Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Alimente imunizare iarna
30.01.2017
Razvan Mottok
192 vizualizări

În anotimpul rece organismul nostru are nevoie de puţin ajutor pentru a funcţiona la capacitate maxima, iar sistemul imunitar este supus la multe încercări. Este important să consumăm cât mai multe alimente sănătoase şi nutritive care să ne ajute să ţinem la distanţă gripa şi răcelile.

Îți recomand în cele ce urmează o serie de fructe, legume, verdețuri, nuci și semințe pe care le poți găsi uşor pe timpul iernii şi care contribuie foarte mult la vitaminizarea şi mineralizarea corpului tău. Ca de obicei, îți voi recomanda ca pe cât posibil să le alegi pe cele bio. Te vei pune astfel la adăpost de tot felul de substanțe periculoase folosite în cultivarea, procesarea sau transportul lor.

Ardeiul galben este primul în topul fructelor și legumelor bogate în vitamina C, deși citricele sunt primele la care te gândești atunci când cauți conţinut de vitamina C, esenţială pentru imunitate și în lupta cu gripa fiindcă ne ajută să ne vindecăm mai repede şi are proprietăţi antioxidante. Consumând fructe şi legume proaspete zilnic, îţi asiguri doza de vitamina C necesară unei bune funcţionări a întregului organism. Vitamina C poate fi găsită și în kiwi, afine, ardei, varză, pătrunjel, broccoli, fasole şi cartofi, în unele chiar în cantități mai mari decât în citrice. Le găsești pe toate în articolul despre vitamina C, publicat pe blogul Republica BIO acum ceva vreme.

Ananasul este și el o sursă excelentă de vitamina C, mangan, vitamina B1, vitamina B6, cupru şi fibre, este antioxidant şi energizant. Luptă împotriva radicalilor liberi şi are beneficii şi pentru sistemul digestiv.

Ananas baneficii

Mai recomandăm si fructele de goji pentru supercalităţile nutriţionale pe care le au şi pentru că fac o treabă foarte bună în stimularea sistemului imunitar. Mai mult, contribuie la buna funcţionare a ficatului ce poate fi obosit pe parcursul iernii, când alimentaţia este mai bogată în grăsimi.

Migdalele sunt delicioase, hrănitoare şi pot fi gustarea sănătoasă dintre mese. Conţin calciu, magneziu, zinc, potasiu, fier, fibre şi vitaminele A, C, D, E, K şi vitamine din complexul B.

Nucile sunt şi ele gustarea perfectă din timpul iernii pentru că au capacitatea de a-ţi furniza energie, îţi schimbă în bine starea de spirit, intăresc imunitatea şi reduc senzaţia de oboseală. Noi recomandăm nucile pecan, bogate în vitamina E, antioxidanţi şi minerale.

Morcovii şi cartofii dulci sunt bogaţi în betacaroten ce contribuie la prevenirea cancerului, a bolilor de inimă, a astmului şi reumatismului. Mai conţin vitaminele B6, A şi C, carbohidraţi, fier, magneziu şi potasiu, care ajută la creşterea imunităţii şi la întârzierea procesului de îmbătrânire.

Spanacul este o sursă naturală de acid folic ce contribuie la repararea celulelor, întăreşte sistemul imunitar, revitalizează organismul, reglează tensiunea arterială și scade nivelul colesterolului. Este un antioxidant puternic, este bogat în fier, magneziu, vitaminele C, B12 şi potasiu.

Beneficii spanac iarna

Ciupercile sunt bogate în antioxidanţi şi seleniu, au afect antiviral, anti-bacterian şi contribuie la păstrarea nivelului optim de imunitate.

Dovleacul este bogat în vitamina A cu efect detoxifiant, în antioxidanţi, măreşte rezistenţa în faţa infecţiilor respiratorii, întăreşte sistemul imunitar şi menţine starea de sănătate a pielii, părului, dinţilor şi gingiilor. Seminţele de dovleac sunt bogate în zinc şi contribuie activ la menţinerea sănătăţii.

Broccoli este o sursă excelentă de vitamina A, C, B2, K, acid folic foarte util pentru femeile însărcinate, potasiu, seleniu şi fier. O porţie de 91 g asigură întreaga cantitate de vitamina C şi vitamina K necesară organismului de-a lungul unei zile. Consumul de broccoli pe timpul răcelii va scurta semnificativ perioada de manifestare a virusului.

Usturoiul are proprietăţi curative, antiseptice şi este folosit încă din antichitate pentru a trata răcelile de sezon şi pentru a imuniza organismul. Este bogat în fosfor, calciu, potasiu, sodiu, mangan, cupru, sulf, fier, vitaminele B, C şi E.

Usturoiul beneficii iarna

Ghimbirul este ideal a fi consumat pe timpul iernii deoarece are capacitatea de a încălzi organismul. Îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, te ajută în tratarea răcelii şi a gripei şi stimulează digestia.

