Artizani de sănătate
copiat
Spirulina Ecologica de Hawaii (400 mg) Republica BIO, 300 tablete (120 g)
%
Bautura din Cocos Biona, bio, 400ml
%
Chlorella bio de Hawaii (400 mg) Republica BIO, 300 tablete (120 g), ecologica
%
Seminte de Susan Bio Smart Organic 250g
%
Otet din Cidru de Mere nefiltrat Biona, bio, 750 ml
%
Seminte de dovleac Smart Organic, bio, 250 g
%
Coşul meu
Beneficiile dovedite stiintific ale uleiului de cocos asupra sanatatii

Beneficiile dovedite stiintific ale uleiului de cocos asupra sanatatii

 

Uleiul de cocos este considerat, pentru proprietățile lui, un superaliment și peste 1500 de studii publicate până în prezent dovedesc că este unul dintre cele mai sănătoase alimente naturale care există în lume în momentul de față. Uleiul de cocos este utilizat nu doar ca și aliment, ci și ca produs dermatocosmetic sau pentru îngrijirea părului.

Uleiul de cocos, ca și produs alimentar, a fost denigrat în trecut deoarece conține grăsimi saturate. De fapt, uleiul de cocos reprezintă cea mai bogată sursă de grăsimi saturate cunoscută, aproape 90% dintre acizii săi grași fiind saturați. Numeroasele studii recente atestă însă faptul că aceste grăsimi nu sunt nocive, ci, dimpotrivă, sunt foarte benefice și promovează sănătatea cardiovasculară, ba chiar ne ajută să slăbim. 

De ce este uleiul de cocos atât de sănătos?

Deoarece conține un tip special de grăsimi saturate, respectiv trigliceride cu lanț mediu care sunt metabolizate diferit. Printre acestea, se numără: acidul caprilic, acidul lauric și acidul capric. Acești acizi grași sunt ușor digerabili, au proprietăți antimicrobiene și antifungice și se duc direct la ficat din tractul digestiv unde sunt utilizați ca o sursă imediată de energie sau transformați în așa-numitele ketone care pot trata afecțiuni ale creierului, cum ar fi epilepsia sau boala Alzheimer.

Uleiul de cocos presat la rece nu conține colesterol și nici grăsimi nocive de tipul trans, pe care tot medicii și specialiștii în nutriție ne avertizează să le evităm.

Pentru toate beneficiile uleiului de cocos, experți în nutriție și chiar medici ne sugerează să consumăm ulei virgin, organic, presat la rece, nehidrogenat. 

Populațiile care consumă mult ulei de cocos virgin sunt mai sănătoase

Nuca de cocos este un fruct exotic în Europa, dar în unele părți ale lumii este un aliment de bază, consumat de generații la rând. Cel mai bun exemplu îl reprezintă populația de pe insula Tokelau din sudul Pacificului. Aceștia își iau peste 60% din caloriile consumate, chiar din nuca de cocos, și sunt cei mai mari consumatori de grăsimi saturate din lume. Membrii populației polineziene de pe insula Tokelau se bucură de o sănătate excelentă și nu suferă de boli cardiace.

Înapoi la cuprins

Ulei de cocos virgin, ecologic, presat la rece - beneficii

Accelerează arderea grăsimilor

Obezitatea constituie în prezent una dintre cele mai mari probleme de sănătate din lume. Deși unele persoane cred că, pentru a slăbi, e important doar să reducă numărul de calorii, și sursa caloriilor consumate este importantă. Suntem ceea ce mâncăm și alimente diferite influențează în mod diferit corpul nostru și producția de hormoni. Trigliceridele cu lanț mediu din uleiul de cocos pot crește arderile de energie în comparație cu cele cu lanț lung. Conform unui studiu, 15-30 de grame de acizi grași cu lanț mediu cresc consumul de energie zilnic cu 5, respectiv cu aproximativ 120 de calorii pe zi.

