Detoxifierea colonului, un pas important pentru sanatate
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Detoxifierea colonului a fost utilizată de secole pentru stimularea proceselor de detoxifiere naturale ale organismului, îmbunătățirea digestiei și a sănătății generale a organismului. Utilizarea apei pentru curățarea colonului se practică încă din antichitate, de pe vremea vechilor egipteni sau greci.
Ce înțelegem prin detoxifierea colonului?
Colonul reprezintă o parte a tractului digestiv. Când alimentele ajung în organism, sunt digerate în mare parte în intestinul subțire, unde sunt eliminate vitaminele și mineralele. Apoi, alimentele ajung în colon unde apa este îndepărtată din acestea, iar bacteriile de la nivelul colonului contribuie la descompunerea alimentelor, astfel încât acestea să poată fi eliminate sub forma materiilor fecale. Un colon sănătos funcționează ca o menajeră harnică și eficientă în interiorul organismului.
Curățarea colonului se realizează cu scopul de a elimina toxinele acumulate în colon, adesea ca urmare a constipației, a deshidratării și a acumulării materiilor fecale.
Tulburările gastrointestinale sunt frecvent întâlnite în zilele noastre ca urmare a consumului insuficient de fibre și de substanțe nutritive necesare pentru o digestie sănătoasă.
De asemenea, în compoziția a numeroase alimente procesate se regăsesc cantități ridicate de chimicale – coloranți, îndulcitori, conservanți, reziduuri de pesticide etc. care se pot acumula în organism în urma unui consum excesiv.
Tulburările digestive pot fi adesea gestionate eficient prin introducerea anumitor alimente sau suplimente în dieta noastră care pot să acționeze asupra colonului precum o mătură care adună și îndepărtează toate toxinele de la nivelul colonului.
Deși nu există studii care să ateste utilitatea detoxifierii colonului prin clisme, acestea după cum spuneam mai sus se practică de mii de ani și se utilizează pentru aceasta diverse lichide precum apă simplă, cafea, ceaiuri din diverse combinații de plante etc.
Lavajul intestinal este utilizat adesea în medicină ca etapă pregătitoare pentru o procedură medical precum o colonoscopie sau o intervenție chirurgicală. Deși practicat de mult timp și recomandat de diverși specialiști din domeniul medicinei alternative, studiile nu s-au concentrat suficient asupra acestui aspect pentru a ne putea confirma sau infirma cu certitudine eficacitatea detoxifierii colonului prin clisme.
ics-voucher-articleDetoxifierea colonului prin clisme - precauții
În cazul gravidelor, al persoanelor care suferă de hemoroizi, de afecțiuni renale sau sunt deshidratate, clismele pot conduce la crampe abdominale, amețeală, balonare, greață și vomismente. Clismele efectuate prea des pot duce la dezechilibre ale electroliților din organism, sângerări rectale și chiar perforația rectului printre alte complicații.
Recomandarea specialiștilor este de a nu efectua o clismă mai des de o dată pe săptămână și de a consulta un medic mai ales atunci când clismele sunt realizate pentru a trata o anumită afecțiune sau când persoana în cauză ia o anumită medicație, dar și atunci când suferă de boala Crohn, diverticulită sau colită ulcerativă.
Este de asemenea indicat să luați un supliment cu probiotice după o clismă pentru a ajuta la repopularea colonului cu bacterii sănătoase. În plus, asigurați-vă că beți suficientă apă și consumați alimente care vă furnizează electroliți, precum legume și fructe. Acestea contribuie la prevenirea problemelor renale, hepatice sau cardiace care pot apărea dacă se produce o deshidratare a organismului și o scădere a electroliților din corp precum magneziu sau potasiu. Apa de cocos reprezintă o sursă foarte bună, naturală de electroliți și care asigură o hidratare optimă.
Cât privește utilizarea de laxative pentru curățarea colonului, unele sunt mai sigure decât altele. Cele mai indicate sunt laxativele naturale precum suplimente din plante. Acestea tind să aibă un efect mai blând decât medicamentele laxative, contribuie la reglarea tranzitului intestinal și nu afectează populația de bacterii benefice din intestine.
