Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Borna 8 pe hartă: vitamina B12, pentru un creier sănătos
18.01.2016
Anca Coman
60 vizualizări

Spre încă o supervitamină din grupa lungă a B-urilor arată astăzi acul busolei bio a Republicii, anume vitamina B12, vitamina indipensabilă unui creier sănătos la orice vârstă.

Vitamina B12, numită și cianocobalamină sau „vitamina roșie”, are cea mai mare și complexă structură chimică dintre toate vitaminele și este extrem de importantă pentru organismul uman. Vitamina B12 are un rol esenţial în sinteza ADN-ului, în formarea globulelor roşii, în metabolismul unor acizi graşi necesari celulelor sistemului nervos şi în metabolismul acidului folic. Chiar și o ușoară deficiență a acestei vitamine poate conduce la anemie, oboseală sau depresie. O deficiență pe termen lung poate afecta ireversibil creierul și sistemul nervos central. Vitamina B12 este produsă de bacterii și se regăsește în mod natural în produse de origine animală. Gătirea sau încălzirea alimentelor nu o deteriorează pentru că vitamina B12 are o stabilitate termică bună.

Iată principalele surse naturale de vitamina B12 în ordine crescătoare:

10. Lapte cu conținut redus de grăsimi (100 de grame asigură 9% din doza zilnică recomandată)

9. Iaurt cu 0% grăsimi (100 de grame asigură 10% din doza zilnică recomandată) 

8. Brânză feta (100 de grame asigură 25% din doza zilnică recomandată) 

7. Ouă de găină preparate termic (100 de grame asigură 33% din doza zilnică recomandată)

6. Șvaițer (100 de grame asigură 56% din doza zilnică recomandată)

5. Carne de vită preparată termic (100 de grame asigură 100% din doza zilnică recomandată)

4. Pate din ficat de pui (100 de grame asigură 114% din doza zilnică recomandată)

3. Sardine la conservă (100 de grame asigură 126% din doza zilnică recomandată)

2. Macrou preparat termic (100 de grame asigură 317% din doza zilnică recomandată)

Și, fără nicio umbră de îndoială, pe locul 1 se află scoicile, cu peste 1600%!!!:

1. Scoici preparate termic (100 de grame asigură 1648% din doza zilnică recomandată)

 

Pe curând!

Ruxi, Republica BIO

Sursele mele nealimentare pentru acest material au fost:
http://www.healthaliciousness.com/articles/foods-high-in-vitamin-B12.php

 

Copyright Republica BIO

 

 

Articole înrudite:

Borna 9 pe hartă: vitamina C, cel mai eficient remediu împotriva răcelii

Borna 7 pe hartă: vitamina B9, suplimentul pentru viitoarele mămici

 

Vrei să ai tot serialul "Harta Vitaminelor"?

Downloadează acum eBook-ul gratuit:

Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.

Comentarii (4 comentarii)

  • Maria pe

    Buna Adriana, multumesc pentru intrebare. Vitamina B12, se regaseste aproape in exclusivitate in produsele animale, si in putine dintre cele vegetale. Te incurajez sa folosesti functia de cautare de pe webstite-ul nostru (o gasesti sus, in top-ul paginii). Vei găsi algele Dulse din Atlantic (http://republicabio.ro/products/alge-marine-dulse-bio-100g). Despre spirulina, nu pot spune daca este adusa din Hawaii, avem un sortiment de pudra cu origine in China si tablete cu origine Polonia. Daca te mai pot ajuta cu ceva, te rog sa-mi spui.
    Maria, Republica BIO

  • Adriana Dumitru pe

    As vrea sa stiu daca aveti spirulina din Hawai, alge dulse din Atlantic si ce produse / suplimente aveti care sa contina cianocobalamina.

  • Razvan, Republica BIO pe

    … desigur, și despre sursele vegane, dar într-un articol separat, nou nouț! :)

  • Lucia pe

    ….nimic despre sursele vegane? http://www.carlagoldenwellness.com/wp-content/uploads/2015/02/283264347_orig.jpg

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.