Vezi sidebar
7 motive să începi să folosești pasta de dinți cu ulei de cocos. Învață cum să o prepari
01.06.2016
Anca Coman
2.472 vizualizări

Uleiul de cocos organic presat la rece este un aliment sănătos și un ingredient cosmetic prețuit, datorită proprietăților sale nutritive și hidratante. El se regăsește deja în casele multora dintre noi, fiind unul dintre cele mai sănătoase opțiuni pentru gătitul alimentelor (are un punct de ardere mai ridicat, spre 170 grade Celsius) sau pentru preparatul multor rețete raw sau vegane.

Un beneficiu mai puțin cunoscut al său este legat de îngrijirea danturii. Eficiența sa în combaterea plăcii bacteriene îl plasează în capul listei cu ingrediente naturale care contribuie la un zâmbet sănătos și strălucitor.

Același ulei de cocos este deci un vechi remediu tradițional indian pentru îngrijirea dinților, alături de alte ingrediente naturale și poate înlocui cu succes tradiționala pastă de dinți din magazine. Conform studiilor, acesta acționează împotriva bacteriei Streptococcus mutans, responsabilă pentru apariția cariilor.

Și în plus, dacă înghiți accidental ulei de cocos atunci când îți cureți dinții, nu te expui niciunui risc, deoarece este 100% natural și un aliment foarte sănătos.

Iată 7 motive pentru care uleiul de cocos este atât de sănătos pentru dantură:

1. Are rol antibacterian

Uleiul de cocos este foarte eficient în combaterea bacteriilor responsabile de apariția cariilor. Studiile arată că masarea gingiilor timp de doar 10 minute în fiecare zi cu ulei de cocos ajutându-ne de o periuță de dinți poate reduce substanțial cantitatea de bacterii prezente în gură. Este recomandat ca acest tratament să se facă zilnic timp de trei săptămâni.

Deoarece aceste bacterii pot conduce rapid la infecții și afecțiuni ale gingiei, este foarte important să se acționeze rapid și direct asupra lor.

2. Nu conține chimicale nocive

Pastele de dinți obișnuite din comerț conțin o substanță chimică numită triclosan, care se pare că ar crește rezistența organismului la antibiotice și ar produce tulburări endocrine. Substanțele chimice care produc tulburări endocrine constituie o problemă serioasă, deoarece pot conduce la cancer mamar, ovarian, de prostată, testicular etc.

3. Nu conține surfactanți

Multe paste de dinți conțin SLS sau SLES, agenți responsabili pentru acțiunea de spumare a pastei de dinți, care se pare că ar fi responsabili de apariția aftelor. Uleiul de cocos este foarte eficient în igiena orală deoarece prezintă proprietăți antibacteriene puternice, însă nu conține acele substanțe controversate.

4. Îndepărtează eficient resturile de mâncare

Tehnica denumită „oil pulling” sau „plimbatul uleiului prin gură, ori clătirea gurii cu ulei”, este racticată în India de sute de ani pentru îngrijirea dinților și eliminarea resturilor de alimente rămase între dinți.

În ce constă această tehnică și ce implică? Procedura este foarte simplă și constă în clătirea gurii cu ulei de cocos, de preferat extravirgin și presat la rece. Procedezi ca atunci când folosești apa de gură, doar că o înlocuiești cu uleiul. E necesar să plimbi uleiul prin gură timp de 10-12 minute. Dar pentru început, până te obișnuiești, îți recomand să începi prin a plimba uleiul timp de 5 minute, după care să crești treptat durata până ajungi la 10-12 minute.

Uleiul de cocos contribuie deci la îndepărtarea bacteriilor responsabile de apariția cariilor, precum și a altor resturi din gură. Culoarea și consistența lui se schimbă, acesta devenind mai lichid și mai albicios. Când se întâmplă acest lucru, e momentul să îl scuipi. Repetă zilnic această procedură, de preferat dimineața. Se consideră că această procedură întărește dinții, previne apariția cariilor și reduce inflamația gingiilor.

5. Este ieftină

E suficientă doar o cantitate mică de ulei de cocos pentru a-ți păstra dinții curați, ceea ce înseamnă că vei consuma în câteva luni un borcan de ulei de cocos, deci este o variantă mai ieftină decât pasta de dinți convențională.

6. Este ușor de preparat 

Poți realiza foarte simplu o pastă de dinți din doar câteva ingrediente. Ai nevoie de ulei de cocos, bicarbonat, sare și uleiuri esențiale (cu grad alimentar). Bicarbonatul are proprietăți abrazive și ajută la albirea dinților. Uleiurile esențiale dau pastei de dinți o aromă plăcută, dar prezintă și proprietăți antibacteriene. De exemplu, uleiul de mentă s-a demonstrat superior clorhexidinei, un ingredient care se regăsește în majoritatea apelor de gură, în prevenirea formării de tartru, responsabil de apariția cariilor.

Rețetă simplă de pastă de dinți cu ulei de cocos

Cum se prepară pasta de dinți cu ulei de cocos? Iată mai jos o rețetă simplă:

Ingrediente: 

1 lingură ulei de cocos

1/2 lingură cu bicarbonat de sodiu alimentar

1/4 linguriță de sare

2-3 picături din uleiul tău esențial preferat (eu îți recomand menta)

Mod de preparare:

Amestecă toate ingredientele într-un blo de sticlă, mic. Dacă ți se pare că pasta e prea solidă, mai adaugă un pic de ulei de cocos, iar dacă e prea moale, mai completează cu puțin bicarbonat. 

 

Spor! Și te rog sa-mi spui ce rezultate a avut pentru tine, dar și ce ulei esențial ai folosit.

Pe curând! 

 

Ruxi, Republica BIO

Surse:

https://www.carefreedental.com/resources/13-dental-health/130-7-reasons-to-start-using-coconut-oil-toothpaste-recipes
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/04/25/coconut-oil-toothpaste.aspx
http://www.bbc.com/news/health-19435442
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25210256
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9656847

Copyright Republica BIO

 

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.