Este remediu pentru boala Alzheimer

Boala Alzheimer reprezintă cea mai uzuală cauză de demență la nivel global și apare de obicei la persoanele în vârstă. Digestia acizilor grași din uleiul de cocos de către ficat conduce la producția de ketone – o sursă de energie rapidă pentru creier. Ketonele furnizează energie creierului fără a fi nevoie de insulină pentru a transforma glucoza în energie. Studii recente arată că, pentru a procesa glucoza și a furniza energie celulelor nervoase de la nivelul creierului, acesta produce insulină proprie. Deoarece creierul unei persoane care suferă de Alzheimer și-a pierdut capacitatea de a produce propria insulină, ketonele din uleiul de cocos virgin creează o sursă alternativă de energie suplinind această funcție. Doza recomandată ar fi de 2 lingurițe pe zi luate împreună cu mâncarea pentru a îmbunătăți funcția cognitivă. Conform unui studiu din 2006, consumul de trigliceride cu lanț mediu ca cele din uleiul de cocos conduce la îmbunătățirea rapidă a funcției cognitive la pacienții cu forme ușoare de Alzheimer.

Uleiul de cocos protejează inima (protecție cardiovasculară)

Colesterolul este o substanță asemănătoare cerii care se regăsește în celule și care contribuie la formarea de celule vitale. Colesterolul circulă prin fluxul sangvin atașate de proteine cunoscute ca lipoproteine. Există lipoproteine cu densitate redusă (LDL) și cu densitate ridicată (HDL). Nu tot colesterolul este nociv și creează probleme. HDL reprezintă colesterolul „bun” care trebuie crescut, iar LDL este colesterolul „rău” pe care trebuie să-l reducem. Dacă există prea mult colesterol în corp, excesul continuă să circule prin sânge. LDL-ul care circulă constant prin sânge va penetra în cele din urmă pereții vaselor de sânge unde formează plăci de colesterol și îngustează vasele de sânge, uneori până la punctul în care este blocat fluxul de sânge. Uleiul de cocos, datorită nivelului ridicat de acid lauric, stimulează producția de colesterol de tip HDL care ajunge la ficat unde este descompus, fără a afecta vasele de sânge. Există numeroase studii care confirmă că uleiul de cocos crește producția de colesterol „bun” și, prin urmare, că reduce riscul de afecțiuni cardiace. Consumă 1/2 – 1 linguriță pe zi de ulei de cocos pentru a beneficia de acest efect. 

Uleiul de cocos combate inflamațiile

Uleiul de cocos pare să aibă un efect direct de suprimare a substanțelor chimice responsabile pentru apariția inflamației. Studiile realizate arată că, de exemplu, polifenolii din uleiul de cocos au rol antiinflamator și antioxidant, reducând efectele artritei. Spre deosebire de medicamentele cu rol antiinflamator care majoritatea au efecte secundare, printre care afecțiuni gastrice etc, uleiul de cocos nu are niciun efect secundar.

Inflamația acută prezentă în cazul artritei este responsabilă pentru disconfortul și redoarea care pot fi calmate prin efectele antiinflamatorii ale uleiului de cocos. Masează articulația dureroasă cu puțin ulei de cocos de 1-2 ori pe zi pentru a reduce din inflamație, dar consumă și intern ulei de cocos pentru eficacitate maximă.

Detoxifiază-ți organismul cu ulei de cocos

Aproape 50% dintre acizii grași conținuți în uleiul de cocos sunt reprezentați de acidul lauric. Când uleiul de cocos este digerat cu ajutorul enzimelor, se formează o monogliceridă numită monolaurină. Atât acidul lauric, cât și monolaurina pot distruge agenți patogeni precum bacterii, viruși și ciuperci. De exemplu, studiile arată că aceste substanțe pot distruge stafilococul auriu (o bacterie foarte periculoasă) și candida.

Acizii grași și substanțele rezultate în urma descompunerii lor pot contribui la eliminarea agenților patogeni, având rol antiviral, antibacterian și antifungic.

