Totul despre probiotice și beneficiile lor asupra organismului
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
În ultima vreme, mai toată lumea a auzit de probiotice. Să vedem însă mai exact ce sunt acestea, care sunt beneficiile lor și din ce alimente sau suplimente le putem obține pentru a putea profita de proprietățile lor unice în menținerea echilibrului și a sănătății sistemului nostru digestiv și a întregului nostru organism.
Ce sunt probioticele?
Probioticele sunt bacterii vii care se regăsesc pe suprafața interioară a tractului digestiv și care susțin abilitatea organismului nostru de a absorbi substanțe nutritive și de a combate infecțiile.
În intestinele noastre se află peste 500 de specii diferite de microorganisme, al căror total se ridică la nu mai puțin de... 100 de trilioane! Chiar dacă nu ne dăm seama de acest lucru, noi conviețuim zi de zi cu un număr imens de microorganisme. Acestea în general nu ne îmbolnăvesc, majoritatea fiind benefice pentru organismul nostru. Bacteriile din intestine țin sub control agenții patogeni (microorganismele străine care ajung în corp), contribuie la digestie și la absorbția de substanțe nutritive și la buna funcționare a sistemului imunitar.
Cele doua grupuri de bacterii benefice, Lactobacillus și Bifidobacterium, există în organismul nostru din prima zi de viață, fiind transmise de la mamă la bebeluș prin naștere și apoi prin alăptare. Ulterior, probioticele sunt asigurate corpului nostru prin diverse alimente: iaurt, chefir, lapte bătut și alte produse lactate fermentate, brânză proaspătă de vaci, ciocolată neagră, varză murată și murături etc.
Problema este că, în trecut, oamenii beneficiau de o cantitate suficientă de probiotice din alimentație consumând alimente proaspete din soluri fertile și fermentând alimente pentru a le împiedica să se strice.
Astăzi, ca urmare a refrigerării și a practicilor agricole și de igienizare, multe probiotice nu mai ajung pe farfuriile noastre. Dimpotrivă, multe alimente conțin antibiotice care distrug bacteriile benefice din organismul nostru.
Beneficii probiotice
Bacteriile au faima proastă de a ne îmbolnăvi, așa că ideea de a introduce zilnic miliarde de bacterii în corpul nostru poate părea destul de neinspirată. Dar un număr crescut de studii științifice sugerează faptul că unele boli pot fi tratate și chiar prevenite prin consumul de alimente și de suplimente alimentare care conțin unele tipuri de bacterii vii.
Europenii consumă numeroase asemenea microorganisme benefice numite probiotice ca urmare a tradiției alimentelor fermentate cu ajutorul bacteriilor, precum iaurtul sau varza murată.
Unii specialiști în tulburările digestive recomandă suplimente cu probiotice pentru afecțiuni cum ar fi sindromul colonului iritabil. Rezultatele mai multor studii indică faptul că administrarea de probiotice poate trata mai multe afecțiuni gastro-intestinale, poate calma simptomele alergice la copii și trata și preveni infecțiile vaginale și urinare la femei.
Nu toate probioticele sunt la fel. Tulpini diferite de bacterii au efecte diferite. De exemplu, o tulpină care contribuie la combaterea organismelor care duc la apariția de carii la nivelul dinților e posibil să nu acționeze și la nivel intestinal.
ics-voucher-articleBacteriile intestinale benefice sunt responsabile și pentru:
- producția de vitamina B12, butirat și vitamina K2;
- combaterea microorganismelor străine potențial nocive;
- crearea de enzime care distrug bacteriile patogene;
- stimularea producției unor celule intestinale T care fac parte din sistemul imunitar (conform unor descoperiri recente) și deci creșterea imunității organismului.
Iată câteva dintre potențialele afecțiuni în tratamentul sau prevenția cărora probioticele ar putea fi eficiente:
- colita ulcerativă;
- boala Crohn;
- infecția cu Helicobacter pylori (care poate conduce la apariția ulcerului);
- diaree;
- sindromul colonului iritabil;
- infecții vaginale;
- infecțiile tractului urinar;
- infecțiile tractului digestiv cauzate de Clostridium difficile;
- eczema la copii.
Iată mai jos câteva dintre cele mai importante beneficii ale consumului de probiotice:
1. Îmbunătățesc digestia
Consumul de alimente bogate în bacterii benefice și de suplimente cu probiotice ne poate proteja de afecțiuni intestinale inflamatorii, așa cum o dovedesc un mare număr de studii, inclusiv colita ulcerativă și boala Crohn. Rezultatele studiilor confirmă cu mai multă certitudine beneficiile în tratarea colitei ulcerative, pe când în ce privește boala Crohn e posibil ca rezultatele să nu fie la fel de semnificative.
