Vezi sidebar
Orzul verde şi efectele sale remarcabile asupra organismului [Infografic]
31.03.2017
Razvan Mottok
72.345 vizualizări
Cuprins:

Ce este orzul verde?

Orzul verde este o cereală ce se cultivă de mii de ani în ţara noastră şi care îşi are originile în Munţii Himalaya. Este un soi de iarbă înaltă care în antichitate era denumită „pâinea celor săraci” datorită proprietăţilor energizante şi nutritive și a faptului că oricine o putea cultiva. Egiptenii îl foloseau pentru a prepara o băutură alcoolică asemănătoare berii, iar chinezii îl foloseau atât pentru a se hrăni cât şi pentru a trata diferite boli.

Orzul verde este astăzi o plantă ale cărei proprietăţi terapeutice sunt supuse multor studii, având rezultate pozitive şi în afecţiuni aparent incurabile precum cancerul, hepatita, anorexia, diabetul sau tuberculoza. Cred că putem spune despre orzul verde că este un miracol al naturii, ce face miracole pentru corpul omenesc.

Despre orzul verde: conținut nutritiv și generalități

Orzul verde are un conținut nutritiv bogat, fiind încărcat cu minerale (calciu, magneziu, fier, potasiu, mangan, cupru, fosfor, iod, zinc), vitamine (A, B1, B2. B6, B12, C, E, K), toţi aminoacizii esenţiali, clorofilă, plus o sumedenie de enzime active. 23% din orzul verde reprezintă proteină digerabilă ceea ce îl face perfect pentru organismul uman.

Nou
În stoc
lipseşte momentan
Vânzare Accelerată
67,99 lei

Dacă ar fi să comparăm orzul verde cu alte plante, cifrele ar fi următoarele:

  • Conţine de 11 ori mai mult calciu decât laptele
  • De 7 ori mai multă vitamină C decât portocalele
  • De 25 de ori mai mult potasiu decât bananele
  • De 11 ori mai mult fier decât ţelina şi de 22 ori mai mult decât spanacul
  • De 10 ori mai multă vitamină B1 decât spanacul
  • De 23 de ori mai multă biotină decât laptele
  • De 250 de ori mai multă vitamină A decât salata verde

Orzul verde se găseşte în magazinele naturiste sau online, sub formă de suc gata preparat, tablete, extract sau pulbere. Recomandarea mea este să-l căutați pe cel provenit din culturi ecologice, pentru a-l evita pe cel contaminat cu pesticide. Mai există şi germenii de orz, care conțin mai multe principii active, nutrienți, fibre și acizi grași decât orzul matur. Germenii de orz pot fi adăugați în salate, fresh-uri, rețete de mic dejun, bar-uri proteice preparate acasă, sucuri proaspete.

Indiferent de forma în care alegi să îl cumperi şi să îl consumi, trebuie să ştii că orzul verde are numeroase proprietăţi benefice pentru sănătatea organismului:

  • Stimulează sistemul imunitar şi echilibrează metabolismul
  • Creşte aportul de vitamine, minerale şi proteine
  • Combate stările de oboseală, anemiile şi asteniile
  • Detoxifiază organismul
  • Reduce nivelul de aciditate
  • Reglează tensiunea arterială şi nivelul de zahăr din sânge
  • Stimulează circulaţia sangvină şi întăreşte vasele de sânge
  • Combate hepatitele şi ajută ficatul să se regenereze
  • Încetineşte procesul de îmbătrânire
  • Încetineşte formarea şi dezvoltarea tumorilor şi te protejează împotriva cancerului
  • Apără organismul de efectul radicalilor liberi, împiedicând îmbolnăvirea
  • Regenerează firele de păr şi previne căderea lor,
  • Regenerează unghiile
  • Curăţă pielea şi tenul
  • Te ajută să slăbeşti

Republica BIO

Artizani de sănătate

Iată că sunt destule motive pentru care orzul verde ar trebui să facă parte din alimentaţia ta zilnică!

Înapoi la cuprins

Ce beneficii are orzul verde?

Chiar dacă te consider un om sănătos și atent la ceea ce consumi, dacă alegi să introduci orzul verde în alimentația ta, vei descoperi că acesta îţi va creşte vitalitatea, îţi va purifica organismul, te va ajuta să treci mai uşor peste perioadele stresante, îţi va regla apetitul şi activitatea hormonală. Iar dacă nu ştii ce afecţiuni poţi vindeca sau ameliora cu ajutorul orzului verde, îţi spun eu:

Orzul verde combate anemiile şi întăreşte sistemul imunitar

Pentru că este bogat în vitamine şi minerale uşor de asimilat de către organism, orzul verde creşte rezistenţa organismului în faţa bolilor şi afecţiunilor de sezon precum răcelile şi gripele. Mai mult, el poate combate chiar stările anemice, anorexiile, demineralizarea şi avitaminoza.

