Suplimente lipozomale: informații, beneficii și recomandări
Tu ai auzit de suplimentele alimentare lipozomale? Tehnologia lipozomală reprezintă cea mai nouă, inovatoare și eficientă metodă de livrare a substanțelor nutritive în organism, crescând enorm de mult biodisponibilitatea acestora (capacitatea de absorbție a acestora la nivel celular). De obicei, putem găsi sub forma de suplimente lipozomale nutrienți precum vitamina C, B sau glutation.
Tehnologia lipozomală a apărut ca urmare a descoperirii faptului că numeroase substanțe active nu sunt suficient de bine absorbite de organism, respectiv acestea pot fi degradate de enzimele de la nivelul stomacului și al tractului gastrointestinal sau pot să nu traverseze în mod eficient membrana celulelor. De exemplu, numeroși flavonoizi care arată o puternică activitate antioxidantă in vitro, în cadrul testelor de laborator, ajung la concentrații foarte scăzute în corp după ce sunt administrate pe cale orală.
Pentru a oferi beneficii pentru sănătate, vitaminele, mineralele, antioxidanții și alți nutrienți trebuie să ajungă la celule. Biodisponibilitatea este esențială pentru suplimentele alimentare, iar aceasta depinde în cazul administrării de suplimente convenționale și de alte aspecte precum problemele digestive, aciditate scăzută la nivel stomacal, capacitatea redusă de absorbție a nutrientului respectiv în mod natural etc.
Aici intervine tehnologia lipozomală care permite crearea de suplimente alimentare sau medicamente livrate direct, țintit și cu maximă eficacitate la nivel celular.
Ce sunt lipozomii?
Termenul de lipozom provine din cuvintele grecești „lipo” (grăsime) și „soma” (corp). Lipozomii sunt niște „săculeți” sferici care constau dintr-un inel dublu protector de fosfolipide (grupare de fosfați și lipide). În acest săculeț poate fi introdusă substanța sau nutrientul pe care dorim să-l livrăm celulelor din corp.
Livrarea substanței este facilitată de membrana celulară care este alcătuită din fosfolipide similare celor lipozomale, permițând atașarea lipozomului de celula din organism printr-un proces de fuziune și traversare a membranei celulare de către substanța activă din interiorul săculețului, pentru o încorporare facilă a substanței active din lipozom la nivel celular.
De fapt, organismul produce în mod natural lipozomi în jurul nutrienților ingerați. Acest proces cere timp, pe când furnizarea nutrienților lipozomali (conținuți în interiorul lipozomilor) accelerează semnificativ procesul de absorbție a nutrientului respectiv.
Fosfolipidele reprezintă componenta principală și esențială a membranelor celulare, fiind așadar prezente în mod natural în corp, astfel încât organismul le recunoaște ca fiind compatibile și nu le tratează ca pe niște organisme străine, prin urmare nu declanșează un „atac” imunitar împotriva lipozomului.
Tehnologia formulării lipozomale a suplimentelor
Descoperiți pentru prima dată de către hematologul britanic Alec Bangham în 1961, lipozomii sunt așadar „vehicule” pentru transportarea substanțelor în corp în mod eficient, absorbția fiind facilitată prin prevenirea descompunerii de către acizii de la nivelul sistemului digestiv. Începând din 1970, s-a studiat posibilitatea de a livra medicamente sau suplimente formulate lipozomal ca urmare a biodisponibilității și abilității acestora de a încorpora atât agenți hidrofili (solubili în apă), cât și hidrofobi (insolubili în apă).
Doar decenii mai târziu, la finalul anilor '90, tehnologiile lipozomale au putut fi utilizate pentru crearea unor produse comerciale, iar în prezent numeroase medicamente și suplimente sunt realizate pe baza acestei tehnologii.
Studiile arată că livrarea lipozomală este extrem de eficientă protejând moleculele cu rol terapeutic de descompunere la nivelul sistemului digestiv și este totodată rapidă, biocompatibilă și nontoxică. Astfel, conform unui studiu, lipozomii pot face ca livrarea intracelulalară a moleculelor să fie de 100 de ori mai mare decât cea nonlipozomală sau convențională!
Sfaturi pentru alegerea celui mai bun supliment lipozomal
Nu toți lipozomii sunt la fel. Iată ce aspecte trebuie să iei în calcul atunci când achiziționezi un supliment lipozomal:
Tehnologia:
Tehnologia de obținere a suplimentelor lipozomale, cu formule optime și dimensiunile care asigură cea mai eficace livrare a moleculelor terapeutice este sofisticată și de aceea produsele lipozomale sunt mai costisitoare. Când alegeți un anumit brand, asigurați-va că este vorba de un producător cu experiență, specializat, care este pe piață și comercializează de mult timp aceste produse.
Materia primă:
Un produs lipozomal care conține organisme modificate genetic poate însă face mai mult rău decât bine, deoarece absorbția se face la nivel celular. Producătorii reputați testează fiecare lot de ingrediente separat, în laboratoare independente. De aceea, e important să citiți eticheta și să alegeți un astfel de producător.
Formula suplimentului alimentar:
Pentru identificarea celor mai bune formule, cu cei mai stabili și mai eficienți lipozomi, care-și mențin eficacitatea până la data de expirare a produsului și în condiții de temperatură variabilă, este nevoie de timp și investiții financiare considerabile, însă acestea sunt esențiale pentru a te bucura de beneficiile reale ale produsului achiziționat.
Dimensiunea lipozomilor:
Pentru a asigura o absorbție optimă la nivel celular, lipozomii trebuie sa aibă o anumită dimensiune deoarece, dacă sunt prea mici, se dispersează, adică se pierd, iar dacă sunt prea mari, nu se absorb.
