Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Dilema semințelor pentru germinat: le pun în jardinieră sau le mănânc?
26.06.2015
Anca Coman
257 vizualizări

Semințele germinate, sau germenii, sunt un superaliment pe care mulți dintre noi îl trecem cu vederea. Pe lângă calitățile lor nutritive deosebite, ele sunt foarte ușor de ”cultivat” în casă.  Ne trebuie doar un vas potrivit, lumină și apă. Deci, ca să răspund la întrebare: da, întâi le punem în jardinieră (e o “jardinieră” specială, vă spun şi despre ea) şi apoi le consumăm.

Jardinieră? Adică le pun în pământ şi le ud ca pe flori?

Jardiniera este de fapt un germinator şi se găseşte de cumpărat sau vă puteţi improviza unul acasă. Ce-i un germinator? E un aparat cu una sau mai multe tăvi, unde seminţele vii, odată aşezate şi umezite, încolţesc. Sunt germinatoare de multe feluri: simple, automate, cu ceaţă, cu reglaje speciale ale umidităţii. Găsiţi informaţii despre ele peste tot. Promit să revin şi eu cu un articol şi poate în curând le vom şi avea în magazin.

Semințele pentru germinat au multe beneficii pentru sănătate. Iată 7 motive pentru care ar trebui să le consumăm odată ce au germinat:

  1. Au de 100 de ori mai multe enzime decât fructele sau legumele

Experții estimează că acestea pot conține până la de 100 de ori mai multe enzime decât fructele și legumele în stare crudă. Enzimele sunt proteine speciale care acționează ca și catalizatori pentru toate funcțiile corpului nostru și cresc capacitatea de apărare a organismului. Conform unui studiu efectuat asupra germenilor de broccoli, aceștia conțin substanțe care stimulează formarea de enzime cu rol de protecție împotriva cancerului de 100 de ori mai puternice decât broccoli-ul matur.

  1. Conțin aminoacizi și proteine valoroase

Calitatea proteinelor din fasole, nuci, cereale sau alte tipuri de semințe este mai ridicată atunci când sunt germinate. În timpul procesului de înmuiere și germinare, valoarea nutritivă este îmbunătățită. Aminoacidul lizină, de exemplu, care asigură menținerea unui sistem imunitar sănătos, crește semnificativ în timpul procesului de germinare.

  1. Au mai multe fibre

Cantitatea de fibre din oleaginoase, cereale, semințe de legume și fructe crește substanţial prin germinare. Fibrele sunt importante pentru o digestie sănătoasă, detoxifiere, slăbire (contribuie la un tranzit intestinal optim, ajută la descompunerea grăsimilor și la eliminarea lor rapidă din corp înainte de a fi absorbite prin pereții intestinali).

  1. Au mai multe vitamine

Cantitatea de vitamine din germeni, în special de vitamina A, complexul de vitamine B, vitaminele C și E, este mult mai mare decât în legumele mature. În doar câteva zile de germinare, conținutul de vitamine crește de până la 20 de ori față de valoarea lor inițială.

Studiile arată faptul că, în timpul procesului de germinare, procentul de vitamina B1 din germenii de fasole Mung crește cu până la 285%, de vitamina B2 de până la 515% și de niacină de până la 256%! În plus, vitaminele și restul substanțelor nutritive devin mai ușor digerabile. Extrăgând mai multe vitamine, minerale, aminoacizi și grăsimi esențiale din alimente, corpul dispune de toate resursele pentru a funcționa mai eficient și a se proteja mai bine împotriva bolilor.

  1. Au mai mulți acizi grași esențiali

Conținutul de acizi grași esențiali crește ca urmare a germinării. Majoritatea dintre noi nu consumăm suficiente alimente în care se regăsesc acizi grași (pește gras etc.), iar semințele germinate reprezintă o modalitate excelentă de a încorpora mai mulți acizi grași în alimentația zilnică.

  1. Mineralele sunt mai ușor asimilabile

În timpul germinării, mineralele se fixează de proteinele din semințe, cereale sau oleaginoase, astfel încât acestea sunt mai ușor de asimilat. Mineralele precum calciul sau magneziul uşurează alcalinizarea organismului (citiți materialul meu despre alcalinitate).

  1. Sunt mai ”curate”

Aproape toate legumele și fructele din comerț sunt stropite cu pesticide, hormoni de creștere și alte substanțe chimice potențial periculoase pentru sănătate. Atunci când consumăm seminţele sub formă de germeni, pe care fie-i obţinem noi în casă, fără să-i tratăm cu substanțe chimice, fie-i cumpărăm gata crescuţi, sunt mai pure și mai sănătoase. În plus, fiind certificate ecologic, nu vor fi provenit din organisme modificate genetic. Le putem adăuga în salate, în supe sau orice alte mâncăruri, sporindu-le acestora calitățile nutritive.

Şi o reţetă, simplă şi gustoasă!

Vă dau o sugestie simplă și rapidă de salată care vă va convinge că germenii nu sunt doar sănătoși, ci și gustoși: rupeți în bucăți câteva frunze de salată verde, tocați o ceapă roșie, adăugați un castravete tăiat cubulețe, câteva roșii cherry şi stropiți cu ulei de măsline bio și zeamă de lămâie.  Presăraţi sare şi piper, adăugaţi un cățel de usturoi strivit și poate o lingură de sos de soia. La final, adăugați felii de avocado organic și germeni de fasole Mung, de floarea-soarelui sau de linte. Aveţi grijă să fie produse certificate organic. Puteți servi salata împreună cu felii (calde, incălzite puţin la cuptor) de pâine integrală, frecate cu felii de usturoi şi stropite cu ulei de măsline bio.

Sănătatea, ca şi seminţele, e mai bună dacă-i germinată!

Ruxi, Republica BIO

 
Iată câteva din sursele și studiile pe care le-am folosit pentru acest material:
Health Benefits of Sprouted Grains
Leafy Greens Essential for Immune Regulation and Tumor Resolution
10 Reasons to Eat Sprouts
Broccoli sprouts: An exceptionally rich source of inducers of enzymes that protect against chemical carcinogens
Changes in the carbohydrates and nitrogenous components during germination of proso millet, Panicum miliaceum
Effect of germination on phytochemical profiles and antioxidant activity of mung bean sprouts (Vigna radiata)
Nutritional improvement of cereals by sprouting

Copyright Republica BIO

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.