Vezi sidebar
Ce este Intuitive Eating, noul trend alimentar?
29.05.2020
Ruxi Comsa
457 vizualizări

Acesta reprezintă o abordare a alimentației care te transformă pe tine în expertul cu privire la propriul tău corp și la semnalele de foame ale acestuia. În esență, reprezintă opusul unei diete tradiționale pentru că nu-ți impune reguli cu privire la ce să eviți și ce și când să mănânci. În schimb, te învață că tu ești cea mai indicată persoană pentru a lua aceste decizii.

Intuitive Eating este un stil alimentar care promovează o atitudine sănătoasă cu privire la alimentație și la imaginea corporală. Ideea de bază este că ar trebui să mănânci atunci când îți e foame și să te oprești când te-ai săturat. Deși hrănirea ar trebui să fie un proces intuitiv, pentru mulți dintre noi nu este.

Atunci când te bazezi pe nutriționiști și alți experți care să te îți spună ce, cum și când să mănânci, ideea acestui curent este că ajungi să ignori semnalele corpului tău și intuiția.

Pentru a mânca intuitiv, e posibil să fie nevoie să înveți din nou să ai încredere în corpul tău.

Pentru aceasta, trebuie să faci distincția între foamea fizică și cea emoțională:

Foamea fizică este nevoia biologică a organismului care te anunță că are nevoie de nutrienți prin semnalele sale fiziologice.

Foamea emoțională se referă la stări de anxietate, singurătate, tristețe, plictiseală care ne pot trezi pofta de mâncare, dar care nu e cerută de corpul nostru și care adesea duce la sentimente de vinovăție.

Termenul de Intuitive Eating a fost creat în 1995 de autorii Evelyn Tribole și Elyse Resch care și-au denumit astfel cartea publicată. Ideea de bază este că dietele nu funcționează și că schimbările stilului de viață și ale grijii față de propriul corp sunt mai importante pentru sănătatea noastră pe termen lung.

Acest trend se bazează pe 10 principii și a dus până în prezent la peste 100 de studii care îi demonstrează beneficiile. Există în momentul de față peste 950 de consilieri certificați în Intuitive Eating în 23 de țări.

Iată care sunt cele 10 principii care stau la baza acestui curent din domeniul nutriției:

 

Intuitive Eating - Video Republica BIO

 

1. Respinge ideea de dietă

Aruncă toate cărțile și articolele de ziare care îți oferă speranța deșartă că vei slăbi rapid, ușor și permanent. Renunță la ideea că ai putea descoperi o dietă nouă și mai bună sau un plan alimentar mai bine întocmit care să-ți permită să slăbești și să nu mai recuperezi apoi greutatea pierdută după ce închei dieta.

2. Onorează-ți foamea

Asigură corpului tău necesarul de energie și carbohidrați de care are nevoie pe plan biologic. În caz contrar, riști să generezi un impuls primitiv de a mânca în exces. Atunci când ajungi la momentul de foame excesivă, toate intențiile tale bune de a te alimenta moderat, conștient devin irelevante. Dacă vei învăța să răspunzi adecvat acestui prim semnal biologic, îți vei putea recăpăta încrederea în tine și în capacitatea de a mânca sănătos.

3. Fă pace cu mâncarea

Încetează să te mai lupți cu pofta ta de mâncare. Acordă-ți permisiunea necondiționată de a mânca. Dacă îți spui că nu ar trebui să consumi un anumit aliment, acest lucru te poate face să tânjești și mai mult după el și, adesea, să mănânci în exces. Când cedezi în cele din urmă tentației, atracția față de acel aliment a devenit atât de mare, încât vei mânca o cantitate foarte mare.

4. Elimină vocea din mintea ta care te judecă pentru cum mănânci 

Încetează să mai apleci urechea la vocea ta interioară care îți spune că, dacă mănânci alimente cu calorii foarte puține, te-ai purtat bine și rău pentru că ai mâncat o felie de tort de ciocolată. Această voce îți induce un sentiment de vinovăție și te împiedică să ai o relație pozitivă cu mâncarea.

5. Descoperă satisfacția de a mânca

Spre deosebire de japonezi care și-au făcut din plăcere unul din scopurile vieții sănătoase, noi uităm de unul dintre cele mai simple daruri ale vieții noastre – plăcerea de a mânca. Atunci când mănânci ceea ce vrei cu adevărat, într-un mediu primitor, plăcerea obținută reprezintă o sursă de energie care îți permite să te simți mulțumit de tine și satisfăcut. În acest mod, descoperi că nu e nevoie de mai mult decât cantitatea de hrană strict necesară organismului pentru a simți că te-ai săturat și a te putea opri.

6. Conștientizează-ți nivelul de sațietate

Ascultă semnalele corpului tău care îți spun că s-a săturat. Observă aceste semne care te anunță că nu-ți mai e foame. Ia o pauză la jumătatea mesei și observă gustul mâncării și nivelul tău de foame. Oprește-te atunci când simți că ești sătul.

7. Învață să-ți gestionezi emoțiile cu blândețe

Cu toții ne confruntăm pe parcursul vieții cu emoții și stări neplăcute precum anxietate, singurătate, plictiseală și furie. Și ne folosim uneori de mâncare pentru a ne liniști. Dar hrana nu va rezolva aceste stări. Te poate liniști pe moment, te poate distrage de la gândurile și emoțiile negative, dar nu va soluționa problema. Ba chiar, pe termen lung, mâncatul din rațiuni emoționale te poate face să te simți mai rău din cauza sentimentelor de vinovăție și de lipsă de control. În cele din urmă, va trebui să te confrunți cu sursa emoției tale.

8. Respectă-ți corpul

Renunță la a avea așteptări nerealiste cu privire la corpul tău. E greu să renunți la ideea de a ține regim atunci când ești nemulțumit și critic cu privire la formele și dimensiunile corpului tău. Tratează-ți corpul cu demnitate.

9. Observă diferența din corpul tău atunci când faci sport

Renunță la programele intensive de antrenament. E important să fii activ și să simți ce diferență produce acest lucru în corp. În loc să te concentrezi la numărul de calorii arse, mută-ți atenția asupra cum te simți când faci sport, de exemplu energizat. Acest lucru te poate determina ca, în loc să te culci la loc și să oprești soneria de la alarmă, să fii dispus să te dai jos din pat mai devreme dimineața pentru o sesiune de mers vioi pe jos.

 

Hot
Nou
În stoc
lipseşte momentan
Vânzare Accelerată
59,00 lei

 

10. Alege o alimentație care să-ți protejeze sănătatea

Fă alegeri alimentare sănătoase, gustoase și care să te facă să te simți bine. Nu uita că nu trebuie să ai o alimentație perfectă pentru a fi sănătos. Nu o să suferi brusc de un deficit alimentar sau nu o să-ți distrugi organismul dacă iei o dată o gustare sau o masă tip fast food sau cu mai multe grăsimi nesănătoase. Deci concentrează-te spre a avea cele mai multe mese sănătoase, nu 100%. Ce contează este ceea ce mănânci regulat de-a lungul timpului.

Ruxi, Republica BIO
Copyright Republica BIO

Surse:

  1. 10 Principles of Intuitive Eating
  2. A Quick Guide to Intuitive Eating

 

TAG-uri:

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.