7 substanțe periculoase din produsele de curățenie de care să ne ferim
O parte dintre noi ne preocupăm pentru ceea ce mâncăm și căutăm alimente cât mai neprocesate și mai naturale. Unii dintre noi mergem și mai departe și alegem cosmetice fără chimicale. Dar foarte puțini se gândesc și la detergenți sau la produsele de curățenie. Presupunem că sunt în regulă. Și că nu vin în contact direct cu corpul nostru. Dar lucrurile nu stau chiar așa.
Astăzi, vom vorbi despre șapte substanțe toxice periculoase care se ascund în produsele de curățenie sau în detergenți și de ce e bine să le înlocuiți cu detergenți și produse de curățenie bio. Iar dacă vi se pare o alegere prea costisitoare, despre cum le puteți înlocui cu produse mai sigure și mai naturale, ieftine, care chiar funcționează.
S-ar putea să vă surprindă să afli, cel puțin pe mine m-a surprins, că nu există reglementări cu privire la substanțele chimice din produsele de curățenie. Deoarece nu trebuie să se supună unor reglementări referitoare la cantitatea maximă permisă și nici nu se solicită efectuarea de teste sau analize înainte de a lansa produsul pe piață, iar producătorii nici măcar nu au obligația de a enumera pe etichetă ingredientele conținute, ei pot folosi substanțe toxice cu riscuri pentru sănătate. Printre diversele potențiale probleme pentru sănătate se numără: astm, erupții cutanate, tulburări endocrine, iritație a ochilor, arsuri chimice, cancer etc. Ce puteți găsi în schimb pe etichetă sunt avertismente de genul: „Periculos”, „Toxic” etc.
Un produs de curățenie poate conține astfel în medie aproximativ 62 de substanțe toxice. Suntem zilnic expuși la acestea – de la ftalații din parfumul sintetic al produsului la vaporii toxici emiși de substanțele pentru degresarea cuptorului.
Producătorii susțin că, în doze mici, aceste substanțe toxice nu sunt nocive, dar atunci când suntem expuși regulat la ele și în diverse combinații, riscurile nu pot fi cunoscute. Există produse care cauzează o reacție imediată în urma expunerii (dureri de cap în urma vaporilor inhalați, arsuri ale pielii în urma contactului accidental), dar efectele expunerii în timp pot fi mult mai grave. Expunerea cronică duce la o supraîncărcare a organismului cu toxine în urma acumulării.
Iată mai jos o listă cu unele dintre cele mai toxice substanțe și cu ce alternative mai sănătoase și mai sigure le-am putea înlocui:
Ftalați
Surse: detergenți, odorizante de cameră, săpun, hârtie de toaletă, diverse produse care sunt parfumate. Producătorii nu sunt obligați să menționeze compușii chimici ai parfumurilor folosite, prin urmare nu veți găsi denumirea de ftalați pe etichetă. În schimb, dacă veți găsi cuvântul „parfum”, este foarte probabil ca aceștia să fie prezenți în produs.
Riscuri pentru sănătate: tulburări endocrine. De exemplu, conform unui studiu din 2003, bărbații care aveau un nivel de compuși chimici de tipul ftalaților în sânge, prezentau un număr redus de spermatozoizi, așadar de infertilitate. Substanțele absorbite ajung direct la organe.
Alternative sănătoase: Alegeți produse fără parfum sau 100% naturale. În loc să folosiți spray-uri cu aerosoli sau odorizante electrice, apelați la uleiurile esențiale.
-
Percloroetilenă
Surse: Soluții pentru îndepărtarea petelor, soluții pentru curățarea covoarelor și tapițeriilor, soluții utilizate pentru curățarea uscată a hainelor.
Riscuri pentru sănătate: Această substanță este o neurotoxină conform EPA (Agenția de Protecția Mediului a SUA) și este clasificată tot de EPA drept o substanță „potențial cancerigenă”. Expunerea se face prin inhalarea vaporilor de substanță după aplicarea pe covoare sau pe mobila tapisată.
Alternative sănătoase: Perdelele, draperiile și hainele care poartă eticheta „doar curățare uscată” pot fi de obicei curățate la o spălătorie (cu produse pe bază de apă). Alegeți produse ecologice pentru curățarea tapițeriilor și a covoarelor sau frecați pata cu săpun de casă și apă.
-
Triclosan
Surse: detergenți lichizi de vase și săpun de mâini etichetați „antibacterian”.
