Video: Ursuleți simpatici din aluat ultrauşor de fursecuri
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Asta e o rețetă care mi-e foarte dragă mie pentru că ursuleții sunt preferații copiilor. Și câte povești minunate putem născoci împreună cu cei mici având ca personaje principale simpaticii ursuleți din fursec! Pe părinți îi va încânta deasemenea pentru că, deși un dulce, este muuult mai sănătoasă decât preparatele obișnuite.
Nu are decât câteva ingrediente bio pe care le puteți găsi cu ușurință în comerț. Eu am folosit ulei de cocos ecologic pentru că are foarte multe calități nutritive pe care și le păstrează și la temperatura de coacere a haioșilor ursuleți, dar puteți folosi și ulei ecologic de măsline. Forme de ursuleți se găsesc pe la diverse magazine de bucătărit, chiar de mai multe mărimi. Eu am luat şi mari şi mici, așa că am putut avea toată familia de ursuleți: mama, tata, frățiorul mai mare și frățiorul cel mic (sau surioara, cum preferați).
Despre gustul lor, ce să vă spun, sunt fragezi, se topesc în gură și au o aromă delicată de vanilie. Atenție, însă, nu-i faceți la fel de subțiri ca cei din poză pentru că se vor usca prea tare. Eu am mai făcut un lot de ursuleți ”mai grăsunei”, dar, din păcate, au fost ronțăiți înainte să apuc să-i ”trag în poză”.
Pentru îndulcit, eu am folosit un sirop de agave brun, mai gros, dar poţi folosi melasă din trestie de zahăr, sirop din malț de orz, sirop de orez sau alt îndulcitor mai închis la culoare, care să dea ursuleților nuanța cafenie a blăniței (că doar ursuleții sunt bruni – cel puțin cei care trăiesc pe meleagurile noastre) și să camufleze cenușiul făinei integrale. Avantajul acestor fursecuri este că poţi folosi o cantitate de îndulcitor foarte mică, de numai 40 de grame pentru o tavă de ursuleți dulci și prietenoși. În plus, nu conțin unt, ci ulei de cocos sau de măsline, ceea ce îi face și mai sănătoși.
Dar să trecem la treabă! Prepararea va dura între 30 şi 45 de minute, în funcţie de îndemânare şi de ajutor, dacă ai un mezin prin preajmă (ştiu că le place să-şi murdărească mânuţele). Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru familia de ursuleți.
Eu îţi recomand să alegi ingrediente bio, aşa cum am făcut şi eu:
100g de făină integrală de grâu (eu am folosit ecologică)
20g de amidon de porumb, sau de orice alt fel
Un vârf de cuțit de sare
40g de sirop de agave brun, sau melasă din trestie de zahăr ori alt îndulcitor închis la culoare
30g de ulei de cocos sau ulei de măsline
10g de pudră de cacao
Mod de preparare:
Amestecă toate ingredientele de mai sus, mai puțin o lingură de făină și cele 10 grame de cacao. Frământă bine. Împarte aluatul în două și adaugă lingura de făină la una din cele două jumătăți de aluat și la cealaltă cele 10 grame de cacao. Rezultatul trebuie să fie un aluat gros, care să nu mai fie nici sfărâmicios, dar nici prea lipicios. Practic, trebuie să se lege, arătând ca o bilă (de fapt două bile, una maro – cea cu cacao, și una bej – cea fără cacao). Dacă mai e nevoie, mai adaugă foarte puțină făină în cazul în care e prea lipicios, sau câteva picături în plus de ulei în cazul în care e prea țeapăn.
Lasă aluatul la frigider să se mai odihnească. Eu l-am lăsat cam o oră, dar cred că și 15 minute ar fi suficient. Apoi ia o hârtie de copt și pune una dintre cele două jumătăți de aluat pe ea, după care o îndoi, astfel încât hârtia de copt să se afle și sub aluat și deasupra lui (sau poți să folosești două hârtii de copt, una deasupra și una dedesubt). De ce îţi recomand să faci aşa? Pentru că aluatul e totuși lipicios și se va lipi de sucitor sau de blatul de lucru.
Întinde aluatul până obții o foaie cam de trei milimetri grosime. Cu o formă de fursecuri, decupează ursuleții, pe mărimi. Umezește cu puțină apă partea din spate a ursulețului mai mic și lipește-l presând ușor. Sau, poți folosi o jumătate de migdală. Dacă preferi migdala, îndoaie lăbuțele ursuleților peste ea. Astfel, migdala nu va cădea după ce ursuleții se vor coace, o vor ține între lăbuțe, iar copiii se vor îndrăgosti ei!
În fine, cu o scobitoare, înțeapă aluatul ca să faci ochii și boticul ursuleților.
Preîncălzește cuptorul la 160 de grade Celsius și bagă ursuleții la copt într-o tavă în care ai așezat o hârtie de copt. Coace timp de 10 minute, redu temperatura la 150 de grade Celsius, și mai ține-i la cuptor timp de 10 minute sau până au prins culoarea aurie. Scoate-i din cuptor și servește-i. Sunt minunați calzi sau reci. Fiind din aluat de fursec fără ou, rezistă mult la temperatura camerei, așa că îi poți păstra într-un borcan sau alt recipient cu capac. Doar că nu cred că vor rezista prea mult pentru că toată lumea va dori să ronțăie din ei. La noi în familie, până și cățelul s-a îndrăgostit de ursuleții ăștia.
Spor la treabă!
Vezi şi Tort cu cremă de brânză proaspătă şi blat de cacao, ornat cu struguri proaspeţi (video)
TAG-uri: