De ce să urmezi un program detox de iarnă de 3 zile
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Sezonul rece încă nu ne-a părăsit, soarele işi face puţin simţită prezenţa dar nu suficient, iar temperaturile scăzute tot își mai fac de cap cu sănătatea noastră și ne încearcă imunitatea. Pentru o stare de sănătate optimă ar trebui să te bucuri de alimente extra hrănitoare și să îţi contruieşti un stil de viaţă echilibrat. Un înţelept ar spune „să mănânci ca să trăieşti, nu să trăieşti ca să mănânci”. Doar dacă nu cumva adaugi și un “sănătos” la fiecare capăt, și atunci alta e filosofia și poți pune liniștit un “și” la mijloc, între ele.
Dar dacă încă nu ţi-ai format un regim alimentar echilibrat, dacă încă mai faci excese alimentare, poate ar trebui să iei în considerare o detoxifiere din când în când. Am vorbit de curând despre detoxifiere într-un articol special tot aici pe blog. Spuneam acolo că deși organismul este perfect construit pentru a se detoxifia singur, din când în când îi putem ușura sarcina (pentru că... auch, ficatul!). Așa zisa “cură de detoxifiere”, nu ţine locul unei alimentaţii sănătoase, dar este o binevenită reîmprospătare a organismului cu numeroase beneficii şi pe timp de iarnă, nu doar primăvara şi toamna.
De ce să urmezi o cură de detoxifiere pe timp de iarnă?
În primul rând pentru a scăpa de toxinele acumulate în urma sărbătorilor dar şi pentru că iarna suntem mai sedentari şi tindem să înmagazinăm mai multe toxine. Dacă organismul nu reuşeşte să se detoxifice complet în mod natural, atunci trebuie ajutat.
O cură de detoxifiere pe timp de iarnă te va ajuta să îţi recapeţi tonusul, să ai mai multă energie şi o stare de spirit mai bună. Oboseala va dispărea, la fel ca şi lipsa de concentrare, migrenele sau problemele cu tenul.
Un alt beneficiu al detoxifierii din sezonul rece este imunizarea organismului. Va fi ca o curăţenie de primăvară pentru corpul tău, chiar înainte de primăvară, care te va scăpa de tot ce este inutil şi nociv şi îţi va fi mai uşor să asimilezi nutrienţii benefici pentru sănătatea ta. Mâncarea sănătoasă consumată pe timpul detoxifierii îţi va întări organismul şi este indicat să continui să consumi alimente sănătoase pentru că te vor apăra de răcelile de sezon.
Cum se face detoxifierea pe timp de iarnă?
Mai întâi trebuie să renunţi la mâncărurile grele, la vicii, şi să consumi fructe şi legume multe. Din nou îți spun: caută să fie certificate ecologic, nu vrei să-ți intoxifici organismul cu substanțele chimice folosite în agricultura convențională.
O cură de detoxifiere de 3 zile poate fi suficientă şi ideal ar fi să urmezi cura în weekend, când nu trebuie să mergi la serviciu. Poți începe de vineri.
Dacă îţi doreşti să urmezi o cură mai lungă de detoxifiere, e bine să îţi faci câteva analize înainte, și chiar să te adresezi unui medic nutriționist. Nu cumva să suferi de nişte afecţiuni pe care detoxifierea le poate agrava, cum ar fi pietrele la rinichi sau începutul de diabet.
Femeile însărcinate, mamele care alăptează, copiii sau persoanele care suferă de boli cornice nu ar trebuie să urmeze niciun fel de cură de detoxifiere fără a consulta un medic specialist înainte!
Când te pregăteşti de o detoxifiere e foarte bine să mergi să cumperi din prima tot ce îţi trebuie. Dacă ieşi la cumpărături în timpul detoxifierii vei fi probabil tentat să cumperi şi alte alimente.
Cumpără doar alimente bio! Doar nu vrei să bagi mai multe toxine în corp când scopul e să scapi de ele.
Nu consuma pe perioada detoxifierii: zaharuri, alcool, cafea (o poţi înlocui cu ceaiul verde) şi produsele ce conţin grâu.
Pentru a creşte eficienţa curei, încearcă să reduci pe cât posibil expunerea la factorii externi poluanţi.
