Despre aronia și de ce este bine să o consumi
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Aronia (Aronia melanocarpa) sau scorușul negru reprezintă un arbust înrudit cu mărul, fiind o parte a familiei Rosaceea (din care fac parte și mărul sau trandafirul) și are fructe care pot fi roșii sau negre.
Fructele de aronia sunt considerate una dintre cele mai bogate surse de antioxidanți, drept urmare consumul de aronia prezintă numeroase beneficii pentru sănătate.
Aceste plante sunt originare din America de Nord, dar aronia crește și în alte părți ale lumii, inclusiv în Europa și chiar și în România. În diverse piețe, puteți găsi în anotimpul cald fructe de aronia proaspete pe care le puteți prepara în diverse moduri sau consuma crude.
Ce este aronia?
În mod tradițional, fructele de aronia au fost folosite ca un remediu împotriva răcelii de către populația nativă din America de Nord.
Fructele de aronia au o cantitate ridicată de vitamina C, mangan, vitamina K, acid folic, fier, vitaminele A și E. Aceste fructe au un conținut ridicat de polifenoli, un grup de antioxidanți care includ acizi fenolici, antocianine și flavonoli, ceea ce le conferă fructelor nuanța lor închisă la culoare.
Aronia – modalități de consum
Fructele de aronia au un efect puternic astringent și de aceea sunt utilizate în principal pentru a produce sucuri, piureuri, gemuri, siropuri, ceaiuri și vinuri. Pot fi consumate și crude, dar, ca urmare a conținutului ridicat de tanin, gustul astringent și amărui poate fi prea intens. Prin congelare, se mai reduce puțin din cantitatea de tanin, astfel încât gustul lor poate fi mai dulce, deci ați putea încerca să le consumați după decongelare.
Dacă totuși nu vă încântă suficient gustul lor, dar doriți să beneficiați de calitățile lor impresionante pentru sănătate, ele sunt de asemenea disponibile sub formă de pudră sau suplimente alimentare. Consumul lor în acest mod vă permite, de asemenea, să controlați mai ușor și aportul zilnic, astfel încât acesta să fie suficient de ridicat pentru a avea un impact pozitiv asupra sănătății voastre.
De ce este bine să consumi aronia?
Aronia are multiple beneficii pentru sănătate, ca urmare a conținutului ridicat de antioxidanți. Marele număr de studii efectuate asupra sucului sau extractului de aronia care confirma eficacitatea acestuia în prevenirea sau tratarea unor afecțiuni severe precum cele cardiace, hepatice, diabetul sau infecțiile bacteriene și virale, precum și capacitățile sale antioxidante uriașe dovedesc faptul că aronia, indiferent de forma în care alegem să o consumăm, poate fi un aliat de nădejde al sănătății noastre.
Aronia - Top 5 beneficii
Aronia - beneficii: aflați care sunt cele mai importante beneficii ale acestei plante:
1. Aronia sprijină sănătatea inimii
Conform unui studiu din 2015, aronia ar putea proteja împotriva bolii de arteră coronară, prevenind apariția plăcii care se formează în interiorul arterelor. Ca o depunere în țevile de scurgere, această placă împiedică buna circulație a sângelui.
În plus, aronia ajută la relaxarea țesuturilor îmbunătățind astfel fluxul sangvin. Acesta reprezintă un aspect important pentru sănătatea sistemului cardiovascular, deoarece diverse afecțiuni cardiovasculare duc la rigidizarea arterelor, ceea ce poate conduce la hipotensiune.
Dintre toate cele trei extracte testate, aronia a avut efectul cel mai puternic, ceea ce i-a făcut pe cercetători să ajungă la concluzia că aronia ar putea prezenta beneficii semnificative în tratarea bolilor cardiovasculare.
2. Aronia ar putea întări imunitatea
Un studiu din 2014 arată că fructele de aronia ar putea întări și susține activitatea sistemului imunitar, iar un alt studiu de laborator a demonstrat capacitatea ridicată antibacteriană a extractului de aronia împotriva unor bacterii nocive precum Escherichia coli sau Bacillus Cereus.
Numărul mare de studii asupra acestor efecte ale aroniei dovedește eficacitatea sa în combaterea bacteriilor, dar și a virusurilor. Un studiu efectuat pe șoareci de laborator a arătat că anumite substanțe din extractul de fructe de aronia pot proteja împotriva virusului gripei.
3. Aronia conține antioxidanți puternici
Fructele de aronia au un conținut ridicat de antioxidanți, iar studiile dovedesc puternica lor capacitate de combatere a radicalilor liberi, protejând celulele corpului de deteriorările generate de aceștia din urmă. Acumularea de radicali liberi în corp poate conduce la stres oxidativ, iar acesta la rândul său poate duce la diverse afecțiuni precum cele cardiace.
Diverse studii de laborator au indicat de asemenea rolul antioxidanților din aronia în reducerea inflamației din corp sau a înmulțirii bacteriilor.
4. Aronia ar putea preveni și trata diabetul
Un studiu din 2012 a arătat că extractul de aronia combate rezistența la insulină pe mai multe planuri, ceea ce ar putea face din acesta un aliat util în prevenirea apariției diabetului. De asemenea, aronia poate combate obezitatea, un factor important în apariția diabetului.
Nivelul de glucoză din sânge și obezitatea sunt influențate în mod pozitiv de consumul de aronia. Aceste fructe ar putea fi, prin urmare, utilizate atât pentru prevenirea, dar și pentru tratarea diabetului.
5. Aronia ar putea ajuta la repararea degradării organelor interne
Sucul de aronia a redus conform unui studiu din 2016 severitatea și simptomele deteriorării ficatului. Un alt studiu similar efectuat un an mai târziu a arătat că sucul de aronia protejează împotriva degradării celulelor hepatice. Se presupune că efectul se datorează capacității antioxidante ridicate a fructelor de aronia.
De asemenea, sucul de aronia a contribuit la reducerea severității simptomelor în cauza deteriorării mucoasei care căptușește stomacul. Cercetătorii sunt de părere că beneficiile sucului de aronia în acest caz s-ar putea datora capacității sale de a stimula producția de mucus, precum și de a combate stresul oxidativ ca urmare a antioxidanților conținuți.
Ruxi, Republica BIO
Copyright Republica BIO
Sursele noastre:
- The influence of interactions among phenolic compounds on the antiradical activity of chokeberries (Aronia melanocarpa)
- Immunomodulating activity of Aronia melanocarpa polyphenols
- What are the health benefits of aronia berries?
- Aronia melanocarpa (Black Chokeberry) Reduces Ethanol-Induced Gastric Damage via Regulation of HSP-70, NF-κB, and MCP-1 Signaling
- Everything You Need to Know About Aronia Berries
- Anthocyans-rich Aronia melanocarpa extract possesses ability to protect endothelial progenitor cells against angiotensin II induced dysfunction
- Effects of Aronia melanocarpa juice on plasma and liver phospholipid fatty acid composition in Wistar rats
- Effects of Aronia melanocarpa constituents on biofilm formation of Escherichia coli and Bacillus cereus
- Effectiveness of aronia berries for reduction of mild fibrosis and gene expression analysis in livers from mice fed a high-fat diet with aronia berries
- Aronia melanocarpa and its components demonstrate antiviral activity against influenza viruses
- An extract of chokeberry attenuates weight gain and modulates insulin, adipogenic and inflammatory signalling pathways in epididymal adipose tissue of rats fed a fructose-rich diet
Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.
TAG-uri: