wikiBIO
-
Acizi grasi esentiali
Acizi grasi esentiali
Acizi grasi care nu pot fi produsi de organismul uman, asa ca ei trebuie sa fie adusi prin alimentatie, direct din natura. Acizii grasi esentiali sunt acidul linoleic si alfa-linoleic, acidul gras Omega 3 (se gaseste in alune, soia, tofu, anumite specii de peste precum somon, sardine, hering si macrou) si acidul gras Omega 6 (se gaseste in uleiul de floarea soarelui sau de porumb).
-
Aditiv alimentar
Aditiv alimentar
Substanta naturala sau obtinuta intr-un laborator, adaugata in produsele alimentare, cu scopul de a modifica gustul, culoarea, textura, sau pentru a-i asigura conservarea. Cei mai cunoscuti aditivi: colorantii, conservantii, antioxidantii, aromele, indulcitorii. Sunt recunoscuti in Europa dupa prefixul E in denumire.
-
Agricultura biodinamica
Agricultura biodinamica
O abordare a agriculturii care ia in considerare principii ce vor sa restabileasca echilibrul si sa vindece pamantul, prin observarea fenomenelor naturii. Un fel de intoarcere la origini, dar cu ustensile moderne. Acest fel de agricultura cere intelegerea vietii plantelor si tine cont de toate elementele naturii, care contribuie la cresterea lor: campul magnetic, lumina soarelui, a lunii si chiar a stelelor. Au fost facute calendare pentru pregatirea si prepararea pamantului, pentru insamantare, pentru cultivare, ingrijire si recoltare, toate, in avantajul plantelor. De asemenea, resturile de plante si de animale au fost combinate in retete specifice pentru anumite perioade ale anului si apoi adaugate in compostul cu care sunt hranite culturile.
-
Agricultura ecologica (similar cu agricultura organica sau biologica)
Agricultura ecologica (similar cu agricultura organica sau biologica)
Agricultura care se face fara substante chimice periculoase (pesticide, fungicide, hormoni de crestere, antibiotice), care nu cultiva seminte rezultate prin modificari genetice si nu foloseste surse de apa poluate. Producatorii trebuie sa fie certificati si sunt verificati periodic de organismele oficiale de certificare ecologica. In Romania, termenul de “agricultura ecologica” este un termen protejat prin legislatie si a fost atribuit prin hotararea Uniunii Europene. El este similar cu termenii ,,agricultura organica” sau ,,agricultura biologica” utilizati in alte state europene.
-
Alergeni alimentari
Alergeni alimentari
Substante (pot fi proteine sau glucide) prezente in alimente (capsuni, lamai, portocale, fasole, mazare, alune, soia, ciocolata, albus de ou, lapte, peste, fructe de mare, grau, etc.) care declanseaza reactia de aparare a sistemului imunitar al organismului. Acest lucru se intampla la persoanele cu predispozitie ereditara pentru alergii si este un raspuns exagerat al sistemului imunitar la substante care in mod normal nu fac rau organismului.
-
Alimentatie sanatoasa
Alimentatie sanatoasa
Alimentatia care corepunde nevoii de buna functionare si de sanatate a organismului.
-
Amidon
Amidon
Substanta regasita in semintele, fructele sau radacinile unor plante (cartof, orez, porumb, secara, grau, banane). Amidonul este o sursa foarte eficienta de energie pentru organism, dar se recomanda alegerea cu atentie a alimentelor care-l contin, multe dintre ele nu au o valoare nutritionala ridicata. El este folosit in industria alimentara si ca agent de ingrosare (sau gelifiere), de retinere a umiditatii, de legare sau ca si stabilizator.
-
Aminoacizi
Aminoacizi
Cei mai importanti nutrienti din corp, pentru ca ei sunt caramizile din care se formeaza proteinele. Aminoacizii sunt prezenti in mare parte din tesuturile, celulele si muschii din organism. Ei sunt responsabili cu dezvoltarea si vindecarea tesuturilor, a celulelor, imbunatatesc circulatia sanguina, produc enzime care ajuta digestia, contribuie la furnizarea energiei si ajuta la producerea de hormoni esentiali pentru functia de reproducere.
-
Anticancerigen
Anticancerigen
Substanta (prezenta in alimente, superalimente, suplimente nutritive) care prin consum si asimiliare, protejeaza impotriva aparitiei celulelor canceroase in organismul uman; un exemplu de substante cu proprietati anticancerigene sunt antioxidantii naturali (cei care se gasesc in stare naturala in fructe, legume sau plante).
-
Antioxidant
Antioxidant
Substanta care intarzie sau diminueaza procesele de oxidare care au loc in organism, si care ii cauzeaza imbatranirea. Exemple de antioxidanti naturali: vitaminele C si E. Antioxidantii pot fi consumati ca si suplimente alimentare, sub foma de pastile sau prafuri, preparate din ingrediente mai mult sau mai putin naturale, dar se pot regasi si in stare naturala in fructe, legume sau plante.
-
Calorie goala
Calorie goala
Termen popular pentru energia furnizata de produse alimentare care nu au calitati nutritive sau au calitati nutritive foarte mici. Aceste alimente nu sunt hranitoare si nu ajuta la functionarea sanatoasa a organismului, de cele mai multe ori produc mai mult rau decat bine. Adica ingrasa, si atat.
-
Calorie negativa
Calorie negativa
Termen popular folosit in legatura cu alimente despre care se spune ca ajuta procese ale metabolismului, ca de exemplu asimilarea grasimilor. Exemple de alimente considerate a genera calorii negative: fructe, legume, anumite condimente (piperul, pudra de arde iute).
-
Calorie
Calorie
Unitatea in care se masoara energia produsa in organism de un aliment, dupa ce este metabolizat. Multiplul de masura a caloriei (apare de multe ori scris pe eticheta) este kilocaloria: 1 kilocalorie= 1000 calorii (prescurtat kcal). Sursele de energie (de calorii) din alimentatie sunt glucidele, proteinele si lipidele. Mai exista o unitate de masura, KiloJoul-ul (prescurtat kJ), uneori trecuta si ea pe eticheta: 1 kcal = 4,18 kJ.
-
Carbohidrati complecsi
Carbohidrati complecsi
Carbohidrati care in organism sunt transformati lent in energie. Ei sunt sursa ideala de energie pentru corp. Carbohidratii complecsi se gasesc in legume sau cerealele integrale si sunt in plus o sursa buna de fibre.
-
Carbohidrati simpli
Carbohidrati simpli
Carbohidrati care in organism sunt transformati repede in energie. Daca aceasta energie nu se consuma imediat, ea este transformata in grasime si depozitata in diferite parti ale corpului (cel mai adesea pe abdomen, dar si in vasele de sange, sau pe organele interne), sub forma de rezerve. Carbohidratii simpli se gasesc in alimentele rafinate (produse naturale transformate prin diverse procese tehnologice in urma carora raman cu o valoare nutritionala mica). Ei trebuie evitati atunci cand se urmareste o alimentatie sanatoasa (sau de dieta).
-
Certificator ecologic
Certificator ecologic
Un organism oficial, care poate apartine unui minister sau poate fi independent, dar acreditat, si care certifica ecologic, verifica si monitorizeaza dupa certificare. Certificatorul urmeaza si aplica normele international agreate pentru agriculura ecologica.
-
Colesterol
Colesterol
Substanta care se gaseste in fiecare celula a organismului, este produsa de ficat si transportata prin vasele de sange. Descris foarte simplist, el are rolul de a lega celulele una de alta. Colesterolul se imparte in doua fractiuni: colesterol LDL si colesterol HDL. Primul, trece prin toate celulele organismului si ramane acolo unde este nevoie de el. Al doilea, trece si el prin toate celulele organismului si le curata de surplusul de HDL, acolo unde acesta apare. Daca ficatul produce mai mult LDL si mai putin HDL, atunci pe peretii vaselor de sange si in celule ramane o cantitate nefolosita de colesterol care se depune si care poate creste riscul aparitiei de boli cardiovasculare.
-
Colorant alimentar
Colorant alimentar
Aditiv alimentar cu rol de intensificare a culorii unui aliment, sau cu rol de restaurare a culorii lui. Colorantii alimentari pot fi naturali – extrasi din plante sau alte organisme, sau pot fi chimici, obtinuti in laborator.
-
Conservant alimentar
Conservant alimentar
Aditiv alimentar cu rol de intarziere sau de prelungire a procesului natural de deteriorare a unui aliment. Conservantii alimentari pot fi naturali – extrasi din plante sau alte organisme, sau pot fi chimici, obtinuti in laborator.
-
Conversia suprafetei de cultivat
Conversia suprafetei de cultivat
Perioada de timp dintre momentul in care un fermier depune cererea de certificare ecologica si pana la obtinerea certificarii. Timp in care el este luat in evidenta si monitorizat de catre un certificator. Aceasta perioada se poate intinde intre 1 si 5 ani, in functie de particularitatile pamantului pe care vrea sa il cultive si de alti factori. Pana la momentul certificarii, fermierul poate sa cultive si sa recolteze, dar produsele lui nu sunt considerate ecologice. Ele sunt insa cultivate si ingrijite conform reglementarilor pentru agricultura ecologica.
-
Detoxifiere
Detoxifiere
Practica (dieta alimentara) de scurta durata care urmareste sa ajute organismul (mai exact ficatul) sa-si indeplineasca functia naturala de detoxifiere. Posibilele efecte sunt imbunatatirea tranzitului intestinal, cresterea rezistentei naturale a organismului in fata bolilor sau stimularea metabolismului. Este bine ca aceste diete sa fie urmate sub supravegherea si indrumarea unui medic nutritionist. Ele sunt asociate de obicei si cu scaderea in greutate, dar nu aceste ar trebui sa fie scopul principal.
-
E-uri
E-uri
Aditivi alimentari naturali sau chimici, obtinuti in laborator, permisi in tarile din Uniunea Europeana; numarul care se adauga dupa prefixul E asociaza fiecare aditiv unei categorii: E100-E162= coloranti, E200-E270= conservanti, E300-E338= antioxidanti, E406-E927b= emulgatori, stabilizatori, agenti de ingrosare si afanare, E420-E967= indulcitori, E535-E559= antiaglomeranti, E620-635= potentiatori de aroma, E901-E914= agenti de glazurare. De exemplu, E901 este ceara de albine.
