Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Miere de Manuka și scorțișoară – una dintre cele mai puternice combinații pentru întărirea imunității
11.03.2020
Ruxi Comsa
600 vizualizări

Mierea și scorțișoara reprezintă două alimente naturale cu beneficii extraordinare pentru sănătate. Împreună, ele pot constitui unul dintre cele mai eficiente remedii din farmacia naturii. Atât scorțișoara, cât și mierea sunt utilizate de peste 2.000 de ani în medicina tradițională.

De ce este mierea atât de sănătoasă?

Mierea de Manuka este unul dintre sortimentele de miere cu cele mai ridicate proprietăți antibacteriene, antifungice și de stimulare a imunității organismului ca urmare a capacității ei antioxidante. Mierea poate combate infecțiile și trata rănile. De asemenea, are rol energizant, ajută la refacerea celulelor pielii și ale părului și poate contribui la tratarea refluxului gastric și a altor tulburări digestive.

De ce este scorțișoara un condiment atât de benefic?

Aceasta este utilizată nu doar cu rol culinar, ci și pentru proprietățile sale medicinale unice. Se numără printre primele condimente din lume ca și conținut de antioxidanți. Conține compuși fenolici și flavonoizi care îi conferă proprietăți anti-inflamatorii, antidiabetice și de protecție a sistemului cardiovascular.

Studiile arată că aceasta ar putea trata diareea, tulburările digestive sau crampele menstruale.

De ce să realizăm acest mix în special cu miere de Manuka și scorțișoară de Ceylon?

Mierea de Manuka

Pe principiul nu orice zboară se mănâncă, nu orice miere este la fel de eficientă. Există în primul rând două categorii majore de miere pe piață în prezent, respectiv mierea convențională (care reprezintă marea majoritate a produselor de acest tip), o miere procesată termic și filtrată și mierea crudă, neprocesată și nefiltrată.

Mierea filtrată sau procesată trece printr-o operațiune de încălzire și filtrare pentru a elimina orice particule microscopice (de exemplu, bobițe de polen) care i-ar putea „strica” aspectul translucid și pentru ca ea să-și păstreze aspectul fluid un timp îndelungat fără a cristaliza.

Din păcate, acest proces distruge enzimele vii și alti compusi benefici din miere. De aceea, pentru a putea într-adevăr beneficia de calitățile unice ale mierii, este important să alegi întotdeauna mierea crudă.

Iar dintre sortimentele de miere crudă, cea care are cel mai ridicat efect antibacterian, respectiv bioactivitatea cea mai crescută este mierea de Manuka. Aceasta este obținută de la albinele care polenizează arborii de Manuka. Aceștia cresc în zone izolate și nepoluate din Noua Zeelandă. Pe lângă peroxidul de hidrogen (un compus cu rol antibacterian care se regăsește în toate varietățile de miere), aceasta mai conține și alte substanțe cu rol puternic antibacterian. Pe locul întâi se află însă metilglioxalul (MG sau MGO), un compus pe care nenumărate studii îl prezintă ca având un rol antibacterian extraordinar.  

Mierea de Manuka este minim procesată, păstrându-și nealterate calitățile. Conform reglementărilor Noii Zeelande, factorul său MGO sau bioactivitatea sa este atent măsurată de laboratoare indepedente pentru a se asigura că aceasta este cu adevărat eficace.

Scorțișoara de Ceylon

Pe piață, există două sortimente de scorțișoară – Cassia și de Ceylon. Marea majoritate a scorțișoarei din comerț este însă Cassia, un tip de scorțișoară mai ieftin cunoscut și sub denumirea de scorțișoară chinezească, de o calitate mai scăzută însă decât cea de Ceylon.

Sortimentul de Ceylon este cunoscut și sub denumirea de „scorțișoară adevărată”. Scorțișoara conține un compus numit cumarină, care poate fi toxic în doze ridicate. Acesta este mult mai ridicat în scorțișoara Cassia decât în cea de Ceylon, care conține cantități infime, după cum arată studiile.

De aceea cel mai indicat este să cumperi scorțișoară de Ceylon, dar, dacă vei consuma totuși varietatea Cassia, limitează aportul zilnic la ½ linguriță (0,5-2 grame). Poți consuma în schimb în siguranță până la 1 linguriță (aproximativ 5 grame) de scorțișoară de Ceylon pe zi.

Beneficiile combinației de miere de Manuka și scorțișoară de Ceylon

Iată câteva dintre cele mai importante beneficii ale consumului de miere în amestec cu scorțișoară cu mențiunea că recomandarea noastră pentru eficacitate maximă este de a alege în locul mierii convenționale, miere de Manuka și, în locul scorțișoarei Cassia, cea mai des întâlnită la comercializare, scorțișoară de Ceylon.

1. Stimulează imunitatea

Mierea stimulează conform studiilor producția de anticorpi care pot antrena reacția imunitară optimă a organismului, ajutând înclusiv la vindecarea rănilor.

Mierea poate trata totodată răceala, o îmbolnăvire la care contribuie imunitatea slabă a corpului.

Scorțișoara conține un compus numit cinamaldehidă care, consumat moderat, are rol în sporirea imunității și prevenirea îmbolnăvirilor.

Cum să consumi:

Adaugă un vârf de cuțit de pudră de scorțișoară într-un pahar de apă călduță cu miere. Consumă dimineața, mai ales în sezonul rece. Aceasta ajută și la eliminarea secrețiilor de la nivelul sinusurilor.

