Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Interviu Radio Guerrillla - Ciprian Stancu - fondator Republica BIO
11.04.2022
Laurentiu Gheorghiu
329 vizualizări

 

Interviu Radio Guerrillla - Video Republica BIO

4 aprilie 2022

Dobro: Povestea a fost așa: Bună dimineața, Ciprian Stanciu Stancu. Pardon fondatorul Republica BIO. Povestea a fost așa. Eu caut de foarte multă vreme chestii sănătoase. Eu de la natură n-am avut noroc de un metabolism "de-ăla Mega" să mănânci orice vrei tu și să rămâi şi așa mai departe. Și atunci, eu sunt puțin atent la ce mănânc și la ce bag în mine. Cu atât mai mult cu cât știu că anumite produse mai nou sunt aproape clar demonstrate ca fiind... ăăă... psihomodificatoare să zic așa. Adică ce mănânci şi microbiomul, poate să-ţi creeze stări depresive, poate să creeze tulburări mentale și așa mai departe. Ce căutam? De obicei mergeam, nu ştiu, recunosc prin Mega prin astea, mergeam, ce să iau? Că nu vreau să mai iau chipsuri și poate de astea, dar vrei un "comfort food" să stai la televizor. Şi luam din alea legume... dar acelea-s prăjite. Adică, da, nu sunt cu gluten, da ok, scumpe. Și într-o dimineață nu mai știu ce vorbeam noi, ce povesteam noi, şi mă sună o amică și zice: Dar tu nu știi de Republica BIO, că sunt la noi? Zic, nu știu ce e aia Republica BIO? Acum câteva luni. Târziu am aflat, nu? Ciprian.

Ciprian: De Sănăţele ai aflat destul de devreme.

Dobro: De brand de Republica BIO. De când este brandul?

Ciprian: Brandul e de opt ani.

Dobro: OK.

Ciprian: Deci ai aflat târziu.

Dobro: Am aflat foarte târziu. De ce?

Ciprian: Fie nu stai pe internet, fie noi n-am comunicat destul.

Dobro: Şi de ce zic că este senzațional? Pentru că este fără gluten. Este non GMO, nu? Este fără organisme modificate genetic. Toate ingredientele sunt mega bine controlate și nu... Cred că scrie pe ambalaj că nu sunt din China?

Dobro: Incredibil că aveți acest curaj. Produse non China. Pentru că: eu mai iau M&M iau tot felul de produse din astea: berberină etc și mă uit: alea din China nu-s ce trebuie. Asta este, sorry. N-ai ce să faci.

Ciprian: Da, nu pot să comentez foarte mult despre asta. Pot să spun doar că atunci când ne-am făcut produsele și noi ne-am făcut studiile în laborator și, într-adevăr, alte origini decât China au performat mult mai bine și au părut ingrediente mult mai curate. Acesta a fost motivul pentru care am îmbrățișat pentru întreg brandul valoarea asta. Nu vom aduce niciodată ingrediente China în produsele noastre.

Dobro: Ştii, mă gândeam înainte să vorbim acum și înainte să văd că e un succes brandul. Mă gândeam. Băi, n-are cum. Adică nu poți să iei, să fie vegane, ecologice fără OMG, fără ulei de palmier, neprăjite.

Dobro: Să faci niște snacks-uri super gustoase cu conținut caloric mic și să și merite business-ul. Adică cum? Şi să ai și prețul OK. Cum ați făcut? Vorbesc serios. Deci eu nu... Colegii mei pot certifica: eu nu laud aiurea un brand. Asta este un brand senzațional de fain.

Ciprian: Mulțumim mult. Acum răspunsul e destul de simplu. Depinde ca antreprenor cât de repede vrei te îmbogățești. Și totul se reflectă în prețurile produselor. Da, e un produs ale cărui inputuri sunt scumpe pentru că trebuie certificate trebuie trimise în laborator fiecare ingredient, dar totul se reduce la prețul de vânzare. Dacă pui un preț de vânzare accesibil atunci ai șansa ca acest concept să devină mass market. Dacă-l faci doar pentru câțiva, doar pentru elite sau pentru cei care sunt care sunt "obligați" să mănânce produsele astea.

Dobro: Deci trebuie să îl faci scump.

Ciprian: Intoleranți, şi aşa mai departe. Da. Atunci o să ai o bază mică de cumpărători și business-ul va fi mic.