Înapoi la cuprins

Uleiul de cocos ajută la reducerea grăsimii abdominale

Uleiul de cocos ajuta la reducerea grasimii abdominale

Sunt multe studii care dovedesc acțiunea benefică a consumului acestei grăsimi naturale pentru reuderea stratului adipos în exces. Uleiul de cocos pare să fie eficient în special în ce privește reducerea grăsimii din zona abdominală. Aceasta este cea mai periculoasă formă de grăsime deoarece se fixează în jurul organelor interne din cavitatea abdominală. Un studiu realizat asupra unui grup format din 40 de femei care prezentau obezitate abdominală a arătat că suplimentarea dietei cu 30 ml de ulei de cocos pe zi a condus la reducerea semnificativă atât a indicelui de masă corporală, cât și a circumferinței taliei după o perioadă de 12 săptămâni.

Conform unui alt studiu realizat pe un grup de 20 de bărbați care sufereau de obezitate, s-a observat o reducerea a circumferinței taliei cu 2,86 cm după 4 săptămâni în care au consumat 30 ml de ulei de cocos pe zi.

Deși la prima vedere aceste cifre nu par impresionante, e demn de notat că persoanele incluse în studiu nu au efectuat nicio modificare în dieta lor, nu au redus numărul de calorii consumate și nici nu au fost supuse unui alt tratament pentru scăderea în greutate. Au slăbit pur și simplu, îmbrățisând dieta cu ulei de cocos. S-a dovedit că o grăsime naturală ajută procesul de eliminare a țesutului adipos în exces. Iată deci, ulei de cocos, pentru slăbit! Atenție, cifrele de mai sus nu sunt valabile atunci când uleiul de cocos este folosit ca grăsime pentru gătit, ci ca ingredient crud, aliment nutritiv, cu uz intern.

Are efecte anti-imbatranire, mai ales pentru piele

Uleiul de cocos, foarte bun datorită conținutului bogat în antioxidanți, prezintă proprietăți anti-imbatrânire deosebite fiindcă este bogat în vitamina A și vitamina E, vitamine care întârzie procesul de îmbătrânire. Oxidarea constituie principalul motiv pentru îmbătrânirea pielii, iar uleiul de cocos poate reduce efectul nociv al radicalilor liberi. Deoarece conține și antioxidanți eficienți, și acid ferulic, contribuie la estomparea ridurilor fine și a petelor de vârstă, conferind luminozitate și prospețime tenului, fiind un excelent tratament natural care menține pielea tânără mai mult timp.

Pe timp de vară, uleiul de cocos aplicat pe piele după expunerea la soare poate reduce arsurile și poate calma pielea iritată, prin propietățile sale hidratante, cicatrizante și care grăbesc vindecarea pielii expuse la soare. 

Uleiul de cocos ajută la menținerea densității osoase

Calciul și magneziul sunt importante pentru dezvoltarea de oase puternice și menținerea rezistenței osoase. Uleiul de cocos ajută corpul să absoarbă calciu și magneziu și totodată previne osteoporoza.

Osteoporoza face ca oasele să devină mai friabile și, prin urmare, mai usor de fracturat. Fracturile cauzate de osteoporoză sunt mai frecvente decât cazurile de infarct sau de cancer mamar. Osteoporoza apare de obicei la persoanele vârstnice. Trei linguri de ulei de cocos consumat zilnic pot contribui la prevenirea osteoporozei.

Menține sănătătea glandei tiroide, cu ulei de cocos

Proprietățile uleiului de cocos servesc la buna funcționare a glandei tiroide, cresc rezerva de energie a organismul și stimulează metabolismul, aspecte utile atunci când dorim să slăbim. Uleiul de cocos susține funcția tiroidiană cu rol în procesarea vitaminelor și mineralelor, producția hormonală și dezvoltarea sănătoasă la copii.

