Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Stafide: beneficii și contraindicații
13.10.2021
Ruxi Comsa
21.549 vizualizări

Stafide în cozonaci, în plăcinta cu brânză, în fursecuri... Cu toții cunoaștem aceste mici bobițe pline de savoare și le apreciem gustul. Dar știați că acestea au și multiple și importante beneficii pentru sănătatea noastră?

Stafidele sunt niște mici doze concentrate de energie, vitamine și minerale, având un conținut nutritiv extrem de bogat. Acestea, printre altele, contribuie semnificativ la detoxifierea organismului și combat anemia.

Stafide – Beneficii / Proprietăți

Stafidele se obțin prin deshidratarea boabelor de struguri, proces care poate fi realizat natural, prin uscarea la soare, sau artificial. În general, procesul de deshidratare nu afectează cantitatea de antioxidanți conținută, ci, dimpotrivă, mărește concentrația acestora raportat la volum.

Oxidarea și caramelizarea zaharurilor din fruct în timpul acestui proces conduce la culoarea naturală maro închis a stafidelor, deși există și stafide aurii obținute din struguri care au o culoare deschisă galben-verzuie.

Conținutul fenolic (capacitatea antioxidantă) din stafide diferă în funcție de culoarea stafidelor, după cum urmează să vedem mai jos.

Stafide proprietăți:

- conțin zaharuri naturale care reprezintă o sursă de energie;

- au un conținut ridicat de fibre;

- sunt bogate în nutrienți esențiali precum potasiu, magneziu, calciu sau fier, dar și vitamina B6 sau K;

- nu conțin grăsimi și colesterol;

- nu conțin în mod natural gluten.

Stafide beneficii:

- detoxifiază organismul;

- combat anemia;

- ajută în lupta împotriva cancerului.

Stafide: rol în detoxifierea organismului

În medicina ayurvedică, apa cu stafide se utilizează pentru detoxifierea ficatului și intestinelor de foarte mult timp.

Antioxidanții din stafide ajută ficatul să funcționeze în mod adecvat și să-și îndeplinească în mod optim funcția de eliminare a toxinelor și reziduurilor în timp ce fibrele conținute de acestea stimulează tranzitul intestinal și contribuie la curățarea colonului și a intestinelor.

Consumul de apă în care au fost înmuiate stafide pe stomacul gol accelerează și mai mult acest proces. Stafidele conțin atât fibre solubile, cât și insolubile care stimulează tranzitul intestinal reducând riscul de constipație, dar prevenind în același timp și diareea.

Deși stafidele au mai multe calorii decât strugurii proaspeți, au și o cantitate mai mare de fibre raportat per gram. Astfel, 90 de grame de struguri conțin doar 1 gram de fibre, pe când 90 de grame de stafide conțin 7 grame! Adăugând stafide la gustări și deserturi, creșteți imediat cantitatea de fibre ingerată, ceea ce reprezintă un mare ajutor în procesele de digestie.

Stafide: rol în tratarea anemiei

Stafidele sunt bogate în fier și în complexul de vitamina B. Anemia cauzată de deficiența de fier poate fi tratată prin includerea unui pumn de stafide în dieta zilnică.

Acestea reprezintă de asemenea o bună sursă de cupru, un element nutritiv care e de asemenea necesar pentru producerea de globule roșii ale sângelui.

Stafide: rol în lupta cu cancerul

Stafidele, ca și alte fructe uscate precum prunele sau curmalele, au un conținut fenolic ridicat care are o capacitate antioxidantă extrem de mare. Iar antioxidanții contribuie semnificativ la protecția celulelor de degradarea cauzată de atacul radicalilor liberi.

Astfel, conform unui studiu recent, realizat în 2019, stafidele pot fi importante în protecția împotriva cancerului și mai ales a cancerelor care se dezvoltă la nivelul sistemului digestiv.

Prin includerea stafidelor în alimentația voastră, puteți crește nivelul de antioxidanți din organism și vă puteți proteja în același timp de daunele produse de radicalii liberi și chiar de cancer.

Cum se prepară stafidele?

Puteți consuma stafidele la micul dejun pentru o doză de energie încă de dimineață împreună cu musli, fulgi de ovăz, iaurt, în salate de fructe, budinci și alte dulciuri.

Stafidele se folosesc inclusiv în diverse preparate sărate, putând fi adăugate de exemplu la orezul cu curry.

Pentru a prepara apa cu stafide, aveți nevoie de 150 de grame de stafide și 2 căni de apă. Fierbeți apa și lăsați stafidele la înmuiat peste noapte în aceasta. Scurgeți în ziua următoare și încălziți apa ușor la foc mic. Beți apa pe stomacul gol. Luați micul dejun jumătate de oră mai târziu.  

Ce alegem? Stafide aurii sau stafide brune?

Studiile arată că stafidele aurii au cea mai ridicată capacitate antioxidantă și conținut fenolic dintre toate tipurile de stafide. Cu toate acestea, toate stafidele au un conținut ridicat de antioxidanți și alte elemente nutritive.


Ce contraindicații au stafidele?  

Stafidele, ca și alte fructe uscate, au un conținut ridicat de zaharuri și, de aceea, persoanele care suferă de diabet sau care consumă mai multe glucide zilnic ar trebui să fie atente la cantitatea de stafide pe care o adaugă în dieta lor.

Stafidele tratate cu dioxid de sulf pot agrava simptomele de astm și există riscul de reacții alergice la persoanele cu sensibilitate la sulf. Prin urmare, citiți cu atenție eticheta pentru că, în mod normal, se menționează pe aceasta dacă fructele uscate au fost tratate sau nu cu dioxid de sulf. Stafidele uscate în mod natural la soare pot reprezenta însă cea mai sigură alegere în cazul persoanelor care suferă de astm sau alergii.

Ruxi, Republica BIO
Copyright Republica BIO

 

Sursele noastre:

  1. From treating Anaemia to blood pressure: 5 benefits of raisins
  2. Are Raisins Good for You? 5 Surprising Benefits
  3. Dried Fruit Intake and Cancer: A Systematic Review of Observational Studies
  4. 7 Brilliant Raisin Water Benefits – Liver Detox & More
  5. Antioxidant capacity and phenolic content of grapes, sun-dried raisins, and golden raisins and their effect on ex vivo serum antioxidant capacity

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.