Este recomandat să vă monitorizați întotdeauna reacțiile după realizarea unei clisme sau administrarea unui laxativ, fie el și natural, pentru a sesiza eventualele semne de deshidratare precum slăbiciune musculară, sete excesivă și amețeală.
De la lavaj intestinal prin clisme până la diete speciale pentru refacerea colonului și chiar introducerea de bacterii lactice în colon, există diverse modalități de a realiza detoxifierea colonului, dar cele care prezintă cele mai puține efecte secundare sunt, desigur, alimentele.
Rețete pentru detoxifierea colonului
Cel mai bun mod de a detoxifia colonul este prin alimentație – pe de o parte prin eliminarea substanțelor nocive din dietă, pe de altă parte prin consumul de alimente bogate în nutrienți și fibre. Alimentele procesate, cele de tip fast food și cu ingrediente artificiale, cum ar fi grăsimi hidrogenate, coloranți periculoși, OMG-uri sau conservanți chimici potențial nocivi. Acestea pot genera inflamație la nivelul colonului și îngreuia procesul de digestie.
Detoxifiere colon - alimentele optime pentru sănătatea colonului sunt:
- alimentele fermentate care conțin probiotice precum iaurt, varză murată, lapte bătut sau murături în saramură;
- alimente cu un conținut ridicat de fibre cum ar fi semințe, legume cu frunze verzi și alte legume proaspete;
- fructe proaspete și mai ales fructe de pădure, dar și mere sau pere care conțin pectină – o sursă de fibre;
- supe pe bază de legume, smoothie-uri și salate care sunt bogate în fibre și apă și de asemenea ușor de digerat;
- grăsimi sănătoase cum ar fi cele din uleiul de cocos sau uleiul de măsline extravirgin;
Cele mai importante recomandări pentru un colon sănătos:
- Consumați o dietă bogată în fibre cu multe legume crude;
- Beți multă apă pentru a vă menține hidratarea optimă;
- Evitați consumul de prea multă carne roșie și alimente procesate, deoarece acestea sunt corelate cu cancerul de colon;
- Diversificați-vă cât mai mult dieta, deoarece consumul de alimente cât mai variate poate aduce aportul necesar de nutrienți și fibre;
- Suplimentați-vă alimentația cu probiotice pentru a vă asigura că există suficiente bacterii benefice la nivelul colonului.
Suplimente pentru detoxifierea colonului
Există diverse suplimente pe bază de plante sau din mixuri de plante care ajută la detoxifierea colonului în mod natural. Cele mai benefice ingrediente din componența acestora în scopul curățării colonului sunt:
Semințele de in: acestea conțin până la 40% fibre alimentare, din care o treime sunt fibre solubile, iar restul fibre insolubile. Primele contribuie la preluarea toxinelor, iar cele din urmă la stimularea eliminării reziduurilor de pe pereții intestinali.
Spirulina: este un tip de algă verde-albastră considerată un superaliment, extrem de bogată în antioxidanți și care ajută la detoxifierea generală a organismului și la eliminarea metalelor grele și a altor reziduuri nocive din sânge.
Chlorella: asigură o bună cantitate de fibre și are, de asemenea, un rol important în detoxifierea organismului și eliminarea metalelor grele, fiind totodată extrem de nutritivă.
Psyllium: semințele de psyllium sunt recunoscute și apreciate pentru cantitatea foarte ridicată de fibre, fiind ideale pentru curățarea colonului și eliminarea toxinelor din corp. Acestea absorb apa când traversează colonul și capătă consistența unui gel care contribuie la reglarea tranzitului intestinal.
Iarba de grâu: are un conținut ridicat de enzime care ajută organismul să descompună alimentele și să extragă substanțele nutritive din acestea având un rol benefic în digestie.
Ruxi, Republica BIO
Copyright Republica BIO
Sursele noastre:
- Is a Colon Cleanse Actually Beneficial? What You Must Know …
- Is colon cleansing a good way to eliminate toxins from your body?
- Can You Use Your Diet to Cleanse Your Colon?
- How to Cleanse Your Colon with Linseed
- Want to Detox or Cleanse? Include Spirulina!
- 9 Impressive Health Benefits of Chlorella
- Psyllium Husk Colon Cleanse: Everything You Need to Know
- Wheatgrass Benefits: 11 Reasons to Enjoy