Vezi sidebar
Supă cremă bio-delicioasă de năut, cu o surpriză...
05.02.2015
Razvan Mottok
2.202 vizualizări

 

Când am auzit prima oară de hummus, am asociat greşit numele şi nu am vrut să gust. Asta se întâmpla acum mulţi ani. La puţină vreme după, am păşit într-unul dintre restaurantele libaneze din oraş şi cum hummusul nu poate fi evitat pe platoul cu aperitive, l-am încercat. Combinaţia dintre lipia caldă, uşor crocantă şi pasta cremoasă de năut m-a cucerit. De atunci n-a existat meniu specific oriental fără porţia de hummus alăturată. În plus, de când am aflat că năutul este un aliment super-nutritiv, care aduce peste 20% din necesarul zilnic de proteine, fibre şi acid folic, nu a trecut săptămână fără să-l pun în meniu, sub o forma sau alta. Fie gătit acasă, fie comandat în oraş.

Întotdeauna am asociat năutul cu reţetele pentru hummus şi de cele mai multe ori l-am găsit în farfurie sub forma asta. Dar când mă uit pe fereastră, nu un hummus îmi doresc. Vreau mai degrabă ceva cald, cremos, săţios şi hrănitor. Atunci, o supă cremă să fie! Şi trebuie să fie de năut, că despre el vorbim. La care o să adaug un ingredient surpriză, asociat de multe ori şi el în meniurile orientale, cu hummusul.

 Înainte să încingeţi focul aveţi nevoie să ştiţi următoarele, pentru a vă organiza bine timpul şi cantităţile:

  • Reţeta are un grad de dificultate scăzut spre mediu.
  • Vor ieşi 4 porţii, dar asta depinde mult şi de pofta celor din jurul mesei.
  • Durează cam 60 de minute, fără să punem la socoteală timpul în care se înmoaie şi fierbe năutul, dacă alegeţi din cel uscat.

Dacă preferaţi boabele de năut uscate, atunci trebuie să vi le pregătiţi cu cel puţin o seară înainte. Le spălaţi bine şi le scufundaţi întro cratiţă cu apă rece. Nu cer decăt un somn uşor şi o bună dimineaţa, să se înmoaie. Apoi un fiert domol de două ore şi bobu-i moale şi cremos! Ştiu, e cam mult, dar dacă preferaţi să dormiţi fără grija boabelor lăsate la înmuiat, alegeţi-le pe cele la conservă. Eu am mers şi pe o variantă şi pe cealaltă, şi singura diferenţă a fost aburul din bucătărie.

Nu vă faceţi griji pentru ingredientul surpriză, el nu are nevoie de atâta muncă de convingere atunci când este strecurat în reţetă.

 

Lista de ingrediente:

400g de boabe de năut, fie uscate, fie la conservă.

Vreo 2 morcovi nu foarte mari.

O ţelină mare.

2 sau 3 cartofi.

O mână de frunze de pătrunjel.

Trei cepe, sa-i dea dulceaţă.

O lămâie.

Piper negru, un vârf de cuţit. Să fie proaspăt râşnit, mie aşa îmi place.

O linguriţă de rozmarin uscat sau o crenguţă, dacă aveţi proaspăt.

O lingură de ulei de măsline.

O linguriţă de zahăr brun.

Puţină sare.

Ardei chili măcinat.

O linguriţă rasă de turmeric, nu doar pentru culoare ci şi pentru super-proprietăţile sale antiinflamatoare şi antioxidante.

Şi ingredientul surpriză: lintea roşie! Aveţi nevoie de tot atâta linte cât năut folosiţi, adică 400g.

 

Prepararea:

Înainte de a da drumul la foc, spălaţi bine legumele, curăţaţi-le de coajă si tăiaţi-le cubuleţe. Treceţi lintea prin mai multe ape, până când ultima apă se scurge limpede. De năut nu mai zic nimic. E gata fiert sau vine direct din conservă, puţin mai târziu.

Pasul 1

Daţi deoparte o mână de ceapă gata tocată. Celelate legume, împreună cu restul de ceapă, le aruncaţi într-un litru jumătate de apă şi le puneţi pe focul dat tare. Aruncaţi şi un praf de sare peste ele. Când încep să fiarbă, domoliţi focul şi acoperiţi cratiţa cu un capac. Toată colocoteala legumelor ar trebui să dureze cam 45 de minute.

Pasul 2

Ceapa care v-a rămas, merge într-o tigaie unde aţi încins o lingură de ulei de măsline. Peste ea, presăraţi linguriţa de zahăr brun şi amestecaţi. Ceapa şi zahărul se vor înmuia împreună într-o baie de aburi dulci cu aromă de caramel. Când din zahăr n-a mai rămas decât culoarea iar ceapa este moale, opriţi focul şi trageţi deoparte tigaia.

Pasul 3

Înapoi la supa de legume. Când sunt aproape fierte, aruncaţi şi lintea printre ele şi acoperiţi. Lintea ar trebui să fiarbă în 15 minute, nu-i trebuie mai mult ca să se-nfoaie şi să se-nmoaie. Rozmarinul intră şi el tot acum. Dacă-i crenguţă, o scoateţi afară după cele 15 minute. Vreţi doar să se infuzeze şi să-şi lase aroma. Dacă-i uscat, poate să rămână. Tot acum presăraţi şi praful de turmeric, apoi amestecaţi bine.

Pasul 4

Legumele-s fierte? Lintea-i înfoiată? Atunci e vremea să aruncaţi peste ele boabele moi de năut. Nu mai au nevoie decât de câteva clocote, să-şi rezolve împreună diferenţele de opinie. 10 sau 15 minute e mai mult decât suficient.

Pasul 5

N-aţi uitat de ceapa călită, nu? Opriţi focul de sub cratiţa cu supă şi scurgeţi bine tigaia cu ceapa caramel peste legume. Amestecaţi, adăugaţi piperul şi sarea, atât cât simţiţi nevoia (înseamnă că trebuie să gustaţi şi dacă n-am zis nimic de asta până acum, vă rog să nu vă abţineţi).

Pasul 6

Scufundaţi în cratiţă un blender vertical şi pasaţi amestecul până când totul se transformă în cremă.

 

La masă!

Nu aşteptaţi să se răcească ci umpleţi farfuriile. Presăraţi deasupra pătrunjel proaspăt tocat sau uscat. Mai rămâne zeama de lămâie, dar ea e doar pentru cei cărora le place. Ceilalţi pot savura supa şi aşa. Merge şi puţin chilli, tot pentru cei mai îndrăzneţi.

 

Poftă bună şi sănătate!

Razvan Mottok, Republica BIO
Copyright Republica BIO

 

TAG-uri:

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.