Doar produse certificate
copiat
Coşul meu
Înlocuiește pizza cu un prânz bio sănătos, mai ieftin [Infografic]

Înlocuiește pizza cu un prânz bio sănătos, mai ieftin [Infografic]

Pizza este cel mai comandat fel de mâncare fast-food din România și printre cele mai nesănătoase. Pare o variantă ieftină de masă de prânz, sau mai rău, de seară. Chiar așa fie? Dar dacă ți-as spune  un meniu sănătos, chiar mai consistent, din ingrediente bio te va costa mai puțin, ce ai alege? Aici ar trebui să răspunzi fără să te mai gândești: prânzul bio. Și așa ai scăpa și de mustrările de conștiință pe care le ai de câte ori muști dintr-o felie de pizza. Știi că am dreptate. Și chiar dacă ești genul pizza fanatic, tot cred că ar trebui să te gândești la asta. Oricum, citește mai departe, te rog. Azi, de ziua internațională a junk food-ului, am pentru tine un subiect special.

Câtă pizza mănâncă românii?

Ca în toată lumea asta mare, și la noi se mănâncă multă pizza. Iar shaorma, hamburgerii și mâncarea chinezească plină de monoglutamat de sodiu nu se află la prea mare distanță. Oamenii caută ceva care poate fi mâncat rapid, în scurta pauză de masă la birou.

Publicația Capital estima acum ceva vreme  1,2 milioane de români mănâncă zilnic la fast-food, iar 180.000-200.000 aleg shaorma, pizza și mâncarea chinezească. Dacă shaorma este cea mai căutată când vine vorba de o masă rapidă, pentru comenzile la domiciliu pizza este preferata românilor. Dacă în 2010 o altă estimare Capital arăta se livrau zilnic aproximativ 7.000 de pizza, în 2012, numărul acestora ajunsese la 10.000. Bucureştenii dădeau în 2012 65 mil. euro pe pizza, shaorma și mâncare chinezească.

Trendul de creștere continuă și, potrivit unui studiu din 2015, pizza rămâne cel mai comandat fel de mâncare din România.

Deasemenea, tot mai mulți români preferă să-și comande prânzul sau cina online, de pe smartphone sau tablete, iar cele mai des întâlnite feluri de mâncare alese de pe dispozitive mobile sunt, ghicești? ...În ordine: hamburgerii, pizza, specialitățile chinezești, fast-food-ul și mâncarea tradițională  (conform Foodpanda România). 

Câte calorii conține o pizza? 

Cea mai consumată pizza de către români este Capriciosa, urmată de Țărănească și de Margherita. Deși pizza poate părea la prima vedere o alternativă mai sănătoasă decât shaorma care are peste 1000 de calorii, Capriciosa are aproximativ 700 de calorii, dar sunt sortimente de pizza care ajung și la 1000 de calorii, adică aproape la fel de multe ca și o shaorma. 

Nu doar numărul uriaș de calorii reprezintă o problemă, ci și faptul aceste alimente sunt pline de grăsimi nesănătoase și de E-uri. Să zicem că la originile sale Napoletane,  pizza se prepara cu ulei de măsline, mozzarella și un sos de roșii simplu. Dar azi, în România, ea se prepară cu un sos de roșii care conține zahăr și ulei de slabă calitate, cu salam, cu șuncă și cu brânză de tip mozzarella. Și mai toate ingredientele astea vin cu o tonă de E-uri periculoase.

Se poate mai bine? Sănătos, nutritiv ...mai ieftin? 

Da! Există o alternativă de masă de prânz sănătoasă și mai ieftină. Pizza te satură pe moment, dar, având multe calorii goale, nu asigură organismului energia de care are nevoie pentru prea mult timp.  Nu toate caloriile sunt la fel. Unele sunt metabolizate ușor și se transformă în energie de durată, altele sunt metabolizate în energie multă, explozivă, care îngrașă. Ghici de unde vin unele și de unde celelate? Ai ghicit, cele rele tot din pizza vin. Scumpă pentru buzunar, scumpă pentru sănătate!