Afecțiunile tiroidiene conduc la diverse simptome, cum ar fi căderea părului, piele uscată, oboseală, sensibilitate la frig, constipație, creștere în greutate sau depresie. Există numeroase medicamente pentru reglarea activității tiroidei, dar majoritatea prezintă diverse efecte secundare nocive pentru organism. Uleiul de cocos poate corecta dezechilibrele din funcționarea tiroidei, de exemplu scade sensibilitatea la frig crescând temperatura corporală, reduce căderea părului, asigură o mai bună hidratare a pielii și întărește sistemul imunitar, ajutând la funcționarea optimă a organismului.

Uleiul de cocos are proprietăți antifungice și antimicrobiene

Trigliceridele cu lanț mediu care se regăsesc din abundență în uleiul de cocos sunt deosebit de eficiente antifungicide – combat diversele micoze ale pielii. Pe scurt, pot pătrunde în membrana ciupercii, conducând la distrugerea acesteia și, prin urmare, la cea a ciupercii. Este important să continui cu aplicarea uleiului de cocos până când dispar toate simptomele. De asemenea, uleiul de cocos distruge microbii, acidul lauric în special fiind responsabil de acest rol antimicrobian.

Este ideal în lupta cu candidoza

Candidoza apare în urma proliferării în exces a unei ciuperci numite Candida albicans. Candida trăiește în mod normal în gură, în gât, în zona organelor genitale și a tractului intestinal fără a ne afecta negativ. Însă atunci când această ciupercă se înmulțește în mod dezechilibrat, poate afecta sănătatea, putând conduce la oboseală, dureri abdominale, tuse etc. Conform studiilor, uleiul de cocos conține acizi grași care prezintă puternice proprietăți antimicrobiene și antifungice, stimulează activitatea sistemului imunitar, reduc dezvoltarea în exces a candidei și readuc echilibrul în corp. 

Uleiul de cocos ajută la restabilirea echilibrului hormonal

Consumul de alimente bogate în acizi grași cu lanț mediu cum sunt cei din uleiul de cocos permit un mai bun control al producției de hormoni. Corpul are nevoie de diverși acizi grași pentru a produce hormoni, inclusiv acizi grași saturați și colesterol. Aceste grăsimi sunt precum niște cărămizi din care se construiesc hormonii, dar de asemenea reduc inflamațiile, stimulează metabolismul și scăderea în greutate. Prin susținerea funcției tiroidiene, uleiul de cocos ajută la reglarea producției hormonale.

Înapoi la cuprins

Alese pentru tine:
Ulei de cocos Republica BIO 500 ml, extravirgin, presat la rece, bio Ulei de cocos Republica BIO 500 ml, extravirgin, presat la rece, bio
Top
49 Recenzii
Ecologic
în stoc
49,31 lei
Descriere • Ulei de cocos extravirgin, presat la rece, nerafinat, neinalbit, neaditivat si neincalzit, certificat ecologic. • Produs in Filipine, din pulpa proaspata de nuca de cocos organica. •...
Ulei de cocos Republica BIO 280 ml, extravirgin, presat la rece, bio Ulei de cocos Republica BIO 280 ml, extravirgin, presat la rece, bio
Top
42 Recenzii
Ecologic
în stoc
31,04 lei
Descriere • Ulei de cocos extravirgin, presat la rece, nerafinat, neinalbit, neaditivat si neincalzit, certificat ecologic. • Produs in Filipine, din pulpa proaspata de nuca...
Ulei de cocos Republica BIO 1550 ml, extravirgin, presat la rece, bio Ulei de cocos Republica BIO 1550 ml, extravirgin, presat la rece, bio
Top
31 Recenzii
Ecologic
în stoc
113,68 lei
Descriere • Ulei de cocos extravirgin, presat la rece, nerafinat, neinalbit, neaditivat si neincalzit, certificat ecologic. • Produs in Filipine, din pulpa proaspata de nuca...
Ulei de cocos Dragon Superfoods extravirgin, presat la rece, bio 300 ml
Hot
1 Recenzii
Ecologic
în stoc
26,23 lei
Descriere • Nuca de cocos este un antioxidant natural, intareste sistemul imunitar si ajuta organismul sa lupte cu virusii si bacteriile. • Indicat si celor...

