Abonează-te
la Newsletter
copiat
Coşul meu
La ce sunt bune ciupercile shiitake?

La ce sunt bune ciupercile shiitake?

Azi îți povestesc despre ciupercile shiitake, destul de puțin cunoscute la noi, și o să-ți înșir câteva dintre principalele beneficii ale ciupercilor shiitake (de primul sunt chiar entuziasmată, păcat că nu am știut mai devreme):

Ciupercile shiitake ajută la slăbit 

Anumite componente ale ciupercilor shiitake, printre care eritadenina și betaglucanul, o fibră solubilă care se găsește de asemenea în ovăz, secară și orz, ne pot ajuta slăbim. Conform studiilor, betaglucanul senzația de sațietate ajutându-ne astfel mâncăm mai puțin și reducând nivelul de grăsimi din sângeConcluziile unui studiu din 2011 publicat în The Journal of Obesity au fost ca ciupercile shiitake pot preveni creșterea în greutate, depunerile de grăsime și tulburările de metabolism.  

Susțin sistemul imunitar 

Ciupercile au abilitatea de a stimula sistemul imunitar și de a combate numeroase boli, furnizând organismului vitamine, minerale și enzime importante. Conform unui studiu din 2015, ciupercile shiitake pot îmbunătăți reacția imunitară a organismului, precum și flora bacteriană din intestine. În plus, au rol antiinflamator. 

Sunt anticancerigene 

Studiile arată ciupercile shiitake ajută la distrugerea celulelor cancerigene, iar lentinanul conținut ajută la refacerea cromozomilor ADN-ului. Un studiu realizat în Japonia în 2011 a arătat  pudra de shiitake stopează evoluția tumorilor în cazul cancerului de piele. Aceasta pare reactiveze celulele macrofage T, un aspect important al tratamentului anticancerigen. Cercetătorii au sugerat administrarea de extract de shiitake ca parte a tratamentului anticancerigen, deoarece nu are efecte secundare și poate fi administrat cu ușurință. 

Susțin sănătatea sistemului cardiovascular 

Vasele coronariene sunt afectate de multe ori de depuneri şi deformări ale pereților. Din cauza arterelor îngustate, miocardul nu primeşte suficient sânge şi oxigen şi este afectat de-a lungul timpului. Afecţiunile care provoacă această îmbolnăvire cronică scad drastic calitatea vieţii. Ciupercile shiitake conțin fitonutrienți care împiedică formarea depunerilor pe vasele de sânge, menținând tensiunea sangvină în limitele normale și îmbunătățind circulația. 

Au rol antimicrobian 

Un studiu realizat în Londra a testat eficacitatea antimicrobiană a ciupercilor shiitake asupra gingivitei, o afecțiune a gingiilor cauzată de placa bacteriană, în comparație cu o apă de gură uzuală. Ciupercile shiitake au redus numărul de bacterii nocive fără a afecta numărul de bacterii benefice, spre deosebire de apa de gură care a redus ambele tipuri de bacterii  

Restabilesc echilibrul hormonal și sunt energizante 

Ciupercile shiitake sunt o sursă excelentă de vitamine B care transformă nutrienții din alimente în energie și îmbunătățesc performanța cognitivă. În plus, acestea contribuie la echilibrarea hormonală a organismului. 

Adeseori, dieta noastră nu ne asigură doza zilnică de vitamine din grupul B de care avem nevoie.  

Ciupercile shiitake sunt sursă de vitamina D 

Deși vitamina D este sintetizată în organismul nostru atunci când stăm la soare, și ciupercile shiitake pot furniza o cantitate destul de mare de vitamina D, lucru util atunci când ne petrecem mare parte din zi la birou, departe de lumina soarelui. Vitamina D este importantă pentru sănătatea oaselor, dar și reducerea riscului de boli cardiace, diabet, boli autoimune și anumite tipuri de cancer. Contribuie de asemenea la absorbția de calciu și fosfor.  

Ce vitamine și minerale conțin ciupercile shiitake? 

Următoarele procente sunt calculate pentru 100g:

 • Niacină 19% din doza zilnică recomandată 
 • Acid pantotenic 15% din doza zilnică recomandată 
 • Vitamina B6 15% din doza zilnică recomandată 
 • Riboflavină 13% din doza zilnică recomandată 
 • Mangan 12% din doza zilnică recomandată 
 • Fosfor 11% din doza zilnică recomandată 
 • Seleniu 8% din doza zilnică recomandată 
 • Cupru 7% din doza zilnică recomandată 
 • Zinc 7% din doza zilnică recomandată 
 • Potasiu 6% din doza zilnică recomandată 
 • Magneziu 5% din doza zilnică recomandată 
 • Vitamina D 4% din doza zilnică recomandată 
 • Fier 2% din doza zilnică recomandată

Cam atât despre shiitake. Le găsești sub formă de pudră și așa le poți folosi foarte ușor. Cum? Poți să adaugi pudra în supa ta cremă de ciuperci. Sau, poți arunca o jumătate de linguriță de pudră într-un pahar cu apă. Simplu și eficient pentru a beneficia de proprietățile de superaliment ale ciupercilor shiitake.

Pe curând!

Ruxi, Republica BIO

Copyright Republica BIO

Pușculița BIO

Abonează-te la gazeta Republicii BIO şi vei primi 200 BIObani, pe lângă informații și oferte speciale pentru tine..

ATENȚIE! Vei primi BIObanii doar pentru o singură acțiune de înscriere la newsletter.

Citește despre programul de loialitate

Scrie şi tu un comentariu

Best seller Inchide
ASHWAGANDHA BIO Complet, pachet promotional, cura completa pentru 3 luni, BIO, RAW, VEGAN
-15%
Free