Salată imunizantă cu spanac tânăr, căpșuni ...și puțin chilli!
Azi îți propun să te imunizeazi cu o salată inedită, proaspătă și aromată, cu spanac tânăr și cu ...căpșuni! Salata mea plină de vitamine e perfectă pentru o primăvară capricioasă ca aceasta prin care trecem, când vremea e rece și umedă, iar virusurile bântuie la tot pasul, purtate de vânt.
Tarabele din piață sunt pline de spanac verde, proaspăt, cu o bogăție de minerale și vitamine de care ai atâta nevoie acum. Caută-l pe agricultorul de la care cumperi de obicei, cel despre care știi că nu stropește legumele și fructele cu chimicalele periculoase, cele despre care îți tot spunem că e bine să te ferești. Dacă mai cultivă și bio, atunci ține cu dinții de el, susține-l, că nu găsești mulți prin piețe.
Revin la salata mea... Așadeci, îți propuneam să te bucuri de beneficiile pentru sănătate ale spanacului tânăr. Servește-l crud, sub forma unei salate gustoase și imunizante. Spanacul conține mult fier, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, vitaminele C, E și A, vitamine din grupul B, acid folic, clorofilă. Îți recomand și semințe în salata mea, iar ele conțin multe minerale și sunt super nutritive. Iar oțetul de mere este alcalinizant și detoxifiant, sănătate curată.
Timpul de preparare e mai scurt decât ai crede: în 15 minute salata imunizantă e gata de ronțăit.
Ingredientele de care ai nevoie sunt aici:
Pentru salată:
Câteva mâini de spanac tânăr, cultivat curat, cu responsabilitate.
O caserolă de căpșuni din supermarket (pentru că, din păcate, altele nu se găsesc acum). Aici, dacă găsești pe undeva bio, nu sta pe gânduri, căpșunile pot fi pesticizate... Dacă nu găsești bio, atunci ține-le mult în apă rece, pe care o schimbi de câteva ori.
Și una sau două linguri din semințele tale preferate, crude. Aici n-ai scuze, semințe bio găsești peste tot.
Pentru sos, sau vinegretă, cum se zice:
O linguriță de miere (atenție, pe piață e plin de miere contrafăcută, așa că mergi la producătorul tău verificat sau caută miere bio - cea bio trece prin multe controale)
O linguriță de ulei de măsline extravirgin
2 linguri de oțet de mere
1 vârf de cuțit de fulgi de chilli
Sare și piper, după gust, dar nu exagera cu ele.
Modul de preparare e simplu. Implică doar spălat mult, ceva tăiat, presărat și cam atât:
Spală spanacul. Scurge-l bine de apă, rupe codițele și păstrează doar frunzele tinere. Amestecă mierea cu uleiul de măsline, oțetul de mere, cu pudra de chilli, sarea și piperul.
Spală bine-bine-bine Căpșunile. Taie-le rondele, dar nu foarte subțiri.
Dacă vrei să o prepari pentru copii, nu mai adăuga la vinegretă și fulgii de chilli, poate nici piperul. Ai putea chiar să decupezi căpșunile în formă de floare, dar nu arunca ce rămâne, vezi tu ce faci cu resturile dulci. Așa sigur îi vei convinge pe cei mici să guste din salată.
Toarnă apoi vinegreta peste frunzele de spanac și rondelele de căpșuni.
Presară deasupra semințele tale preferate. Eu am folosit un amestec de semințe de floarea-soarelui, de pin (le poți înlocui cu semințe de cedru) și de dovleac.
Poftă bună la imunizare sănătoasă!
Ruxi, Republica BIO
Copyright Republica BIO