Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Rețetă simplă de ouă de Paște dulci din marțipan, colorate și sănătoase
28.04.2016
Ruxandra Comsa
443 vizualizări

Copiii se așteaptă să primească de Paște tot felul de dulciuri. Unora le place jocul și le caută prin iarbă... Din păcate, cele din comerț sunt fie pline de zahăr, de coloranți, fie de conservanți și alte chimicale. Ce-ai zice dacă anul acesta le-ai oferi niște tratații dulci viu colorate, vesele și gustoase, dar fără „prostii” în ele?

Înlocuiește clasicele ouă de ciocolată cu unele din marțipan de casă, simplu de făcut și extrem de sănătos, plin de nutrienți!

Ce e marțipanul? De unde vine și cum arăta rețeta originală?

Așa-zisele torturi cu marțipan din cofetării sunt superb decorate, dar sunt pur și simplu învelite într-o pastă de zahăr cu coloranți chimici care nu are nimic de-a face cu marțipanul adevărat.

Marțipanul se produce încă din Evul Mediu și a fost inventat în Persia, de unde a ajuns în Europa la jumătatea secolului 13, adus de navigatorii venețieni. Așa se face că că primul loc unde s-au făcut dulciuri din marțipan, în Europa, a fost Veneția.

Rețeta de marțipan originară era aceasta: migdale măcinate în mojar amestecate cu miere și cu puțină apă de trandafiri, până la consistența unei paste groase, care putea fi modelată.

De ce e un dulce sănătos și nutritiv? Care sunt beneficiile consumului de migdale?

Marțipanul e realizat așadar din migdale, cu puțină miere. Iar migdalele au nenumărate beneficii pentru sănătate. Mierea, la fel.

O jumătate de ceașcă de migdale conține 50% din necesarul zilnic de magneziu, 90% din cel de vitamina E, plus mangan, cupru, vitamina B2, fosfor și triptofan. Migdalele scad colesterolul nociv, reduc riscul de infarct, de Alzheimer, influențează pozitiv nivelul de glucoză și de insulină, protejează arterele, ne întăresc oasele și dinții datorită fosforului conținut.

Acum, iată rețeta mea de ouă dulci și colorate, din marțipan

Ai nevoie de următoarele ingrediente:

Iar pentru ca ouăle dulci să fie și colorate, uite ce ingrediente naturale poți folosi:

  • Suc de sfeclă proaspăt stoarsă, pentru a obține culoarea roz

  • Suc de morcov proaspăt stors, pentru culoarea portocalie

  • Foarte puțină pudră de orz sau pudră de spirulină pentru culoarea verde (sau poți încerca și sucul de spanac)

  • Puțin turmeric (curcumină) pentru culoarea galben

  • Pudră de roșcove sau de cacao pentru ciocolatiu

Cum se prepară marțipanul:

Lasă migdalele o oră la înmuiat, în apă, după care decojește-le. Poți alege o metodă mai simplă și mai rapidă: pune apă la fiert, stinge focul atunci când aceasta clocotește și scufundă migdalele cel mult un minut în apa clocotită. Le vei decoji apoi cu mai mare ușurință. Dacă ai cumpărat migdale decojite, sau blansate, ai scăpat de grija asta. E bine însă ca și pe acestea să le hidratezi în apă plată, pentru a le activa enzimele.

Pasează migdalele foarte bine cu blenderul sau cu râșnița de cafea și apoi leagă pasta cu câteva picături de suc colorat cu ingredientele de mai sus, sau coloreaz-o cu pudrele, sau doar pune apă. Și, bineînțeles, mierea.

Adaugă sucul sau pudrele colorate și mierea treptat, astfel încât pasta să nu devină prea moale și lipicioasă și să poți să o modelezi la final.

Și pentru că obții o pastă precum plastilina, va fi foarte distractiv pentru copii să te ajute să modelezi marțipanul în forma ouălor colorate de Paște. Eu m-am distrat cu nepoțica mea modelând și niște mielușei și câteva floricele de primăvară. Un adevărat decor pascal, dar cu un final mai fericit și pentru miei...

Și pentru că mieii noștri aveau nevoie și de niște iarbă ca să pască, am colorat cu puțin suc de spanac și pudră de orz un pumn de fulgi de nucă de cocos.

 

Paște fericit și sănătos!

 

Copyright Ruxi, Republica BIO

Copyright Republica BIO

TAG-uri:

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.