Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Ai acnee? Află cum o poți trata natural
28.05.2019
Ruxi Comsa
749 vizualizări

Acneea reprezintă una din cele mai frecvente afecțiuni cu care se confruntă medicii dermatologi. În SUA, de exemplu, se estimează că nu mai puțin de 50 de milioane de americani sunt afectați anual de acnee.

Acneea poate apărea la vârsta adolescenței fiind vorba de acnee juvenilă sau, într-un procent mai redus la vârstă matură fiind vorba în acest caz de acneea adultului.

Când apare acneea?

Acneea apare de obicei la pubertate, când activitatea glandelor sebacee care produc sebum (o substanță grasă care protejează pielea de factorii externi) este stimulată de hormonii masculini produși de glandele adrenale atât la bărbați, cât și femei.

Cât de răspândită este această afecțiune dermatologică?

Cel puțin 85% din populație (conform unui studiu realizat în SUA) suferă de acnee între 12 și 24 de ani.

Iată câteva date cu privire la acnee:

  • Acneea este o afecțiune cutanată care implică glandele sebacee din piele (de la baza foliculilor firelor de păr – ne referim aici la pilozitatea corporală).
  • Afectează 3 din 4 persoane cu vârsta cuprinsă între 11 și 30 de ani.
  • Nu este o afecțiune cu efecte majore pentru sănătatea organismului, dar poate conduce la cicatrici cutanate.
  • Tratamentul depinde de gravitatea și persistența acneei.
  • Factorii de risc pot fi genetici, ciclul menstrual anxietatea și stresul, clima caldă și umedă, utilizarea produselor de machiaj pe bază de ulei și stoarcerea coșurilor.

 

Cum să tratezi natural ACNEEA - Video Republica BIO

 

Tipuri de acnee

Există mai multe tipuri uzuale de acnee:

  • Puncte albe: comedoane închise cu o parte centrală de culoare albă când sebumul nu vine în contact cu oxigenul
  • Puncte negre: comedoane deschise cu o parte centrală de culoare neagră când sebumul vine în contact cu oxigenul și se oxidează
  • Papule: leziuni roșii, proeminente, uneori dureroase
  • Pustule: leziuni roșii, proeminente, uneori dureroase, cu un conținut purulent alb-gălbui

 tipuri de acnee

Cum să previi acneea?

Există diverse schimbări ale stilului de viață sau ale alimentației care te pot ajuta să previi acneea. Iată câteva dintre cele mai importante:

 

Somnul de calitate

Când te trezești dimineața, cum te simți? Dacă nu te scoli odihnit, trebuie să descoperi care e cauza. Te culci prea târziu și te trezești prea devreme? Sau ai un somn agitat, te scoli des peste noapte?

Dacă organismul tău nu beneficiază de suficient somn de calitate, care să-i permită să se recupereze, producția unui hormon numit cortizol poate fi stimulată, ceea ce poate crește riscul de acnee.

Soluția? Transformă somnul într-o prioritate pentru a-i da organismului tău ocazia de a se odihni și acneei de a se vindeca.

Somn de calitatex

 

Curăță bine tenul

Un aspect extrem de important: nu uita niciodată să te demachiezi înainte de culcare.

Sportul este foarte util organismului deoarece îl ajută să facă mai bine față stresului, iar stresul poate fi după cum am văzut un factor de risc pentru acnee. Dar curăță-ți tenul foarte bine înainte și după practicarea exercițiilor fizice pentru ca transpirația să nu agraveze acneea.

Îndepărtează tot machiajul de pe față înainte de sport cu un șervețel demachiant, de exemplu, ca să simplifici cât mai mult operațiunea. Folosește șervețele demachiante fără ulei și noncomedogenice ca să nu astupe porii. Sau folosește un demachiant delicat și apoi clătește fața cu apă călduță.

curata bine fata

 

nu stoarce cosurile

Nu stoarce coșurile!