Orzul verde ajută în tratarea ulcerului şi altor afecţiuni gastrice

Pentru că este bogat în clorofilă, orzul verde ajută sistemul digestiv să îşi refacă mucoasa şi pereţii gastrici, ameliorând astfel simptomele și ajutând la vindecarea gastritei, ulcerului, pancreatitei, stomatitei sau colitei. În acelaşi timp, orzul verde conţine substanţe alcaline ce contribuie la scăderea acidităţii la nivelul stomacului, şi enzime ce normalizează activitatea gastrică şi tratează constipaţia.

Orzul verde ajută în tratarea bolilor de ficat

Orzul verde are capacitatea de a regenera celulele ficatului şi de a stimula drenarea toxinelor, contribuind la vindecarea hepatitelor şi altor afecţiuni ale ficatului.

Cura cu orz verde ajută la detoxifierea organismului

Datorită enzimelor antioxidante puternice (superoxid-dismutază (SOD)), clorofilei, vitaminei E şi beta-carotenului, orzul verde contribuie la eliminarea metalelor grele, protejează organismul de radicalii liberi şi de radiaţii şi împiedică dezvoltarea unor boli cauzate de stresul oxidativ, inclusiv a cancerului. O cură cu orz verde va ajuta organismul să se curețe de substanţele toxice şi nocive, va încetini dezvoltarea tumorilor şi va preveni apariţia lor.

Orzul verde stimulează activitatea hormonală

Orzul verde are beneficii şi la nivelul glandelor endocrine, atât pentru femei cât şi pentru barbați, stimulând activitatea hormonală. De asemenea, îmbunătăţeşte circulaţia sangvină din zonele genitale, tratând sterilitatea şi impotenţa şi funcţionează chiar şi pentru persoanele mai în vârstă sau care au fumat.

Orzul verde reglează circulaţia sângelui

Prin capacitatea de a scădea nivelul de colesterol şi de a regla circulaţia sangvină, orzul verde contribuie la redobândirea elasticităţii şi tonusului vaselor de sânge, fiind un excelent remediu al hipertensiunii, hipotensiunii, varicelor şi hemoroizilor şi al diverselor afecţiuni cardio-vasculare precum: cardiopatia ischemică, ateroscleroza cerebrală, infarctul miocardic, ulcerele varicoase şi tromboflebitele.

 

Orzul verde - Republica BIO

(descarcă mai jos infograficul la o rezoluţie mai mare)

 

Orzul verde ameliorează diabetul

Pentru că orzul verde este bogat în biotină are capacitatea de a uşura metabolizarea glucozei, ameliorând simptomele diabetului şi reducând riscurile instalării obezităţii. Mai mult, asigură necesarul zilnic de vitamine şi minerale mai ales în cazul unui regim alimentar restrictiv, ca în cazul diabetului.

Orzul verde ajută în afecţiunile respiratorii

Astmul bronşic, bronşita, gripă, viroza pulmonară, TBC-ul pulmonar, rinita alergică, toate aceste afecţiuni pot fi ameliorate şi eradicate cu ajutorul orzului verde datorită capacităţii sale de a întări sistemul imunitar, ajutând-ul să lupte împotriva infecţiilor şi eliminând toxinele.

Orzul verde ajută în tratarea afecţiunilor oaselor

Pentru că are un conţinut atât de mare de calciu, orzul verde susţine sănătatea oaselor, contribuind la ameliorarea unor afecţiuni ca reumatismul articular acut, lombo-sciatica, artrita, le ajută să se refacă mai repede în cazul unor fracturi şi împiedică formarea calusului în timpul sarcinii. Tot calciul din orzul verde este cel care susţine si sănătatea dinţilor şi împiedică deteriorarea lor.

Orzul verde oxigenează creierul

Clorofila şi vitaminele din orzul verde sunt răspunzătoare pentru oxigenarea eficientă a creierului şi pentru combaterea stărilor de oboseală şi a neurasteniei (epuizare fizică şi emoţională). De asemenea, orzul verde contribuie şi la ameliorarea unor afecţiuni ale sistemului nervos precum: insomnia, retardul psiho-motor, schizofrenia, epilepsia, nevralgia de trigemen şi nevralgia facială.

Orzul verde susţine sănătatea ochilor

În orzul verde se găseşte cea mai mare cantitate de superoxid-dismutază (SOD), o enzimă antioxidantă puternică fapt care nu permite organismului să se degenereze. Prin urmare, susţine sănătatea ochilor şi împiedică apariţia unor afecţiuni precum cataracta, glaucomul sau degenerarea maculară.

