Artizani de sănătate
copiat
Fulgi mici de ovaz fara gluten Bauck Hof, bio, 475g
%
SLIM FIT, pachet promotional (Spirulina + Chlorella), BIO, RAW, VEGAN
%
Faina de ovaz integrala fara gluten Bauck Hof, bio, 350 g
%
SPIRULINA BIO Complet, pachet promotional, cura completa pentru 100 de zile, BIO, RAW, VEGAN
%
Unt de arahide cremos, bio, 250g
%
Shirataki Spaghetti fara gluten Diet Food, bio, 300 g
%
Coşul meu
Superalimentele: supereroii din farfurie sau doar o poveste de adormit copiii?

Superalimentele: supereroii din farfurie sau doar o poveste de adormit copiii?

Super aliment sau superaliment?

În ultima vreme, am devenit din ce în ce mai interesați de ceea ce mâncăm. Începem să înţelegem cât de mare este legătura între sănătate și o alimentație corectă şi să acordăm o atenție mare alimentelor super nutritive. Şi pe internet sunt super căutate: ”superfoods” pe google returnează peste 13.200.000 de rezultate, iar ”superalimente”, peste 150.000 de rezultate!

Din 2007, conform legislației Uniunii Europene, producătorii nu pot trece denumirea de ”superaliment” pe eticheta unui produs fără a putea demonstra calitățile pe care le susțin. În Oxford Dictionarries, un superaliment este descris aşa: ”aliment bogat în substanțe nutritive, considerat a fi deosebit de benefic pentru sănătatea și bunăstarea fizică”.

Conform celor de mai sus, superalimente pot fi: afinele, goji, ciocolata, somonul, macroul, sardinele, rodiile, ceaiul verde, broccoli, usturoiul, sfecla roșie, iarba de grâu, varza kale, dar și mai nou descoperitele fructe de acai, semințele de cânepă, de chia, quinoa, spirulina, și altele.

Aha, deci ciocolata e superaliment! Vreau, de toate felurile!

Mare grijă însă, capcanele sunt multe! Ciocolata trebuie sa fie din cea cu procent de cacao de peste 75% şi puţin zahăr, somonul e bine să fie sălbatic şi nu de crescătorie, legumele şi fructele să fie curate, bio, nemodificate genetic, nestropite cu substraţe periculoase. Simţiţi unde bat, nu? Spre bio, spre certificat, spre alimente sănătoase, nu doar din punctul de vedere al conţinutului nutriţional, dar şi din punctul de vedere al grijii şi curăţeniei cu care au fost produse. E un cerc al încrederii aici, nu se poate una fără alta.

L-a văzut cineva pe Superman la masă? Nu? Şi atunci noi cum alegem?

Nutriționiștii recomandă o alimentație variată, sănătoasă și echilibrată. Numeroase studii spun că dieta mediteraneană, care pune accentul pe legume, fructe, ulei de măsline şi pește, este cea mai sănătoasă. Ea poate reduce riscul a numeroase boli cronice, printre care și cancerul, și poate spori speranța de viață. Noi vă recomandăm ca orice alegere faceţi, să vă documentaţi bine înainte. Nu suntem toţi la fel şi nu toţi trăim în aceleaşi zone geografice.

Tot ei, nutriţioniştii, recomadă consumul a minim cinci porții de fructe și legume pe zi. Urmăriţi ca ele să fie cât mai variat colorate, pentru că asta arată conținutul diversificat  de vitamine și antioxidanți. De exemplu, puternicii antioxidanți numiți antocianine din fructele de pădure le dau culoarea mov-închis, betacarotenul (vitamina A) din morcovi și dovleac culoarea portocalie, etc.

Dar studiile? Ce zic studiile despre superalimente?

Studiile spun: concentrațiile ridicate de antocianine previn cancerul de colon, sucul de rodie poate scade hipertensiunea, flavonoizii din ceaiul verde și cacao reduc afecțiunile cardiovasculare, etc.

