Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Borna 9 pe harta mineralelor: Sodiu, un mineral necesar, dar nu în exces
08.03.2016
Anca Coman
51 vizualizări

Penultimul mineral pe care îl vizităm în călătoria noastră este sodiul. Îl știi bine: pulberea albă (de cele mai multe ori) din solniță. Sarea...

Sodiul este un nutrient esențial de care organismul uman are nevoie pentru menținerea tensiunii sangvine în limitele normale și pentru transmiterea impulsurilor nervoase. Deficiența de sodiu este rară, mult mai des fiind întâlnit excesul de sodiu, care poate conduce la hipertensiune și care, la rândul ei, crește riscul de infarct miocardic și atac vascular. Doza zilnică recomandată pentru sodiu este de 2400mg, însă The American Heart Association recomandă ca persoanele care suferă de hipertensiune consume mai puțin de 1500mg pe zi (echivalentul a mai puțin de 3/4 lingură de sare). Academy of Nutrition and Dietetics și American Diabetes Association recomandă de asemenea între 1500mg și 2300mg pe zi.

Sodiul este necesar tuturor formelor de viață și se regăsește în mod natural în mai toate alimentele, așa este rareori nevoie adaugi sare în mâncare. Și pentru a te asigura nu consumi sare în exces, poți limita consumul de murături, brânzeturi, alimente la conservă și mezeluri. Atunci când gătești, poți înlocui sarea sau măcar o parte din ea, cu condimente diverse condimente

Lista de mai jos nu conține de astă dată recomandări de alimente pe care să le consumi frecvent, ci mai degrabă recomandări de alimente pe care e bine să le consumi cu atenție, pentru a nu risca să depășești doza zilnică recomandată. 

Iată mai jos principalele surse naturale de sodiu, în ordine crescătoare 

10. Sos de roșii (100 de grame asigură 22% din doza zilnică recomandată) 

9. Castraveți murați în oțet (100 de grame asigură 50% din doza zilnică recomandată)

8. Ardei copți conservați (100 de grame asigură 57% din doza zilnică recomandată)  

7. Covrigei (100 de grame asigură 71% din doza zilnică recomandată) 

6. Brânză Roquefort (100 de grame asigură 75% din doza zilnică recomandată) 

5. Bacon prăjit (100 de grame asigură 91% din doza zilnică recomandată) 

4. Semințe de dovleac prăjite și sărate (100 de grame asigură 106% din doza zilnică recomandată) 

Pe primele 3 locuri se află:

3. Sosul de soia (100 de grame asigură 197% din doza zilnică recomandată)  

2. Supa la plic (100 de grame asigură aproximativ 350% din doza zilnică recomandată în funcție de sortiment) 

1. Sarea de bucătărie (100 de grame asigură 1615% din doza zilnică recomandată)

 

Pe curând, și mare grijă la sarea din bucate! Nu e bine fără ea, dar nici excesul nu e bun.

 

Ruxi, Republica BIO

 

Sursele mele nealimentare pentru acest articol au fost:

 

Copyright Republica BIO 

 

Articole înrudite:

Borna 10 pe harta mineralelor: Iod, penru buna sănătate a glandei tiroide

Borna 8 pe harta mineralelor: Fosfor, nu pentru chibrituri ci pentru oase puternice

Vrei să ai tot serialul "Harta Mineralelor"?

Downloadează acum eBook-ul gratuit:

Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.