-
Fairtrade (Comert Echitabil)
Fairtrade (Comert Echitabil)
Miscare sociala care sustine producatorii din tarile in curs de dezvoltare prin asigurarea unui pret corect pentru produsele pe care ei le cultiva (un pret minim garantat) si prin respect fata de munca lor. In plus, cultivatorii primesc sprijin financiar si tehnic si conditii de munca sanatoase si sigure. Miscarea Fairtrade sustine dezvoltarea mediului local si asigura educatia copiilor fermierilor. Cele mai raspandite dintre produsele care poarta eticheta “Fairtrade” sunt cafeaua, mierea, cacaoa, ciocolata, ceaiul, fructele proaspete sau conservate, orezul si quinoa. Vezi mai multe pe pagina oficială: www.fairtrade.net
-
Fibre
Fibre
Componente ale alimentelor, sunt nedigerabile, in majoritate provenite din categoria glucidelor. Cele mai sanatoase sunt cele de origine vegetala, dar pot fi si sintetice. Ele au proprietati benefice mai ales in procesele de digestie si de tranzit. Cele mai cunoscute si intalnite sunt celuloza si pectina. Fibrele sunt prezente in mod natural in fructe, legume sau seminte, dar pot fi si adaugate sub forma de aditivi, pentru a imbogati proprietatile anumitor alimente.
-
Fructoza
Fructoza
Substanta care apartine clasei glucidelor sau zaharurilor. Este diferita de glucoza, in comparatie cu care are o putere de indulcire mai mare. Se gaseste in mod natural in fructele dulci si in miere.
-
Germinare
Germinare
Procesul prin care germenul dintr-o samanta cruda se trezeste la viata (se spune ca trece de la viata latenta la viata activa). Diverse studii au evidentiat efectele benefice ale consumului semintelor germinate asupra sanatatii. Asta se intampla pentru ca in timpul germinarii, enzimele din samanta transforma substantele nutritive intr-un combustibil supernutritiv. In corp, datorita lor, proteinele consumate sunt transformate in aminoacizi, grasimile in acizi grasi si amidonul in zaharuri esentiale. In plus, semintele germinate sunt o hrana predigerata, asa ca organismul va consuma foarte putina energie pentru a le prelucra.
-
Glicemia
Glicemia
Concentratia de glucoza care se acumuleaza in sange la un moment dat. Intr-un organism sanatos, nivelul ei ar trebui sa fie relativ constant, la valori de 1 gram de glucoza pentru un litru de sange.
-
Glucide (carbohidrati)
Glucide (carbohidrati)
Substante naturale prezente in alimente, si reprezinta principala sursa de energie pentru organism. Ele contin carbon, hidrogen si oxigen, despre care se stie ca intretine arderea. Ca si proteinele, glucidele sunt o parte esentiala din orice organism viu si au un rol important in metabolism. Se impart, dupa viteza cu care sunt transformati in energie, in simpli si complecsi. Desi sunt multe asa-zise diete care recomanda consumul cat mai mic de carbohidrati, ei nu trebuie eliminati ci mai degraba alesi cu atentie. Fara ei, ca si fara grasimi sau proteine, organismul nu poate functiona corect.
-
Glucoza
Glucoza
Substanta care apartine clasei glucidelor sau zaharurilor. Este diferita de fructoza, in comparatie cu care are o putere de indulcire de numai 75%. Se gaseste in mod natural in sucul fructelor dulci ale plantelor. Glucoza este un combustibil esential pentru organism, o sursa sanatoasa de energie si este distribuita in toate celulele din corp.
-
Gluten
Gluten
Proteina care se gaseste in cerealele cu spic (grau, hamut, orz, secara). Este greu de digerat si poate irita stomacul si restul tractului digestiv. Glutenul poate declansa o serie de simptome neplacute, si nu doar la personele care manifesta intoleranta la aceasta proteina: balonare, flatulenta, dureri abdominale, ameteala, articulatii dureroase sau dureri musculare, reflux gastric, ulcer, oboseala, chiar dificultati de concentrare, depresie si anxietate.
-
Grasimi bune (nesaturate şi saturate).
Grasimi bune (nesaturate şi saturate).
Grasimi care se gasesc in plante si sunt recomandate consumului zilnic. Ele stau la baza unui stil de viata sanatos (sau dieta). Grasimile bune sunt de doua tipuri, grasimi mononesaturate şi monosaturate (grasimile din uleiul de masline, de cocos, de alune, avocado, masline si anumite nuci sau seminte) si grasimi polinesaturate şi polisaturate (provin din porumb, floarea soarelui, soia, peste, anumite nuci sau seminte).
-
Grasimi rele.
Grasimi rele.
Acest tip de grasimi este responsabil de cresterea colesterolului LDL (colesterolul “rau”) produs de ficat si de sporirea riscului de boli cardio-vasculare. Ele sunt rezultatului transformarii grasimilor sanatoase prin ardere, incalzire si alte procedee de prelucrare.
-
Imunizare
Imunizare
Proces natural (in urma imbolnavirii) prin care organismul dobandeste rezistenta la virusul sau la bacteria care l-a imbolnavit. Imunizarea se poate realiza si artificial, prin injectare de anticorpi deja formati, consum de suplimente alimentare, alimente sau superalimente. Organismul isi creaza in felul asta rezistenta fata de actiunea germenilor patogeni sau a toxinelor acestora.
-
Indice glicemic (IG)
Indice glicemic (IG)
Parametru care masoara cresterea nivelului glicemiei dupa ce un anumit aliment este consumat. Masurarea se face prin comparatie cu un nivel de glucoza de 100 unitati. Exemple paine alba are un indice glicemic de 70, cereale integrale au un indice de 45, capsunile de 25.
-
Indulcitor
Indulcitor
Aditiv alimentar care indulceste gustul unui aliment. Indulcitorii alimentari pot fi naturali – extrasi din plante, sau pot fi chimici, obtinuti in laborator. Pot fi de doua feluri: cei care aduc multe calorii, comparabil cu zaharul (calorigeni) si cei care aduc o cantitate mica de calorii (ne-calorigeni).
-
Iradiere
Iradiere
Procedeu prin care se incearca distrugerea nenaturala a bacteriilor sau a altor daunatori din legume si fructe. Sunt folosite tunuri radio, care emit radiatii catre plantele cultivate. Scopul este de a pune pe rafturile magazinelor produse care sa reziste mai mult, chiar daca sunt lovite.
-
Lacto-vegetarian
Lacto-vegetarian
Persoana care exclude din alimentatie toate produsele de provenienta animala mai putin produsele lactate.
-
Lactoza
Lactoza
Carbohidrat intalnit in lapte, cu rol important in hranirea organismelor tinere si in stimularea digestiei. Lactoza ofera organismului energie, stimuleaza absobtia calciului, incetineste dezvoltarea bacteriilor care produc putrefactie, stimuleaza dezvoltarea bacteriilor probiotice (bifidele) si are rol laxativ.
-
Lipide (grasimi)
Lipide (grasimi)
Grasimi sau substante grase, prezente in orice organism viu, planta sau animal. Ca si proteinele, lipidele sunt absolut necesare pentru buna functionare a organismului si pentru sanatate. Atentie insa, desi sunt necesare organismului , chiar indispensabile, alimentele pot contine grasimi “bune” (saturate) sau grasimi “rele” (nesaturate), iar in alimentatie trebuie sa se tina cont de aceasta impartire a lor.
-
Macroelemente minerale
Macroelemente minerale
Saruri minerale prezente in alimente, care se consuma in cantitati mai mari de 100 miligrame pe zi (Natriu, Clor, Calciu, Fosfor, Potasiu, Magneziu, Sulf). Cateva dintre alimentele bogate in macroelemente: alune, nuci, lapte, miere, somon, soia, sare, masline, alge, carne, banane, orez, grau, fructe de mare, frunze, oua, etc.
-
Macronutrienti
Macronutrienti
Componentele principale ale alimentelor, care in urma consumului furnizeaza energie corpului. Ei sunt glucidele (zaharurile), lipidele (grasimile) si proteinele.
-
Metabolism
Metabolism
Procesul prin care organismul transforma alimentele digerate in energia de care are nevoie pentru a functiona, sau o transfera catre depozitele de grasime.
-
Microelemente minerale
Microelemente minerale
Saruri minerale prezente in alimente, care se consuma in cantitati mai mici de 100 miligrame pe zi (Fier, Iod, Cupru, Seleniu, Zinc). Cateva dintre alimentele bogate in microelemente: germenii de grau, tarate, orez, usturoi, mar, spanac, banane, ficat, dovleac, struguri, ceai, fructe de mare, sare, peste, alge, scoici, ficat, piersici, ghimbir, brocoli, rosii, ridichii, nuci, uleiuri, oua, etc.
-
Micronutrienti
Micronutrienti
Componente ale alimentelor, care se gasesc in cantitati mai mici. Nu furnizeaza energie, dar sunt esentiali pentru functionarea sanatoasa a organismului. Ei sunt vitaminele si sarurile minerale.
-
Minerale, saruri minerale
Minerale, saruri minerale
Elemente chimice care se gasesc in alimente, si pe care organismul le foloseste pentru diferite procese ale sale. Cele mai cunoscute dintre sarurile minerale sunt: Calciu, Natriu, Potasiu, Fosfor, Fier, Iod, Zinc, Cupru. Corpul uman are nevoie de ele pentru a functiona corect, dar daca vin in cantitati mari, ele il pot imbolnavi.
-
Nutrienti
Nutrienti
Componente ale alimentelor consumate, necesare organismului pentru crestere si pentru functionare normala. Nutrientii sunt fie furnizori de energie (macronutrienti), fie alte substante necesare organismului: vitamine, saruri minerale (micronutrienti).
-
Oligoelemente
Oligoelemente
Substante minerale preluate din alimente, care in organism se gasesc in cantitati foarte mici, dar au un rol important in metabolism. De prezenta lor in alimentatie depinde starea de sanatate a organismului. Cele mai cunoscute sunt: Fluorul, Manganul, Cromul, Zincul, Cuprul, Iodul, Cobaltul, Seleniul, Molibdenul, Siliciul.
-
Organism modificat genetic (OMG)
Organism modificat genetic (OMG)
Organism al carui material genetic a fost modificat in laborator, artificial, cu ajutorul tehnicilor de inginerie genetica. Prin aceste modificari se incearca fie cresterea rezistentei la actiunea daunatorilor, fie modificarea aspectului, fie crearea unor specii noi sau aclimatizarea altora vechi la medii noi.
-
Ovo-lacto-vegetarian
Ovo-lacto-vegetarian
Persoana care exclude din alimentatie toate produsele de provenienta animala, mai putin produsele lactate si ouale.
-
Oxidare (proces de stres oxidativ)
Oxidare (proces de stres oxidativ)
Procesul natural de imbatranire a organismului, pornit de la nivelul celulelor. El poate fi accelerat de poluare, de radiatiile ultra-violete, de microbi, de virusi de fumat, stres cotidian, sedentarism, dar si de diversele substante chimice existente in alimente. Un stil de viata sanatos, bazat pe o alimentatie bogata in fructe si legume proaspete, ceaiuri, sau suplimente (vitamina C si E, carotenoide) din surse curate.
