Alimente pentru buna funcționare a ficatului
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Ficatul este unul dintre principalele organe ale corpului. Acesta îndeplinește o varietate de sarcini esențiale, de la producția de proteine, colesterol, bilă, depozitarea de vitamine, minerale și chiar carbohidrați.
De asemenea, ficatul descompune toxine precum alcoolul, produsele secundare ale metabolismului.
Iată cele mai sănătoase alimente pentru menținerea ficatului sănătos:
Ceaiul verde: reduce depunerea grăsimilor
Ceaiul este extrem de benefic pentru sănătate. Acesta poate interfera cu absorbția grăsimilor și depozitarea de grăsimi la nivelul ficatului, îmbunătățind astfel funcționarea acestuia.
Dar ceaiul verde are multe alte beneficii, cum ar fi reducerea colesterolului și protecția împotriva cancerului.
Usturoi: scade greutatea corporală
Usturoiul poate contribui la reducerea greutății corporale și a țesutului adipos. Pentru rezultate optime, consumați cel puțin 4 căței de usturoi proaspăt la finalul procesului de preparare termică a alimentelor pentru a-și menține intacte enzimele și substanțele nutritive.
Ulei de măsline: ajută la controlul greutății
Uleiul de măsline este bogat în acizi grași omega 3. Acesta contribuie la scăderea enzimelor hepatice și la menținerea unei greutăți corporale optime, deși pare ciudat să spunem că un ulei nu îngrașă.
O linguriță de ulei de măsline pe zi îmbunătățește nivelurile enzimelor hepatice și al grăsimilor din ficat. Acumularea de grăsimi în ficat reprezintă primul stadiu al afecțiunilor hepatice.
Nuci: îmbunătățesc funcția hepatică
Nucile sunt bogate în omega 3, minerale și antioxidanți contribuind la buna funcționare a ficatului.
În cazul persoanelor care suferă de boala ficatului gras, studiile arată că funcția hepatică este îmbunătățită în urma consumului de nuci.
Avocado: protejează ficatul
Avocado este bogat în grăsimi sănătoase, iar studiile arată că avocado conține substanțe chimice care ar putea întârzia deteriorarea ficatului. Este de asemenea bogat în fibre care ajută la controlul greutății corporale.
Lămâi/Lămâi verzi: au rol antiinflamator și antioxidant
Citricele conțin o cantitate ridicată de vitamina C și flavonoizi, niște antioxidanți puternici care reduc inflamația, stresul oxidativ și cresc imunitatea organismului.
Unii dintre acești flavonoizi scad acumularea de grăsimi la nivelul hepatic, iar alții stimulează capacitatea de protecție împotriva stresului oxidativ la nivel hepatic.
Mere: stimulează detoxifierea ficatului
Polifenolii din mere mențin nivelurile de grăsimi de la nivel hepatic sub control. Merele conțin pectină și acid malic care ajută la înlăturarea toxinelor și substanțelor carcinogene. Merele au proprietăți antiinflamatorii care protejează împotriva acumulării de grăsimi la nivel hepatic.
Republica BIO
Artizani de sănătate
Ruxi şi Laur, Republica BIO
Copyright Republica BIO
Sursele noastre:
- https://www.livestrong.com/article/286438-the-effect-of-lemon-juice-on-liver-function/
- https://www.livestrong.com/article/346836-benefits-of-garlic-on-liver/
- https://www.healthline.com/nutrition/11-foods-for-your-liver#section3
- https://www.news18.com/news/indiwo/food-indiwo-5-foods-to-keep-your-liver-ever-young-and-healthy-1601563.html
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/323915.php
Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.
TAG-uri: