Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Condimente sau superalimente? Supercondimente bio! [infografic]
07.05.2019
Ruxi Comsa
499 vizualizări

Recunosc că nu ştiam, dar de când am început să mă documentez despre capacitatea antioxidantă a diverselor alimente, am descoperit că există o categorie cu adevărat specială, cu o capacitate antioxidantă extraordinară. Da, vorbesc despre CON-DI-MEN-TE!

Întâi o definiţie wiki  a puterii antioxidante:

Puterea antioxidantă a alimentelor e prescurtată de specialişti aşa: ORAC. Înseamnă Oxygen Radical Absorbance Capacity sau capacitatea de absorbţie a radicalilor liberi ai oxigenului. Este o unitate de măsură stabilită de către National Institute of Health, din USA. Pe baza ei se poate estima cât de puternic este un aliment în lupta cu radicalii liberi.

De unde vin radicalii liberi şi de unde vin antioxidanţii?

Cine sunt unii şi ceilalţi am mai spus aici. Radicalii liberi provin atât din surse interne corpului (ca urmare a proceselor respiratorii, de metabolism ori inflamatorii), cât şi din surse externe, de mediu (poluare, radiaţii, fumat, stres, lumina solară, alcool).

Antioxidanţii sunt extraşi din alimentele pe care le consumăm şi sunt folosiţi de organism pentru a lupta împotriva radicalilor liberi pe care îi inactivează. Prin urmare, pentru a ne proteja, avem nevoie de o alimentaţie cât mai bogată în antioxidanţi. Fără ei, organismul nostru nu ar putea contracara atacul permanent al radicalilor liberi, astfel încât ei ne-ar afecta sistemul imunitar şi am vorbi mult mai des de boli de inimă, pulmonare, mentale, degenerative, de cancer sau de îmbătrânire prematură.

Care sunt cele mai bune surse de antioxidanţi?

Prin 2010, U.S. Department of Agriculture recomanda ca doza zilnică de antioxidanţi să fie între 3.000 şi 5.000 de unităţi ORAC (atenţie, aceasta este o cantitate minimă pentru persoanele sănătoase, nu bolnave!). Nu e puţin, aşa că pentru a asigura această cantitate, ar trebui să includem în alimentaţia zilnică şi câteva dintre alimentele cu o capacitate antioxidantă foarte ridicată.

Şi, pentru că raportul dintre gramajul şi capacitatea antioxidantă a condimentelor este foarte bun, încât chiar şi câteva grame pot acoperi mult din necesarul zilnic, ghiciţi ce vă sugerez?

Condimentele au unele dintre cele mai ridicate capacităţi ORAC dintre toate alimentele. De exemplu, 100g de scorţişoară măcinată au capacitatea ORAC de 240.000 de unităţi, iar un măr de numai 3.000, cu condiţia să fie cultivat ecologic. Altfel, cele 3.000 vin la pachet cu câteva zeci de pesticide reziduale în coajă şi miez. Sigur, nu poate nimeni mânca 100g de scorţişoară într-o zi, dar o jumătate de linguriţă (aproximativ 3g) înseamnă 7.200 de unităţi ORAC. Matematica, şi alegerea, o puteţi face voi.

Un pic de DIY 

E foarte uşor să presăraţi cu câteva condimente salatele, desertul, friptura sau orice altă mâncare. Vor fi nu doar mai gustoase, ci şi mult mai sănătoase. Un mare avantaj al condimentelor este că îşi pierd foarte puţin din proprietăţi prin preparare termică. Şi o recomandare: vedeţi să fie cultivate ecologic, şi neapărat certificate. Altfel, e posibil să fie  însoţite de substanţe care vă vor face mai mult rău decât bine.

 

Top 10 condimente cu cei mai mulți antioxidanți - Video Republica BIO

 

Avem şi top! 

La final vă recomand un top 10 al condimentelor cu cea mai ridicată capacitate antioxidantă. Puteţi să le includeţi în alimentaţia zilnică pentru a vă proteja sănătatea, simplu, gustos şi fără efort. Pe majoritatea le găsiţi în magazinul online al Republicii BIO:

1. Cuişoare măcinate

ORAC: 290.283

Beneficii: Cuișoarele sunt antiinflamatoare, antibacteriene, analgezice, antiemetice (reduc greața). Sunt perfecte pentru plăcinta cu mere, vinul fiert, fripturi, etc.

