Vezi sidebar
Despre mierea de mană și proprietățile ei
12.07.2020
Ruxi Comsa
69.830 vizualizări

Mierea de mană este un tip de miere cu multiple beneficii pentru sănătatea noastră. Mierea este produsă de albine din seva plantelor, dar nu direct, ci după ce a fost ingerată și excretată de niște insecte (afide) care absorb această sevă pentru a extrage proteine din ea. Picăturile excretate rămân pe frunze, pe coaja arborilor, pe ramuri, și sunt găsite de albine, colectate și transformate în miere.

Doar în 1% din cazuri, albinele folosesc sevă direct, aceasta nefiind excretată de afide, iar atunci mai degrabă ca urmare a unei leziuni a plantei care duce la secreția de sevă la exterior.

Această miere cu gust intens, bogată în minerale, aromată este deci rezultatul unei „colaborări” între afide și albine des întâlnită în întreaga lume, dar puțin cunoscută de majoritatea oamenilor, chiar și de cei care consumă regulat miere.

Mierea de mană este extrem de apreciată în unele părți ale lumii pentru aroma ei intensă și proprietățile sale. Este binecunoscută în țări europene precum Germania, Elveția, Austria, Italia, Grecia sau Turcia, dar și în Noua Zeelandă și prețul ei este adesea mai ridicat.

Albina afide

 

Ea mai e uneori numită miere de pădure, miere de brad, de pin sau poartă denumirea altor copaci de la care este utilizată seva. În mierea de mană e posibil să existe și polen de flori, deoarece albinele pot culege și nectar de la florile sălbatice din pădure, pe lângă seva copacilor, arbuștilor sau a altor plante, dar raportul dintre nectarul florilor și cel al sevei este net în favoarea celei din urmă.

Proprietăți miere de mană

Ceea ce face mierea de mană specială este compoziția ei nutrițională și beneficiile unice, ea contribuind la sănătatea sistemului digestiv, respirator și a pielii. Aceasta ajută la combaterea oboselii, calmează tusea și durerile de gât, îmbunătățește aspectul pielii și calmează gastrita, putând fi utilă chiar în tratarea ulcerelor gastrice.

În comparație cu alte tipuri de miere, mierea de mană este mai bogată în minerale, cum ar fi mangan, fosfor, zinc, cobalt și sulf. În plus, în ea regăsim și calciu, magneziu, fier și potasiu în cantități mai ridicate, împreună cu polifenoli și alți antioxidanți și prebiotice (sursă de hrană pentru bacteriile din intestine care contribuie la o bună digestie).

Mierea de mană are o cantitate mai redusă de glucoză decât mierea obținută din nectarul florilor și în ea se găsește un procent mai ridicat de zaharuri complexe. Ca urmare a unei cantități mai scăzute de glucoză, mierea de mană rămâne lichidă un timp îndelungat, având o tendință redusă de a cristaliza.

Alte proprietăți mierea de mană

Gustul mierii de mană este mai puțin dulce decât al mierii care e obținută din nectarul florilor, culoarea sa este mai închisă, iar mierea rămâne lichidă pentru mai mult timp față de cea obținută din nectar.

Aroma acestei mieri este cu totul deosebită, amintind de cea a gemului de smochine, a caramelului sau a malțului (dulce, dar ușor sărat/acrișor).

 

Despre mierea de mană și proprietățile ei - Video Republica BIO

 

Mierea de mană beneficii

Iată mai jos șapte dintre cele mai importante beneficii ale mierii de mană pentru care îți recomandăm să o incluzi în dieta ta:

1. Excelentă sursă de antioxidanți

Conform studiilor care au comparat sortimente diferite de miere, mierea de mană are în general o capacitate antioxidantă mai mare decât numeroase alte tipuri obținute din nectarul florilor.

Culoarea mai închisă a mierii este de obicei un indicator al unui conținut mai ridicat de antioxidanți și mai ales polifenoli, flavonoizi, dar și carotenoide și alte tipuri. Iar mierea de mană are adesea o nuanță mult mai închisă decât mierea obișnuită.

Antioxidanții protejează celulele corpului de stresul oxidativ și previn îmbolnăvirea. În plus, întârzie procesele de îmbătrânire.

Republica BIO

Artizani de sănătate

2. Bogată în minerale și vitamine

Mierea de mană are în general un conținut mai ridicat de substanțe nutritive decât numeroase tipuri de miere florală. Diverse studii au arătat că mierea de mană poate conține cantități excelente din anumiți nutrienți, mai ales potasiu, dar și magneziu, calciu, fosfor sau vitamina C.