-
Pectina
Pectina
Fibra solubila dar nedigerabila, cu beneficii pentru sanatate, fiind un bun regulator al tractului intestinal. Pectina este un prebiotic, hraneste si intretine flora bacteriana, regasindu-se in stare naturala, in cantitati mai mari in portocale, gutui si mere. Majoritatea fructelor contin pectina, dar in proportii mai mici sau neglijabile. Cantitatea de pectina scade odata cu maturizarea fructului, fiind mai mare in stadiul de verde necopt si mai mica la fructul care a depasit maturitatea. Pectina este folosita in industria alimentara ca agent de ingrosare (gelifiant pentru dulceturi, gemuri si siropuri) si se extrage din cotorul de mar, din cojile de portocale sau din alge (agar-agar).
-
Piramida alimentara
Piramida alimentara
Reprezentare grafica sub forma unei piramide, a unor recomandari generale de nutritie sanatoasa. La baza piramidei se regasesc recomandarile care trebuie sa aiba o pondere mare in alimentatie (apa, legume si fructe, carne, nuci, seminte, cereale), iar la varf alimentele care trebuie sa aiba o pondere mai mica (dulciuri si alimente procesate).
-
Prebiotic
Prebiotic
Substante nedigerabile din alimente, care ajuta la dezvoltarea sanatoasa a florei microbiene din sistemul digestiv. Printre ele se numara si anumite fibre alimentare, provenite din legume, cereale sau fructe.
-
Probiotice
Probiotice
Microorganisme vii, prezente natural in alimente sau adaugate prin procesare, al caror consum ajuta procesul de digestie si intretine sanatatea sistemului digestiv. Tulpinile de lactobacil adaugate in iaurt sunt un exemplu bun de probiotice.
-
Produs certificat ecologic (similar cu organic sau biologic)
Produs certificat ecologic (similar cu organic sau biologic)
Produs obtinut dintr-o cultura agricola sau printr-o tehnologie care nu utilizeaza substante chimice periculoase (conservanti, coloranti, pesticide sau fungicide) si nici nu este rezultatul vreunei manipulari genetice. Animalele din ferme sunt crescute in aer liber si hranite cu hrana ecologica, nu sunt tratate cu antibiotice si nici nu sunt indopate cu hormoni de crestere. Un produs certificat ecologic poate fi recunoscut dupa existenta pe eticheta a siglei certificatorului (AE Agricultura Ecologica, Ecocert, Bio-Siegel, EU Organic Farming, AB Agriculture Biologique si altelele, pe care le gasiti in sectiunea dedicata lor pe websitul nostru). Certificatorul cere fermierului sa respecte reglementarile si dupa ce a obtinut certificarea si controleaza periodic pamantul, apa pentru irigat si adapat, metodele de cultivare, ingrasamintele, protectia impotriva daunatorilor.
-
Proteine complete
Proteine complete
Proteinele care contin tot lantul de aminoacizi, inclusiv pe cei esentiali. Se regasesc in produse de origine animala: carne, oua si lactate. Sunt cele mai importante proteine si trebuie sa faca parte din alimentatia omului.
-
Proteine incomplete
Proteine incomplete
Proteinele care nu contin tot lantul de aminoacizi. Se regasesc in produsele de origine vegetala (legume, seminte, samburi). Pentru ca in organism sa ajunga majoritatea proteinelor, si deci a aminoacizilor necesari, este nevoie de o diversificare a produselor vegetale consumate. Alimentele care contin proteine vegetale sunt mai sanatoase pentru ca ele contin in general mai multi carbohidrati complecsi (carbohidrati benefici) si aduc in organism mai putini acizi decat carnea, dar nu sunt eficiente pentru ca nu contin toti aminoacizii esentiali.
-
Proteine, lipide, carbohidrati
Proteine, lipide, carbohidrati
Substante existente in alimente sau suplimente nutritive. Consumul lor prin alimentatie este necesar, pentru ca ele sustin metabolismul si functiile organismului. Ele sunt responsabile cu furnizarea energiei sau caloriilor din alimentatie.
-
Proteine
Proteine
Sunt componentele principale ale organelor, musculaturii, celulelor vii, pe scurt, se afla peste tot in organism. Proteinele sunt de fapt formatiuni de substante numite aminoacizi, care sunt legati intre ei in lanturi.
-
Rainforest Alliance (alianta producatorilor din padurile tropicale)
Rainforest Alliance (alianta producatorilor din padurile tropicale)
Organizatie al carei scop este conservarea biodiversitatii, a resurselor naturale si asigurarea pe termen lung a stabilitatii si sananatatii economice a comunitatilor din padurile tropicale. Deasemenea, misiunea organizatiei este sa protejeze ecosistemele, siguranta comunitatilor locale si sa le imbunatateasca productivitatea. Vezi mai multe pe pagina oficială: www.rainforest-alliance.org
-
Superalimente
Superalimente
Alimente care au un continut impresionant de nutrienti (antioxidanti, vitamina C, minerale, proteine, fibre, acizi grasi esentiali). Din categoria superalimentelor fac parte diverse plante leguminoase, alge, seminte, samburi sau nuci, polen. Exemple de superalimente: pudra din iarba de orz, spirulina, seminte de canepa, seminte de chia, acai, chlorella, camu, cacao cruda, fructe de goji, psyllium, alfalfa (lucerna), seminte de maca, unt de cocos, polen, miere de manuka si altele.
-
Supliment nutritional (nutritiv)
Supliment nutritional (nutritiv)
Aliment care prin consum completeaza alimentatia zilnica. El trebuie sa fie o sursa concentrata de nutrienti sau de alte substante cu efect nutritional. Suplimentele sunt comercializate sub forma de capsule, pastile, tablete, pachete cu pulbere, fiole cu lichid. Ele trebuie consumate in cantitati mici, masurabile, fara sa se faca abuz, altfel pot dauna sanatatii.
-
Vegan (vegetalian)
Vegan (vegetalian)
Persoana care exclude din alimentatie toate produsele de provenienta animala, inclusiv produsele lactate si ouale, fara exceptie.
-
Vegetarian
Vegetarian
Persoana care exclude din alimentatie unele sau toate produsele de provenienta animala, dar poate alege sa consume lactate si oua. Din acest motiv vegetarienii se impart in doua grupe: lacto-vegetarieni si ovo-lacto-vegetarieni.
-
Vitamine
Vitamine
Micronutrienti care se gasesc in alimente sau suplimente alimentare. Ei pot fi consumati in stare naturala din alimente sau pot fi sintetizati in laborator, in pastile sau prafuri, din surse naturale sau nu. Sunt necesari si indispensabili pentru cresterea si functionarea normala a organismului.
Coşul meu (0)
CONTUL MEU
FĂ-ŢI CONT
FĂ-ŢI CONT
SUNTEM AICI SĂ TE AJUTĂM
Citeşte Despre noi
Ai o întrebare? Ai putea să găseşti răspunsul aici: FAQs.
Sau poţi lua legătura cu noi:
Lu-Vi: 9:00 - 17:30
LIVRĂM în 24/48 de ore
CUM PLĂTEŞI?
Card bancar. Toate plăţile la Republica BIO sunt procesate de Netopia, firmă cu reputaţie impecabilă în siguranţa efectuării plăţilor.
Ramburs, la primirea comenzii.
Prin virament bancar. Comanda va fi expediată după confirmarea plăţii
RETURNARE PRODUSE
Poţi face retur în 14 zile.
Returul este gratuit dacă returnezi toată comanda.(detalii)
Autentifică-te pentru a-ţi vedea comenzile
FĂ-ŢI CONT
FĂ-ŢI CONT
- Despre noi
- Angajamentul nostru
- Certificările noastre
- Echipa Republicii BIO
- Cum îmi fac Contul BIO?
- Am uitat parola contului
- PușculițaBIO (Program de loialitate)
- Cum folosesc BIObanii?
- Transport GRATUIT
- Cum cumpăr?
- Cum plătesc?
- Share lista de cumpărături
- Salvează lista de cumpărături
- Codul de reducere
- Cum livrăm?
- Cât costă livrarea?
- Renunţarea la cumpărături
- Rechemare produse
- Cerere de retur
- Wishlist Republica BIO
- Cardul Cadou
- BIO Blogger
- Contact
Renunţarea la cumpărături
Republica BIO va suporta costul returnării produselor în cazul în care vă răzgândiţi şi vreţi să returnaţi TOATE produsele dintr-o comandă!
Ca oricare cetăţean al unei republici guvernate de legi, ai dreptul de a te răzgândi şi renunţa la comanda ta. Motivul este numai al tău şi nu trebuie să te justifici. Mai mult, şi noi ne dorim să fim trataţi la fel de către cei de la care cumpărăm.
Pentru a-ţi dovedi că nu avem nimic împotriva acestui drept şi că te înţelegem, îţi venim în ajutor şi plătim chiar noi returul produselor.
Atenţie însă, aceleaşi legi care protejează acest drept al unui consumator de bună credinţă, ne sprijină şi pe noi, ca şi comercianţi mânaţi de aceeaşi bună credinţă, prin câteva condiţii, pe care le enumerăm puţin mai jos.
Poţi să îţi exerciţi acest drept în termen de 14 zile calendaristice de la primirea comenzii, iar dacă ea îţi este trimisă separat, atunci termenul expiră la 14 zile de la primirea ultimului colet.
Te rugăm să ne anunţi cu privire la decizia ta de a te retrage din contract. Poţi folosi formularul online de pe website, pe care trebuie să îl completezi şi să îl trimiţi.
Sau, ne poţi înştiinţa printr-un e-mail, printr-o scrisoare ori un fax. Datele noastre de contact sunt uşor de găsit.
Te mai rugăm să ai în vedere faptul că sunt produse pe care nu le vei putea returna. Printre ele:
Vei putea în schimb returna, de exemplu echipamente de bucătărie, accesorii sau cărţi (dacă nu sunt în format digital).
Pentru a beneficia de returul gratuit al produselor, va trebui să ne trimiţi înapoi tot conţinutul pachetului comandat. Dacă vrei să returnezi doar o parte dintre produsele dintr-o comandă, atunci plata returului nu o vom mai suporta noi.
Ţinând cont de condiţiile de mai sus, noi vom rambursa în termen de 14 zile calendaristice orice sumă pe care ai plătit-o pentru produse, inclusiv costurile livrării. Condiţia este ca în aceste 14 zile noi să fi primit înapoi toate produsele. Altfel, vom amâna rambursarea până când le primim.
Mai multe detalii despre retur poţi găsi în pagina de Termeni şi Condiţii a magazinului on-line Republica BIO, pagină pe care te rugăm să o parcurgi înainte de a face prima comandă sau ori de căte ori ai nevoie de ajutor. Tot pentru a primi ajutor, ne poţi contacta oricând, folosind adresele de pe website.
Cum livrăm şi cât costă?