Orzul verde ajută în problemele de păr, unghii şi piele

Orzul verde te ajută să ai un ten curat şi luminos, în special prin stimularea şi reglarea activităţii hormonale, dar şi prin conţinutul de antioxidanţi şi vitamine. Acneea, pistruii, dermatita, eczemele şi chiar ulcerul varicos se pot trata cu ajutorul sucului de orz verde aplicat extern pe zonele afectate, datorită proprietăţilor cicatrizante şi antiseptice.

Datorită cantităţii de vitamine şi minerale din conţinut, orzul verde contribuie şi la regenerarea unghiilor şi părului, ajutând în tratarea sau ameliorarea unor forme de alopecie.

Înapoi la cuprins

Republica BIO

Artizani de sănătate

Cum se administrează orzul verde?

În funcţie de forma pe care preferi să o cumperi sau să o prepari (pulbere, extract, tablete sau suc) orzul verde se administrează diferit. Desigur, există avantaje şi dezavantaje pentru fiecare dintre ele. Citeşte în continuare să descoperiă ce ţi se potriveşte.

Pulberea de orz verde

Pulberea de orz verde se obţine prin evaporarea sucului proaspăt de orez verde până rămâne un praf fin şi verde, bogat în clorofilă şi săruri minerale, dar mai sărac în enzime decât sucul stors prin presare. Dacă nu ai posibilitatea de a cultiva și stoarce iarba de orz verde acasă, pulberea este o soluție foarte bună și accesibilă pentru tine, plină de beneficii.

Pulberea de orz verde are numeroase beneficii pentru organism: te poate ajuta să capeţi vitalitate, să îţi menţii tonusul şi starea de sănătate optimă, să crești potenţa sau capacitatea de concentrare dar şi să tratezi afecţiuni ale stomacului, ficatului, sistemului nervos, circulator, endocrin.

Cum se consumă pulberea de orz verde?

O linguriţă de pulbere de orz verde (2 g) se amestecă cu 75ml de apă sau suc de fructe, la temperatura camerei. Este indicat să nu amesteci pulberea cu apă minerală carbogazoasă sau cu ceai fierbinte, pentru că îi distrugi proprietăţile terapeutice.

Doza aceasta se ia cu 30 de minute înainte de masă, de 1-2 ori pe zi pentru menţinerea sănătăţii şi a tonusului. Dacă se urmează un tratament curativ, doza se ia cu 30 de minute înainte de masă, de 3 ori pe zi (dimineaţa, la prânz şi seara).

Pulberea de orz verde nu are contraindicaţii şi este şi foarte accesibilă ca preţ.

Republica BIO

Artizani de sănătate

Extractul de orz verde

Extractul de orz verde este o metodă prin care te poţi asigura că îţi iei doza necesară de nutrienţi, și îl găsești fie sub formă de pudră, fie în capsule, fie lichid. Ca dezavantaj, este o formă procesată şi trebuie să fii foarte atent de unde cumperi extract de orz verde, să fie bio şi certificat organic.

Cum se consumă extractul de orz verde?

Extractul de orz verde lichid: se consumă câte o lingură de 2 - 3 ori pe zi, diluat în 100 ml apă, în cure de 3 - 4 săptămâni.

Extractul de orz verde capsulă: câte o capsulă pe zi.

Extractul de orz verde pudră: 3-5 grame de extract se dizolvă într-un pahar cu apă sau suc de fructe la temperatura camerei. Preparatul se poate administra până la de 3 ori pe zi. 

Sucul de orz verde

Sucul de orz verde se prepara fie din pulbere (1 linguriţă la 150 ml de apă sau suc de fructe), fie din planta proaspătă.

Suc de orz verde

Cum cultivi acasă orzul verde? Pe marginea ferestrei din apartament: în 2-3 cm de pământ fertil de flori, organic, netratat chimic, însămânţezi nu foarte adânc boabe de orz, aşezate la 1-2 cm distanţă. La 2-4 zile le uzi şi în câteva săptămâni orzul verde va creşte până la 20 cm înălţime. Când are între 15 şi 20 cm, orzul este ideal de recoltat. Tai tulpinile cu frunze, le speli bine, și le dai prin maşina de stors. Sau, mai poți să le mărunțesti sau le toci manual, apoi le pui în storcătorul de fructe cu centrifugare. Ce rămâne pe sita storcătorului se poate înmuia în apă şi se centrifughează din nou. Poţi păstra suc de orz verde în sticlă de sticlă, la frigider, însă ideal este să-l bei proaspăt.

Avantajul major al sucului, mai ales dacă este preparat în casă, este bogăţia de nutrienţi şi siguranţa lipsei aditivilor chimici. Nefiind deloc procesat, sucul proaspăt de orz verde este cel cu cele mai multe enzime, minerale şi vitamine la bord. Ca dezavantaj, procesul de creştere şi preparare al orzului nu este atât de rapid.