Dobro: Şi trebuie să faci scump. Tocmai din acel motiv. Vineri am fost la Farmacia Tei și eu, imi iau maca, de exemplu, și m-am dus acolo și am văzut că acolo, cum iei colțul, imediat pe stânga e raftul cu "prafuri". Cu tot felul, ashwagandha, cu de toate. Și am văzut că și voi sunteți mega bine reprezentați acolo. Maca, psyllium, toate...

Ciprian: Așa am început, de fapt. Noi am început cu.... Am început ca brand specializat cu super foods și am fost primii din România și puținii din Europa care am adus spirulina și chlorella din Hawaii. Credeți sau nu, aduceam spirulina și chlorella cu avionul din Hawaii în Germania unde ambalăm pulberile respective. Însă ne-am dat seama că piața de produse super specializate cum sunt acestea, maca - maca consumă mai puțin de unu la sută din populație, ne-am dat seama că trebuie să scoatem conceptul ăsta din zona de nișă și să-l aducem în niște produse mass market. Și ne-am gândit câțiva ani care sunt cele mai adânc înrădăcinate obiceiuri? Obiceiul de snaking. OK. Vrei sau nu vrei, între mese ți se face foame. Şi atunci când ți se face foame, dacă la nivel de pregătirea mesei poți să controlezi ceva, nu ştiu, la micul dejun poți să îți faci niște cereale sănătoase sau la prânz poți să mănânci o salată, între mese opțiunile sunt extrem de limitate iar majoritatea snaks-urilor sunt pe bază de grâu, făină de grâu, da? Care sunt pline de gluten. Glutenul este unul dintre cei mai puternici inflamatori. Și-am zis OK, haideți să mergem în zona asta de snaking, și doi ani ne-a luat să lucrăm aceste rețete de sănăţele. Fără gluten și toate atributele pe care tu le-ai spus deja.

Dobro: Cine a fost? Tu ești cu sănătatea? Ești responsabil cu sănătatea, ca să zic așa?

Ciprian: Îmi place să cred că da.

Dobro: Pentru că trebuie să fii atent, la cum am văzut eu că sunt produsele făcute, să nu aibă nicio... nimic nesănătos practic în ele, cineva trebuie să fie, hai să exagerez un pic, fanatic cu sănătatea.

Ciprian: Da, noi folosim termenul de "sectant".

Dobro: Aha. Deci ceva mai fin.

Ciprian: Sectanți cu sănătatea. Da, sunt atent la toate, la toate aspectele acestea și, într-adevăr, nu suntem genul de business care merge, ia o rețetă din fabrică și o pune pe piață. Și facem "reaserch" îndelung pentru că avem o bază mare de clienți. Avem peste 50.000 de clienți care cumpără în mod recurent de la noi, da, și ne permitem având o relație foarte apropiată cu ei, ne permitem să vorbim despre alimentația lor, alimentația copiilor lor. Ce anume le face bine, ce le face rău și să-i ferim de lucrurile care pot să facă rău.

Dobro: Este trist că foarte puțini, extrem de puțină lume este preocupată de sănătatea mâncării, să zic așa. Adică eu mai ascult așa podcast-uri de prin afară. Dincolo, cel puțin în lumea cercetătorilor, toată lumea știe că glutenul este inflamator. Că pâinea rafinată, făina rafinată este inflamatorie. Că dimpotrivă, făina integrală are componentele alea pe care le scoți la rafinare, mustăcioarele, cojile, etc, care sunt antiinflamatorii și că de aia pâinea integrală este mai ok. Că microbiomul este extrem extrem de important pentru sănătatea întregului corp. Și voi faceți asta cumva ca niște părinți, așa. Adică nu trebui să vă bateți voi capul, dar vă dăm ceva sănătos și foarte foarte bun ceea ce e senzațional. Crănţănelele alea pe mine mă sparg, alea cu naut și linte. Aşa ceva nu există. Dar pot să mă îngraş de la ele? Dacă exagerez dacă mănânc trei patru pungi...

Ciprian: Ce am cam introdus.... Într-adevăr, răspunsul este: da, te poți îngrășa de la ele. Ce am introdus nou este conceptul de controlul porțiilor. Trebuie să te oprești. Vedem snacksuri la 100, 120, 150 de grame punga și la snaksuri asta e problema, ăsta este obiceiul nostru ca oameni: să terminăm ce am început.

Dobro: Da, te ții de treabă. Cum e românul așa mai....