în 24/48 ore la tine acasă
Cum livrăm
Livrarea produselor comandate se face prin partenerii noştrii, firme specializate de curierat, cu următoatele condiţii și în următoarele termene estimate:
• În 24 de ore – pentru comenzile plasate până la ora 14:00, de luni până joi. Durata livrării poate ajunge până la 48 de ore pentru unele zone mai îndepărtate sau mai greu accesibile. Comenzile plasate după ora 14:00 vor fi livrate in maxim 48 de ore;
• Luni – pentru comenzile plasate de joi, după ora 14:00 pană vineri ora 14:00;
• Marți – pentru comenzile plasate de vineri, după ora 14:00 până duminică inclusiv.
Livrarea va fi efectuată la adresa specificată în momentul plasării comenzii. Deocamdată, livrăm doar în România.
Toate produsele sunt livrate în ambalajul original, al producătorului şi în colet sigilat.
Cât costă livrarea
Dacă valoarea comenzii dvs. este mai mică de 200 de lei, atunci costul de livrare a produselor pe care le comandați se stabilește în functie de greutatea coletului.
Pentru livrare normală (24-48 ore):
• Coletele care cântăresc mai puţin de 1 kg: 9.90 lei pentru livrare în Bucureşti şi 15 lei pentru livrare în afara Bucureştiului (TVA inclus);
• Pentru fiecare kg suplimentar al coletului, se adaugă 1 leu (TVA inclus).
Exemplu: calculul costului de livrare pentru un colet de 3 kg în Bucureşti: 9.90 lei + 2 Kg x 1 leu = 11.90 lei (TVA inclus)
Greutatea maximă a coletului este de 40 kg. Dacă greutatea produselor comandate de dumneavoastră depăşeşte această greutate, ne rezervăm dreptul de a vă livra produsele comandate în mai multe colete, astfel incăt greutatea fiecărui colet să nu depăşească 40 kg. În consecinţă ne rezervăm dreptul de a vă cere achitarea taxei de transport conform greutăţii fiecărui colet rezultat.
Exemplu: dacă aţi comandat produse cu o greutate totală de 42 kg, vă vom trimite două colete: unul de 40 kg şi altul de 2 kg, iar dumneavoastră veţi achita două taxe de livrare, una pentru coletul de 40 kg si una pentru coletul de 2 kg.
Noi asigurăm transportul gratuit* pentru comenzile care sunt mai mari de 200 de lei (TVA inclus).
Ai şi un cod de discount suplimentar? Atunci valoarea coşului tău, după aplicarea discountului, trebuie să fie mai mare de 200 de lei pentru a primi transportul gratuit.
Cum plăteşti?
- în siguranţă şi fără griji
Ai la îndemână mai multe metode de plată:
• Online, cu card bancar: prin intermediul procesatorului de plăţi Netopia.
Pentru mai multe informaţii privind siguranţa plăţilor online vă rugăm să acesaţi pagina
partenerului nostru Netopia;
Dacă alegeţi să plătiţi prin card bancar, este posibil ca banca care a emis cardul dumneavoastră să perceapă comisioane suplimentare, în funcţie de contractul dumneavoastră cu banca emitentă a cardului. Eventualele comisioane adiţionale percepute de către banca emitentă a cardului nu sunt vizibile în momentul tranzacţiei efectuate la noi pe site pentru că nu ţin de noi sau de partenerul nostru prin intermediul căruia se procesează plăţile efectuate cu cardul bancar.
• Ramburs: plăteşti curierului în momentul în care coletul ajunge la tine.
• Prin virament, în contul nostru bancar : RO87 BTRL RONC RT02 5651 7501, deschis la Banca Transilvania, Sucursala Rosetti Bucuresti.
La plata prin virament trebuie să ştii că vom face livrarea după ce vom avea confirmarea plăţii tale.
Poţi fi convins că banii tăi sunt în siguranţă, indiferent de metoda de plată aleasă.
Termeni și condiții de utilizare a website-ului
Data ultimei actualizări: 31 august 2019
Cine suntem?
Website-ul www.RepublicaBIO.ro ("website-ul nostru" sau "acest website") este deținut și operat de către S.C. Republica BIO S.R.L. cu sediul social in: Bucuresti, Bd. Tineretului, nr.23, Sector 4, înmatriculată la Registrul Comerţului sub J40/1435/2014, Cod identificare fiscala: RO 32762102, tel. 0318.253.555 ("Republica BIO" sau "noi").
Dacă doriți informații suplimentare sau să ne trimiteţi feedbackul dumneavoastră, vă rugăm să ne contactati prin e-mail la contact@Republica.BIO sau folosind adresa poștală de mai sus.
Scopul acestor Termeni și Condiții (T&C)
Pentru a înțelege condițiile de utilizare a website-ului nostru, modul în care vă puteți înregistra și crea un cont de utilizator (în calitate de consumator sau în numele entității juridice pe care o reprezentați), cât și pașii pe care trebuie să-i urmați pentru a comanda produse, vă rugăm să citiți detaliile de mai jos.
Folosirea website-ului și crearea unui cont de utilizator necesită acceptarea de către dumneavoastră a acestor T&C și a Politicii de Confidenţialitate (inclusiv acordul pentru folosirea cookie-urilor). Împreună, aceste documente reprezintă contractul dintre dumneavoastră și Republica BIO, conținând drepturile și obligațiile reciproce ale părților.
Prin folosirea în orice fel a acestui website, declaraţi că aveţi 18 ani împliniți şi că acceptați în mod expres acești T&C. În caz contrar, vă rugăm să nu folosiţi website-ul.
Vă încurajăm să imprimaţi sau să salvaţi aceşti T&C (în versiunea afișată la data comenzii acceptate de noi), deoarece este posibil ca noi să nu îi stocăm și să nu îi mai puteți accesa ulterior.
T&C se pot modifica?
Da, din când în când, putem modifica acești T&C - pentru a reflecta modificări ale legislației, ale practicilor noastre interne, ale website-ului sau ale tehnologiei folosite, etc. Atunci când reveniți pe website, vă rugăm să verificaţi data ultimei actualizări și conținutul modificărilor.
Dacă vom face modificări semnificative, vă vom notifica prin e-mail (trimis la adresa de e-mail pe care o specificați în contul dumneavoastră) sau printr-un anunț pe website - înainte ca schimbarea să intre în vigoare.
Dacă nu sunteți de acord cu modificările, vă rugăm să încetați folosirea website-ului. Vom considera că le acceptați, dacă veți continua să folosiţi website-ul și contul de utilizator după data actualizării lor. Modificările se vor aplica doar pentru viitor; nu vor afecta comenzile deja acceptate și confirmate.
Contul de utilizator
Pentru a putea comanda și achiziționa produse de pe acest website, trebuie să aveți un cont de utilizator Republica BIO.
Cum se creează contul de utilizator
• Voluntar, de către dumneavoastră. În acest scop, vă vom solicita să introduceți anumite date cu caracter personal.
sau,
• De către operatorul nostru - în numele dumneavoastră, atunci când preferați să comandați produsele prin telefon; cu acordul dumneavoastră, operatorul vă va prelua și introduce datele cu caracter personal în cont.
Ca să aflați ce date cu caracter personal putem colecta despre dumneavoastră, cum le folosim și cum vă obținem acordul, vă rugăm să ne consultați Politica de Confidenţialitate.
Dacă nu sunteți consumator (ci reprezentant al unei entități juridice)
Când comandați produse nu în calitate de consumator, ci pentru o entitate juridică (de exemplu, companie, ONG, PFA) pe care o reprezentați și în numele căreia acționați, va fi nevoie să ne furnizați şi câteva informații despre această entitate (în plus față de datele dumneavoastră pentru crearea contului):
• Denumire și Sediu social;
• Număr de înregistrare la Registrul Comerțului sau în Registrul Național ONG (după caz);
• CUI sau CIF;
• Banca şi Contul entităţii juridice.
Când comunicați cu noi în numele respectivei entități juridice pe care o reprezentaţi, implicit declaraţi în mod expres că aveţi autoritatea de a acţiona în numele acesteia; acordul dumneavoastră asupra acestor T&C va obliga din punct de vedere legal respectiva entitate.
Administrarea contului
Folosind setările din contul de utilizator, puteți să vă completați informațiile, să corectați eventuale erori ivite cu ocazia introducerii datelor și să ne cereți să schimbăm sau să vă reamintim parola.
Contul de utilizator este doar pentru uzul personal şi nu îl puteți transfera. Nu trebuie să autorizaţi sau să permiteţi oricărei alte persoane să îl folosească. Avem dreptul să vă suspendăm/închidem contul (inclusiv să ștergem informaţiile pe care le conține) oricând avem motive să credem că este folosit ilegal sau contrar acestor T&C.
Comanda dumneavoastră
Cum plasați comanda
Comanda dumneavoastră reprezintă oferta dumneavoastră de a cumpăra de la Republica BIO. Puteți plasa o comandă de produse urmând procesul de comandă de pe website sau prin telefon.
Comanda prin intermediul website-ului presupune următorii pași:
• Autentificarea în contul dumneavoastră de utilizator;
• Selectarea produselor și adăugarea lor în coșul de cumpărături;
• Click pe butonul „Plătește” - unde apare o listă a cumpărăturilor dumneavoastră, prețul și costul livrării;
• Click pe butonul „Plătește” - unde vi se cere să alegeţi adresa de facturare si cea de livrare;
• Click pe butonul „Pasul următor” - unde vi se cere să alegeţi metoda de plată; tot aici veţi putea folosi un cod de discount şi/sau un cod de "Card Cadou", în cazul in care aţi intrat în posesia vreunuia, pentru a vă diminua valoarea de plată;
• Transmiterea comenzii către noi;
De asemenea, puteți plasa o comandă de produse și prin intermediul telefonului – oferind operatorului nostru datele necesare pentru a vă deschide (în numele dumneavoastră) un cont de utilizator, inclusiv o adresă validă de e-mail prin intermediul căreia să se poată realiza acceptarea comenzii dumneavoastră și confirmarea ei.
Trebuie să vă asiguraţi că detaliile comenzii dumneavoastră sau orice alte informaţii pe care ni le oferiţi sunt corecte. Pe parcursul procesului de comandă, înainte de a plasa comanda, puteți verifica, modifica și corecta eventuale erori ce ar putea apărea, inclusiv să revizuiți lista produselor comandate - utilizând funcția „schimbă” și/sau apăsând butonul „Înapoi” din browser-ul de Internet sau indicând modificările către operatorul nostru (în cazul comenzii prin telefon). Ne rezervăm dreptul de a efectua verificări și de a vă solicita date suplimentare înainte de a vă accepta comanda.
Confirmarea comenzii şi Încheierea contractului
După ce ați plasat o comandă pe website, vă vom trimite un e-mail de confirmare și de acceptare a comenzii. Abia în acel moment, va exista un contract între dumneavoastră şi noi.
După ce ați plasat o comandă prin telefon, vă vom trimite un e-mail de confirmare cu un sumar al comenzii telefonice și acceptarea ei. De asemenea, acest e-mail va conține și link-uri către conținutul Politicii de Confidenţialitate și al acestor T&C pe care vă invităm să le studiați. Acceptarea comenzii şi, respectiv, existenţa unui contract între dumneavoastră şi noi este implicită şi probată de înregistrarea convorbirii telefonice.