E greu să reziști tentației de a stoarce un coș, o știm și noi prea bine, dar e foarte important să te abții de la aceasta.  Acneea reprezintă răspunsul organismului la porii blocați și la bacterii, iar apariția unui coș este efort corpului tău de a trata problema respectivă. Organismul încearcă să se vindece singur. În plus, există riscul de a produce o leziune pielii atunci când storci un coș sau de a stimula răspândirea bacteriilor agravând lucrurile și conducând la apariția de mai multe coșuri.

 

Adoptă o alimentație cu un indice glicemic scăzut

Conform unor cercetări, persoanele care consumă o dietă cu un indice glicemic scăzut, au un risc mai scăzut de acnee. De asemenea, s-ar părea că ar exista o corelație între laptele de vacă și acnee, de aceea, uneori, se poate încerca eliminarea laptelui din dietă și eventual și a altor tipuri de lactate.

Alege o alimentație echilibrată, bogată în substanțe antioxidante. Evită alimentele cu calorii goale, precum burgerii, cartofii prăjiți și consumă multe fructe, legume, cereale integrală și alimente care constituie surse sănătoase de grăsimi, cum ar fi uleiul de cocos sau peștele.

 

Consumă alimente bogate în zinc

Oamenii de știință au descoperit că persoanele care au o dietă bogată în vitamina A, E și zinc prezintă un risc scăzut de acnee severă. Alimente cu un conținut ridicat de zinc sunt peștele, fructele de mare, migdalele și diverse alte sortimente de nuci, iaurtul. Prin urmare, include-le cât mai des în alimentația ta. Alege un iaurt din lapte de capră mai degrabă decât de vacă.

alimente bogate in zinc

 

Consuma 2 litri de apa pe zix

 

Consumă doi litri de apă pe zi

Este un fapt bine știut că apa ajută la detoxifierea organismului. Prin urmare, apa poate ajuta și la hidratarea și tratarea pielii. Bea zilnic 8 pahare de apă (aproximativ 2 litri) ca să îi asiguri corpului tău aportul optim de lichide.

 

Folosește farduri minerale

Fardurile minerale sunt delicate cu pielea, fiind indicate pentru tenul sensibil. Ele sunt de obicei realizate pe bază de pudră fiind indicate pentru tenul gras, deoarece absorb excesul de sebum. Fardurile minerale sunt concepute pentru a minimiza iritațiile cutanate.

Majoritatea fardurilor minerale conțin puține ingrediente care prezintă un risc mai redus de a agrava problemele pielii și nu conțin coloranți, arome, uleiuri minerale și alte substanțe chimice iritante. Alege farduri minerale organice pentru a proteja la maxim pielea de chimicalele nocive.

Folosește farduri minerale

 

Remedii naturale pentru acnee

Remedii naturale pentru acnee

  • Aloe vera: pulpa sau sucul de aloe vera reprezintă un agent anti-inflamator natural bogat în antioxidanți
  • Albușul de ou: este bogat în aminoacizi și vitamine care contribuie la refacerea pielii și are proprietăți antivirale și astringente care previn răspândirea acneei
  • Zeama de lămâie: are rol astringent și usucă excesul de sebum
  • Turmeric: are rol anti-inflamator și antioxidant

 

Cum să tratezi natural ACNEEA - Republica BIO
descarcă mai jos infograficul

Ruxi şi Laur, Republica BIO
Copyright Republica BIO

Sursele noastre:

  1. https://www.allure.com/story/should-you-pop-pimples
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322322.php
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/107146.php
  4. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/features/acne-lifestyle-changes#3
  5. https://www.adorebeauty.com.au/acne-sensitive/guide/mineral-foundation-for-acne
  6. https://www.stylecraze.com/articles/how-to-use-egg-white-for-acne/#gref
https://www.remediesforme.com/make-homemade-diy-face-masks-acne/

Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.

TAG-uri:

Comentarii (1 comentariu)

  • Ala pe

    Un articol foarte bun. Merci.

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.