2. Reduce riscul de afecțiuni cardiace

Unul dintre cele mai bune ajutoare naturale pentru sistemul cardiovascular este mierea cu scorțișoară. Mierea conține diverși polifenoli precum quercetină care au fost identificați ca fiind benefici în tratamentul bolilor cardiovasculare. Conform unui studiu, mierea poate contribui la reducerea ritmului cardiac anormal sau neregulat.

În ce privește scorțișoara, s-a descoperit că tratamentul pe termen lung al șoarecilor de laborator cu acest condiment a dus la îmbunătățirea funcționării sistemului cardiovascular al acestora. Conform departamentului de agricultură din SUA, un extract solubil în apă de scorțișoară conține compuși antioxidanți care pot contribui la prevenirea afecțiunilor cardiace.

În plus, consumul de scorțișoară atunci când luăm o masă bogată în grăsimi reduce efectele negative pentru organism a acesteia din urmă, ceea ce ar putea duce la preîntâmpinarea tulburărilor cardiace.

Cum să consumi:

Amestecă în părți egale (sau conform recomandărilor specialistului tău în nutriție) scorțișoară și miere până obții o pastă groasă. Întinde-o pe pâine și consum-o la micul dejun.

3. Ajută la tratarea infecțiilor urinare

Mierea de Manuka este un inamic puternic al infecțiilor de la nivelul tractului urinar, conform studiilor. Acest lucru se datorează probabil proprietăților sale puternic antibacteriene.

Scorțișoare are un rol similar eliminând bacteriile care cauzează infecțiile de tract urinar.  

Cum să consumi:

Amestecă două lingurițe de scorțișoară cu una de miere de Manuka într-un pahar cu apă caldă și consumă o dată pe zi.

4. Contribuie la tratarea tulburărilor digestive

Mierea este folosită din vremuri străvechi pentru calmarea indigestiei și a altor tulburări gastrointestinale, deoarece calmează mucoasele tractului digestiv. Mierea stopează dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori care este considerată a fi cauza principală a ulcerului.

Mierea stimulează de asemenea producția secrețiilor gastrice și de aceea poate ajuta la tratarea indigestiei.

Tulburările gastrice pot apărea și când există un dezechilibru al microflorei sistemului digestiv, iar mierea restabilește echilibrul bacterian, prevenind tulburările digestive.

Scorțișoara, conform studiilor, are proprietăți care pot reduce arsurile gastrice și crampele stomacale.

Cum să consumi:

Presară puțină scorțișoară pudră peste două linguri de miere și consumă înainte de masă.

5. Ajută la scăderea colesterolului

Atât mierea, cât și scorțișoara au proprietăți care duc la scăderea colesterolului. Conform unui studiu, consumul de miere ar putea duce la o scădere a nivelului de colesterol, iar conform altei cercetări, doar o jumătate de linguriță de scorțișoară pe zi duce la scăderea colesterolului la persoanele care suferă de diabet de tip 2.

Cum să consumi:

Amestecă 2 linguri de miere cu 3 de pudră de scorțișoară și aproximativ 450 ml apă caldă și bea dimineața pe stomacul gol.

6. Ajută la slăbit

Conform unui studiu din SUA, mierea poate reduce creșterea în greutatea și țesutul adipos, iar scorțișoara suprimă apetitul, ceea ce poate contribui la slăbit. Deci, dacă vrei să slăbești, această combinație ar putea fi rețeta câștigătoare, desigur în paralel cu practicarea exercițiilor fizice și o dietă adecvată.

Cum să consumi:

Fierbe o cană de apă și toarn-o peste 1 linguriță de scorțișoară. Lasă scorțișoara la infuzat timp de 15 minute. După ce lichidul s-a răcit, toarnă o lingură de miere. Poți consuma această băutură de două ori pe zi – o dată dimineața, pe stomacul gol, și o dată seara.

7. Are rol energizant

Consumul de miere oferă, ca urmare a zaharurilor conținute, mult mai multă energie decât îndulcitorii artificiali din băuturile energizante. Mierea reprezintă și o sursă excelentă de carbohidrați, furnizând energie și crescând performanța și rezistența la efort.

Scorțișoara, totodată, reglează producția unor hormoni care controlează utilizarea energiei din corp.  

Cum să consumi:

Amestecă în părți egale miere și pudră de scorțișoară și consumă dimineața la micul dejun.

 

 

Materialele și studiile la care am apelat au fost:

  1. PubMed; Cinnamon and health.
  2. PubMed; Anti-inflammatory effect of cinnamaldehyde in Helicobacter pylori induced gastric inflammation.
  3. PubMed; Coumarin metabolism, toxicity and carcinogenicity: relevance for human risk assessment.
  4. Researchers Study Cinnamon Extracts
  5. PMC; The Effect of Cinnamon Extract and Long-Term Aerobic Training on Heart Function, Biochemical Alterations and Lipid Profile Following Exhaustive Exercise in Male Rats
  6. A High Antioxidant Spice Blend Attenuates Postprandial Insulin and Triglyceride Responses and Increases Some Plasma Measures of Antioxidant Activity in Healthy, Overweight Men
  7. PMC; Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research
  8. PubMed; Honey promotes lower weight gain, adiposity, and triglycerides than sucrose in rats.
  9. Your data, your experience
  10. Honey
  11. Improve digestion with cinnamon
  12. PMC; Effect of dietary honey on intestinal microflora and toxicity of mycotoxins in mice
  13. The Honey Book
  14. PMC; Immune Suppressive Effect of Cinnamaldehyde Due to Inhibition of Proliferation and Induction of Apoptosis in Immune Cells: Implications in Cancer
  15. Honey: A Therapeutic Agent for Disorders of the Skin
  16. PMC; Traditional and Modern Uses of Natural Honey in Human Diseases: A Review

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.