Contractul implică obligația dumneavoastră de a ne plăti produsele comandate. Vă încurajăm să păstrați e-mail-ul prin care vă acceptăm comanda și vă confirmăm încheierea contractului. Dacă nu încetează potrivit legii, contractul va dura până la livrarea și plata integrală a tuturor produselor comandate.
Onorarea comenzii
Onorarea oricărei comenzi de către noi e condiționată de disponibilitatea produselor comandate. Dacă un produs comandat e momentan indisponibil, vă vom anunța de îndată, de preferat înainte de acceptarea comenzii; iar dacă ne comunicați că nu doriți să așteptați până devine disponibil, vom face aranjamentele necesare pentru a vă restitui integral orice sumă încasată deja, în termen de 7 zile calendaristice de când ne-ați comunicat decizia dumneavoastră.
Dreptul de a vă retrage din contract
Dacă sunteți consumator, aveți dreptul de a vă răzgândi (fără a preciza motivele) în termen de 14 zile calendaristice doar în privința unor anumite tipuri de produse comandate de pe site-ul nostru:
• De exemplu, unele echipamente de bucătărie, cărți din categoria Educație BIO (dar nu în format digital);
Totuși, potrivit legii, nu beneficiați de acest drept pentru următoarele tipuri de produse de pe website:
• Cele care sunt susceptibile de a se deteriora sau au termenul de expirare scurt (exemple: alimente, suplimente alimentare, sucuri, batoane, fructe și legume, etc.);
• Produse sigilate care nu pot fi returnate din motive de protecţie a sănătăţii sau din motive de igienă şi pe care care le-ați desigilat (exemple: alimente și cosmetice, produse din categoria Bebe BIO și Mămica BIO, etc.);
• Acele produse care (după livrare), potrivit naturii lor, sunt inseparabil amestecate cu alte elemente;
În general, produsele în privința cărora nu se poate exercita dreptul de retragere, vor avea în conținutul descrierii lor o notă în acest sens. Vă rugăm să citiți cu atenție descrierea produsului pe website.
În cazurile în care aveți dreptul să vă răzgândiți, retragerea din contractul cu Republica BIO se va face în următoarele condiții (care se completează cu celelalte prevederi legale obligatorii):
• Perioada în care vă puteți retrage expiră după 14 zile calendaristice de când dumneavoastră sau o persoană desemnată de dumneavoastră (alta decât curierul) a(ți) intrat în posesia fizică a produselor. Dacă ați comandat printr-o singură comandă mai multe produse care vor fi livrate separat, termenul expiră după 14 zile calendaristice de când ați intrat în posesia fizică a ultimului produs.
• Trebuie să ne informaţi cu privire la decizia dumneavoastră de a vă retrage din contract. În acest sens, fie puteți folosi acest model de formular de retragere, fie puteți completa și transmite direct pe website-ul nostru formularul online pe care vi-l punem la dispoziție sau ne puteți trimite o informare prin poştă, fax sau e-mail - dar înainte de expirarea perioadei de 14 zile calendaristice.
Consecințele retragerii
• Republica BIO vă va rambursa orice sumă pe care ați plătit-o pentru produse, inclusiv costurile livrării către dumneavoastră (cu excepţia costurilor suplimentare - când aţi ales altă modalitate de livrare decât livrarea standard oferită de noi).
Vom face rambursarea fără întârzieri nejustificate, în maximum 14 zile calendaristice de când ne informaţi cu privire la decizia dumneavoastră de a vă retrage din contract - cu condiția ca, până la expirarea acestor 14 zile calendaristice :
(a) noi să fi primit înapoi toate produsele pe care vi le-am livrat și pe care vreți să ni le returnați (inclusiv toate produsele la ofertă livrate alături de produsele comandate de dumneavoastră, cu excepția materialelor și produselor promoționale livrate de noi în mod voluntar);
sau
(b) dumneavoastră să ne fi făcut dovada faptului că ni le-ați returnat pe toate;
În caz contrar, putem amâna rambursarea până când primim înapoi toate aceste produse sau până când ne faceți dovada că ni le-ați returnat (oricare data e mai apropiată) - cu excepția cazului când noi înșine (prin intermediul curierului nostru) vom recupera de la dumneavoastră produsele pe care vreți să le returnați.
• Atunci când vreţi să returnaţi toate produsele comandate şi primite de la noi, Republica BIO va suporta costul aferent returnării acestor produse catre noi (produse pe care le vom recupera printr-o modalitate la alegerea Republica BIO). Totuşi, în cazul în care dumneavoastră preferati să ni le returnaţi prin altă metodă aleasă de dumneavoastră, veţi suporta costul direct privind returnarea acelor produse.
• Atunci când vreţi să faceţi un retur parţial (adică să ne returnaţi doar o parte din produsele comandate si primite de la noi), dumneavoastră veți suporta costul direct al returnării respectivelor produse către Republica BIO.
În principiu, facem rambursarea folosind aceeaşi modalitate de plată ca cea folosită pentru tranzacţia iniţială, cu excepţia cazului în care ne permiteți expres să vă rambursăm banii prin virament în contul dumneavoastră bancar pe care ni-l furnizați, și nu vom percepe comisioane. Putem amâna rambursarea până când primim înapoi produsele sau până când ne faceți dovada faptului că ne-ați returnat produsele (oricare se produce mai devreme).
Produsele trebuie expediate în starea în care vi le-am livrat, fără întârzieri nejustificate şi, în orice caz, în maximum 14 zile calendaristice de când ne-aţi comunicat în scris decizia de a vă retrage.
• Dumneavoastră sunteţi responsabil pentru diminuarea valorii produselor – din cauza modului în care le-ați manipulat sau folosit (în alt mod decât pentru determinarea naturii, calităţilor şi funcţionării produselor). În acest caz, vă vom putea rambursa suma pe care am încasat-o de la dumneavoastră și din care vom putea scădea contravaloarea diminuării produselor respective.
Cum să ne returnați produsele
• Completaţi o Cerere de Retur Produse;
• Împachetați produsele cu atenţie, în starea în care vi le-am livrat – preferabil, nu obligatoriu, în ambalajul original;
• Lipiţi eticheta cu adresa nostră de retur;
• Când aveţi coletul pregătit, sunaţi-ne sau scrieţi-ne la adresa de email contact@Republica.BIO, pentru a demara procesul de recuperare a produselor;
• Un angajat Republica BIO vă va suna sau vă va trimite un e-mail cu detalii despre sosirea curierului pentru preluarea coletului de la dumneavoastră. Vom furniza datele dumneavoastră de contact curierului, pentru a înlesni preluarea coletului.
• Dacă alegeţi o altă metodă de returnare decat cea oferită de Republica BIO, folosiţi servicii poștale care permit înregistrarea expedierii şi păstraţi dovada acesteia;
• Pentru oferte care includ produse gratuite (de exemplu „la un produs cumpărat primiţi unul gratis”), trebuie să ne returnați și orice produse gratuite pe care noi vi le-am livrat (cu excepția materialelor sau produselor promoționale pe care vi le-am livrat noi voluntar alături de produsele comandate de dumneavoastră).
Preț şi Plată
Preț
Prețul pentru produsele comandate, TVA-ul aplicabil și alte taxe aferente (când este cazul) sunt cele afișate pe website-ul nostru la momentul la care ne transmiteți comanda dumneavoastră. Periodic, acestea pot suferi schimbări; dar schimbările vor afecta doar comenzile viitoare, nu și pe cele deja acceptate și confirmate.
Costurile de livrare prin curier se percep suplimentar față de prețul produselor și sunt afișate pe website atunci când efectuaţi o comandă. Acestea depind de metoda de livrare pentru care optați.
Depunem toate eforturile pentru ca prețul de pe website să fie corect și complet. Totuși, dacă am menţionat greşit preţul unui produs pe website, nu suntem obligaţi să vă furnizăm acel produs la preţul menţionat greșit - cu condiția să vă notificăm eroarea înainte de acceptarea comenzii dumneavoastră. Într-un asemenea caz, veți putea decide dacă doriţi sau nu să comandaţi produsul la preţul corect. Dacă nu doriţi, vă vom restitui integral orice plată încasată deja, în cel mult 7 zile calendaristice de când ne-ați comunicat că nu doriți produsul la prețul corect.
Modalităţi de Plată
Dacă sunteți consumator: puteți face plata prin card bancar (procesatorul de plăți online este Netopia), ramburs sau prin transfer bancar/ordin de plată, în contul bancar al Republica BIO: RO87 BTRL RONC RT02 5651 7501, deschis la Banca Transilvania, Sucursala Rosetti Bucureşti.
Dacă comandați în numele și pe seama unei entități juridice: ne rezervăm dreptul să condiţionăm livrarea produselor de primirea de către Republica BIO a preţului în avans, integral, sau un procent în avans, de 20%. Entitatea va putea face plata prin transfer bancar/ordin de plată în contul bancar al Republica BIO: RO87 BTRL RONC RT02 5651 7501, deschis la Banca Transilvania, Sucursala Rosetti Bucureşti.
În cazul în care, (1) orice sumă care ne este datorată nu este plătită sau, (2) o dată plătită, ne este diminuată în mod nejustificat, ne rezervăm dreptul de a rezolvi (înceta) contractul încheiat cu dumneavoastră, printr-o simplă notificare, pe care putem să v-o transmitem și prin e-mail.
Tranzacțiile pe website-ul nostru se efectuează în euro, la cursul de schimb valutar al bancii emitente a cardului dvs. (curs valabil la data efectuării plății), în cazul în care cardul este asociat unui cont în altă monedă decât euro.
Dacă alegeţi să plătiţi prin card bancar, este posibil ca banca care a emis cardul dumneavoastră să perceapă comisioane suplimentare, în funcţie de contractul dumneavoastră cu banca emitentă a cardului. Eventualele comisioane adiţionale percepute de către banca emitentă a cardului nu sunt vizibile în momentul tranzacţiei efectuate la noi pe website pentru că nu ţin de noi sau de partenerul nostru prin intermediul căruia se procesează plăţile efectuate cu cardul bancar.
REPUBLICABIO nu stochează detalii referitoare la cardul tău şi la plățile pe care le faceţi online prin intermediul website-ului nostru. Acestea sunt folosite de Netopia (firma parteneră pentru procesarea securizată a plăților). Vă recomandăm să citiți mai multe privind acest aspect în Politica de Confidenţialitate.
Livrare
Livrarea produselor comandate se face prin curier, astfel și în următoarele termene estimate:
• În 24 de ore – pentru comenzile plasate până la ora 14:00, de luni până joi. Durata livrării poate ajunge până la 48 de ore pentru unele zone mai îndepărtate sau mai greu accesibile. Comenzile plasate după ora 14:00 vor fi livrate in maxim 48 de ore;
• Luni – pentru comenzile plasate de joi, după ora 14:00 pană vineri ora 14:00;
• Marți – pentru comenzile plasate de vineri, după ora 14:00 până duminică inclusiv.
