Scorțișoara: supercondiment cu beneficii de superaliment
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Scortișoara de Ceylon: face minuni în rețeta de mere la cuptor, dar poate face minuni și pentru sănătatea noastră
Când mă gândesc la scorțișoară, primul lucru care îmi vine în minte este plăcinta cu mere a mamei, apoi atmosferă încărcată de parfum a sărbătorii Crăciunului. Na, că am zis-o... am pomenit Crăciunul. Nu-i bai, nu mai e mult până atunci, o să vă rog să-mi iertați graba. Dar n-am avut ce face, nu cred că mai este vreun alt condiment care să ne aducă mai mult aminte de căldura și farmecul sărbătorilor de iarnă. Sau poate o fi, dar cred că niciunul nu are beneficiile extraordinare ale scorțișoarei, intrată pe merit în categoria specială a superalimentelor.
Citiți articolul meu despre condimente și veți descoperi că scortișoara este unul dintre alimentele care conțin cei mai mulți antioxidanți, mai exact se află pe locul trei în topul primelor 10 alimente cu cea mai mare capacitate antioxidantă, având 240.000 de unități ORAC, ceea ce este enorm (despre ORAC citiți tot în articolul recomandat mai sus). Doar câteva grame de scorțișoară vă pot asigura necesarul zilnic de antioxidanți, ceea ce vă ferește de multe boli și vă menține sistemul imunitar puternic.
Atenție însă: este important să folosim scortișoară de Ceylon, nativă, sau Cinnamomum Verum (citiți cu atenție eticheta înainte să cumpărați). Cea care se găsește mai peste tot în comerț, respectiv scortișoara de Cassia, conține cantități ridicate dintr-un compus numit cumarină, care poate fi toxic pentru ficat dacă este consumat în doze mari. Prin urmare, dacă vreți să consumați scortișoara pentru beneficiile ei extraordinare, vă recomand să alegeți scorțișoara de Ceylon.
Beneficiile pentru sănătate ale scorțișoarei
Scorțișoara taie pofta de zahăr
Deși nu au gust dulce, condimentele precum scorțișoara, nucșoara sau ghimbirul scad nevoia de a folosi îndulcitori. Prin proprietățile lor, ele induc senzația de dulce, iar asta se traduce prin reducerea cantității de zahăr sau de alt îndulcitor din băuturi cum sunt de exemplu cafeaua sau ceaiul.
Mai pe înțeles, dacă adăugăm scorțișoară în cafea, putem să punem mai puțin zahăr și cafeaua o să ni se pară la fel de dulce. Magia scorțișoarei, nu-i așa? Aplicați asta la meniurile pentru copii, e o mină de aur!
Scorțișoara întărește imunitatea
Un remediu tradițional preparat din miere amestecată cu scorțișoară se dovedește a fi foarte eficient pentru prevenirea îmbolnăvirilor de sezon, când vremea este rece.
Această rețetă combină puterea enzimelor, vitaminelor și mineralelor din miere cu substanțele antiinflamatorii, antibacteriene și antimicrobiene din scortișoară. Sistemul imunitar este fortificat și atacul virusurilor, bacteriilor și microbilor este contracarat eficient. De fapt, mai toate proprietățile benefice ale scortișoarei sunt potențate de combinația cu mierea.
Scorţişoara are proprietăți antimicrobiene
Scorțișoara conține o substanță numită cinamaldehidă, care poate inhiba dezvoltarea E. Coli, Candida, Salmonella, Listeria, dar și a unor bacterii și ciuperci sau virusuri (sunt studii care spun că și a virusului HIV). Efectele antibacteriene ale scortișoarei pot preveni degradarea dinților și pot elimina mirosul neplăcut al respirației.
Scorțișoara scade colesterolul și reduce riscul bolilor de inimă
Studiile arată că scorțișoara scade tensiunea, reduce colesterolul nociv și trigliceridele și crește colesterolul bun. Doar 120 de miligrame (un vârf de cuțit) de scorțișoară pe zi sunt suficiente pentru a produce aceste efecte aproape miraculoase.
Consumul de scorțișoara scade nivelul de glucoză din sânge, după mese
Scortișoara interacționează cu enzimele care participă la digestia carbohidraților și face ca aceasta să se facă mai lent, scăzând astfel cantitatea de glucoză care ajunge în sânge după ce mâncăm. În plus, conține un compus asemănător insulinei, care îmbunătățește utilizarea glucozei de către celule. Cantitatea recomandată pentru a avea acest efect este de 1 până la 6 grame pe zi (de la o jumătate de linguriță la două lingurițe pe zi). Atenție la dozare, nu e eficient și nici recomandat să consumați toată această cantitate dintr-o dată. Lăsați organismul să o asimileze puțin câte puțin, pe tot parcursul zilei: un praf la micul dejun într-o porție de chefir cu scorțișoară, un praf în cafea (poate cafea verde), smoothie sau într-un ceai cu ghimbir, un praf peste desertul de la prânz, seara peste câteva mere la cuptor.
Sau, vă puteți prepara un ceai de scorțișoară pe care să-l îndulciți cu miere după ce se mai răcește, pentru a proteja compușii activi, vii din miere.
Scorțișoara combate afecțiunile sistemul nervos
Există studii, momentan doar pe animale, dar cu rezultate care s-au dovedit a fi promițătoare și care arată că scortișoara protejează neuronii și ar putea, la oameni, să amelioreze starea bolnavilor de Parkison și chiar să prevină instalarea temutei boli Alzheimer.
Condiment cu proprietăți anticangerigene, scorțișoara
Studiile de laborator au arătat că scortișoara are puternice proprietăţi anticancerigene, reducând dezvoltarea și provocând moartea celulelor canceroase și împiedică formarea vaselor de sânge care hrănesc tumorile. În cazul cancerului de colon, scorțișoara a produs o reacție antioxidantă din partea celulelor din pereții colonului și a activat enzimele detoxifiante din colon care luptă împotriva tumorilor.
În încheiere, vă recomand să vă condimentați ziua cu scorțișoara de Ceylon, bio. Dacă nu pentru a beneficia de unele din cele de mai sus, măcar pentru bucuria aromei și a gustului!
Pe curând!
Ruxi, pentru Republica BIO
Sursele cu care mi-am pudrat sănătos materialul de azi:
Antimicrobial activities of cinnamon oil and cinnamaldehyde from the Chinese medicinal herb Cinnamomum cassia Blume
HIV type-1 entry inhibitors with a new mode of action
Cinnamon: A Multifaceted Medicinal Plant
The potential of cinnamon to reduce blood glucose levels in patients with type 2 diabetes and insulin resistance
Cinnamon extract inhibits tau aggregation associated with Alzheimer's disease in vitro
Cinnamon treatment upregulates neuroprotective proteins Parkin and DJ-1 and protects dopaminergic neurons in a mouse model of Parkinson's disease
Inhibition of lipid peroxidation and enhancement of GST activity by cardamom and cinnamon during chemically induced colon carcinogenesis in Swiss albino mice
10 Evidence-Based Health Benefits of Cinnamon
5 Reasons to Love Cinnamon
Copyright Republica BIO
TAG-uri: