Coşul meu

11 alimente care scad colesterolul rău [infografic]

Colesterolul este substanţă responsabilă în formarea membranei celulelor şi a anumitor hormoni. Deasemenea, colesterolul produs de organism se depune pe pereții vaselor de sânge atunci când e necesară o reparație locală.
El este prin natura lui o substanţă grasă produsă de ficat, dar este prezentă şi în unele alimente pe care le mâncăm.

De obicei, colesterolul ridicat nu are simptome, dar poate crește șansele de apariţie a unor probleme grave de sănătate. Acumularea acestuia în cantităţi ridicate în sânge (hiperlipidemia) vă poate influența sănătatea, prin depunerea în exces pe pereții vaselor de sânge, blocând circulația sângelui, provocând hipertensiune și poate duce la îmbolnăvirea sistemului cardiovascular și chiar la infarct miocardic.

Nu-i de glumit cu colesterolul, mai ales cu cel "rău", LDL. LDL înseamnă low density lipoproteins, proteine cu densitate scazută, adică acele lipoproteine alcătuite mai ales din grăsimi, spre deosebire de HDL, colesterolul "bun", sau high density proteins, alcătuit majoritar din proteine de calitate. LDL și HDL alcătuiesc de fapt colesterolul.

Alimentele sunt esențiale pentru reglarea colesterolului. Da, există alimente care pot reduce colesterolul rău și pot îmbunătăți compoziția de grăsimi din sânge, așa cum din păcate există alimente care îl pot crește pe cel rău prin creșterea grăsimilor nesănătoase.

O dieta sănătoasă pentru inimă și funcționarea corectă a sistemului circulator include legume și fructe proaspete, grăsimi bune și cereale integrale. Cu toate acestea, anumite alimente sunt excelente pentru a vă scădea colesterolul rău în mod natural. 

11 alimente care fac sa iti creasca colesterolul bun si sa iti scada coleterolul rau - Video Republica BIO  

Cum scadem colesterolul rău?

Este simplu: unele alimente oferă o doză bună de fibre solubile. Aceasta "prind" precursorii colesterolului și colesterolul însuși în sistemul digestiv și îi îndepărtează din organism înainte de a intra în circulația sanguină.

De asemenea, există alte alimente care au grăsimi polinesaturate și aceste grăsimi reduc direct colesterolul rău, cunoscut și sub numele de LDL.

 

1. Avocado şi Grapefruit

Aceste fructe au glutation, care este un antioxidant care ne poate ajuta să neutralizăm radicalii liberi.

2. Roşii

Roșiile sunt bogate în licopen. Licopenul ajută la combaterea acumulării colesterolului pe pereții arterelor.
În roșiile fierte (sucul sau supa de roșii), există un nivel mai ridicat de licopen.

Rosii Cubulete 400g Rosii Cubulete 400g
is_biojoi 1: 0
6,15 lei

3. Portocale

Portocalele au pectină. Pectina este cea care se "prinde" de colesterolul rău și îl elimină din corp.
O portocală conţine cam 2-3 grame de fibre solubile, potasiu, folat şi vitamina C.

Gem de Portocale 320g Gem de Portocale 320g
is_biojoi 1: 0
21,18 lei

4. Afine

Afinele sunt bogate în antioxidanţi. Antioxidanții ajută la combaterea îmbătrânirii celulare.
Dacă nu sunteți un fan al afinelor, puteți consuma zmeură, merişoare sau căpșuni.

5. Struguri

Strugurii au quercetină, care ajută la evitarea înfundării arterelor cu colesterolului rău (LDL).

6. Usturoi

Se spune că usturoiul scade colesterolul, protejează împotriva infecțiilor, împiedică formarea cheagurilor de sânge și reduce tensiunea arterială. Dacă ne imaginăm că LDL este un vampir care atacă sănătatea sângelui, usturoiul ne ajută. Exact ca-n cărți.

 

11 alimente care scad colesterolul rău
 - Republica BIO

 

7. Spanac

Spanacul este bogat in luteină. Conform cercetărilor recente, o jumătate de ceașca de alimente bogate în luteină ne pot proteja împotriva atacului de cord.
El ajută pereții arterelor să facă față depunerilor de colesterol care duc la înfundarea lor.

8. Boabe de soia

Boabele de soia sunt pline de vitamina B, calciu și fier. Au antioxidanți care cresc HDL-ul (colesterol bun) și scad LDL-ul (colesterol rău). E musai să o cautați pe cea organică, nemodificată genetic.

Carne de soia bruta, bucati de 8-30mm, bio, 125g - Republica BIO Carne de soia bruta, bucati de 8-30mm, bio, 125g - Republica BIO
is_biojoi 1: 0

9. Ceapa

Ceapa poate scădea tensiunea arterială. Ceapa are sulfide care pot reduce riscul de cancer de colon și de stomac.

10. Varza

Și varza conţine antioxidanţi puternici.
Poți încerca o salată de Kale și varză roșie, cu puțin usturoi, o cantitate mică de zahăr brun (dar nu e neapărat necesar) și un pic de suc de portocale.

Supa cu varza alba (plic), bio, 10g Supa cu varza alba (plic), bio, 10g
is_biojoi 1: 0

11. Linte și fasole

Lintea și fasolea sunt de pline de fibre și fac parte din alimentele care sunt sănătoase pentru inima ta.

 

Vezi sursele

 

Laur și Răzvan, Republica BIO

Copyright Republica BIO

 

Descarcă infograficul la rezoluţie mare:

(*) Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi
. Vezi Politica de Confidenţialitate

Scrie şi tu un comentariu