Este foarte important ca pe toata perioada detoxifierii să te hidratezi, aşa că asigură-te că bei cei 2 litri de apă zilnic. E bine să bei şi apă cu lămâie sau o ceaşcă de ceai verde cu lămâie, neîndulcit.
Nu uita să faci şi mişcare. 30 de minute de exerciţii uşoare în fiecare zi îţi vor face bine. Yoga sau Pilates sunt exact ce trebuie. Aleargă, dacă îți place și poți pe vremea asta. Dacă te simţi în formă, poţi opta chiar pentru exerciţii cardio, să transpiri puţin (prin transpiraţie se elimină toxinele din corp). Dacă nu poţi face mult efort, poţi oricând să mergi la saună şi să transpiri acolo.
Iată o sugestie de meniu cu rol detox pe timp de iarnă, pentru 3 zile, fără gluten și fără lactoza
Practic, scopul detoxifierii este să te scape de tot ce îţi face rău, însă cel mai indicat este să îţi echilibrezi alimentaţia si să alegi conştient. Mai jos găseşti o cură de detoxifiere de iarnă, culeasă de pe mindbodygreen.com. Meniul este construit să fie acelaşi în toate cele 3 zile de detoxifiere. Un alt program de detox extraordinar, tot pentru o perioadă de 3 zile, poți urma dacă accesezi site-ul Deliei, hranatate.ro.
1. Mic dejun
Smoothie vegan din: o banană, o lingură de unt de migdale (o poţi omite dacă ai alergii la alune), două linguriţe de in măcinat sau seminţe de chia, o jumătate de cană de afine congelate, o lingură de mazăre sau pudră proteică din orez şi jumătate de ceaşcă de apă de cocos sau lapte de migdale.
2. Gustare
Prepară un suc vegan din: trei morcovi mari, două tulpini de ţelină, o ceaşcă de spanac proaspăt sau varză Kale, un măr, jumătate de lămâie cu tot cu coajă şi o felie de 1 cm de ghimbir proaspăt. Vei obţine aproximativ 300 ml de suc.
3. Prânz
Jumătate de cană de orez brun fiert sau mei ori quinoa (ce îţi place mai mult),
împreună cu
100 g piept de pui fiert sau fript ori peşte sau tofu; sau un sfert de cană de seminţe de floarea soarelui sau nuci; sau două linguri de sos tahini,
și împreună cu
una sau două căni cu legume fierte incluzând varză Kale, brocoli, ceapă şi morcovi.
Preparatul se poate asezona cu ulei de măsline, suc de lămâie, fulgi de alge dulse, ghimbir ras, un căţel de usturoi sau busuioc proaspăt tocat.
4. Gustare
O ceaşcă de supă miso cu fulgi de alge dulse (dizolvă două linguriţe de pastă de miso într-o ceaşcă de apă fierbinte şi adaugă fulgii).
Dacă încă îţi e foame, poţi consuma o mână de migdale crude sau nuci.
5. Cina
Serveşte masa înainte de ora 19.00 şi nu mai consuma nimic după această oră. O jumătate de ceaşcă de orez fiert brun sau mei ori quinoa (la alegere),
împreună cu
100 g piept de pui fiert sau fript ori peşte sau tofu; sau un sfert de cană de seminţe de floarea soarelui sau nuci; sau două linguri de sos tahini,
și împreună cu
Legume pregătite la abur sau uşor sotate incluzând varză Kale, brocoli, ceapă, morcovi, varză chinezească sau varză nappa. Dacă îţi place, poţi adăuga și o jumătate de cartof dulce printre ele.
6. Desert optional sau gustare
O jumătate de cană de afine proaspete sau congelate, care au fost aduse la temperatura camerei.
Detoxifiere sănătoasă şi plăcută!
Florrie, pentru Republica BIO
Surse
http://www.nutripedia.ro/2011/09/13/detoxifierea-corpului-generalitati/
http://www.mindbodygreen.com/0-7519/your-3-day-winter-detox.html
http://www.mayra.ro/frumusete-si-sanatate/dieta-fitness/detoxifierea-organismului-dupa-sarbatori/
Surse foto: dreamstime.com, pixabay.com
Copyright Republica BIO