Dar studiile efectuate pe așa-numitele superalimente sunt adesea făcute pentru concentrații mult mai mari decât consumăm noi în mod normal. Iar pentru a confirma eficacitatea lor, trebuie luate în calcul și alte lucruri, cum sunt genele ori stilul de viață. Adevărul este însă că anumite fructe, legume, cereale integrale sau semințe, conțin mai multe substanțe nutritive decât altele.

Câte puţin din toate

Aşadeci, ca în cazul oricărui lucru din viață, e bine să evitaţi excesele și să nu ignoraţi importanța unui stil de viață sănătos şi echilibrat. Pentru prevenirea bolilor și o stare fizică bună nu este suficientă doar alimentaţia corectă, dar şi mişcarea, odihna, o carte bună, o muzică bună, etc.

Superalimentele au calități deosebite și de aceea e bine să fie incluse în alimentația oricui, de la vârste fragede. Noi vă recomandăm un consum variat din ceea ce consideraţi a fi superalimente, mai degrabă decât o mare cantitate dintr-unul singur. Şi facem şi câteva super-propuneri, puţin mai jos.

Super Sănătate s-aveţi!

Ruxi, Republica BIO

 

Iată şi sursele de referință la care am apelat, vă invit să le citiţi:

"Superfood 'ban' comes into effect", BBC News, 28.06.2007.

”Superfood” (căutare), accesat martie 2015.

”Vegetables and Fruits: Get Plenty Every Day”, Harvard T.H. Chan School of Public Health, accesat martie 2015.

Yi W et al., ”Phenolic compounds from blueberries can inhibit colon cancer cell proliferation and induce apoptosis”, Agric Food Chem 53(18):7320–9, 2005.

Sedigheh Asgary,1 Mahtab Keshvari et al. ”Clinical investigation of the acute effects of pomegranate juice on blood pressure and endothelial function in hypertensive individuals”

 Kris-Etherton PM & Keen CL. ”Evidence that the antioxidant flavonoids in tea and cocoa are beneficial for cardiovascular health”, Curr Opin Lipidol 13:41–9m, 2002.

"The science behind superfoods: are they really super?". European Food Information Council. noiembrie 2012.

Copyright Republica BIO

Pușculița BIO

Abonează-te la gazeta Republicii BIO şi vei primi 200 BIObani, pe lângă informații și oferte speciale pentru tine..

ATENȚIE! Vei primi BIObanii doar pentru o singură acțiune de înscriere la newsletter.

Citește despre programul de loialitate

Lista de cumpărături: Superalimente pentru o viaţă sănătoasă
Spirulina Ecologica de Hawaii (400 mg) Republica BIO, 300 tablete (120 g)

Spirulina Ecologica de Hawaii (400 mg) Republica BIO, 300 tablete (120 g)

65,50 lei
Faina de Cocos Bio 250g

Faina de Cocos Bio 250g

15,70 lei
Energy Mix Pulbere Raw Bio 200g (Canepa, Cacao Raw, Maca)

Energy Mix Pulbere Raw Bio 200g (Canepa, Cacao Raw, Maca)

42,20 lei
Fasole Mung Smart Organic, bio, 500g

Fasole Mung Smart Organic, bio, 500g

23,20 lei
Goji Berry Smart Organic, bio, 100 g

Goji Berry Smart Organic, bio, 100 g

23,09 lei
Quinoa Rosie Bio Smart Organic 250g

Quinoa Rosie Bio Smart Organic 250g

20,67 lei
Reishi Pulbere Raw Bio 60g

Reishi Pulbere Raw Bio 60g

30,41 lei
Seminte de Canepa decorticate Raw Bio 200g

Seminte de Canepa decorticate Raw Bio 200g

37,56 lei
Seminte de chia, raw, bio, 200g

Seminte de chia, raw, bio, 200g

26,53 lei
Seminte de in maro, bio, 250g

Seminte de in maro, bio, 250g

13,89 lei

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.