Livrarea va fi efectuată la adresa specificată la plasarea comenzii. Deocamdată, livrăm doar în România.
Costul livrării
Costul de livrare a produselor pe care le comandați se stabilește în functie de greutatea coletului.
Pentru livrarea normală (24-48 ore):
• sub 1 kg: 9.90 lei pentru livrare în Bucureşti şi 15 lei pentru livrare în afara Bucureştiului (TVA inclus);
• pentru fiecare kg suplimentar se adaugă 1 leu (TVA inclus).
Exemplu de calcul pentru un colet de 3 kg în Bucureşti: 9.90 lei + 2 kg x 1 leu = 11.90 lei (TVA inclus)
Greutatea maximă a coletului este de 40 kg. Dacă greutatea produselor comandate de dumneavoastră depăşeşte această greutate, ne rezervăm dreptul de a vă livra produsele comandate în mai multe colete, astfel incăt greutatea fiecărui colet să nu depăşească 40 kg. În consecinţă ne rezervăm dreptul de a vă cere achitarea taxei de transport conform greutăţii fiecărui colet rezultat.
Exemplu: dacă aţi comandat produse cu o greutate totală de 42 kg, vă vom trimite două colete: unul de 40 kg şi altul de 2 kg, iar dumneavoastră veţi achita două taxe de livrare, una pentru coletul de 40 kg si una pentru coletul de 2 kg.
Transportul este gratuit* pentru comenzile mai mari de 200 lei, cu TVA inclus.
Toate produsele sunt livrate în ambalajul original, sigilat, al producatorului.
Dacă primiţi o notificare privind o livrare nereuşită la adresa indicată în comandă, este responsabilitatea dumeavoastră să folosiţi datele primite pentru a contacta curierul și a stabili o nouă livrare.
Nu ne asumăm răspunderea pentru pierderi ce pot apărea din cauza întârzierii livrării - dacă acestea sunt cauzate de circumstanţe ce nu ţin de noi sau în privința cărora nu am putut lua măsuri rezonabile pentru a pre-întâmpina întârzierea (cum ar fi lipsa disponibilităţii produselor în stocurile producătorilor, condiţii de transport sau livrare, cazuri de forţă majoră, cazuri fortuite, etc.).
Riscuri şi Drept de proprietate
Deveniţi proprietarul produselor comandate numai după efectuarea integrală a plății preţului (inclusiv a costurilor de livrare). Până la acel moment, se consideră că păstraţi produsele în custodie pentru noi.
Riscul de deteriorare sau de pierdere a produselor vă este transferat în momentul în care produsele vă sunt livrate - dumeavoastră, sau unei persoane desemnate de către dumeavoastră (alta decât curierul).
Prezentarea produselor pe website
Depunem toate eforturile pentru a prezenta cât mai corect aspectul, culoarea, caracteristicile şi descrierile produselor pe website. Însă, înţelegeţi şi acceptaţi faptul că pot exista diferenţe minore între produsele reale şi modul în care acestea apar pe website. De exemplu, uneori, etichetarea si împachetarea produselor pe care le primiți pot diferi nesemnificativ de imaginile de pe website.
Conţinut postat de dumeavoastră
În mod obișnuit, aveți posibilitatea să scrieți comentarii la produsele de pe website și la articolele de pe blog-ul asociat website-ului, inclusiv să folosiți trimiteri (share) și aprecieri (like) prin intermediul rețelelor de socializare.
Dar, oricând vă permitem încărcarea de conţinut pe website, trebuie să vă asiguraţi că acel conținut este corect, nu induce în eroare, nu încalcă dispozițiile legale și/sau drepturile unor terți. De asemenea, conținutul dumeavoastră nu poate fi defăimător, ofensator, vulgar, rasist, obscen, abuziv, ameninţător, hărţuitor, neadecvat și nu poate încălca confidenţialitatea sau intimitatea altei persoane.
Ne rezervăm dreptul să suspendăm, să modificăm sau să ștergem orice conţinut - fără notificare - dacă acesta reprezintă obiectul unei plângeri, dacă a fost comisă o faptă penală, dacă avem motive să credem că încalcă acești T&C, dacă astfel de măsuri sunt necesare pentru a ne proteja pe noi sau pe alte persoane sau dacă ni se solicită prin lege sau de către o autoritate competentă. În acest caz, nu trebuie să încercaţi să republicaţi sau să retrimiteţi conținutul respectiv.
Promoții, Reduceri sau Concursuri
În unele perioade – la discreția noastră – putem avea promoții la unele produse, putem organiza concursuri cu premii sau putem oferi reduceri de preț sau transport gratuit pentru comenzi ce depășesc o anumită sumă stabilită de noi. La momentul respectiv, acestea vor face obiectul unor termeni şi condiţii sau regulamente de organizare - adiţionale acestor T&C - care vor fi afișate separat pe website.
Dezabonare newsletter
Prin înregistrarea ca utilizator Republica BIO (oferindu-ne adresa dumeavoastră de e-mail pentru deschiderea contului de utilizator), puteți să ne indicați ce produse și servicii vă interesează și dacă doriți să primiți notificari prin e-mail despre vânzări și evenimente speciale, promoții și alte oferte promoționale. Vă puteți revizui și administra oricând informațiile - accesând pagina "Contul meu BIO" din contul dumeavoastră.
Când nu mai vreți să vă trimitem asemenea e-mail-uri, vă puteți dezabona gratuit accesând link-ul de dezabonare situat în partea de jos a fiecărui asemenea e-mail și pe website-ul nostru. În cel mult 48 de ore, vom elimina adresa dumeavoastră de e-mail din lista de e-mail marketing Republica BIO.
Garanții şi Răspunderea noastră
Conformitatea produselor și garanții
Dacă sunteți consumator: când la livrare un produs nu corespunde comenzii dumeavoastră (acceptată și confirmată de noi potrivit acestor T&C), ne puteți cere ca - la alegerea noastră – (a) să îl reparăm sau (b) să îl înlocuim fără vreo plată din partea dumeavoastră, în 15 zile calendaristice de când ne-ați informat (dacă repararea sau înlocuirea se aplică acelui tip de produs și e posibilă) sau (c) să vă restituim preţul plătit (cu condiţia să ne returnaţi produsul pe cheltuiala noastră - când vă solicităm acest lucru).
În general, produsele sunt însoţite de o garanţie legală de 2 ani de la data la care vi le livrăm și de garanția producătorului (acolo unde este cazul). Fac excepție produsele a căror durată medie de utilizare este mai mică de 2 ani, caz în care termenul de garanție se reduce la această durată.
Garanția oferită nu vă afectează celelalte drepturi stabilite de legislația aplicabilă.
Dacă nu sunteți consumator: trebuie să verificaţi toate produsele imediat ce le-aţi primit şi, în 5 zile lucrătoare de la livrare, să ne informați în scris privind orice neconformitate a produselor. Dacă nu primim o asemenea informare din partea dumeavoastră în termenul indicat, produsele vor fi considerate acceptate de dumeavoastră și nu veți mai putea invoca neconformități ale acestora (cum ar fi vicii aparente, vicii ascunse sau alte deficiențe, etc.).
Pentru orice întrebări legate de garanţie, vă rugăm să ne contactaţi pe adresa de e-mail contact@Republica.BIO sau prin intemediul paginii de contact a website-ului Republica BIO.
Răspunderea noastră
Răspunderea Republica BIO față de dumeavoastră (consumator sau nu), în legătură cu acești T&C și cu Politica de Confidenţialitate nu va depăși suma pe care ați plătit-o pentru produsele comandate, în măsura permisă de lege.
Răspunderea noastră nu poate fi angajată dacă:
• Folosiţi respectivul produs în continuare după ce ne-aţi informat asupra neconformității sale;
• Nu aţi plătit întregul preţ pentru produs, în termenul de plată;
• Aţi modificat produsul fără acordul nostru prealabil și în scris.
Ne veţi despăgubi pentru orice prejudiciu rezultat în urma încălcării de către dumeavoastră a acestor T&C.
Suplimentar, dacă nu sunteți consumator: nu vom răspunde față de dumeavoastră pentru:
• Pierderi economice (de exemplu, pierderi de venit, profit, afaceri) sau afectarea reputației;
• Prejudicii imprevizibile sau indirecte;
• În alte cazuri prevăzute de lege.
Orice referire la noi (Republica BIO) - făcută în această secțiune - include și angajaţii şi reprezentanții noştri.
Alte informații utile
Dorim să rezolvăm amiabil orice neînțelegere ce poate interveni între noi și dumeavoastră privind acești T&C. Dar dacă nu putem ajunge la o rezolvare amiabilă, litigiul va fi soluționat de instanța competentă din București.
Folosirea în orice mod - fără acordul nostru scris și prealabil - a oricăror elemente de pe acest website (fotografii, text, elemente grafice sau video, design, layout, logo-uri, mărci, software, etc.), va atrage consecințele prevăzute de legislația aplicabilă.
Nu putem garanta că website-ul va funcţiona mereu neîntrerupt sau fără erori. Avem dreptul să suspendăm website-ul pentru reparaţii, mentenanţă, îmbunătățire sau pentru alte motive tehnice sau comerciale, fără o notificare şi fără angajarea răspunderii.
Nu ne asumăm răspunderea pentru neîndeplinirea sau îndeplinirea cu întârziere a vreunei dintre obligaţiile noastre față de dumeavoastră, dacă aceasta este cauzată de circumstanţe ce nu țin de controlul nostru (inclusiv disfuncționalități ale sistemelor de telecomunicație ale terţilor).
Putem oferi legături către alte site-uri web care vă pot interesa; dar nu suntem responsabili pentru conținutul lor sau pentru produsele pe care le oferă. Le folosiţi pe risc propriu şi vă încurajăm să citiţi cu atenţie termenii şi condiţiile şi politicile lor de confidențialitate.
Putem oricând să cedăm acest contract unei alte părți, dar aceasta nu va afecta drepturile și obligațiile dumeavoastră contractuale.
Drepturi de autor
Republica BIO srl deţine drepturile de autor şi/sau de folosinţă asupra întregului conţinut (foto, text, video) prezentat pe site.
În cazul în care doriţi să raportaţi o eventuală încălcare a drepturilor de autor, vă rugăm să ne scrieţi la contact@Republica.BIO.
Reclamații
Dacă aveți nelămuriri sau reclamații, vă rugăm să ne contactați. Intenționăm să soluționăm intern o eventuală reclamație în termen de 10 zile (cu excepția cazului în care legea ne impune un alt termen), urmând să vă informăm cu privire la decizia luată.