Ciprian: Nu, nu cum e românul, nu, nu. Nu îmi place să vorbesc urât despre obiceiurile noastre ca români pentru că sunt universale. Suntem oameni și cam toți oamenii au această... și olandezului și neamțului e greu să se oprească.

Dobro: Ai deschis punga, o mănânci.

Ciprian: Observând obiceiul ăsta am zis: OK, unde unde ne oprim cu gramajul? Şi ne-am oprit la 40 de grame pentru că asta considerăm că este un snack și un aport caloric suficient pentru un snack. Și într-adevăr, dacă le-ai menționat pe cele cu năut, da, sunt niște rețete foarte greu de făcut. Avem rețeta cu naut și rețeta cu mazăre, sunt extrem, extrem de greu (de făcut). Procesul de procesul de producție (este) extrem de laborios. Să faci din făină de naut sau făină de mazăre, să faci niște chipsuri care au exact gustul chipsurilor prăjite.

Dobro: Și nu-s prăjite.

Ciprian: Sănăţelele nu sunt prăjite. Sunt doar puse în niște forme încălzite. Fără niciun fel de lichid, fără ulei.

Dobro: De la cuptor, cum ar veni. Senzaționale.

Dobro: Care este preferata ta?

Ciprian: Năutul.

Dobro: Sunt senzaționale.

Dobro: Și? Cum merge businessul?

Ciprian: Vedem un grad de adopție neașteptat de mare în anumite canale. Ai menționat farmaciile. Au fost primele care ne-au susținut foarte tare. Şi câteva lanțuri de cafenele. Cred că se întâmplă asta în fiecare business: există acei "early adopters". Oameni deschiși la minte care zic: OK, categoria de snaking este așa cum este, în momentul ăsta, nu foarte sănătoasă. Și iată un brand care vine cu o propoziție de snaking sănătos. Haideți să încercăm să-i ajutăm.

Dobro: Nice.

Ciprian: Exact asta este ceea ce vedem din partea unor lanțuri de farmacii și al unor lanțuri de cafenele. Iar în momentul ăsta suntem în câteva sute de locații ceea ce e un început bun.

Dobro: Pandemia v-a descentrat un pic? Ca pe toată lumea? 

Ciprian: Pot să spun că noi și, în general, industria noastră a fost privilegiată de pandemie pentru că oamenii odată cu pandemia au înțeles că trebuie să facă ceva mai mult pentru sănătate și au înțeles că sănătatea este extrem de fragilă și tot ce facem în fiecare zi contribuie la o sănătate mai bună. De-asta, vânzările noastre în pandemie au crescut foarte mult. Se mențin acum într-un trend puternic crescător după pandemie pentru că eu cred că psihologic s-a întâmplat ceva în rândul oamenilor. Au înțeles că e mai ieftin să mănânci sănătos decât să tragi de o boală cronică peste câțiva ani.

Dobro: Așa este. Aveți foarte foarte multe produse. Dacă vă uitați pe site, pe republicabio.ro, găsiți acolo... deci toate, toate... O să încerc să fac o comandă, pentru că pe unele nu le am încercat. Am avut, trebuie să recunosc, am avut de la voi o... fiecare dintre noi a primit câte o cutie de asta mare cu foarte multe produse și efectiv m-am îndrăgostit atunci. Deci sunt senzaționale și când știi că sunt sănătoase și toate astea.... uuu. Tendința este un pic să exagerezi zicând: aaa, pai dacă-s sănătoase, let's digg in și evident că nu e bine. Dar reușești să îți potolești și craving-ul de snacksuri așa.

Ciprian: Da asta a fost... Asta a fost una.... O altă idee de la care am pornit am zis: facem doar snacksuri sărate sau să facem și dulci? Și aici la dulce este "tricky" pentru că, în general, dulcele e asociat cu foarte multe kilocalorii. Dar cred că am reușit cu rețetele pe care le-am făcut de sănătele dulci să îți potolim acest craving de dulce și să nu te îndopi cu kilocalorii așa cum se întâmplă în cazul alternativelor.

Dobro: Păi, hai să îți faci și un cadou: o cutie cu toată gama de sănăţele acelea să cunoască și lumea lucrul ăsta. Întrebarea este dacă nu ar fi venit de la sănătate sau sărăţele de la ce ar fi venit Sănăţele? Am mai avut tema asta. Aveți tot felul de chipsuri, de mini crackers, de tortilla cu sare, covrigei din făină de grâu. E greu integral sau...?