În plus, au loc în acest moment cercetări pentru a se evalua rolul probioticelor în afecțiunile care țin de digestia glutenului, inclusiv boala celiacă.
Studiile arată că probioticele pot reduce simptomele neplăcute ale sindromului de colon iritabil. De asemenea, pot ajuta la combaterea Helicobacter pylori, o bacterie periculoasă, care poate conduce la ulcer.
2. Combat diareea și constipația
Numeroase dovezi sugerează că probioticele sunt eficiente în combaterea mai multor tipuri de diaree, inclusiv cea asociată cu administrarea de antibiotice. Studiile au arătat că probioticele Lactobacillus GG pot reduce durata diareei la copii. Două studii efectuate pe un număr mare de participanți sugerează că probioticele reduc diareea asociată cu administrarea de antibiotice cu 42%. Nu doar diareea asociată cu antibioticele, ci și alte tipuri de diaree sunt combătute cu ajutorul probioticelor, de exemplu diareea infecțioasă sau diareea călătorului.
Eficacitatea variază în funcție de tipul și de doza de probiotice administrată. Cel mai des sunt asociate cu scăderea riscului de diaree Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus casei și Saccharomyces boulardii (o drojdie cu efect probiotic).
Republica BIO
Artizani de sănătate
De asemenea, probioticele ajută în tratarea constipației. Cercetătorii au descoperit că probioticele pot contribui la înmuierea materiilor fecale și la îmbunătățirea tranzitului intestinal.
3. Ajută la scăderea rezistenței la antibiotice
Bacteriile devin rezistente la antibiotice ca urmare a administrării excesive sau a administrării lor neadecvate. Rezistența la antibiotice reprezintă un pericol uriaș pentru sănătate, deoarece, în cazul unei îmbolnăviri, antibioticele nu se mai dovedesc eficace și nu reușesc să distrugă bacteria care a produs infecția în organism.
Prin utilizarea de probiotice este posibil să fie reclădită flora bacteriană de la nivelul intestinelor afectată în cazul administrării de antibiotice. În plus, așa cum arată studiile, suplimentele și alimentele cu probiotice pot crește eficacitatea antibioticelor și preveni dezvoltarea rezistenței la antibiotice.
4. Sprijină sănătatea sistemului urinar și genital
Ca și în cazul tractului intestinal, la nivelul vaginului există un ecosistem atent echilibrat alcătuit din microorganisme. Tulpinile majoritare de bacterii de tipul Lactobacilli fac în mod normal mediul prea acid pentru a putea fi populat de microorganisme nocive. Dar acest echilibru poate fi tulburat de diverși factori precum antibiotice, anticoncepționale, spermicide.
Tratamentul cu probiotice în vederea restabilirii echilibrului florei vaginale, conform studiilor, poate fi util în cazul unor probleme urogenitale uzuale precum vaginoza bacteriană sau infecția tractului urinar.
5. Ajută la combaterea eczemelor și la sănătatea pielii
Conform unor meta-analize (studii care evaluează rezultatele adunate ale mai multor alte studii), suplimentele cu probiotice ar putea fi eficiente în prevenirea dermatitei atopice și a eczemei la bebeluși.
Se pare că există o conexiune și între un bun echilibru al florei intestinale și apariția acneei, deși cercetătorii nu știu încă exact care este legătura dintre cele două.
6. Previn alergiile alimentare
Copiii mici care au o floră intestinală deficitară prezintă un risc mai mare de a suferi de alergii în primii doi ani de viață. Motivul pentru care probioticele pot ajuta, conform studiilor, la reducerea simptomelor alergiilor alimentare se datorează în special capacității lor de a reduce inflamația cronică la nivel intestinal și de a regla răspunsul imunitar al organismului.
Republica BIO
Artizani de sănătate
7. Pot preveni diabetul
Mai multe studii pe scară largă au confirmat că probioticele ar trebui luate în calcul în prevenirea (și tratarea diabetului). În urma unui studiu efectuat pe nu mai puțin de 200.000 de participanți și pe aproximativ 15.000 de persoane care sufereau de diabet de tip 2, a fost confirmat faptul că un consum mai ridicat de iaurt cu probiotice scade riscul de diabet.
Republica BIO
Artizani de sănătate
Alimente bogate în probiotice
Iată mai jos câteva dintre sursele (alimente și suplimente) care conțin în mod natural probiotice în cantitate ridicată și pe care ar fi indicat să le includem cât mai des în alimentația noastră având în vedere beneficiile extraordinare ale acestor microorganisme pentru sănătatea noastră.
Nu e nevoie să mănânci probiotice la fiecare masă. E important însă să incluzi cel puțin una sau două tipuri de alimente bogate în probiotice zilnic, precum și alimente bogate în prebiotice care ajută probioticele să se înmulțească. Alimente bogate în prebiotice sunt ceapa, usturoiul, bananele.
