Vezi sidebar
9 alimente pentru buna funcționare a creierului [infografic]
09.04.2019
Ruxi Comsa
2.755 vizualizări

Alimentele pe care le consumăm pot avea un efect puternic asupra sănătății și funcționării creierului nostru. O alimentație bogată în elemente care stimulează și protejează activitatea cerebrală asigură buna funcționare a acestuia atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Creierul nostru necesită o cantitate ridicată de energie pentru a funcționa, consumând nu mai puțin de 20% din caloriile de care dispune organismul. De aceea, creierul are nevoie de mult „combustibil” de bună calitate pentru ca noi să putem să ne menținem concentrarea pe tot parcursul zilei.  

Creierul are de asemenea nevoie de anumite substanțe nutritive pentru a se menține sănătos. Iată ce elemente din alimentația noastră pot ajuta creierul să funcționeze cât mai bine:

 

9 elemente pentru buna funcționarea a creierului - Video Republica BIO

 

1. Avocado: conține acizi grași nesaturați

Deoarece constituie o excelentă sursă de grăsimi nesaturate, avocado poate susține activitatea creierului. Consumul de grăsimi mononesaturate poate reduce tensiunea sangvină, iar hipertensiunea este corelată cu declinul cognitiv.

Prin urmare, prin reducerea hipertensiunii, grăsimile nesaturate din avocado pot scădea riscul degradării funcției cognitive ca urmare a înaintării în vârstă.

2. Ouă: conțin colină

Consumate adesea la micul dejun, ouăle pot reprezenta un aliment eficient pentru creier.

Ouăle de găină sau cele de prepeliță constituie o bună sursă din următoarele vitamine din grupa B: vitamina B6, B12, acid folic. Conform unor studii recente, aceste vitamine pot preveni micșorarea volumului creierului și pot întârzia declinul cognitiv.

Ouăle conțin de asemenea colină, un nutrient esențial pentru funcționarea creierului, contribuind la producția unui neutrotransmițător esențial pentru învățare și concentrare. Deficitul de colină afectează memoria, capacitatea de concentrare și dispoziția, de aceea este esențial să facă parte din alimentația noastră.

3. Untul de arahide: conține vitamina E

Alunele, nucile și semințele au un excelent profil nutrițional. Conțin numeroase grăsimi nesaturate și de proteine pentru a menține energia din corp la un nivel ridicat pe tot parcursul zilei.

Nucile și semințele furnizează de asemenea vitamine și minerale esențiale pentru a menține creierul sănătos, inclusiv un nivel ridicat de vitamina E, omega 3 și resveratrol.

Vitamina E protejează celulele de stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi. O dată cu îmbătrânirea, creierul poate fi expus la această formă de stres oxidativ, iar vitamina E poate prin urmare sprijini sănătatea creierului la vârste mai înaintate. Conform unui studiu din 2014, vitamina E poate de asemenea contribui la îmbunătățirea cogniției și la reducerea riscului de Alzheimer.

  

9 elemente pentru buna funcționarea a creierului - Republica BIO

  

4. Fructele de pădure: conțin flavonoizi

Fructele de pădure, printre care mure, afine, zmeură etc., conțin antioxidanți puternici care contribuie la reducerea inflamației și a stresului oxidativ.

Flavonoizii din fructele de pădure prezintă numeroase efecte pozitive asupra creierului, cum ar fi îmbunătățirea comunicației între celule, reducerea inflamației, stimularea formării de noi conexiuni între celulele nervoase care cresc capacitatea de învățare și memoria.

Nou
În stoc
lipseşte momentan
Vânzare Accelerată
46,19 lei

5. Ceaiul verde: conține catechine

Ceaiul verde are un conținut ridicat de catechine. Catechinele servesc pe post de antioxiodanți care prezintă beneficii ridicate pentru sănătate. Acestea din ceaiul verde joacă un rol extrem de important în protecția împotriva unor afecțiuni neurologice printre care se numără și boala Parkinson.

