Studii

În ultima vreme, se desfășoară o dezbatere aprinsă cu privire la legislația internațională care reglementează capacitatea de a analiza și evita efectele adverse ale alimentelor noi (OMG-uri, chimicale, pesticide, nanoparticule, etc.). Există numeroşi oameni de știință nemulțumiți de modul în care se fac studiile cu privire la riscurile consumului de organisme modificate genetic,  și care consideră că ele nu reflectă realitatea.

Studiul prezentat aici analizează în special datele cercetărilor publicate începând cu 1994, efectuate asupra organismelor modificate genetic și, în special, asupra culturilor de soia și porumb, care reprezintă 83% dintre acestea.

În primul rând, studiile anterioare, care nu... (citeşte)

09-02-2015 0 comentarii AUTOR:  Republica Bio

Întâi de toate simt nevoia să lămuresc, pentru cei care nu ştiu, de ce cadmiul a fost strecurat în titlu. Ar putea fi subiectul unui alt articol sau prezentare de studiu, dar până atunci: cadmiul este noul plumb! Este un metal greu, detectat în apă şi în pământ. Provoacă probleme de învăţare copiilor din şcoli. Cum ajunge la ei: cadmiul este absorbit din pământ şi apare în cartofi, boabe, seminţe de floarea... (citeşte)

04-02-2015 0 comentarii AUTOR:  Republica Bio

Studiul pe care îl descriem aici este unul dintre puţinele studii independente care dezbat potenţialele riscuri ale consumului de OMG-uri, pentru sănătate. El trece în revistă principalele aspecte dezbătute la nivel internaţional, legate de consumul unora dintre cele mai prezente în alimentaţie, respectiv soia, porumbul şi rapiţa. Aceste plante au fost modificate genetic pentru a avea toleranţă la pesticide sau pentru a şi le produce singure, astfel încât să fie mai bine protejate împotriva bolilor şi dăunătorilor. Ele conţin, pe scurt, substanţe ierbicide.

În spatele dezbaterii legate de consumul de OMG-uri, pornite acum 15 ani, când ele au apărut pe... (citeşte)

02-02-2015 0 comentarii AUTOR:  Anca Coman