Vitaminele și minerale din miere, împreună cu zaharurile naturale și cu alte substanțe nutritive contribuie la combaterea oboselii, crescând nivelul de energie al organismului.

3. Remediu natural pentru tuse și dureri în gât

Mierea de mană formează un strat protector pentru mucoasa gâtului, calmând tusea și reducând inflamația. Substanțele cu rol antibacterian conținute contribuie la prevenirea răspândirii bacteriilor și la tratarea infecțiilor tractului respirator precum răceala sau gripa.

Mierea de mană are un efect antiinflamator, antiseptic și calmant excelent, așa cum o arată un studiu efectuat pe oameni în cadrul căruia mierea de mană a fost utilizată pentru tratarea unor ulcerații la picior rezistente la vindecare.

Hot
Nou
În stoc
lipseşte momentan
Vânzare Accelerată
89,00 lei

4. Calmează gastrita

Mierea de mană are atât un rol protector pentru mucoasa gastrică, cât și un efect antibacterian, contribuind la tratamentul gastritei și chiar al ulcerului gastric. Mierea are un efect calmant și antiinflamator, reducând în același timp producția de acizi gastrici.

Diferite elemente conținute în miere (agenți antibacterieni, substanțe antioxidante) combat dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori, așa cum o dovedesc numeroase studii, dintre care mai multe arată și capacitatea mai ridicată a mierii de mană (sau miere de pădure) de a lupta împotriva acestei bacterii, care reprezintă cauza principală a declanșării gastritei și a ulcerului gastric.

5. Rol antibacterian

Mierea de mană are un puternic rol antibacterian, dovedit de numeroase studii care arată accelerarea vindecării rănilor, reducerea numărului de bacterii în zona infectată și prevenirea răspândirii bacteriilor.

De aceea, a fost luată în calcul utilizarea mierii de mană cu rol medicinal în tratamentul plăgilor sau ulcerațiilor, studiile concentrându-se în special pe efectul antibacterian la nivel cutanat.

6. Îmbunătățește aspectul pielii

Mierea are un efect emolient, redând catifelarea și luminozitatea pielii. Are un ușor efect exfoliant și astringent, putând ajuta la deblocarea porilor și la reducerea acneei. Calmează de asemenea pielea iritată sau sensibilă. Există diverse studii care dovedesc eficacitatea mierii de mană în tratamentul acneei și a numeroase afecțiuni cutanate.

Unele persoane sunt însă alergice sau sensibile la miere, așa că e mai bine să te consulți cu un dermatolog înainte de a o aplica local pe piele, mai ales dacă ai manifestat în trecut o sensibilitate mai ridicată la aceasta.

7. Sursă de prebiotice

Mierea de mană reprezintă o sursă bună de oligozaharide, zaharuri naturale care fermentează și care servesc pe post de prebiotice, respectiv hrană pentru bacteriile benefice din tractul digestiv.

Datorită acestor prebiotice, mierea contribuie la sănătatea sistemului digestiv, îmbunătățește tranzitul intestinal și chiar absorbția nutrienților de la nivel intestinal, deoarece, pentru a putea absorbi eficient substanțele nutritive, avem nevoie de o floră bacteriană benefică la nivel intestinal.

Mierea poate avea un ușor efect laxativ, putând fi utilă în combaterea constipației.

Mierea de mană beneficii: ar mai fi multe alte calități ale acestui sortiment de miere pentru care merită să o includem în alimentația noastră. Și să nu uităm de gustul său atât de special care o face o să fie extrem de apreciată în rândul iubitorilor de miere.

Ruxi, Republica BIO
Copyright Republica BIO

Sursele noastre:

  1. Honeydew Honey or Forest Honeys
  2. Antioxidant Activity as Biomarker of Honey Variety
  3. Honeydew Honey: Biological Effects on Skin Cells
  4. What is honeydew honey?
  5. Nutraceutical values of natural honey and its contribution to human health and wealth
  6. Treatment of non-healing leg ulcers with honeydew honey
  7. Honey: A Therapeutic Agent for Disorders of the Skin
  8. The Antibacterial Activity of Honey on Helicobacter Pylori
  9. 7 Wonderful Benefits of Honeydew Honey

 

TAG-uri:

Comentarii (1 comentariu)

  • Maria pe

    Manuca Honey este murres de mana?!

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.