Cum se consumă sucul de orz verde?

Sucul de orz verde se consumă, de preferat dimineaţa, cu 30 de minute înainte de masă, doar pe stomacul gol şi cu înghiţituri mici, fără grabă. 50 ml de suc proaspăt se amestecă cu 150 ml de apă sau suc de fructe proaspăt. La fel, nu îl amesteca decât cu lichide la temperatura camerei, pentru a nu-i distruge proprietăţile.

Sucul de orz verde nu are contraindicaţii, dar poate crea reacţii alergice persoanelor sensibile la gluten.

Înapoi la cuprins

Orz verde cu spirulină, o combinație extraordinară!

Orzul verde combinat cu spirulină este un super supliment alimentar! Atât orzul verde cât şi spirulina (despre care am scris aici) au proprietăţi uimitoare de hrănire şi fortifiere al organismului, iar împreună nu pot face decât minuni.

Orzul verde cu spirulină este indicat a fi consumat în stări de oboseală, în convalescenţă, când faci efort fizic sau intelectual susţinut, pentru a preveni îmbătrânirea prematură, pentru a întări sistemul imunitar sau pentru a detoxifia organismul.

Cum se consumă orzul verde combinat cu spirulina?

Dimineaţa, poţi prepara un suc proaspăt de orz verde în care să adaugi 1 linguriţă de pulbere ecologică de spirulină. Dacă nu ai răbdare sau timpul necesar, poţi prepara sucul şi din 2 linguriţe de pulbere ecologică de orz verde, peste care să adaugi linguriţa de spirulină şi apă plată. Consumă-l pe stomacul gol şi vei observa efectele nutritive, depurative şi vitalizante.

Mai găseşti să cumperi şi capsule din spirulină cu orz verde, pe care le poţi lua zilnic, conform prospectului şi în funcţie de concentraţie.

Orzul verde în timpul sarcinii

Orzul verde poate ajuta şi femeile în timpul sarcinii, ţinând la distanţă oboseala specifică, anemia, lipsa vitaminelor şi modificările hormonale ce duc la instabilitate emoţională şi, datorită conţinutului bogat de calciu, împiedică formarea calusului. Se poate lua sub formă de capsule sau sub formă de suc proaspăt. Se poate combina şi cu diverse alte suplimente naturale, precum cătina sau spirulina, pentru a creşte şi mai mult aportul de vitamine şi minerale.

Ca un plus, orzul verde poate fi adminstrat şi în timpul alăptării pentru că stimulează lactaţia şi îmbunătăţeşte calitatea laptelui, cu beneficii atât pentru mamă cât şi pentru bebeluş.

Înapoi la cuprins

Orzul verde în alimentația pentru copii

Pentru copii, orzul verde poate trata anemia, lipsa de vitamine şi minerale, poate contribui la dezvoltarea lor sănătoasă şi la întărirea imunităţii.

Copiii pot lua jumătate de linguriţă de pulbere de orz verde amestecat în suc de fructe sau apă plată sau li se poate prepara 1 linguriţă de germeni de orz tocat cu miere de albine bio, sau fructe pentru a fi mai uşor de administrat.

Nou
În stoc
lipseşte momentan
Vânzare Accelerată
11,51 lei

Orzul verde, contraindicaţii şi precauţii

Orzul verde nu are contraindicaţii. Cel puţin până acum, studiile nu au evidenţiat efecte adverse ale consumului de orz verde. Exceptând sucul proaspăt, care poate crea reacţii alergice persoanelor sensibile la gluten.

Ai grijă însă la calitate produsului! Cumpără-l din surse sigure, caută pulberea sau capsulele certificate ecologic.

 

Orzul verde este un super-erou costumat în verde. Şi verde înseamnă viaţă!

 

Florrie, pentru Republica BIO

Înapoi la cuprins

Sursele mele:
http://lataifas.ro/alimentatie-sanatoasa/34755/pulbere-de-orz-verde-proprietati-multivindecatoare-administrare/
https://orzverde.ro/indicatii_terapeutice.html
http://www.agro-tv.ro/5-beneficii-ale-sucului-de-orz-verde/
http://suntsanatos.ro/orzul-verde-pulbere-sau-suc-verde-proprietati-si-indicatii-terapeutice-2963.html
https://www.organicfacts.net/health-benefits/cereal/barley-grass.html
http://lataifas.ro/boli-si-tratamente-naturiste/31086/cura-cu-orz-verde-pentru-diverse-boli-germeni-suc-si-pulbere/

 

Copyright Republica BIO

Descarcă infograficul la calitate excepţională:

Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.

Comentarii (8423 comentarii)

    Liquid error (sections/main-article line 184): internal

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.