Iată mai jos două variante pentru masa de prânz, pline de proteine, grăsimi sănătoase și multe substanțe nutritive, care îți vor încărca bateriile și le vor păstra încărcate până seara. Împreună, ele ajung la mia de calorii a unei porții de shaorma sau de pizza. 

Varianta 1: supă, fel principal și desert, toate bio

Legumele verzi sunt foarte sănătoase dar, din păcate, puțini consumă suficiente zilnic. Uleiul de cocos este un superaliment care îți protejează sănătatea și, chiar, conform unor studii, te ajută să arzi calorii și deci să slăbești. Ciupercile shiitake întăresc imunitatea, previn bolile cardiovasculare și au rol anticancerigen.

Îți propun, deci, de o supă-cremă gustoasă, câteva felii de orez expandat care pot înlocui cu succes pâinea, unse cu ulei de cocos în loc de unt și cu pate vegetal cu ciuperci shiitake, iar la desert niște biscuiți dulci și aromați, dar cu foarte puține calorii? Sună bine, nu-i așa? Iar totalul caloriilor rezultate te va surprinde cu siguranță. 

O porție de supă-cremă de legume verzi (250 ml), 93 kcal, 4,38 lei 

100g de pate vegetal cu ciuperci shiitake, 227 kcal, 10,38 lei 

5 felii din orez expandat cu susan (15,4 kcal bucata), 77 kcal, 1,3 lei 

O lingură de ulei de cocos, 117 kcal, 1,16 lei 

5 biscuiti din orez cu migdale (8,75 kcal bucata), 43,75 kcal, 5,68 lei 

TOTAL: 557,75 calorii și numai 22,9 lei 

Varianta 2: gustare de după-amiază: mix de nuci, semințe și fructe uscate, bio

Iată și o altă variantă de prânz sățios cu nuci, semințe și fructe uscate pe care o poți servi chiar și în timp ce lucrezi la calculator sau ca și gustare de după-amiaza: 

25g de stafide, 74,75 kcal, 0,99 lei 

25g de nuci caju, 147 kcal, 3,09 lei 

25g de semințe de floarea-soarelui, 150 kcal, 0,58 lei 

25g de migdale, 164 kcal, 2,77 lei 

TOTAL: 535,75 kcal și numai 7,43 lei

 

Pizza versus BIO - Republica BIO

 

Ce alegi? Junk food sau health food?

Dacă alegi mixul meu ca și gustare, nucile și fructele uscate fiind sățioase, va fi floare la ureche închei ziua cu o salată la cină, în loc te tenteze vreun fel de mâncare mai greu. Așa nu doar nu vei depăși necesarul mediu de calorii pe zi, dar vei și slăbi.

Iar costul după cum vezi nu este mai mare decât cel al unei pizza. De fapt, cu banii pe o pizza cumperi două mese compuse din alimente în totalitate organice, sănătoase și nutritive. Alegerea îți aparține: o pizza plină de calorii care te îngrașă, sau un prânz și o gustare sănătoase, la preț de pizza?

Simt nevoia unei mici explicații legate de termenii "calorii" si "kcal" pe care i-am folosit mai sus.

Atunci când am vorbit despre pizza, am folosim termenul “calorie”. El este echivalent ca unitate de măsură cu acel "kcal" de pe etichetele produselor bio din recomandările mele. De ce așa? Pentru că, pentru simplificare, nutriționiștii au ales să pronunțe și să scrie calorii în loc de kilocalorii, așa le-am găsit și eu prin articolele sursă, așa că nu te speria atunci când vezi pe etichetele produselor scris kcal.

 

Deci, ce alegi? Mi-ar plăcea să-mi spui părerea ta.

