Vezi sidebar
Borna 8 pe harta mineralelor: Fosfor nu pentru chibrituri, ci pentru oase puternice
03.03.2016
Anca Coman
619 vizualizări

Oare Scăpărici (...îl știi?) avea numele ăsta doar pentru că lumina sau pentru că obișnuia să consume semințe pline de Fosfor? Chiar, ce mănâncă licuricii?

Fosforul este un nutrient esențial necesar pentru buna funcționare a celulelor, reglarea calciului, oase și dinți rezistenți și formarea unei molecule cu o denumire lungă - pe care ți-o spun doar ca să mă dau mare că o știu - adenozintrifosfat, care furnizează energie celulelor corpului. O deficiență de fosfor poate conduce la apetit scăzut, anemie, dureri musculare, formarea necorespunzătoare a oaselor (rahitism), senzație de amorțeală și slăbirea sistemului imunitar. Fosforul se găsește în aproape orice aliment și de aceea lipsa de fosfor este rară.

Excesul de fosfor în corp poate fi periculos, deoarece determină corpul să trimită calciu din oase în sânge ca să restabilească echilibrul, ceea ce face ca oasele să devină fragile și poate determina calcifierea organelor interne, crescând riscul de atac vascular.

Organismul absoarbe aproximativ jumătate din fosforul provenit din surse vegetale, spre deosebire de cel din surse animale, care se absoarbe în procent mai mare. Asta face ca riscurile de a consuma prea mult fosfor să fie reduse. Îți recomand totuși multă atenție atunci când îți alegi sursele de fosfor, între cele animale și cele vegetale. Specialiștii spun că balanța ar trebui să încline către cele vegetale. Scăpărici știa el mai bine...

Principalele alimente bogate în fosfor în ordine crescătoare, sunt:  

10. Iaurt degresat (100 de grame asigură 16% din doza zilnică recomandată)

9. Fasole azuki (100 de grame asigură 17% din doza zilnică recomandată) 

8. Brânza tofu (100 de grame asigură 29% din doza zilnică recomandată)  

7. Scoici preparate termic (100 de grame asigură 32% din doza zilnică recomandată) 

6. Crap preparat termic (100 de grame asigură 50% din doza zilnică recomandată) 

5. Nuci de Brazilia (100 de grame asigură 73% din doza zilnică recomandată)  

4. Cotlet de porc (100 de grame asigură 73% din doza zilnică recomandată)  

Iar cel mai mult fosfor au:

3. Parmezan (100 de grame asigură 77% din doza zilnică recomandată) 

2. Semințe de floarea-soarelui (100 de grame asigură 107% din doza zilnică recomandată) 

1. Semințe de dovleac (100 de grame asigură 123% din doza zilnică recomandată) 

Pe curând, Scăpărici! 

 

Ruxi, Republica BIO
Sursele mele de fosfor au fost: 
Copyright Republica BIO

 

Articole înrudite:

Borna 9 pe harta mineralelor: Sodiu, un mineral necesar, dar nu în exces

Borna 7 pe harta mineralelor: Cupru, dușmanul ridurilor și protectorul inimii

Vrei să ai tot serialul "Harta Mineralelor"?

Downloadează acum eBook-ul gratuit:

Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.