Vezi sidebar
Vitamina B, benefică împotriva efectelor poluării asupra organismului
30.03.2017
Razvan Mottok
439 vizualizări

Poluarea aerului. Cu toţii ştim ce este şi care sunt motivele pentru care ea își face loc în orașul în care trăim, ne otrăvește pe noi și pe copiii noștri. Este unul dintre cele mai grave efecte pe care omenirea le-a produs asupra planetei, o problemă continuă de sănătate publică şi totul depinde doar de noi, oamenii. Am ales acest subiect pentru că, în urmă cu ceva vreme, CNN a publicat un articol îngrijorător, pe care îl poţi citi integral aici, ce conţine şi rezultatele unui nou studiu efectuat de cercetătorii în domeniu.

Vitamina B combate efectele poluării asupra organismului

Studiul despre care vorbeam mai sus a fost condus de Şcoala de Sănătate Publică a Universităţii din Columbia în colaborare cu Şcoala de Sănătate Publică de la Harvard. Practic, s-a comparat reacţia voluntarilor la expunerea de PM2.5 înainte şi după ce li s-au administrat zilnic suplimente de vitamina B. Rezultatul: efectele expunerii umane la pulberile în suspensie au fost diminuate cu 28-76%, în cazul consumului de vitamină B. Principala concluzie este că Vitamina B poate contribui la atenuarea efectelor pe care aerul poluat le are asupra organismului uman, de unde rezultă că însăşi natura ne oferă o armă cu care putem lupta individual cu efectele poluării.

Cum reuşeşte vitamina B să ne apere de poluare?

Vitamina B combate efectele poluarii

Vitamina B este un complex de mai multe vitamine, şi, după cum ştii deja, “unde-s mulţi puterea creşte”. Vitamina B este solubilă în apă şi se elimină din organism prin urină, de aceea, pentru a-ţi menţine corpul protejat, este important să consumi zilnic alimente bogate în acest complex benefic, în special cele ce provin din culturi organice, pentru a te proteja de alte chimicale pe care le-ai putea ingera din alimentele cultivate convențional. Și mai mult, pentru că astfel susții o agricultură care nu poluează și mai mult un mediu care deja suferă.

Surse naturale și sănătoase de vitamina B

Vitamina B este de găsit mai ales în cereale, legume, fructe, seminţe, drojdie de bere, lactate, brânzeturi şi gălbenuş de ou. Ca să îţi vin în ajutor, am lăsat mai jos o listă cu vitaminele ce alcătuiesc complexul B şi alimentele în care le poţi găsi pe fiecare:

  • Vitamina B1 (Tiamină) se găseşte în ouă, legume verzi, germeni de grâu, cereale integrale, nuci, fructe de pădure, ficat, inimă şi rinichi.
  • Hot
    Nou
    În stoc
    lipseşte momentan
    Vânzare Accelerată
    25,06 lei
  • B2 (Riboflavină) se găseşte în legume verzi, ciuperci, cereale integrale, paste, pâine, lapte, carne şi ficat.
  • Republica BIO

    Artizani de sănătate

  • B3 (Niacină) se găseşte în seminţe, mazăre uscată, cereale integrale, fasole uscată, carne de pui, somon, ton, şi ficat.
  • Republica BIO

    Artizani de sănătate

  • B5 (acid pantotenic) se găseşte în cereale integrale, legume, carne şi ouă.
  • B6 (Piridoxină și Piridoxamină) se găseşte în cereale integrale, spanac, avocado, banană, pâine şi ficat.
  • B7 (Biotină) se găseşte în fructe proaspete şi uscate, nuci, seminţe, legume, ovăz, lactate, peşte şi carne de pasăre.
  • B9 (Acid folic) se găseşte în legume verzi, cereale integrale, nuci şi carne.
  • Republica BIO

    Artizani de sănătate

  • B12 (Cianocobalamină) se găseşte în lapte, ouă, carne, peşte şi ficat.