Uleiul de cocos, ingredient în cosmetică

Uleiul de cocos in cosmetica

Multiple beneficii pentru ten

Există două elemente care mențin pielea suplă și în același timp îi asigură fermitate: colagenul și elastina. Colagenul este cel care dă pielii fermitatea, în timp ce elastina îi conferă suplețea. Producția de colagen scade o dată cu înaintarea în vârstă și astfel se formează ridurile, iar producția de elastină este stopată complet. Componentele biologic active ale uleiului de cocos (cum ar fi anumiți acizi grași) ajută pielea, fixează mai bine fibrele de colagen între ele și de aceea ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor. Același principiu este valabil și în cazul ridurilor fine. Uleiul de cocos protejează epiderma și de razele periculoase ale soarelui, blocând peste 20% din ultravioletele nocive. Aplică pe față de două ori pe zi și masează ușor până la absorbția completă în piele pentru a estompa ridurile și a avea un ten luminos și întinerit. Sau, prepară o mască de față simplă, cu ulei de cocos și spirulină, pentru a-I combina beneficiile cu cele ale altui superaliment nutritiv. Profită de acest tratament întineritor o dată pe săptămână, și-i vei descoperi eficacitatea.

Ulei de cocos, produs cu multiple beneficii și pentru păr

Acizii grași din uleiul de cocos fac mai mult decât să dea părului strălucire și un aspect sănătos. Aceștia previn despicarea firelor de păr. Bogat în acizi grași cu rol protector care aderă ușor la keratină, principala proteină a părului, uleiul de cocos aplicat zilnic la vârfurile firelor de păr poate reduce ruperea părului. Aplică o cantitate mică și doar la vârfuri, mai ales în cazul în care părul este gras. Sau, aplică o mască de păr cu ulei de cocos: după ce l-ai spălat bine, masează-ți bine părul uscat cu ulei de cocos, apoi înfășoară-l cu un prosop curat și stai așa chiar peste noapte. Dacă nu poți peste noapte, încearcă să reziști cât poți de mult, apoi spală-te din nou cu șamponul tău preferat.

Uleiul de cocos are bineînțeles beneficii pentru corp

În locul loțiunii de corp obișnuite, folosește ulei de cocos. Acesta are proprietăți hidratante extraordinare asociată cu o capacitate de penetrare în piele foarte mare. Uleiul de cocos ajută la refacerea epidermei. Aplică după duș sau baie, pe pielea ușor umedă, într-un strat subțire. Vei constata că în doar 1-2 minute, uleiul de cocos se absoarbe în piele, iar aceasta nu rămâne uleioasă.

Înapoi la cuprins

Uleiul de cocos, folosit în gospodărie

Uleiul de cocos folosit in gospodarie

Uleiul de cocos curăță rugina

Obiectele metalice, cum ar fi foarfeci, cuțite etc., pot rugini după o vreme în contact cu oxigenul din aer. Pentru a elimina petele de rugină, împrăștie un strat subțire de ulei de nucă de cocos peste zona ruginită. Lasă timp de 1-2 ore și apoi toarnă apă caldă peste ulei șterge cu o cârpă moale.

Soluție pentru lustruit mobila, cu ulei de cocos

Majoritatea soluțiilor din comerț pentru curățarea mobilei le acoperă cu un strat subțire de substanțe chimice artificiale care dă strălucire lemnului, dar pentru un interval scurt de timp. Uleiul de cocos, pe de altă parte, pătrunde în lemn și îi conferă luciu pentru mai mult timp, iar aspectul este mult mai natural.

Păstrează cuțitele blender-ului mai mult timp ascuțite... cu ulei de cocos!

Curăță bine blenderul sau alte electrocasnice de bucătărie. Aplică un strat subțire de ulei de cocos peste lamele blenderului sau ale râșniței de cafea pentru ca acestea să fie tăioase și să funcționeze bine mai mult timp.