În plus, catechinele stimulează producția unui neurotransmițător care activează secțiuni din creier responsabile pentru o bună stare de spirit. Catechinele contribuie astfel la combaterea depresiei și anxietății care pot afecta funcționarea creierului.

6. Alge: conțin iod

În alge regăsim toate cele 56 de minerale esențiale pentru sănătatea umană într-o formă ușor de asimilat de către corpul nostru. Multe alge conțin vitamina B12 care este foarte importantă pentru buna funcționare cerebrală și nervoasă.

Algele reprezintă una dintre puținele surse alimentare naturale de iod, un mineral rar în dietă, motiv pentru care a fost adăugat în sarea de masă. Un nivel redus de iod în organism poate conduce la hipotiroidism, o afecțiune care se manifestă la nivelul funcționării creierului prin confuzie, slăbirea memoriei, depresie și oboseală.

7. Mere: conțin quercetină

Merele reprezintă o modalitate excelentă pentru a-ți menține corpul și mintea sănătoasă! Consumul de mere este corelat, conform mai multor studii, cu o mai bună capacitate cognitivă, inclusiv cu un risc mai scăzut de boli neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson.

Merele conțin quercetină, un puternic antioxidant care protejează celulele cerebrale împotriva stresului oxidativ. Oamenii de știință sunt de părere că acest antioxidant blochează radicalii liberi care, atunci când sunt în exces, afectează celulele din corp, inclusiv de la nivelul creierului.

Quercetina se găsește în special în coaja mărului, de aceea este important să mănânci mărul cu tot cu coajă și nu decojit.

8. Miere: conține glucoză

Mierea reprezintă o bună sursă de glucoză de care creierul are nevoie pentru a funcționa. Conform studiilor, scăderea cantității de glucoză disponibilă pentru activitatea creierului poate afecta atenția, memoria și capacitatea de învățare. Totodată, creierul utilizează mai multă glucoză atunci când se confruntă cu sarcini care reclamă un efort mental mai ridicat.

Un adult care are o greutate normală are nevoie de 200g de glucoză pe zi, din care nu mai puțin de două treimi (aproximativ 130 g) este necesară pentru a acoperi necesarul de glucoză al creierului. Prin urmare, este extrem de important să menținem nivelul de glucoză la nivel optim pentru o bună funcționare cognitivă.

9. Apă

Creierul nostru este alcătuit din fluide în proporție de 80%! De aceea, este important să consideri apa ca pe un nutrient de care corpul tău are nevoie și să te asiguri că bei suficientă apă zilnic.

Iată ce beneficii are o bună hidratare pentru funcționarea creierului: îmbunătățirea capacității de concentrare, echilibrarea emoțiilor și a stării psihice, creșterea capacității de memorare, prevenirea durerilor de cap. De aceea, atunci când ai o migrenă sau îți e dificil să-ți menții concentrarea, îți poți uneori reveni rapid dacă bei 1-2 pahare de apă.

Ruxi & Laur, Republica BIO

Copyright, Republica BIO

  

Sursele noastre:

  1. 12 Foods to Boost Brain Function
  2. Drinking Green Tea for Brain Power: 5 Things You Need to Know
  3. 12 Brain Foods That Supercharge Your Memory, Focus & Mood
  4. Seaweed Extract Shows Every Sign of Being a Powerful Brain-Booster
  5. Boost Your Brain with Antioxidant-Rich Apples
  6. Glucose and the Mental Performance
  7. 6 Amazing Health Benefits of Drinking Water
  8. Effects of Vitamin E on Cognitive Performance during Ageing and in Alzheimer’s Disease

Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.

TAG-uri:

Comentarii (2559 comentarii)

  • ajfzeawjci pe

    Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?

  • iyclvueiwz pe

    Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?

  • wmylvsbswj pe

    Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?

  • vvpvwdvwle pe

    Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?

  • mmwiwdabdl pe

    Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.