În cazul în care o problemă legată de o comandă pare a nu putea fi soluţionată de persoana cu care discutaţi din departamentul de relaţii cu clienţii, va rugăm să luaţi legătura, pentru o conciliere directă gratuită, cu Alina Timşa, Manager Operaţional al Republica BIO, pe adresa alina@Republica.BIO şi vei fi contactat(ă) în maxim 24 de ore de către aceasta.
De asemenea, vă puteți adresa:
Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor
Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale
Iar dacă sunteți consumator, aveți și dreptul să contactați Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, când considerați că vi s-au încalcat drepturile.
Acordul dumeavoastră
Ați luat cunoștință şi recunoașteți în mod expres că ați citit cu atenție și acceptați acești T&C, în special prevederile referitoare la dreptul de retragere, consecințele retragerii din contractul cu noi, răspunderea noastră şi rezolvarea litigiilor și a reclamațiilor.
Data ultimei actualizări: 31 august 2019
Politica privind folosirea datelor cu caracter personal
Data ultimei actualizări: 24 Mai 2018
Acest document - alături de Termeni și Condiții și Detalii despre Cookies reprezintă contractul dumneavoastră cu Republica BIO.
Cine suntem?
Website-ul RepublicaBIO.ro ("website-ul nostru" sau "acest website") este deținut și operat de către S.C. Republica BIO S.R.L., cu sediul social in: Bucuresti, Bd. Tineretului, nr.23, Sector 4, inmatriculata la Registrul Comertului sub J40/1435/2014, Cod identificare fiscala: RO 32762102, tel. 0318.253.555 ("Republica BIO" sau "noi"). Suntem înregistrati în Registrul Operatorilor de Date cu Caracter Personal deținut de ANSPDCP sub nr. 34263. Dacă doriți informații suplimentare sau să ne trimiteţi feedback-ul dumneavoastră, vă rugăm să nu ezitați să ne contactati pe e-mail contact@Republica.BIO sau folosind adresa sediului.
Scopul acestei politici
Republica BIO vă respectă dreptul asupra datelor dumneavoastră cu caracter personal (termen care se referă la informaţii privind orice persoană fizică identificată sau identificabilă). De aceea, dorim să ne asigurăm că înțelegeți ce informații culegem, cum și de ce le folosim, cui le putem dezvălui, ce măsuri de securitate luăm pentru a le proteja, ce drepturi aveti și cum vi le puteți exercita.
Prin folosirea acestui website și crearea unui cont de utilizator, declaraţi în mod expres că aveţi 18 ani împliniți şi că ne permiteţi să vă folosim datele personale aşa cum este descris în acest material. În caz contrar, vă rugăm să nu folosiţi website-ul.
Vă rugăm să citiți cu atenție mai departe - pentru mai multe detalii.
Pot interveni modificări?
Da, din când în când, putem modifica această politică - pentru a reflecta modificări ale legislației, ale practicilor noastre interne, ale website-ului sau ale tehnologiei folosite, etc. Atunci când reveniți pe website, vă rugăm să verificaţi data ultimei actualizări și conținutul eventualelor modificări.
Dacă vom face modificări semnificative, vă vom notifica prin e-mail (trimis la adresa de e-mail specificată în contul dumneavoastră) sau printr-un anunț pe website - înainte ca schimbarea să intre în vigoare.
Dacă nu sunteți de acord cu modificările, vă rugăm să încetați folosirea website-ului. Vom considera că acceptați modificările aduse, dacă veți continua să folosiţi website-ul și contul de utilizator după data actualizării. Vă puteți retrage oricând - în scris - acordul pe care l-ați dat pentru folosirea datelor dumneavoastră.
Ce informații colectăm?
• Date personale ce vă pot identifica
Când vă creați în mod voluntar un cont de utilizator folosind sistemul de înregistrare pe care îl punem la dispoziție pe acest website, vă colectăm următoarele date personale:
• Adresa de e-mail;
• Parola de acces (această parolă o generaţi dumneavoastră în timpul creării contului).
Ulterior înregistrării și autentificării în contul de utilizator și atunci când achiziționați un produs de pe website sau folosiți website-ul în orice mod, vă putem ruga să introduceți și alte informatii, precum:
• Nume si prenume;
• Adresă de facturare și/sau adresă de livrare;
• Număr de telefon;
• Data și locul nașterii;
• Când este cazul - date privind societatea pe care o reprezentați (și în numele căreia acționați), precum și profesia dumneavoastră;
• Anumite informații privind situația dumneavoastră financiară;
• Informaţii necesare facturării;
De asemenea, când comandați un produs prin intermediul telefonului, apelând serviciul nostru de relații cu clienții, putem înregistra convorbirea telefonică și păstra înregistrarea vocii dumneavoastră.
În viitor, dacă vă vom solicita și alte date personale, vă vom informa și vă vom cere acordul.
• Informații anonime
Prin cookies și Tag-urile de Acțiune pe care - noi și partenerii noștri (prin servere de publicitate, servere de conținut, agenți de analiză a website-ului, etc.) - le folosim pe acest website, putem avea acces la informații anonime ce au legătură cu dumneavoastră:
• Adresa IP;
• Țara și serverul la care computerul dumneavoastră este conectat;
• Sistemul de operare, tipul de browser și de computer pe care le folosiți;
• Configurarea Java sau a cookie-urilor;
• Preferințele de cumpărare și comportamentul dumneavoastră pe acest website (paginile pe care le-aţi vizitat, căutările pe care le-aţi efectuat și produsele pe care le-ați vizualizat și cumpărat, data și ora vizitei sau comenzii, numărul de vizite și comenzi, numărul de vizite pe sesiune de navigare și pe tip de server, adresele URL de unde ați venit, numele de domenii și paginile web pe care navigați), hobby-urile și stilul de viață, grupurile la care sunteți afiliați;
• Informații demografice (numărul de membri ai gospodăriei, vârsta, sexul) și informatii despre codul de zonă asociat cu serverul dumneavoastră;
• Aplicații și plug-in-uri, precum și orice termeni folosiți în căutarea pe website-ul nostru;
• Adresa website-ului care v-a condus către website-ul nostru.
Colectăm aceste informații într-o manieră care nu permite identificarea dumneavoastră personală. Totuși, este posibil ca la un moment dat - noi și/sau partenerii noștri - să asociem aceste informații cu identitatea dumneavoastră, dacă aveți cont de utilizator.
Vă rugăm să citiți mai multe despre tipurile de cookies și modul în care le folosim (inclusiv cum să le dezactivați), pe pagina de detalii despre Cookies.
De ce le colectăm?
Avem nevoie de aceste informații:
• Pentru a vă înregistra ca utilizator al website-ului, pentru a vă crea contul și comunica cu dumneavoastră;
• Pentru a vă procesa și livra comenzile și pentru a vă informa despre starea comenzilor;
• Pentru a emite facturile aferente comenzilor dumneavoastră și a procesa plățile;
• Pentru a vă informa prin e-mail privind anumite oferte promoționale sau reduceri speciale;
• Pentru a vă oferi informaţii despre serviciile sau produsele oferite de noi sau de terţi și care vă pot fi de interes;
• Pentru a putea participa la tombole, licitatii, concursuri sau sondaje, să puteți completa chestionare și să puteți comanda carduri sau vouchere cadou de pe website-ul nostru;
• Pentru a putea face comentarii sau sugestii pe website;
• Pentru publicitatea targetată comportamental – ca să vă trimitem reclame și anunțuri personalizate cu cele mai relevante produse, servicii și oferte;
• Deoarece cookie-urile ne permit să vă recunoaștem atunci când reveniți pe website și să vă oferim o experiență personalizată;
• Pentru a urmări traficul anonimizat, nivelul de activitate și modurile de folosire a website-ului;
• Pentru a îmbunătăți campaniile noastre de marketing și eforturile de promovare;
• Pentru a preveni sau detecta fraudele sau abuzurile pe website;
• Pentru a îmbunătăți funcționarea website-ului și administrarea sistemului;
• Pentru a îmbunătăți experiența vizitatorilor și pentru a personaliza conținutul, aspectul și serviciile website-ului;
Vă vom informa dacă, în viitor, vom dori să folosim datele dumneavostră și pentru alte scopuri decât cele de mai sus, iar dumneavostră veți avea posibilitatea să acceptați sau să refuzați.
Cum le mai folosim?
Analizăm datele agregate în vederea stabilirii preferințelor utilizatorilor. De asemenea, analizăm datele demografice și interesele vizitatorilor noștri, informatiile primite despre paginile vizualizate în procesul de cumpărare sau informațiile privind campaniile speciale de marketing, datele culese în fișierele jurnal ale serverelor noastre, informațiile primite de la agenții noștri de analiză a website-ului sau datele primite în urma concursurilor sau sondajelor.
Primim rapoarte de la serverele de anunțuri terțe, servere de conținut sau agenți de analiză a website-ului care ne spun cât de multe anunțuri au fost prezentate și accesate sau ce conținut a fost servit sau vizualizat de către utilizatori.
Culegem informații și în următoarele scopuri:
• Pentru sondaje online
În scopul îmbunătățirii serviciilor noastre, vă putem ruga să completați în mod voluntar sondaje. Informațiile rezultate pot fi colectate și analizate de noi sau de către un terț partener. Răspunsurile individuale sunt confidențiale, deși informațiile anonime pot fi comunicate unor terți, când este cazul. Dacă nu doriți să participați la un sondaj, puteți refuza să participați când sunteți întrebat.
• Pentru concursuri și licitații
Atunci când participați la un concurs sau o licitație, vă putem solicita informații de contact – pentru a administra concursul/licitația, pentru a vă trimite e-mailuri promoționale cu acordul dumneavostră, pentru a informa câștigătorul și pentru a face publică lista câștigătorilor în conformitate cu legile în vigoare.
• Pentru anunțuri promoționale, e-mail personalizat și newslettere
Vă oferim buletine informative gratuite (newsletters) și e-mailuri cu conţinut promoțional, personalizate cu oferte speciale. Pentru a vă dezabona, vă rugăm să urmați instrucțiunile de dezabonare din e-mail-ul primit de la noi sau să trimiteți unui e-mail la contact@Republica.Bio.
• Pentru evidența corespondenței
Dacă ne contactați prin intermediul formularului pus la dispoziție pe website sau prin telefon, e-mail sau scrisoare, vom ține o evidență a corespondenței și vă putem solicita numele, adresa de e-mail și informații despre comenzi, pentru a vă trimite un răspuns. Dacă raportați o problemă cu website-ul sau dacă alți utilizatori sau terți ne trimit corespondență privind activitățile sau achizițiile dumneavostră de pe website-ul nostru, putem păstra astfel de informații într-un dosar separat, pentru dumneavostră.
• Pentru reclame online și publicitate targetată comportamental
Având anumite informații despre dumneavostră, vă vom putea furniza reclame și conținut relevant pentru dumneavostră. Putem folosi, de asemenea, parteneri, pentru a ne ajuta în furnizarea de continut și de reclame personalizate, prin utilizarea de cookies în timp ce navigați pe Internet.