Ruxi pentru Republica BIO

 

Sursele la care am apelat pentru acest material, pe lângă depozitul Republicii BIO, au fost: 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8654328 
http://authoritynutrition.com/coconut-oil-and-weight-loss/ 
http://www.whfoods.com/genpage.php?dbid=122&tname=foodspice
http://www.click.ro/utile/foodpandaro/foodpandaro-nici-o-zi-fara-o-masa-delicioasa-pizza-preferata-romanilor-capriciosa 
http://www.comunic.ro/article/studiu-foodpanda-ce-comand%C4%83-rom%C3%A2nii-de-pe-mobil-burgeri-pizza-%C8%99i-chinezeasc%C4%83  
http://www.comunic.ro/article/studiu-foodpanda-ce-comand%C4%83-rom%C3%A2nii-de-pe-mobil-burgeri-pizza-%C8%99i-chinezeasc%C4%83  
http://www.feminis.ro/cate-calorii-are-pizza-ta-preferata_41314.html 
https://en.wikipedia.org/wiki/Food_energy
http://www.nutrition.gov/whats-food/commonly-asked-questions-faqs
http://www.fatsecret.co.uk/calories-nutrition/generic/capricciosa-pizza

 

Copyright Republica BIO

 

Descarcă gratuit infograficul la calitate excepţională:

Pușculița BIO

Abonează-te la gazeta Republicii BIO şi vei primi 200 BIObani, pe lângă informații și oferte speciale pentru tine..

ATENȚIE! Vei primi BIObanii doar pentru o singură acțiune de înscriere la newsletter.

Citește despre programul de loialitate

(*) Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi
. Vezi Politica de Confidenţialitate
Lista de cumpărături: Alternative sanatoase
Ulei de cocos Republica BIO 500 ml, extravirgin, presat la rece, bio

Ulei de cocos Republica BIO 500 ml, extravirgin, presat la rece, bio

45,50 lei 34,12 lei
Nuci caju Smart Organic, bio, 200 g

Nuci caju Smart Organic, bio, 200 g

33,86 lei
Migdale Smart Organic, bio, 200 g

Migdale Smart Organic, bio, 200 g

31,91 lei
Seminte de Floarea Soarelui Raw Bio 250g

Seminte de Floarea Soarelui Raw Bio 250g

9,25 lei
Stafide Smart Organic, bio, 200g

Stafide Smart Organic, bio, 200g

11,68 lei
Rondele (Galete) Orez Expandat cu Susan 130g

Rondele (Galete) Orez Expandat cu Susan 130g

8,02 lei
Supa crema cu legume verzi (la cutie tetra pak), bio, 1l

Supa crema cu legume verzi (la cutie tetra pak), bio, 1l

20,30 lei

Comentarii

LorenaBlairVible
10:06 02.11.2020

Best online dating sites

There are really no good website which is best, each have issues and problems. As far as your benchmarks go, I have no clue if they are high or not. I am outright on OKC, And find it to be an okay website. But with regards to all websites it has issues. POF used to sort out well for me and I always had good luck on it but now its crap.Not do these two dating sites though they are paid one and scams.Because once you sign up and pay for a regular membership, Even though they tell you that you have 3 days to cancel becoming stuck in a contract that a lie. They charge you and let say you join 6 months, You can cancel till the 6th month of payment has been taken out. They even hide the auto renew button on you until the 6 month of payment has been deducted from your account. They do that [url=https://www.bestbrides.net/asiame-reviews/]asiame.com reviews[/url] because they’re betting that people sometime forget and they figure you will forget and you will get stuck with another 6 months. They literally send you the same damn matches every day and they are usually people who do not use the site anymore, Or people who are 400 miles away. Not worth the time.it makes them iffy. You sign up and pay and sometimes you get messages sometimes you don They show you all these people and a large number of them are not paying members at all. 95% of the match users in the Boston area are on OKC and POF and almost every free one. Then once your sub expires they tell you that you unexpectedly have 4 messages and 85 views and likes. They do that to get you to join up again and then when you do, You realize those likes are all from those people who are no where near you or they are too old for you, Or too young. Any dating site is going to are better with the more (productive) Users which it has.We really need any recordings “mls” For internet dating, Where there like one master site that will compile data from multiple services and then redirect a user to the client site when you want to see someone profile or message them or whatnot. doing this everyone wins.

Scrie şi tu un comentariu

Best seller Inchide
Solutie de clatire vase pentru masina de spalat, Sonett, 500 ml, bio
-10%
21,74 lei 24,16 lei