1. Iaurtul
Iaurtul reprezintă una dintre cele mai bune surse de probiotice. Acesta este produs din lapte care a fost fermentat de bacterii benefice pentru organismul nostru și conține tulpini vii de bacterii. Înainte de a-l cumpăra, asigură-te însă că e iaurt natural fără aditivi sau zahăr adăugat și că are probiotice adăugate precum acidophilus și bifidobacterii.
2. Chefirul
Chefirul este de asemenea un produs lactat fermentat. Diferența constă însă în tipul de bacterii conținute, precum și în aromă și textură. Chefirul conține mai multe tulpini de bacterii decât iaurtul, care pot ajunge să populeze intestinele.
3. Varza murată
Varza murată este și ea supusă unui proces de fermentare prin murare care face ca ea să conțină bacterii benefice pentru sistemul digestiv. Și alte tipuri de murături pot avea proprietăți similare. Atenție însă: pentru aceasta, e nevoie să fi fost murate în saramură și nu în oțet.
4. Măslinele în saramură
Dacă îți plac măslinele, servește la una din mesele zilnice sau ca gustare între mese mai multe măsline (fără a exagera cu numărul lor pentru că pot îngrășa). Cele în saramură conțin de asemenea probiotice, la fel ca și murăturile. Variind alimentele bogate în probiotice pe care le consumi, poți avea siguranța că îi oferi organismului tău aceste microorganisme în doză suficientă.
5. Brânză proaspătă de vaci
Un alt produs lactat bogat în bacterii sănătoase este reprezentat de brânza proaspătă de vaci. Este bogată în bacterii benefice și conține mai multe culturi active de probiotice care pot aduce o varietate binevenită microbiomului intestinal.
6. Pâinea cu maia
Pâinea cu maia este superioară altor tipuri de pâine deoarece nu necesită drojdie care duce la creșterea rapidă a aluatului pentru a fi obținută. În schimb, conține lactobacillus, o tulpină de bacterii benefice care stimulează creșterea aluatului fără alte ingrediente adăugate. Această tulpină de bacterii este de asemenea prezentă în mod natural la nivelul tractului intestinal. Prin urmare, consumul acestui tip de pâine poate stimula creșterea numărului de bacterii benefice de la nivel intestinal.
7. Suplimentele alimentare cu probiotice
Deși e posibil să acoperi necesarul de probiotice din alimentație, suplimentele alimentare te pot ajuta. Atunci când ai o alimentație care nu e suficient de bogată în alimente care conțin în mod natural probiotice, cel mai indicat e să te bazezi pe suplimentele cu probiotice. De asemenea, consumul de suplimente de acest tip este indicat atunci când există un dezechilibru, când sunt administrate antibiotice sau în alte situații.
Există de asemenea suplimente alimentare care oferă combinații de probiotice și prebiotice. Prebioticele, după cum am văzut mai sus, sunt elemente ale produselor alimentare reprezentate de fibre solubile și alte clase de carbohidrați care pot stimula dezvoltarea bacteriilor nonpatogene la nivelul colonului, servind ca hrană pentru acestea.
Ruxi şi Laur, Republica BIO
Copyright Republica
Surse:
- A Meta-Analysis of Probiotic Efficacy for Gastrointestinal Diseases
- Remission induction and maintenance effect of probiotics on ulcerative colitis: A meta-analysis
- A Meta-Analysis on the Efficacy of Probiotics for Maintenance of Remission and Prevention of Clinical and Endoscopic Relapse in Crohn’s Disease
- Meta-analysis of probiotics for the treatment of irritable bowel syndrome
- Helicobacter pylori treatment: antibiotics or probiotics
- Meta‐analysis: probiotics in antibiotic‐associated diarrhoea
- Meta-analysis of probiotics for the prevention of traveler's diarrhea
- Probiotics and infectious diarrhea
- Systematic review of randomised controlled trials: Probiotics for functional constipation
- Probiotics to Prevent the Need For, and Augment the Use Of, Antibiotics
- Vaginal Microbiota and the Use of Probiotics
- Probiotics Supplementation During Pregnancy or Infancy for the Prevention of Atopic Dermatitis: A Meta-analysis
- Probiotics for prevention of atopic diseases in infants: systematic review and meta‐analysis
- Probiotics: A Novel Approach in the Management of Food Allergy
- Dairy consumption and risk of type 2 diabetes: 3 cohorts of US adults and an updated meta-analysis
- Probiotics: Top Benefits, Foods and Supplements
- 8 Health Benefits of Probiotics
- Health benefits of taking probiotics
- 11 Probiotic Foods to Eat for a Healthier Gut
- Tolerogenic T cells need probiotics
Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.
TAG-uri:
oyeohuho pe
ahamobam pe