Turmericul este plin de antioxidanţi şi are proprietăţi antiinflamatorii. Curcumina, ingredientul principal din turmeric, este antiviral, antifungic, hrăneşte sistemul imunitar şi luptă chiar împotriva celulelor canceroase. Găsești pe hrănătate.ro o rețetă sănătoasă de ceai de turmeric și ghimbir.

Scorţişoara este un condiment utilizat foarte des în sezonul rece (să recunoaştem că ne place vinul fiert cu scorţişoară) şi este cunoscut pentru capacitatea de calmare a crampelor musculare şi a durerilor cauzate de răceală şi gripă. Contribuie la crearea unei senzaţii de căldură în tot corpul, mai ales în zona rinichilor şi a ficatului. În plus, pudra de scorțișoară de Ceylon presărată într-o băutura va păcăli senzația de dulce și te va ajuta sa scazi cantitatea de îndulcitor folosită.

Germenii de grâu ajută organismul să lupte împotriva răcelilor de sezon dar şi a unui număr mare de boli și de afecțiuni grave, precum cancerul sau diabetul. Antioxidanții din germenii de grâu distrug radicalii liberi și alte microorganisme care provoacă dezechilibre.

Uleiul de cocos are numeroase întrebuinţări dar e important să ştii că întăreşte sistemul imunitar, deoarece conţine lipide antimicrobiene, acid lauric, capric şi caprilic, ce au proprietăţi antifungice, antibacteriene şi antivirale. Cu ulei de cocos poţi scăpa mai uşor de gripă şi pe deasupra mai e şi delicios!

Iaurtul este bogat în probiotice, care întăresc sistemul imunitar, menţin sănătatea sistemului digestiv, a tractului urinar şi previne consti­­­­paţia. Un sistem digestiv sănătos va menține echilibrul corect al întregului organism, prevenind astfel dezechilibre care pot duce la o mulțime de îmbolnăviri

Chiar dacă alimentele prezentate aici sunt extrem de benefice pentru organism, ne consolidează sistemul imunitar şi ne ajută să evităm pe cât posibil îmbolnăvirea pe timpul sezonului rece, e bine să avem un stil de viaţă echilibrat și sănătos. Nu e de ajuns să consumăm astăzi ghimbir şi spanac dacă mâine mâncăm de la fast-food mâncăruri golite de conținut, pline de tot felul de aditivi, zahăr, și alte chimicale care ne pot îmbolnăvi.

La final, cred că este important să-ți enumăr câteva reguli de urmat pe timpul iernii, astfel încât să contribuim la imunizarea organismului şi la menţinerea sănătăţii lui:

  • Să evităm grăsimile saturate și uleiul hidrogenat și parțial hidrogenat
  • Să consumăm grăsimi vegetale nehidrogenate şi mai puțin animale
  • Să bem cel puţin 2 litri de apă zilnic. Deși pare greu de crezut iarna e foarte uşor să ne deshidratăm şi cel mai repede se vede la nivelul pielii (buze crăpate şi piele uscată).
  • La fel de important este să punem şi sângele în mişcare cu câteva exerciţii fizice. Acestea nu doar că ne vor face să ne simţim mai bine, dar ne vor oferi şi energie.

 

Eu îți recomand ca rezoluţia fiecărei ierni şi fiecărui an să fie sănătatea! Și acum te las cu o rețetă de suc proaspăt, imunizant, recomandat cu ingrediente bio.

Rețetă de suc proaspăt imunizant

În sprijinul unui stil de viaţă sănătos vin şi cei de la mindbodygreen.com care ne recomandă un suc din alimente proaspete, condimentat cu ghimbir şi turmeric, foarte uşor de preparat. Este un boost de energie şi sănătate ce întăreşte sistemul imunitar şi contribuie la vindecarea rapidă a organismului.

Foloseşte storcătorul de fructe pentru a obţine sucul din:

  • 1 ananas
  • 3 portocale
  • 2 morcovi medii
  • 4 cm de rădăcină de ghimbir
  • O bucăţică de rădăcină de turmeric (se poate folosi şi praf)

 Fresh cu portocale ananas si ghimbir

Cantităţile sunt suficiente pentru a obţine suc pentru o singură persoană.

 

Pe curând!

Florrie, Republica BIO

 

Sursele mele au fost:
http://www.sfatulmedicului.ro/Alimentatia-sanatoasa/alimentatia-corecta-pe-timp-de-iarna_5840
http://www.mindbodygreen.com/0-28327/the-turmeric-immunity-juice-you-need-right-now.html
http://www.csid.ro/health/medicina-alternativa/alimente-care-ajuta-la-intarirea-sistemului-imunitar-14045078/
https://authoritynutrition.com/foods-that-boost-immune-system/

Sursa foto: pixabay.com 

Copyright Republica BIO

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.