Toate aceste vitamine lucrează împreună pentru a susţine metabolismul, pentru a întări sistemul imunitar şi nervos, contribuie la menţinerea tonusului muscular, la sănătatea pielii şi participă la dezvoltare şi diviziunea celulelor, incusiv ale globulelor roşii. Acum nu mai ai nicio scuză că nu ai ştiut şi poţi începe chiar de azi să îţi ajuţi organismul. Şi nu uita, dacă vrei ca vitaminele să existe în organismul tău, consumă alimente organice, curate! Este un fel de a te feri de boli, de efectele poluării şi de a contribui la sănătatea mediului în acelaşi timp. Şi, dacă vrei să faci o faptă bună în fiecare zi, deplasează-te cu bicicleta sau rolele în locul automobilului şi fumează mai puţin sau deloc!

Poluarea în cifre îngrijorătoare

Aş vrea să continui acum cu câteva cifre publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii care sper să te determine să adopţi măsuri măcar pentru tine şi cei dragi ţie, pentru început:

  • Peste 3 milioane de oameni mor anual din cauza poluării.
  • Aerul poluat este cel mai mare risc la care sănătatea întregii populaţii este expusă.
  • Aerul poluat creşte riscul de accidente vasculare cerebrale, boli de inimă şi cancer de plămâni.
  • Doar în China mor anual peste 1 milion de oameni, ţara fiind cea mai afectată de poluare. Atât de afectată încât locuitorii sunt nevoiţi să poarte măşti.
  • India se clasează pe locul 2. Acolo se înregistrează peste 600.000 de decese anuale, cauzate de aerul poluat.
  • În Statele Unite ale Americii mor anual peste 38.000 de oameni din cauza poluării aerului.

Care sunt substanțele care ne îmbolnăvesc?

Primii trei poluanţi ce ne afectează cel mai grav sănătatea sunt pulberile în suspensie (PM), dioxidul de azot şi ozonul de la nivelul solului. Articolul publicat de CNN vorbeşte în principal despre PM2.5, aceste particule de dimensiuni diferite, ce sunt un amestec de praf, polen şi clustere de mici molecule pe care ochiul uman nu le poate detecta pentru că sunt de 30 de ori mai mici decât un fir de păr. Dacă nu le poţi vedea, nu înseamnă că ele nu există, din contră, sunt atât de mici încât “pot pătrunde în sistemul nostru respirator şi până adânc în plămâni”, afirmă Chak K. Chan, profesor de Mediu Înconjurător la Şcoala de Energie şi Mediu a Universităţii din Hong Kong. O dată inhalate, particulele PM2.5 pot provoca diverse afecţiuni la nivel pulmonar, iar oamenii de ştiinţă suspectează că tot ele sunt responsabile de modificările “epigenetice” ale celulelor umane, adică dereglări sau mutaţii ce pot afecta serios sănătatea.

OMS a publicat o nouă hartă cu nivelurile anuale de PM2.5 pe întregul glob, iar ce se vede este îngrijorător: 92% din populaţia lumii trăieşte în locuri în care nivelul de pulberi de suspensie depăşeşte pragul recomandat. Ca recomandare universal valabilă, OMS declară că un “sistem de transport ecologic şi o producţie eficientă a energiei poate contribui major la micşorarea nivelului de poluare al aerului şi la salvarea de vieţi umane”. Însă sunt măsuri pe care şi noi, individual, le putem adopta pentru a îmbunătăţi mediul în care trăim. Nu uita, schimbarea începe cu tine!

“Aerul este principala resursă ce ţine în viaţă omenirea” a afirmat profesorul Chan. Doar nu vrei să o distrugi, nu?

 

Sanatate, drag prieten. Și ține minte: organic, bio, ecologic, înseamnă fără poluare!

Florrie, pentru RepublicaBIO

Sursa:
http://edition.cnn.com/2017/03/14/health/vitamin-b-pollution/index.html

 

Copyright Republica BIO

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.