Despre tulsi sau busuiocul sfânt - beneficii și proprietăți
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Busuiocul Sfânt (Ocimum tenuiflorum/Ocimum sanctum L.), cunoscut și sub numele de „tulsi” în hindu, este o plantă originară din Asia de Sud-Est, utilizată pe scară largă în medicina alternativă.
Rădăcinile sale, frunzele de culoare verde pal, tulpinile de păr, florile mici tubulare violete sau albe și semințele ajută la vindecarea afecțiunilor într-un mod natural, în religia hindusă planta fiind atât un simbol religios, cât și un prețuit remediu medical.
Tulsi, Busuioc sfânt – Valori nutriționale
Considerat „regina ierburilor”, tulsi sau busuiocul sfânt conține substanțe nutritive importante pentru sănătate precum vitamine, minerale și fitonutrienţi.
Planta este o sursă excelentă de clorofilă și minerale precum calciu, fier, zinc, mangan, fosfor. Frunzele de busuioc sfânt abundă în vitamina C, vitamine liposolubile (A și K) – depozitate în anumite organe și utilizate la nevoie – ca de altfel, în compuși activi precum acid ursolic, linalol, carvacrol, acid rosmarinic, luteină, estragol și zeaxantină.
Vitamina C, A, fitonutrienții și uleiurile esențiale din tulsi sunt considerați excelenți antioxidanți, protejând organismul de îmbătrânirea prematură – legată de apariția bolilor (obezitate, inflamație, boli cardiovasculare, diabet, etc.).
Una dintre cele mai eficiente metode de a beneficia de proprietățile busuiocului sfânt este sub formă de ceaiuri sau suplimente naturiste.
Îmbunătățește starea psihică
Dintr-un articol publicat în „Journal of Ayurveda and Integrative Medicine” reiese faptul că tulsi are proprietăți anxiolitice și antidepresive asemănătoare cu medicamentele din același spectru.
Toate părțile plantei acționează ca un adaptogen ce promovează echilibrul mintal și ajută corpul să se adapteze mai ușor la stres. În cazul stresului psihic, tulsi poate crește nivelul de anduranță, îmbunătăți metabolismul, scădea nivelul de stres resimțit în raport cu factorii externi și proteja țesuturile.
În plus, mai multe studii au raportat rezultate promițătoare cu privire la reducerea: stresului, disfuncționalităților sexuale, epuizării, tulburărilor de somn și pierderilor de memorie.
În acest sens, specialiștii ayurvedici recomandă consumul zilnic al ceaiului de tulsi împotriva anxietății, stresului și depresiei. Nu conține cafeină, este aromat, conferă o stare de liniște interioară și limpezește mintea.
Tonic natural pentru organism
Deși este un adaptogen puternic ce calmează stările de neliniște și anxietate, tulsi conferă, în același timp, vitalitate și energie. Vitaminele și mineralele din plantă servesc drept tonic natural, stimulând și energizand corpul pe întreg parcursul zilei.
Bogat în antioxidanți, busuiocul sfânt protejează organismul de acțiunea nocivă a radicalilor liberi, de toxinele și substanțele chimice dăunătoare cu care venim în contact zi de zi.
De asemenea, curele cu tulsi pot preveni bolile cronice. Fitocompușii din plantă măresc activitatea antioxidantă, influențând în mod pozitiv manifestarea celulelor sănătoase și prevenind tipuri de cancer precum cel de ficat, plămâni, piele sau oral.
Adjuvant în diabet
Tulsi poate fi un veritabil adjuvant pentru ținerea sub control a glicemiei din sânge. Cercetările au demonstrat că administrarea frecventă a plantei poate preveni simptome ale diabetului precum luarea în greutate, hiperinsulinemia (exces de insulină în sânge), colesterolul crescut, rezistența la insulină și hipertensiunea.