Folosește ulei de cocos în loc de polish pentru mașină

Uleiul de cocos dă interiorului mașinii luciul pe care aceasta îl are când este nouă, fie că e vorba de bordul mașinii sau de banchete în cazul în care sunt tapisate cu piele. Poți aplica ulei de cocos și la exteriorul mașinii, în loc de polish pentru a estompa zgârieturile. Uleiul de cocos respinge praful, are o aromă plăcută și este 100% natural, fiind soluția perfectă pentru a face să pară mașina ta ca nouă.

Înapoi la cuprins

Alte moduri inventive de întrebuințare pentru uleiul de cocos, ingredient alimentar și cosmetic

Uleiul de cocos poate fi folosit și la exterior, ca și cremă de corp, mască de păr etc. sau poate fi inclus în alimentația zilnică.

Deoarece are un punct de fum ridicat (punctul de la care se degajă substanțe toxice), uleiul de cocos poate fi utilizat la gătit, fiind un ulei recomandat inclusiv pentru alimentele preparate termic.

Folosește uleiul de cocos virgin ca și înlocuitor pentru unt

Ce zici de o felie de pâine dimineața unsă cu ulei de cocos și cu o lingură de dulceață de vișine? Sau cu miere și scorțișoară?

Sau de o delicioasă ciocolată de casă din o jumătate de ceașcă de ulei de cocos, o jumătate de ceașcă de cacao, 3 linguri de miere și o jumătate de linguriță de extract de vanilie? Încălzește puțin uleiul de cocos pe foc, adaugă restul ingredientelor, amestecă totul bine, toarnă într-o formă pentru ciocolată sau într-o tăviță și lasă la frigider până se întărește.

Ulei sau unt de cocos?

Uleiul din nucă de cocos și untul de cocos sunt două produse diferite, deși au o sursă comună. Uleiul de cocos este extras din pulpa nucii de cocos (uscată sau proaspătă) sau din lapte de cocos proaspăt. Untul de cocos este obținut prin mărunțitea pulpei de cocos proaspete până la consistența unui piure. Cele două produse diferă deci ca și consistență, gust, aromă, proprietăți, mod de consum sau folosire și chiar preț.

 

Pe curând, cu alte lucruri utile despre uleiul de cocos!

Ruxi, pentru Republica BIO

Înapoi la cuprins

Surse:

http://ajcn.nutrition.org/content/early/2010/01/13/ajcn.2009.27725.abstract
http://ajcn.nutrition.org/content/34/8/1552.short
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/
http://everydayroots.com/coconut- oil-uses

 

Copyright Republica BIO

Pușculița BIO

Abonează-te la gazeta Republicii BIO şi vei primi 200 BIObani, pe lângă informații și oferte speciale pentru tine..

ATENȚIE! Vei primi BIObanii doar pentru o singură acțiune de înscriere la newsletter.

Citește despre programul de loialitate

Dacă ţi-a plăcut articolul ăsta, sigur te va interesa şi:

Comentarii

1
10:00 28.06.2018

1

Razvan Mottok
12:49 18.05.2018

Buna Daniel,
Te rugam sa faci comanda direct in pagina de produs: https://republicabio.ro/products/ulei-de-cocos-extravirgin-presat-la-rece-ecologic-1550ml.
Iti multumim pentru intelegere.
Maria de la Republica BIO

haramuz daniela
21:57 27.03.2018

as dori si eu prosusul ulei de cocos la1550 ml daca se poate

Maria
11:31 12.12.2017

Buna Petru, te rugam sa plasezi comanda direct in pagina de produs: https://republicabio.ro/products/ulei-de-cocos-extravirgin-presat-la-rece-ecologic-500ml.
Iti multumim pentru intelegere.
Maria, Republica BIO

Ciocani Petru
13:47 23.10.2017

Vreau 500 ml ulei de cocos la 45 lei

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.
}