Ciprian: Pe site-ul Republica BIO, vindem și produse ale altor altor producători. În afară de asta brandul Republica Bio e reprezentat de vreo 60 de produse, dintre care vârful de gamă și cele mai noi sunt Sănăţelele.

Dobro: Spirulina asta din Hawaii e specială? Spirulina e din...

Ciprian: E o algă.

Dobro: E o algă, este? Care cică e foarte... Bine. Eu când am venit în București, acum.... încep să plâng... mulți ani. Era mitul spirulinei. De acolo a venit termenul, total redundant, de... zi să-i zic... un medicament de ăsta care-ți rezolvă toate bolile? Cum se cheamă?

Ciprian: Panaceu.

Dobro: Panaceu universal. Spirulina este panaceu universal. 

O creşteau oamenii acasă.

Dobro: Nu cred.

Ba da ba da. Ba da, aşa a venit moda

Dobro: Problema este că toate suplimentele astea aveau foarte puțină spirulină. De fapt, atunci nu era net să stai să cauți: cam cât, ce gramaj. No. Vindeau niște pastile albastre şi ziceau: e spirulină, este un panaceu universal. Bagă și n-o să mai ai nicio boală. Ba nu cred că nu funcționează. Dar acum citesc foarte mult pe zona de alge tot așa prin microbiom. Cumva este senzațional de sănătos.

Ciprian: Algele în general sunt sănătoase pentru că sunt microorganisme. Molecula lor este foarte mică și, întra-devăr, e foarte bine procesată de, cum îi spui, microbiom, adică totalitatea bacteriilor din intestinul subțire și intestinul gros. Spirulina, m-ai întrebat de spirulină. Da, e este o minune a naturii. Însă trebuie foarte mare atenție. Fiind o algă, procesează foarte multe metale grele aflate în apă. 2. În momentul în care trebuie să o usuci, trebuie să fie procesată la temperaturi foarte joase, deci să rămână... să rămână crudă, deci procesată la mai puțin de 38 de grade, altfel distrugi foarte multe din vitaminele pe care le are. Și apoi să nu o iradiezi. La fel, o trăsătură pentru toate produsele noastre este că nu folosim ingrediente iradiate. Noi înainte să punem un ingredient în produse îl trimitem în laborator și avem certificarea că nu a fost iradiat. Și întrebarea pe care o primim cel mai des este: de ce se iradiază mâncarea? Păi, ca să vină din China sau din Mexic cu vaporul, două luni,  trei luni, până în port la Rotterdam pe căldură, umiditate, trebuie să oprești activitatea bacteriilor. Orice ingredient pe care l-ai adunat din natură sau l-ai cules, şi merele, și bananele, și absolut tot, au diferite bacterii, diferiți germeni, care, în condiții de umiditate, temperatură, se activează și încep să devină mucegaiuri sau să strice...

Dobro: Şi atunci se iradiază ca să oprească aceste procese?

Ciprian: Da, omoară, omoară tot.

Dobro: Este legal?

Ciprian: Da, este legal. Altfel nu ai mai putea să hrănești cu produse accesibile 8 miliarde de oameni și 10 miliarde peste 8 ani.

Dobro: Eu nu știam că mâncarea e iradiată.

Gilda: Cred că de aia e bine să mănânci din apropierea casei. Știi? Așa se zice: ca să petreacă cât mai puțin timp pe drum.

Dobro: Am controlat inclusiv... că am înțeles că și materialele de construcție, în materialele de construcție sunt radiații uneori, nu știu din ce motiv și am luat contor Geiger, am mers prin casă, pâr, pâr, pâr. Da, da, da. Să văd să fie totul OK. Păi aveam micro-ciment, tot felul. Eu știu de unde era? Ăştia din China....

Dobro: Sorin, bună dimineaţa!

Sorin: Bună dimineaţa! Vouă și ascultătorilor noștri.

Dobro: Neaţa, Sorin. Elegant. Te rog, Sorin, dacă nu s-ar fi chemat Sănățele de la sărăţele sau de la sănătate, de unde ar fi venit?

Sorin: De la "Să ne trăiți" sau "Să trăiți bine".

Dobro: Alexandru, bună dimineața. De unde ar fi venit?

Dobro: Bună dimineața. De la "sanitate". Avem grijă de corp, se traduce asta ne-a dat lege de minte şi ajungem la sanitate.

Alexandru: Sanitate. Bine, Alexandru!

