Vezi sidebar
Știai că băuturile fierbinți pot fi cancerigene? Află cum faci să ocolești pericolul
17.06.2016
Ruxandra Comsa
60 vizualizări

Îți place bei o ceașcă de cafea sau de ceai fierbinte dimineața înainte de a pleca la muncă? Sau în timpul zilei, mai ales când vremea e rece? Ar trebui te gândești de două ori înainte să sorbi din lichidul fierbinte, doar atât cât să-l lași să se mai răcească puțin. De ce? Deoarece au apărut câteva studii care spun   băuturile foarte fierbinți pot crește riscul de cancer esofagian. 

Riscurile la care te expui când bei o băutură fierbinte 

Conform The International Agency for the Research on Cancer (IARC), băuturile foarte fierbinți suntprobabil cancerigene pentru oameni”. 

Consumul de băuturi cu temperatura de peste 65 de grade Celsius ar putea cauza cancer al esofagului, aflat pe locul 8 în rândul celor mai frecvente tipuri de cancer. Ceaiul, cafeaua sau alte băuturi fierbinți pot cauza arsuri ale esofagului 

Mai ales ceaiul este adesea băut la temperaturi ridicate. Au fost studiate cafeaua, ceaiul mate și alte tipuri de ceai, precum și alte băuturi care se consumă fierbinți. Concluziile studiului sunt ca băuturile în sine nu sunt nocive, ci doar temperatura la care sunt servite. Nu doar consumul de băuturi fierbinți este responsabil de cancerul esofagian, ci și cel de băuturi alcoolice sau fumatul. 

Sunt cancerigene cafeaua sau ceaiurile? 

Bineînțeles că nu. Aceeași agenție, IARC, a trecut în revistă peste 1000 de studii recente legate de cafea și a ajuns la concluzia nu băutura în sine poate cauza cancer, ci doar temperatura la care este consumată  

Care este temperatura optimă pentru a consuma o băutură caldă? 

Cafeaua, ceaiul, laptele sau orice alte băuturi care se consumă calde nu ar trebui servite la o temperatură mai ridicată de 57,8  grade Celsius.  

Prin urmare, asigură-te nu bei din cafeaua sau din ceaiul tău până nu se mai răcesc puțin. Cum poți să îți dai seama mai ales că nu cari mereu după tine un termometru de bucătărie? Lasă-ți băutura în poace câteva minute, 3 sau 4 și bucură-te de conversație, sau de cartea pe care o citești. Sau, adaugă la ceai și puțin lapte rece, cum fac britanicii, pentru a-i scădea temperatura

Există totuși o legătură între ceea ce consumăm și cancer 

Există o multitudine de studii care corelează alimentația, iar aici refer nu doar la ceea ce mâncăm, ci și la ceea ce bem, cu riscul de a dezvolta un cancer. Conform unui studiu din 2015, doar între 10% și 30% dintre cancere se produc „natural” în corp, ceea ce sugerează faptul majoritatea cancerelor se datorează factorilor de mediu. 

Conform unui alt studiu, dat publicității de World Health Organisation, consumul de mezeluri, cum ar fi cârnații sau șunca, poate fi responsabil de apariția cancerului. Sute de studii corelează consumul de mezeluri cu cancerul. 

Carnea roșie neprocesată este și aceasta considerată ca fiind probabil cancerigenă. 

Studii recente asociază dieta occidentală, bazată în special pe zaharuri rafinate, grăsimi saturate și proteine animale cu un conținut scăzut de fibre cu un risc crescut de cancer de colon și de prostată.

Câte alte substanțe cancerigene ne mai amenință?

Organizația de mediu Environmental Working Group a scos la iveală cifre foarte îngrijorătoare cu privire la chimicalele care ajung în organismul nostru: conform EWG, peste 400 de substanțe chimice care produc cancerul au fost găsite în corpul uman. După ce au trecut în revistă peste 1000 de studii, au descoperit aproape 420 de chimicale periculoase în sângele, urina, părul și alte probe analizate de la subiecții studiilor, iar 9 dintre ele depășeau limita maximă admisă.  

Prezența chimicalelor toxice în corpul nostru nu înseamnă neapărat acestea ne vor face rău, dar numărul uriaș de substanțe potențial cancerigene la care suntem expuși și care se acumulează în organism constituie un grav semnal de alarmă. În orice moment, cineva poate avea în corp zeci sau sute de substanțe cancerigene.

Este esențial prin urmare încercăm evităm cât mai mult expunerea la acestea, prin evitarea alimentelor procesate, dar și a chimicalelor din cosmetice, farduri și orice alte surse cu care venim în contact direct. Alimentele, cosmeticele, detergenții și alte produse bio sunt curate, fără chimicale și de aceea, de fiecare când avem posibilitatea ar trebui ne orientăm spre acestea pentru , deși au un cost mai mare, ne-ar putea salva viața 

M-aș bucura să știu că nu ți-am stricat ziua, ci doar că te-am făcut puțin mai atent. Atenția, sau grija, îți pot salva viața.

Sănătate!

Ruxi, pentru Republica BIO 
 
 

Sursele mele pentru acest material au fost 

http://edition.cnn.com/2016/06/15/health/coffee-tea-hot-drinks-cancer-risk/index.html 
http://money.cnn.com/2015/10/26/news/red-meat-processed-cancer-world-health-organization/
http://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(15)00081-9/fulltext 
http://www.nature.com/articles/nature16166.epdf?referrer_access_token=LgHJPCHp45vw4w-RXWaLptRgN0jAjWel9jnR3ZoTv0OnFVRjoZ3NRlKe6Hv8umhhQuYoOX8_1iK2AU8uhH4FcD4GSJw9SnK7TO-lsD-WOfjxvuwpy5GSHaItO5v-ko3YiJOAOvcdC7smH-zOiCvM2WTFuEWV-u8qMnw5xyJCD1c%3D&tracking_referrer=www.bbc.co.uk 
 

  Copyright Republica BIO 

 

 

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.