Riscuri pentru sănătate: Triclosanul este un agent antibacterian agresiv care poate duce la înmulțirea bacteriilor rezistente la medicamente de tipul antibioticelor. EPA investighează în prezent o posibilă legătură între triclosan și producția hormonală a organismului.
Alternative sănătoase: Folosiți detergenți și săpunuri simple, cu o listă de ingrediente scurtă și evitați produsele etichetate ca fiind antibacteriene. Dacă vreți neapărat să utilizați dezinfectant pentru mâini, alegeți unul pe bază de alcool și fără triclosan.
-
2-Butoxietanol
Surse: produse de curățenie pentru geamuri, bucătărie și universale.
Riscuri pentru sănătate: 2-Butoxietanol reprezintă ingredientul de bază din numeroase produse de curățat geamurile și le conferă aroma caracteristică ușor dulceagă. Face parte din categoria „glicol-eterilor”, niște solvenți foarte puternici. Conform site-ului EPA, pe lângă iritarea gâtului în urma inhalării, un nivel crescut de glicol-eteri contribuie la narcoză, edem pulmonar și leziuni pulmonare și renale. Deși EPA a stabilit un nivel maxim admis pentru 2-butoxietanol care să fie acceptabil conform normelor de siguranță la locul de muncă, atunci când folosim un produs de curățenie într-o încăpere neaerisită, există riscul unei concentrații în aer de 2-butoxietanol mai ridicată decât cea conformă acestor norme.
Alternative sănătoase: Curăță ferestrele și oglinzile cu oțet diluat cu apă și cu hârtie de ziar. Pentru a obține un produs de curățare universal, combină bicarbonat de sodiu, oțet și uleiuri esențiale.
-
Amoniac
Surse: soluții pentru îndepărtarea calcarului, desfundarea țevilor sau curățarea obiectelor din inox și metal sau a sticlei.
Riscuri pentru sănătate: Deoarece amoniacul se evaporă și nu lasă urme, este un ingredient comun din produsele de curățarea a geamurilor. Din păcate, prin inhalare, vaporii de amoniac afectează mai ales persoanele în vârstă sau cele care suferă de astm sau alte probleme respiratorii. Poate conduce la bronșită sau astm în cazul unei utilizări frecvente.
Alternative sănătoase: Utilizați pasta de dinți pentru curățarea obiectelor din metal sau vodcă pentru obiecte din metal sau oglinzi.
-
Hidroxid de sodiu
Surse: produse pentru degresarea cuptorului sau deblocarea țevilor de scurgere
Riscuri pentru sănătate: Hidroxidul de sodiu este un produs extrem de coroziv. Dacă vine în contact cu pielea sau cu ochii, poate produce arsuri grave. Inhalarea vaporilor de hidroxid de sodiu poate conduce la o iritație a gâtului persistentă timp de mai multe zile.
Alternative sănătoase: Curățați cuptorul cu pastă realizată din bicarbonat de sodiu și apă. Desfundați țevile cu bicarbonat de sodiu și oțet: turnați o jumătate de cană de bicarbonat de sodiu și o jumătate de cană de oțet pe țeava de scurgere, după care lăsați să acționeze timp de 30 de minute. Când amestecul a încetat să mai facă spumă, turnați apă fierbinte ca să îndepărtați resturile rămase în scurgere.
-
Clor
Surse: pudre de curățare, soluții pentru curățarea vasului de toaletă, pentru îndepărtarea mucegaiului, înălbitori de rufe, apa de la robinet.
Riscuri pentru sănătate: Există un foarte mare număr de surse de expunere la clor: prin inhalare, prin piele atunci când venim în contact cu produsul de curățat, dar și când facem baie pentru că apa de la robinet este tratată cu clor. Clorul afectează căile respiratorii, iar efectul contactului persistent și de durată este asupra funcționării tiroidei.
Alternative sănătoase: Ca pudră de curățat, apelați la bicarbonat de sodiu. Vasul de toaletă poate fi curățat cu oțet, iar rufele pot fi albite cu borax sau cu oțet. Pentru a reduce expunerea la clorul din apa de la robinet, instalați-vă un filtru pentru apa de la bucătărie și de la cadă sau cabina de duș.
Ruxi & Laur, Republica BIO
Copyright Republica BIO
Sursele noastre:
Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.
TAG-uri:
opexarerit pe
ezoofumac pe
enohuqora pe
uqofqise pe
] Amoxicillin hcw.idlk.republicabio.ro.fuf.er http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/