Gilda: Mie mi-a plăcut mult răspunsul lui.

Dobro: Alexandru. Ai ditai cutia, deci o să te îndrăgostești, ascultă ce zic acolo. Ai mare grijă. Să ai în mașină cutia în spate este foarte periculos. Eu atâta pot să spun.

Dobro: Care este lista, chiar dacă nu este printre produsele voastre, Ciprian, care, încă o dată, vreau să vă zic că poate lumea zice hai mă Dobro că exagerezi, sigur aveți voi vreun interes. Ideea este așa: deci sunt bio, produsele aste, sănăţelele şi toate astea. Eu eu vă zic doar atâta și voi trage concluzii. Sunt bio, sunt vegane, sunt fără gluten, nu sunt prăjite, nu conțin grăsimi nesănătoase pufa și palmierul şi toate astea. Cele sărate nu conțin zahăr adăugat sau sare în exces, iar cele dulci au un conținut redus de zahăr, zahăr bun. Am văzut brun nerafinat, etc. Toate sunt foarte gustoase, au controlul porțiilor și trageți voi concluzia. Și acuma voiam să întreb, Ciprian, în afară, chiar în afară de ce aveți voi, dar văzând că eşti un om pasionat de asta, care ar fi suplimentele pe care tu le-ai recomanda oricărui om așa, în general, să fie zilnic?

Ciprian: E probabil una din cele mai grele întrebări, da. Să faci o recomandare universală este extrem de greu. Cred că aș recomanda tuturor să ia permanent probiotice. Cred că e singurul, e singurul supliment care care nu poate să-ţi dăuneze, din contră îți va face foarte, foarte bine. În rest cu celelalte, OK, spirulină, chlorella, maca, ginseng... toate, e recomandat să faci cure de câte trei luni, de două ori pe an, dar să te oprești pentru că, bun, ești pasionat de zona asta, știi conceptul de homeostază, echilibrul organismului, în momentul în care aduci ceva din afară, o substanță din afară, chiar dacă este foarte, foarte benefică pentru organism e bine să o aduci pentru o perioadă limitată pentru funcția pentru care o folosești și să o oprești după o perioadă de două-trei luni, depinde de tipul de ingredient, lăsând organismul la echilibrul de dinainte. Altfel riști folosind pe termen foarte lung, riști să modifici echilibrul organismului.

Dobro: Aveți probiotice?

Ciprian: Da.

Dobro: Care sunt? Cum se cheamă? Aveţi Colon Detox?

Ciprian: Sunt multe branduri. Colon Detox-ul e un mix făcut în Germania de un farmacist pentru noi pentru, într-adevăr, pentru o detoxifiere puternică. Înainte să începi să bagi lucruri bune în tine dacă ai o perioadă foarte grea, întâi elimini lucrurile rele.

Dobro: Corect. Da, și eu sun fan probiotice. Nu pot să stau o zi fără ceva fermentat. Fermentat și fermentat de mine în general ca să văd acolo cum miroase. Când începe să miroase urât, atunci, mmm... .

Ciprian: Eu nu cred în asta. De exemplu kombucha, dacă începe să miroasă urât înseamnă că ţi s-a stricat rețeta. Nu e o glumă.

Dobro: Alea 3-4 zile cât fermentează chimichurri și miroase urâţel aşa, dar atunci ştiu eu, atunci staaai că acuma e. Ah, e bun. 

Dobro: Ciprian, mulțumim foarte mult! A fost Ciprian Stancu, fondatorul acestui brand senzațional, Republica BIO. Îți mulțumim foarte mult de vizita și de cutii!

Ciprian: Mulțumesc și eu pentru invitație!

Dobro: O zi foarte foarte bună! Stai aşa. Unde se mai găsește acum Republica BIO? Știu că la Farmacia Tei, l-am văzut bine?

Ciprian: Da, în lanțul de cafenele 5togo. Şi urmează în multe multe alte locații, cafenele independente. Acum mi-ar fi foarte greu să le spun pe toate.

Gilda: Și, uite, ai Farmacia Tei. Şi în Bebe Tei.

Ciprian: Corect.

Dobro: Ăştia mici ne mănâncă mâncarea de la gură.

Gilda: Te duci în mall, la Bebe Tei. E şi mai aproape de tine.

Dobro: Mă aduc bine. Mulțumim foarte mult de vizită, Ciprian!

Ascultă Radio Guerrilla aici

 

TAG-uri:

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.