Precauţii: În cantități mari pot cauza iritarea sistemului gastrointestinal sau pot afecta sistemul nervos central.

2. Oregano uscat

ORAC: 175.295

Beneficii: Oregano îmbunătățește digestia, previne balonarea, scade colesterolul, protejează inima. Dă o aromă mediteraneană oricărui sos sau preparat gătit.

Precauţii: De obicei, contraindicațiile se referă la uleiul de oregano și nu la planta uscată.

3. Mentă uscată

ORAC: 160.820

Beneficii: Menta este antimicrobiană, ușurează respirația, ajută digestia și previne declinul cognitiv. Merge de minune la limonade sau la salate.

Precauţii: De obicei, contraindicațiile se referă la uleiul eteric de mentă și nu la planta uscată.

4. Scorţişoară

ORAC: 131.420

Beneficii: Scorţişoara distruge microbii, stimulează memoria și ajută la slăbit. Un remediu popular de succes este preparat din scorţişoară și miere.

Precauţii: În doze mari, este contraindicată femeilor însărcinate și copiilor.

5. Turmeric

ORAC: 127.068

Beneficii: Conține curcumina care, printre multe alte proprietăţi, se pare că ar inhiba dezvoltarea tumorilor canceroase. Dă o aromă orientală și o culoare galbenă preparatelor pe bază de orez, dar poate fi folosit și la alte preparate sau sosuri.

Precauţii: În cantități mari, poate produce iritații gastrice.

-20%
Hot
Nou
În stoc
lipseşte momentan
Vânzare Accelerată
23,00 lei18,40 lei

6. Salvie uscată

ORAC: 119.929

Beneficii: Combate transpirația excesivă, stimulează secreția de bilă și ajută la digestie. Este antibacteriană și are rol calmant. Este utilizată la preparate din carne, legume sau supe.

Precauţii: Este contraindicat femeilor gravide sau care alăptează deoarece e posibil să provoace contracții uterine și să diminueze secreția lactică.

7. Pătrunjel uscat

ORAC: 73.670

Beneficii: Conține mai multă vitamina C decât lămâia, dar și multe alte vitamine. Are efect antioxidant, antitumoral, detoxifiant. Îl cunoaşteţi prea bine, nu-i nevoie să mai fac recomandări de consum.

Precauţii: În cantități mari, nu se recomandă femeilor însărcinate, care alăptează sau copiilor.

8. Busuioc uscat

ORAC: 61.063

Beneficii: Ajută în afecțiunile digestive, respiratorii, gripă, regenerarea ficatului. Cu aroma sa tipic mediteraneană, este perfect pentru pizza, paste sau mâncăruri care au și sos de roșii în compoziție.

Precauţii: Nu se recomandă femeilor care alăptează, deoarece scade lactaţia.

9. Semințe de chimion

ORAC: 50.372

Beneficii: Chimionul ne ajută să slăbim topind grăsimea, dar reduce și colesterolul din sânge. Potrivit pentru preparate cu vinete sau diverse alte mâncăruri cu aromă orientală.

Precauţii: Poate produce tulburări gastrointestinale. Nu se recomandă gravidelor sau copiilor.

10. Pudra de curry

ORAC: 48.504

Beneficii: Conține curcumina, deci are proprietățile turmericului. Este indicată pentru preparatele cu orez sau pui.

Precauţii: Aceleași ca la turmeric.

Top 10 condimente cu cei mai mulți antioxidanți - Republica BIO
descarcă mai jos infograficul

Să fiţi sănătoşi şi bine condimentaţi!

Ruxi, Republica BIO
Copyright Republica BIO

Sursele noastre: 

https://www.superfoodly.com/orac-values/ 

 

Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.

TAG-uri:

Comentarii (1 comentariu)

  • Cristina pe

    F interesant articolul. Multumim. Intrebare: Mai sus te-ai referit la variantele uscate. Cele vii nu au aceleași proprietati?

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.