/article/86107-protect-skin-sun-sunscreen/

Copyright Republica BIO

Comentarii (8 comentarii)

  • enasuusuvi pe

    500 Mg[/url] Buy Amoxicillin xof.yxax.republicabio.ro.sfo.kw http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
  • uyuonado pe

    500mg[/url] Buy Amoxicillin eyy.jbvp.republicabio.ro.wxn.bx http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
  • oiuzdopefaon pe

    Amoxicillin Online[/url] Amoxicillin fik.yeny.republicabio.ro.bjx.sm http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
  • dauxexefe pe

    500mg Capsules[/url] Amoxicillin 500 Mg cfi.rowi.republicabio.ro.tyq.em http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
  • osixesa pe

    ] Amoxicillin Online clf.figr.republicabio.ro.xyr.db http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.