Studii privind eficiența:
Studiile sunt esențiale, având în vedere că e vorba de un produs atât de inovator. Acestea pot demonstra atât gradul de absorbție, cât și de eficiență pentru suplimentele lipozomale ale unui producător anume, permițându-vă să achiziționați un produs cu o eficacitate reală.
Suplimentele lipozomale și beneficiile lor
Fie că vorbim de suplimente lipozomale, vitamine lipozomale sau de medicamente lipozomale, acestea dovedesc numeroase beneficii față de cele orale convenționale, printre care:
- Un grad foarte ridicat de absorbție;
- Protejarea moleculelor cu rol terapeutic față de daunele produse de acizii și alți factori de mediu ai tractului digestiv;
- Creșterea absorbției la nivelul cavității orale prin mucoasa bucală;
- Creșterea absorbției la nivel celular;
- Administrare mai facilă în cazul persoanelor care au dificultăți în a înghiți tablete sau pastile mari;
- Momentul administrării nu mai este important, deoarece, spre deosebire de suplimentele sau medicamente orale convenționale care trebuie administrate fie cu mâncare sau la distanță de ora mesei, în cazul celor lipozomale procesele digestive nu mai au impact asupra eficacității lor.
Biodisponibilitate mult mai ridicată
Membrana fosfolipidă protejează substanța din interior de procesul degradării la nivelul tractului gastrointestinal. În plus, sunt evitate orice efecte secundare gastrointestinale care pot apărea în urma administrării medicamentelor sau suplimentelor orale clasice.
Totodată, lipidele naturale ale produselor lipozomale sunt compatibile cu țesuturile umane, nefiind prin urmare considerate „toxice” sau „agenți străini” de către corp, astfel încât pot fi livrate fără a fi atacate de sistemul imunitar la nivel celular.
Doze mai mici cu efecte mai mari
Un avantaj extraordinar al suplimentelor lipozomale îl reprezintă faptul că pot fi livrate cu ajutorul lor doze ridicate direct la nivel celular. Datorită biodisponibilității ridicate, pot fi utilizate chiar doze mai mici de substanțe decât în cazul administrării orale convenționale, deoarece nu mai există riscul ca o mare parte din elementul ingerat să fie pierdut la nivelul sistemului digestiv.
Acest lucru poate fi foarte util în special în cazul administrării unor substanțe precum vitamina C care, luată sub formă de capsule sau comprimate nu se absoarbe în organism decât într-o cantitate redusă, excesul fiind eliminat prin urină, iar doze crescute de vitamina C pot duce la diaree.
Administrare ușoară
Administrarea de suplimente lipozomale reprezintă o metodă foarte eficientă de administrare în cazul persoanelor care prezintă dificultăți în a înghiți pastile sau tablete, ele putând de asemenea fi amestecate într-un lichid.
Deoarece suplimentele lipozomale sunt eficace administrate în doze mai mici, efectele secundare pot fi evitate și, totodată, poate fi cu ușurință crescută cantitatea în cazul în care este necesară o administrare progresivă a elementului nutritiv cu rol terapeutic.
Altrient, pionier pe piața internațională a suplimentelor lipozomale
Pe piața produselor lipozomale, unul dintre cele mai cunoscute nume îl reprezintă marca Altrient.
Această marcă este produsă de LivOn Labs, cu o experiență de peste 25 de ani în acest domeniu inovativ. Compania LivOn Labs a stabilit standardele pentru formule lipozomale de înaltă calitate pornind de la trei principii:
Formule excepționale
Compania dezvoltă fiecare formulă timp de 24 de luni cu ajutorul unor profesioniști cu peste 25 de ani de experiență în utilizarea acestei tehnologii, formule care sunt atent testate pentru eficacitate și stabilitate în timpul acestei perioade.
Ingrediente de înaltă calitate
Produsele Altrient nu conțin decât ingrediente 100% nemodificate genetic, fără hexan, fără gluten, fără zahăr, fără proteine din soia, fără drojdie, fără coloranți artificiali, fără îndulcitori și fără arome artificiale. Pentru verificarea calității, fiecare lot de ingrediente se testează separat în laboratoare independente, testându-se chiar și markerii ADN.
Testare și iar testare
Pe parcursul producției și ambalării se efectuează teste pentru conținutul de ingredient activ, agenți microbiologici, metale grele sau alți posibili contaminanți.
Republica BIO
Artizani de sănătate
Studii Altrient
Există multiple studii care atestă eficacitatea suplimentelor Altrient. Astfel, un studiu publicat în 2019 în Jurnalul de medicină ortomoleculară arată că, în urma administrării de vitamina C lipozomală Altrient în comparație cu cea pudră convențională, cantitatea de acid ascorbic la nivelul globulelor albe din sânge este dublă, iar perioada cât este prezent nutrientul în sânge este de două ori mai lungă.
Ruxi, Republica BIO
Copyright Republica BIO
Sursele noastre:
- Liposomal-encapsulated Ascorbic Acid: Influence on Vitamin C Bioavailability and Capacity to Protect Against Ischemia–Reperfusion Injury
- Evaluation and clinical comparison studies on liposomal and non-liposomal ascorbic acid (vitamin C) and their enhanced bioavailability
- Liposomal Formulations in Clinical Use: An Updated Review
- Is Liposomal Vitamin C Really More Absorbable than Other Supplements?
- Liposomal-Glutathione Provides Maintenance of Intracellular Glutathione and Neuroprotection in Mesencephalic Neuronal Cells
- Liposomes as Advanced Delivery Systems for Nutraceuticals
- The Levels of Ascorbic Acid in Blood and Mononuclear Blood Cells After Oral Liposome-Encapsulated and Oral Non-Encapsulated Vitamin C Supplementation (Taken Without and with IV Hydrocortisone)