Potrivit unui studiu efectuat la Universitatea de Agricultură și Tehnologie din Azad (India), administrarea frunzelor de busuioc sfânt a dus la scăderea glucozei din sânge cu 21 mm/dl în perioada dintre mese, cât și la scăderea acesteia după mese cu până la 15.8 mm/dl. Ceea ce se traduce în reduceri de 17.6% și 7.3%. La fel de surprinzătoare a fost și scăderea colesterolului, în timpul aceluiași tratament.
Un alt studiu publicat mai târziu în Revista de Etnofarmacologie a demonstrat că extractul din frunze de busuioc sfânt a redus glucoza din sânge cu până la 18% la rozătoarele cu diabet indus și cu peste 36% în cazul rozătoarelor normale.
Cu toate acestea, dacă ai prediabet sau diabet, discută cu medicul curant înainte de a consuma ceai de tulsi sau suplimente pe bază de tulsi, deoarece este posibil ca acestea să interacționeze cu tratamentul medicamentos.
Remediu împotriva colesterolului „rău”
Stimulând metabolismul, tulsi poate fi de un real ajutor în curele de slăbire, dar și în scăderea nivelului de colesterol din sânge. Potrivit unui studiu publicat în „CDN Natural Dispensary”, frunzele de busuioc sfânt au un impact pozitiv asupra colesterolului total, scăzând colesterolul LDL („rău”) și crescând colesterolul HDL („bun”).
Ajută la normalizarea cortizolului (benefic pentru hormoni, tiroidă)
Pe lângă ținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge, efectele hipoglicemice ale busuiocului sfânt pot fi datorate proprietății acestuia de a regla nivelul de cortizol -hormonul stresului produs de suprarenale – responsabil pentru declanșarea diabetului.
Efectele unui nivel ridicat de cortizol asupra corpului influențează funcția imunitară, densitatea osoasă, capacitatea de a învăţa, memoria, creșterea în greutate și apariția bolilor cardiace. De asemenea, în urma scăderii nivelului de cortizol prin suplimentarea cu tulsi, putem reduce anxietatea și stresul emoțional.
Antiinflamator în durerile articulare
Caracterul adaptogenic conferă plantei proprietăți antiinflamatoare și antioxidante ce pot servi persoanelor care se confruntă frecvent cu dureri articulare și pacienților diagnosticați cu artrită reumatoidă. Atât consumul de ceai sau suplimente pe bază de tulsi, cât și compresele aplicate local pot fi de ajutor în acest sens.
Pansament gastric
Ceaiul sau suplimentele pe bază de tulsi sunt un remediu alternativ și eficient pentru calmarea simptomelor unor afecțiuni stomacale precum ulcerul sau gastrita, dar fără efectele adverse supărătoare ale medicamentelor sintetice din același spectru.
Acest pansament gastric poate stimula în mod natural puterea de refacere a stomacului prin scăderea acidității stomacale, stimularea secrețiilor mucoasei stomacului, îmbunătățirea calității și prelungirea vieții celulelor mucoase.
Remediu împotriva leziunilor și infecțiilor
Proprietățile antibacteriene, antivirale, antifungice, antiinflamatorii și analgezice recomandă tulsi ca remediu eficient împotriva infecțiilor și leziunilor externe precum ulcere bucale, acnee, cicatrici cheloide și pronunțate.
Extractul obținut din frunzele busuiocului sfânt sporește abilitatea de tratare, dezinfectare, cicatrizare și contracție, accelerand vindecarea. Pentru îngrijirea rănilor, frunzele tulsi pot fi folosite sub formă de cataplasmă.
Precauții, contraindicații
Înainte de a introduce un supliment cu tulsi în dietă, este recomandat să cereţi sfatul medicului. Cu toate acestea, o sursă organică, de calitate superioară, este considerată, de regulă, sigură pentru consum, excepție făcând eventualele alergii la plantă. Până în prezent, nu există suficiente informații cu privire la consumul suplimentelor pe bază de tulsi la sugari, copii, femei însărcinate și femei care alăptează.
Maria, Republica BIO
Copyright Republica BIO
Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.