Vezi sidebar
Mucenici moldoveneşti, rețetă originală de la buni Lenuş
09.03.2017
Razvan Mottok
1.201 vizualizări

Astăzi, 9 martie, sărbătorim mucenicii, știe toată lumea, nu neapărat pentru că avem un calendar bisericesc prin preajmă, ci pentru că de câteva săptămâni supermarketurile sunt pline de pungi cu covrigei uscați, gata de pus în zeamă. Nu discutăm acum cât de sănătoși sunt, asta e o altă discuție.

De unde vine sărbătoarea Mucenicilor?

Acum, despre sărbătoare, ce este, de unde vine? Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sebastia, prăznuită pe data de 9 martie, s-a suprapus peste începerea anului agricol tradițional dinaintea creștinării și a generat o sărbătoare tradițională din România și Republica Moldova: Mucenicii sau Măcinicii. Așadeci, e o sărbătoare cu care numai noi ne mândrim.

Care sunt obiceiurile de Mucenici?

Dar despre obiceiurile din ziua de mucenici, știi? Ei bine, în acea zi, datina spune că se face curățenie mare în gospodării, incinerându-se gunoaiele strânse numai cu foc adus din casă, pentru a duce căldura din casă și afară. În credința populară a Românilor, în ziua Sfinților Mucenici se încheie zilele babelor, zile capricioase ale îngemânării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moșilor, zile calde. De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, pentru ca să iasă căldura și să alunge gerul, sau jocul copiilor peste foc.

Nu vorbim acum despre cele 40 de pahare...

În Moldova, mucenicii, numiți sfințișori, au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă.

Iată mai jos o reţetă de mucenici moldoveneşti pe care mama tovarăşului nostru, Laurenţiu, o are de la mama ei, buni Lenuș, şi pe care mama lui Laurențiu a avut bunăvoinţa să ne-o trimită, pentru a o împărtăşi cu prietenii noştri.

Rețeta de mucenici moldoveneşti a lui buni Lenuș

Atenție, rețeta nu-i de post. Dacă vrei s-o faci de post, poți înlocui untul cu ulei de cocos, laptele de vacă cu lapte vegetal (de migdale, orez, etc.) și musai să nu mai pui și ouăle. Și credem că și la miere ar trebui să renunți. Dar, ține cont că atunci nu mai e rețeta lui buni Lenuș...

Ingrediente pentru aluat:

Ingrediente pentru uns și decorat, după coacere:

 

Mucenici moldovenesti a la buni Lenuş - Republica BIO

 

Mod de preparare:

Intr-un vas se cerne făina (pentru aerisire) şi se adugă zahărul, drojdia, dospită în prealabil, ouăle, mirodeniile, sarea şi laptele călduţ.

Se frământă bine. Apoi se adugă câte puţin untul (uleiul) până se incorporează și coca nu se mai lipește de mâini.

Se lasă o oră să crească, până îți dublează volumul, într-un vas curat, acoperit cu prosoape sau cu folie de plasitc, alimentară. La loc călduț, bineînțeles.

Aluatul odată crescut, se împarte în 20 de părţi egale, pe care le rulezi şi formezi cifra 8.

Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt se pun mucenicii şi se coc la foc potrivit (180 g Celsius) cam 30 de minute.

După ce se răcesc, se ung cu miere şi se decorează cu nucă și scorțișoară pudră.

Poftă bună!

Cu drag, de la buni Lenuş

 

Copyright Republica BIO

 

Descarcă gratuit reţeta la rezoluție mare:

Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.

TAG-uri:

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.