Pentru a învăța despre publicitatea online targetată comportamental și cum să refuzați prin “opt-out” reclamele online servite de diverse companii pe baza comportamentului online al utilizatorilor, vă încurajăm să vizitați paginile Consumer Opt-Out sau The Self-Regulatory Program for Online Behavioral Advertising.
• Pentru utilizarea website-ului
Urmărim tiparele de trafic ale utilizatorilor website-ului Republica BIO pe parcursul sesiunii on-line pe website (inclusiv ce pagini, informații și anunțuri vizualizează în timp ce navigează și ce produse adaugă în coșul de cumpăraturi sau achiziționează în final). Folosim adresa de IP pentru a diagnostica probleme ale serverelor noastre, ale platformei software și de administrare a website-ul nostru, precum și pentru a aduna informații demografice. Putem trimite statistici agregate despre paginile vizualizate în website-ul nostru, despre vânzări și informații despre cumpărături cu firme terțe.
Cui le putem dezvălui?
• Angajaţilor, consultanţilor noştri și persoanelor autorizate care au nevoie să le cunoască;
• Companiilor din grupul din care fac parte Republica BIO, acționarii sau asociații săi;
• Terţilor-parteneri care ne furnizează servicii (precum furnizori de platforme e-commerce, curieri care livrează produsele, cei care găzduiesc website-ul, cei care ne ajută la monitorizarea și optimizarea website-ului, cei care asigură serviciul de suport clienți, alte companii care ne ajută să transmitem comunicări și oferte promoționale, parteneri care difuzează reclame personalizate și publicitate targetată comportamental, alte firme autorizate de Republica BIO. Partenerii noştrii sunt: Google, Facebook, Lucky Orange, Owner IQ, ScoreCard, Shopify, Hotjar, Instagram shop by Snapppt, MailChimp, Plobal Apps Mobile Application, Retargeting, Smart Search, Social Media Stream, Unbxd Recommendations, Wheelio, Wishlist, Zopim, Sumo, Smart Wishlist, 2Performant);
Avem relații contractuale cu acești terți-parteneri, pentru a asigura securitatea datelor dumneavostră personale la care ei pot avea acces prin intermediul website-ului nostru. Aceștia au fost de acord să adere la standardele noastre stricte pentru furnizarea de produse şi servicii de calitate, și pot folosi datele dumneavostră doar în scopurile agreate cu Republica BIO.
Detaliile de plată online (precum numerele cardurilor de credit sau debit) sunt furnizate direct către partenerul nostru bancar - mobilPay. REPUBLICABIO nu are acces şi nu stochează aceste informaţii – toate acestea ajungând să fie prelucrate de mobilPay. Vă invităm să citiți politica mobilPay privind datele personale.
Cazuri în care putem dezvălui sau transfera datele dumneavostră către alte persoane:
• În cazul unei vânzări, reorganizări, fuziuni sau asocieri de companii ce implică activitatea Republica BIO (inclusiv negocierile pentru aceasta); într-un asemenea caz, veți fi notificat prin e-mail sau printr-un anunț afișat pe website și vi se va cere acordul;
• Dacă a fost comisă o infracţiune sau s-a făcut o plângere privind conținutul pe care l-ați postat pe acest website;
• Dacă este nevoie să protejăm Republica BIO, companiile afiliate sau pe ceilalți utilizatori;
• Dacă suntem obligați prin lege sau de către o autoritate competentă.
Republica BIO nu închiriază și nu vinde altor firme datele dumneavostră personale.
Prin folosirea website-ului nostru, ne dați acordul dumneavostră expres pentru a transfera datele dumneavostră personale (a) pe serverele Shopify instalate în ServerCentral, 2200 Busse Rd, Elk Grove Village, IL, SUA și (b) în țări din Uniunea Europeană unde se pot afla unii dintre partenerii noștri comerciali (doar în scopurile indicate în această politică).
Cum le protejăm?
Ne dăm silința să vă protejăm datele personale. Luăm măsuri interne adecvate și rezonabile - tehnice și de securitate - împotriva accesului neautorizat, distrugerii sau pierderii accidentale a datelor, chiar dacă nu există măsuri de securitate 100% eficace și nu putem oferi garanții privind eficiența totală a protecției. Republica BIO nu va fi responsabilă când pierderea datelor rezultă dintr-o cauză ce nu ține de noi și nici pentru acțiunile unor terți ce v-ar putea folosi datele în mod neautorizat sau ilegal.
Stocăm informațiile despre dumneavostră pe servere securizate Shopify instalate în ServerCentral, 2200 Busse Rd, Elk Grove Village, IL, SUA, în spatele unui firewall. Shopify (furnizorul platformei și a bazei de date ce deservește website-ul nostru) și ServerCentral (furnizorul de hosting al lui Shopify) își asumă obligații specifice privind securitatea datelor stocate pe serverele pe care le operează. Mai multe detalii în acest sens, găsiți pe site-ul Shopify și site-ul ServerCentral. Pentru mai multe informatii accesati Shopify - Privacy Policy si ServerCentral - Legal.
De asemenea, atunci când vă introduceți datele prin intermediul contului de utilizator, criptăm informația cu tehnologia Secure Socket Layer ("SSL").
Datele privind cardul bancar
Noi nu păstrăm datele dvs. privind plățile pe care le faceți online cu cardul de credit sau debit. Acestea sunt stocate și folosite de mobilPay (firma parteneră pentru procesarea securizată a plăților). Pe baza înțelegerii noastre contractuale cu mobilPay, am primit toate asigurările necesare privind siguranța și protecția acestor date. REPUBLICABIO nu va fi responsabilă față de dvs. dacă mobilPay nu respectă - din orice motiv - respectivele condiții contractuale. Vă invităm să citiți politica mobilPay privind datele personale pe care le colectează și cum le poate folosi.
Cât timp le folosim?
De obicei, reținem datele personale pe care le colectăm de la dumneavostră atât timp cât contul dumneavostră de utilizator rămâne activ.
După ce alegeți să dezactivați acest cont, vom mai păstra datele pentru o perioadă rezonabilă – doar pentru îndeplinirea obligaţiilor noastre legale, pentru colectarea oricăror sume datorate, pentru depanarea problemelor tehnice, pentru soluționarea eventualelor dispute și acordarea de asistenţă la orice investigaţii oficiale, sau pentru alte acţiuni permise prin lege. Apoi, le vom şterge sau le vom transforma în date anonime. Dacă, în schimb, vom alege să le transferăm unei alte companii ca să le folosească în alte scopuri, vă vom informa în prealabil pentru a vă cere acordul.
Ce drepturi aveți?
În calitate de persoană vizată, aveți drepturi legale specifice legate de datele personale pe care le colectăm de la dumneavoastră.
Conform legii, vă sunt recunoscute următoarele drepturi în calitate de persoană vizată:
Dreptul la informare - puteţi să ne solicitați să vă comunicăm ce date personale deţinem şi folosim despre dumneavostră, precum şi informaţii privind specificul prelucrării;
Dreptul de acces la date – puteti să verificați, să completați și să modificați datele personale introduse în contul de utilizator pe care l-ați creat la republicabio.ro;
Dreptul de intervenţie asupra datelor – puteţi să ne solicitati să blocăm sau să vă ștergem datele personale dacă sunt incomplete, inexacte sau prelucrate incorect, să ne solicitați să transformăm în date anonime acele date pe care nu le prelucrăm în mod legal; Nu putem şterge datele dumneavoastra in urmatoarele situaţii: (i) este necesar să ne conformăm unor obligații legale de a păstra datele; sau (ii) dacă datele ne sunt necesare pentru constatarea, exercitarea sau apărarea drepturilor noastre în justiție. De asemenea, în mod gratuit, puteţi accesa şi interveni asupra datelor dumneavostră personale pe care le folosim – contactând în scris Republica BIO sau la adresa de e-mail: contact@republica.bio. Cererea scrisă trebuie datată și semnată de către dumneavostră. Dacă veți avea mai mult de o cerere de acces pe an, putem percepe o taxă, potrivit prevederilor legale.
Dreptul de opoziţie - puteti să vă opuneți, în orice moment, la prelucrarea datelor dumneavostră personale, din motive întemeiate și legitime legate de situaţia dumneavoastră specifică; puteti să vă opuneți, în orice moment, în mod gratuit şi fără nici o justificare, ca datele să vă fie folosite pentru marketing direct sau să fie dezvăluite unor terţi în acest scop;
Dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate - respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate;
Dreptul de retragere a consimţământului - puteţi să vă retrageţi oricând consimţământul cu privire la prelucrarea datelor pe bază de consimţământ;
Dreptul la portabilitatea datelor – în măsura în care prelucrăm datele prin mijloace automate, puteţi să ne solicitaţi, în condiţiile legii, să furnizăm datele dvs. într-o formă structurată, utilizată frecvent şi care poate fi citită în mod automat. Dacă ne solicitaţi acest lucru, putem să transmitem datele dvs. unei alte entităţi, dacă este posibil din punct de vedere tehnic;
Dreptul de a te adresa justiţiei - vă puteți adresa instanței, dacă considerați că v-am încălcat drepturile;
Dreptul de a depune o plângere la autoritatea de supraveghere în cazul în care consideraţi că v-au fost încălcate drepturile cu privire la prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal. Datele de contact ale autorității de supraveghere pentru protecția datelor sunt următoarele: Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal , B-dul G-ral. Gheorghe Magheru 28-30, Sector 1, cod poştal 010336, Bucureşti, România, Tel.: +40.318.059.211, +40.318.059.212, E-mail anspdcp@dataprotection.ro
Link-uri către alte site-uri web
Acest website poate conține link-uri către alte site-uri web (care, la rândul lor, pot colecta informații despre dumneavostră). Accesând aceste link-uri, vă supuneți politicii site-ului web respectiv. Vă încurajăm să citiți cu atenție politicile de confidențialitate și conditiile de utilizare ale acestora și să luați măsurile necesare.
Noi, Republica BIO, nu suntem responsabili pentru practicile respectivelor website-uri privind folosirea datelor personale.
Data ultimei actualizări: 24 Mai 2018
Scrie-ne
Suntem fericiţi să raspundem la orice întrebare ai. Scrie-ne mai jos şi îţi vom răspunde cât de curând posibil.
Dragii noștri, vă anunțăm că din cauza volumului mare de comenzi din perioadaBLACK FRIDAY, pot exista întârzieri în livrarea comenzilor. Lucrăm alături de curierii parteneri pentru a reduce timpii de așteptare cât mai mult posibil.
De asemenea, în perioada 15-17 noiembrie 2024 suspendăm temporar utilizarea punctelor de loialitate la cumpărături deoarece am pregătit super reduceri la produsele din magazin. Poți acumula în continuare puncte pentru fiecare achiziție făcută în perioada BLACK FRIDAY, puncte pe care le poți transforma în vouchere începand cu 18 noiembrie 2024.
Vă mulțumim mult pentru întelegere!