Vezi sidebar
Video: Tort cu cremă de brânză proaspătă şi blat de cacao, ornat cu struguri proaspeţi
22.10.2015
Ruxandra Comsa
159 vizualizări

Vine sezonul strugurilor, iar piețele vor fi pline de soiuri românești și de import care de care mai aromate. Prin urmare, este momentul potrivit pentru o rețetă ușoară și simplu de preparat, cu struguri. Eu am ales două sortimente, unul cu boabe verzulii, iar celălalt galben-aurii, dar poți combina și struguri albi cu struguri negri. Dacă poţi lua de undeva strugurii bio, îţi recomand s-o faci, mai ales că în reţetă îi vei pune proaspeţi.

 

Pentru prepararea tortului trebuie să pregătești cele două componente principale: blatul și crema, presupunând că ai deja strugurii, pe care doar îi speli. Totul va dura cam o oră, cu tot cu coptul blatului în cuptor.

Pentru blat, eu am folosit următoarele ingrediente:

160g de făină integrală

1 plic de praf de copt

100g de zahăr de cocos

50g de pudră de cacao

200ml de lapte bio

50ml de ulei de cocos extravirgin, nedezodorizat

2 ouă proaspete, de la găini crescute ecologic

 

Pentru cremă, vei avea nevoie de:

10g de gelatină sau pudră de agar-agar

50ml de apă plată

80ml de lapte

3 linguri de zahăr de cocos

Semințele de la o jumătate de păstaie de vanilie sau un vârf de cuţit de pudră de vanilie

1 pachet de brânză proapsătă de vaci (200 de grame)

300g de struguri (bio, dacă găseşti)

 

 

 

Cum se prepară:

Pentru blat, amestecă toate ingredientele solide. Apoi, toarnă laptele ținut la temperatura camerei şi amestecă pentru a se omogeniza. Adaugă acum ulei de cocos (dacă e în stare solidă, îl încălzești puțin împreună cu laptele) și amestecă din nou. Separat, bate ouăle și adaugă-le în compoziție. Aluatul obținut îl torni într-o tavă rotundă tapetată cu hârtie de copt și-l dai la cuptorul încins în prealabil la 180 de grade Celsius. Îl laşi cam 40 de minute, sau până trece testul scobitorii.

Pentru cremă, amestecă gelatina cu apa și las-o deoparte 30 de minute. Pune laptele pe foc împreună cu zahărul, semințele de vanilie şi gelatina și amestecă până ce aceasta din urmă se topește. Atenție, de obicei, gelatina este distrusă prin fierbere, așa că ai griă ca focul să fie foarte slab și asigură-te că temperatura nu ajunge la punctul de fierbere. Amestecă apoi cu mixerul brânza de vaci cu restul ingredientelor și toarnă crema obţinută peste blatul răcit. Poți să lași crema să se îngroașe 2-3 minute la frigider înainte de a o turna peste blat, dar, în acest caz, cel mai bine e să o mai uniformizezi cu mixerul o dată ca să te asiguri că nu s-au format cocoloașe. Dă tortul la frigider pentru o jumătate de oră sau peste noapte.. La final, adaugă boabele de struguri.

Sfatul meu: agar-agar este o substanță de gelifiere 100% vegetală (din alge) care se găsește în comerț sub forma unei pudre albicioase. Poți să folosești agar-agar în orice rețetă care necesită gelifiere în locul gelatinei clasice. Spre deosebire de gelatină, care doar se încălzește, agar-agar necesită două-trei minute de fierbere. Are o putere de gelifiere de 7 ori mai mare decât gelatina. Găsești agar-agar și la Republica Bio.

 Uite ce bunătate va ieşi:

 

Spor la treabă şi poftă bună!

 

Ruxi, Republica Bio

 Copyright Republica Bio

 

Vezi şi Ursuleți simpatici din aluat ultrauşor de fursecuri (video)

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.